De gemeente Utrecht heeft de plannen voor de nieuwe wijk Beurskwartier openbaar gemaakt. Iedereen die dat wil, kan de komende acht weken reageren op het Stedenbouwkundig Plan voor de toekomstige wijk tussen de Croeselaan en de Jaarbeurs.
Het is nu nog voornamelijk parkeerterrein, maar in Beurskwartier moeten straks zeker 2.500 nieuwe woningen waar 4.000 tot 5.000 mensen komen te wonen. Er komen in tien blokken gebouwen die in hoogte variëren van 12 tot 90 meter, met in het midden een binnenhof. Ook krijgt elk blok een huismeester, die er is voor vragen van bewoners en het regelen van zaken in het gebouw, zoals pakketbezorging, verhuizingen en onderhoud.
35 procent van de koop- en huurwoningen valt in het sociale segment, 25 procent in het middensegment en 40 procent wordt vrije sector. In de wijk komen verder horeca, verschillende werkplekken, een basisschool, een supermarkt en een gezondheidscentrum. “Beurskwartier moet straks voelen als een echte nieuwe Utrechtse stadswijk met veel afwisseling in gebouwen en architectuur”, zegt wethouder Eelco Eerenberg over de plannen.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Autovrij
Zoals in de meeste nieuwe woningbouwplannen van de gemeente, staat duurzaamheid ook in de plannen voor Beurskwartier centraal. De wijk wordt zo goed als autovrij; er komt geen plek voor privéauto’s. Elk woonblok krijgt zo’n tien deelauto’s en verder deelscooters en deelfietsen. De fiets krijgt een belangrijke rol in de nieuwe wijk. Er komen dan ook 11.000 fietsparkeerplaatsen voor bewoners van Beurskwartier en nog eens 3.200 plekken voor mensen die werken in de wijk.
Tekst loopt door onder de afbeelding

Het brengen en halen van pakketten en het inzamelen van afval wordt georganiseerd in een ‘minihub’. Ook worden groente-, fruit- en etensresten op een bijzondere manier verwerkt. Alle woningen en werkplekken krijgen namelijk een vermaler, waar de resten ingegooid kunnen worden. Glas, papier, restafval en textiel worden per gebouw ingezameld.
Tekst loopt door onder de afbeelding

Groen
Ook groen in de wijk is natuurlijk onderdeel van de plannen. De straten en gebouwen krijgen groene gevels en er komen twee parken. Regenwater moet naar de groenstroken in de straten stromen en naar de regentuinen, stroken die iets lager liggen dan de straten. Verder worden er grote bomen geplant en kruiden, hagen en struiken aangelegd.
Het Stedenbouwkundig Plan ligt vanaf vrijdag acht weken ter inzage. Utrechters kunnen reageren op de plannen. De reacties worden na afloop bekeken en eventueel verwerkt in het definitieve plan. Het college van burgemeester en wethouders hoopt dit in september 2023 voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad. De voorbereidingen voor de bouw beginnen in de eerste helft van volgend jaar.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
Gekoppelde berichten

Besluit is genomen: 3.200 woningen in Beurskwartier, huizen Croeselaan tegen de vlakte
Na een flink debat op donderdag in de gemeenteraad is het besluit gevallen; er komen…

Plan voor Beurskwartier met 3000 woningen in Utrecht stap verder
Met lovende woorden presenteert de gemeente Utrecht de plannen voor een ‘groen en autovrij Beurskwartier’…

Nog een groene buurt in Utrecht: Westplein wordt Lombokplein
Het is een bekende plek in onze stad, maar weinig Utrechters zullen het huidige Westplein…
31 Reacties
ReagerenDus Utrecht Centraal gaat nog heel veel drukker worden dan het al is. In de spits: reizigers die zich door de ingangen moeten gaan persen, wachtrijen voor de incheckpoortjes, overvolle perrons waar je bijna niet meer kunt staan, zitplaats in de trein in de spits is een luxe, ook buiten de spits en in het weekend goede kans op overvolle treinen … Wie denkt dat het nu druk is, moet over 15 jaar nog maar eens terugkomen.
De groep die de enorme huurprijzen zal kunnen betalen of koopprijzen kunnen opbrengen, is dezelfde groep die daar bovenop zich nog een auto kan veroorloven. Een eigen auto blijft populair en moet ook (enige) ruimte voor zijn.
Prachtig, maar laat in godsnaam die dorpse maximumhoogte van 90 meter los!
Goede zaak dat dit zeer centrale stuk stad naast een van de drukste treinstations van het land grootstedelijk wordt ontwikkeld. Beetje bouwvolume en hoogte is juist hier op zijn plaats. En volop aandacht voor groen, dus oogt erg vriendelijk daardoor.
Ziet er mooi uit. Maak me wel zorgen over deze en andere bouwplannen met de stijgende rentes en daarmee samenhangende dalende prijzen. De doorstroom van huizenbezitters naar en de bereikbaarheid voor starters van dit type woningen kan
gaan stokken.
Zeker geïnspireerd door het spelletje Jenga , goed te zien op foto twee.
Ook hier komen mensen te wonen met een eigen auto die natuurlijk in de omgeving word geparkeerd.
En hoe ziet de inpassing en leefbaarheid in de omgeving eruit bijvoorbeeld voor de auto’s die deze mensen echt wel hebben. Komt er voor de 11000 fietsers een toerit doseer systeem om op de nu al volle en gevaarlijke fietspaden te komen. Zijn de parken openbaar toegankelijk en hoelang zou dat zo blijven. En het zou leuk zijn als in de artist impressions een bordje komt te staan “niet geschikt voor claustrofobische mensen”. Toekomstige bewoners veel sterkte daar.
Een deelauto of deelscooter bestaat niet, dat moet een huurauto of huurscooter zijn. Met een krakkemikkig OV en een handvol dure vervoersmiddelen om te delen heb ik nu al medelijden met die arme stakkers in die wijk.
Ik lach me helemaal kapot om de zotheid van deze plannen.
Het is dankzij de overheid en EU onmogelijk geworden om nog betaalbaar te kunnen bouwen.
Dus die sociale en midden sector worden piepkleine konijnenkeuteltjes wat alleen op papier een microwoning genoemd kan worden.
Dan is het ook nog eens een autoloze wijk terwijl juist mensen die goed verdienen en die vrije sector moeten betalen (wat weer de bouw van die sociale en middensector financiert), minimaal één (e-) auto per huishouden hebben. Geen plek voor hun e-bolides terwijl ze wel tonnen moeten aftikken tegen hoge hypotheekrente, betekend dat ze er ook niet willen wonen.
Dus dit plan komt niet van de tekentafels af.
Met dank aan D66, GL, PvdA, D66, CU, VVD en uiteraard de EU.
Dus als je klachten hebt, dan moet je daar zijn. Maar reken er maar niet op dat ze zullen luisteren want dat doen ze al 35 jaar niet.
@Wil: telkens als ik op Amsterdam Centraal aankom (station van de meest populaire en de meest kosmopotische stad van Nederland) heb ik nooit het idee gehad dat ik in een dorp terecht was gekomen.
Er zijn natuurlijk altijd ergens mensen te vinden die Amsterdam Centraal en omgeving maar niks vinden en vooral Rotterdam Centraal en directe omgeving kek, hip, hot en happening vinden maar heus dat zijn er niet zoveel als je denkt.
@pee & don: wat knap dat jullie weten dat de aankomende bewoners een auto hebben… een auto bezitten is zoooooo 2010.
@Pee, als dit gebouwd is, dan moet je in heel Utrecht een parkeervergunning hebben. Je zal dus als je een auto wilt, deze in Nieuwegein moeten neerzetten. Dat zullen er niet veel doen lijkt me
Toch wel ruimte voor een laagdrempelige culturele hotspot van een sociale ondernemer.
Slecht plan? Het gaat ten koste van betaalbare sociale huur aan de Croeselaan gebouwd in mooie architectuur uit de jaren dertig. Onverteerbaar.
@Fred het autobezit groeit nog steeds in NL Fred. Misschien moet je eens uit je groene bubbel stappen en in de gewone mensen wereld rond kijken.
