De transformatie van de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg is afgerond. Na jaren van leegstand werd de vervallen toren in 2012 door een particulier gekocht en is het nu verbouwd tot vier woningen en een commerciële ruimte op de begane grond. Het Utrechtse Zecc architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het project.
In het voormalige waterreservoir is over zes verdiepingen een exclusief woonhuis gemaakt van 400 vierkante meter. In het onderste deel van de toren zijn drie identieke studio-appartementen gebouwd
De uitdaging voor dit ontwerp lag volgens Zecc in het maken van goede daglichtopeningen, een mooie buitenruimte met uitzicht op de Dom en een goede ontsluiting met lift en veilig trappenhuis. Deze ingrepen moesten ook zorgvuldig gebeuren om de Amsterdamse School architectuur van het ruim 100 jaar oude monument in ere te houden.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Op de negende verdieping, in het woonhuis, is onder de hoge kapconstructie van staal en hout rondom panoramaramen gemaakt voor een 360 graden zicht. De nieuwe woonkamervloer is op een hoogte aangebracht zodat je zittend de horizon kan zien en uitzicht hebt over de stad.
In de toekomst komt op de begane grond een commerciële functie zoals koffie-corner of barbershop. De toren wordt op die manier ook voor publiek toegankelijk gemaakt. Aan de achterzijde, nu een braakliggend terrein aan de Hyacintstraat, komen nog enkele woningen.
53 Reacties
ReagerenPrachtig geworden. Geweldig dat particulieren willen en durven investeