Nog dit jaar moeten er 162 tijdelijke woningen staan op Wetering-Zuid in Utrecht. Daarvoor heeft de gemeente afspraken gemaakt met woningcorporatie Cazas Wonen en de provincie. De huizen kunnen er voor 15 jaar staan, waarna een nieuwe plek gevonden moet worden. Het project kent nog wel de nodige financiële risico’s.
De locatie in Leidsche Rijn is een van de plekken waar al jaren over wordt gesproken, waar tijdelijke huizen moeten komen. Het neerzetten van tijdelijke woningen, zoals containers, klinkt makkelijk, maar de praktijk heeft Utrecht geleerd dat ook die ontwikkelingen stroef kunnen verlopen.
Risico’s
De laatste tijd is er wel wat beweging, en dit jaar moeten er 160 tijdelijke huizen verijzen in Wetering-Zuid. Er is haast geboden, want als de woningen er niet voor eind 2024 staan betaalt het Rijk namelijk niet meer mee.
Dan speelt ook nog de vervolglocatie mee. Want hoewel tijdelijke woningen vaak 15 jaar op een plek mogen staan, is zo’n project ook pas rendabel te krijgen als er daarna een nieuwe plek te vinden is waar de huizen kunnen staan. Er is namelijk een langere periode dan 15 jaar nodig om alle kosten terug te verdienen.
Er is nu nog geen duidelijkheid over de vervolglocatie, dat is een financieel risico. De gemeente laat weten een deel van dat risico te willen dragen. Al met al gaat het dan over een bedrag van 525.000 en 900.000 euro waar nu nog geen geld voor is op de begroting. De gemeente, de provincie en Cazas Wonen hebben afgesproken zich samen in te zetten voor de zoektocht naar een vervolglocatie.
Het nieuwe buurtje
Er komen 160 tijdelijke woningen, zo’n 30 procent van de huizen is bestemd voor bijzondere doelgroepen – zoals mensen die komen uit de maatschappelijke opvang of statushouders. Het project wordt opgezet als ‘gemengd wonen’, wat zoveel betekent dat bewoners en organisaties samen inspannen voor elkaar en de buurt. De meeste woningen zullen studio’s worden, ook komen er een aantal tweekamerappartementen.
Bij de huizen komen ook parkeerplaatsen, maar omdat de partijen de ruimte liever gebruiken voor extra woningen en klimaatadaptieve maatregelen, komen er minder plekken dat de norm voorschrijft. Zo komen er op basis van 162 woningen 83 parkeerplekken in plaats van 99.
Reacties
Dennis de Vries, wethouder Wonen: “Ook in Utrecht is de woningnood groot. Alle registers moeten open om te zorgen voor méér woningen, zeker ook op de korte termijn. Het is daarom mooi dat we met dit plan heel veel woningzoekenden snel een nieuw thuis kunnen bieden.”
Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Het is een mooi voorbeeldproject vanuit de, met het Rijk afgesloten, Regiodeal Flexwonen Utrecht. Naast de gemeente en de corporatie zal ook de provincie zich inspannen om tot een passende vervolglocatie te komen, in Utrecht dan wel elders in de provincie.”
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht wil tijdelijke woningen op het Zandpad maar het waterschap maakt zich ‘grote zorgen’
Mogelijk komen er tijdelijke woningen op het Nieuwe Zandpad in Utrecht. De gemeente is althans…
280 containerwoningen in Hoograven in Utrecht naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd
De 280 tijdelijke containerwoningen in Hoograven in Utrecht worden naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd.…
Gemeente gaat betrokkenen komende tijd inlichten over plannen voor gebied ‘Tussen de Rails’ in Utrecht
De gemeente Utrecht is de komende tijd op verschillende dagen in de wijk Lunetten aanwezig…
Woningcorporatie Woonin kritisch op college Utrecht: ‘Zo komen we nooit aan al die extra tijdelijke woningen’
Het gebrek aan voortgang op huisvesting komt vooral doordat het college de prioritering niet op…
Geen 1000 tijdelijke woningen per jaar in Utrecht, maar 1050 stuks tot 2026
Er worden komende jaren veel minder tijdelijke woningen gebouwd in Utrecht dan eerder werd verwacht.…
11 Reacties
ReagerenEen buurt dat zó divers wordt opgezet is een basis voor toekomstige bewoners. Alleen ideologisch ingestelde mensen denken dat iedereen een sociaal gevoel heeft en bereid is samen te wonen met bijvoorbeeld overlastgevende gezinnen, agressievelingen en mensen met psychische problemen.
De bedenkers van deze soort gemeenschappelijke woonvormen wonen zelf meestal in de “betere buurten” zonder al te veel diversiteit!
@ LGT: inderdaad.
Verder is er niks zo permanent als ‘tijdelijke’ woningen. Deze inwoners zullen zoals iedereen in Utrecht willen blijven wonen en niet willen verhuizen naar een randgemeente. En: wie wil deze moeilijke groep over 15 jaar als nieuwe buren?
“Dennis de Vries, wethouder Wonen: “Ook in Utrecht is de woningnood groot. Alle registers moeten open om te zorgen voor méér woningen…”
Bouwen in Polder Rijnenburg dus en de A27 snel verbreden. De vooruitgang tegenhouden door de bevolkingsgroei niet te faciliteren zal rampzalig uitpakken.
De meeste mensen die tegen bouwen in Polder Rijnenburg en het kappen van een strook bos bij Amelisweerd zijn, hebben al een huis en al hun andere schaapjes op het droge.
We moeten accepteren dat Nederland één grote stad is met tussendoor wat plantsoenen. Laten we de boeren vooral met rust laten en voor ons voedsel laten zorgen, dan hebben we tenminste niet overal bebouwing.
De huizen gaan kennelijk veel langer mee dan 15 jaar. waarom moeten ze dan na die tijd verplaatst worden?
Lijkt me onnodig duur en er moet een alternatieve woonplek voor de bewoners worden gezocht
En denken dat dat goed zal gaan🙄
Gaat hier over 15 jaar de boel dan weer plat?? Waar gaan de bewoners dan heen??
Waarom “tijdelijke” woningen?? De woningen die gebouwd worden kosten geld. Gaat dat dan over 15 jaar het afvoerputje in. De gemeente hoopt natuurlijk dan we het vergeten zijn over 15 jaar.
Laat dat tijdelijke er maar af dat is alleen maar belastingtechnisch .
Alles volbouwen en de klimaatdoelen proberen te halen gaat niet werken .
Maar dat gaat ons dus alleen maar geld kosten tezamen met de nodige beperkingen .
@Nina : “Laten we de boeren vooral met rust laten en voor ons voedsel laten zorgen, dan hebben we tenminste niet overal bebouwing.”
Dat is in tegenspraak met wat je eerder schreef. Bevolkingskrimp (afschaffen fokpremie voor mensen) is pure noodzaak.
Niets zo definitief! als een tijdelijke vergunning!!
Hoe zit het met de nutsvoorzieningen water, elektriciteit, warmte en riool, ook tijdelijk?
@ Katja
In tegenspraak met wat ik eerder zei, zeg je.
Wat zei ik dan?