Mensen mensen mensen mensen dit ziet-er-toch-niet-uit. Utrecht wordt een 2e Rotterdam. Karakterloze betonnen dozen……….. en daar moet je dan tonnen voor betalen….. om in zulke lelijkheid te mogen wonen. Utrecht is finito.. Gefeliciteerd gemeenteraad !
Prop ze allemaal maar op elkaar, en dan maar klagen over “onbereikbaarheid” van de stad.
Prachtige foto’s van wandelende mensen en spelende kinderen. Geen in de openlucht gestalde fietsen te bekennen. Lijkt dit je niks?
Foto’s van Rotterdamse gebouwen of in Stuttgart. Noem het maar niks.
maxgb
Arme fred. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/10/autopark-groeit-sterker-dan-bevolking
Bouwen voor leegstand als er geen ruimte komt voor auto
@Albert: Niet overdrijven. In Rotterdam staan er torens tot 275 meter op stapel, een wereld van verschil met die paar torentjes van 90 meter in het centrum hier. Die hoogtevrees mag de stad wel terzijde schuiven, bouw eens richting de 150 meter op meerdere plekken in de stad!
Het is inderdaad wel de kunst om het geen karakterloze gebouwen van te maken, daar heeft Utrecht echter patent op.
@katja: de stad is uitermate goed bereikbaar per ov hoor.
Arme @JdV, strooi je alweer met de verkeerde cijfers!
Groot verschil tussen stad en platteland hoor kerel! In de steden neemt al geruime tijd het autobezit af.
https://www.kimnet.nl/actueel/nieuws/2022/02/22/verschillen-in-autoafhankelijkheid-tussen-stad-en-land-groeien
Leuk, die hoek kan wel wat reuring gebruiken.
@ Fred: maar het autobezit neemt dus landelijk toe. In Utrecht stad ook, in elk geval in 2020-2021. Heeft waarschijnlijk mede te maken met het matige regionale OV en de daarmee samengaande reistijden. Overigens: vandaag fietsen was niet echt leuk he? Er is een reden waarom mensen voor zo’n duur transportmiddel als de auto kiezen. Is tevens een van de meest multi inzetbare voertuigen..
@Leon: ik begrijp dat volplempen reuring betekend? Het is in elk geval een volgende stap in het experiment wat Utrecht aan het worden is. Vraag me af of de planologen ooit van de wet op de remmende voorsprong gehoord hebben.
Ik ben overigens absoluut niet tegen deelauto’s.
Met vriendelijke groet,
PeterH
Los van dat ik het auto wegpesten wel sneu vind (waarom geen grote onderpandse parkeergarage)… inderdaad die dorpse maximumhoogte… doe niet zo calvinistisch en ga gewoon naar 500 meter, toon eindelijk een beetje lef en durf op die plek.
@ PeterH
Het autobezit in grotere steden en dus ook Utrecht neemt helemaal niet toe, maar af. Kap eens met je (walgelijke) pogingen tot desinfo.
Jos laat zijn geheel feitenvrije onderbuik weer eens de vrije loop gaan. Feit is dat de auto populairder is dan ooit, niet alleen in Utrecht maar in alle grote steden;
Particuliere autovloot groeit met 3%
Met de groei van Utrecht, groeit ook het aantal particuliere personenauto’s. Echter, na een jarenlange evenredige groei, groeit het autobezit in 2021 harder dan het inwonertal. Met een totaal van 108.447 particuliere personenauto’s, heeft Utrecht per 1.000 inwoners 302 personenauto’s. De afgelopen jaren waren dat er 295 per 1.000 inwoners. Ook in andere grote steden is eenzelfde ontwikkeling van toename van het autobezit te zien.
Zeer zwakke beurt weer, Jos. Niet best. De Utrechter heeft benzine in de aderen!
@Jos: gegevens van Utrecht monitor. 2020: 105410 particuliere peronenwagens. 2021: 108447. Toename dus ruim 3000 in een jaar. In 2020 waren er 295 peronenwagens per 1000 inwoners. In 2021 waren dat er 302. Toename 7 per 1000 inwoners. Overigens heeft ruim meer dan de helft van de Utrechtse huishoudens minimaal een (1) auto. Doe er uw voordeel mee.
Met vriendelijke groet,
PeterH
Interessante discussie over autobezit, maar niet zo relevant. Iemand die hier straks een woning koopt weet dat hij geen parkeerplek kan krijgen. De woningen zijn dus niet aantrekkelijk voor mensen voor wie de auto een must is, en die zullen er dus ook niet of nauwelijks gaan wonen. Ik vind het een prima plan, geschikte locatie om hoog en dicht te bebouwen. En ik denk dat de huizen straks als warme broodjes zullen gaan.
Wat een angst beelden van Binnenstadbewoner zeg! Bent u 90 ? Drukte in Randstad valt reuze mee, in vergelijk tot vele landen in de wereld.
Prima, ik heb mijn auto ook verkocht ! Onzin om in Utrecht nog eigen auto voor de deur te hebben want huren is goedkoper, of OV is goed te doen !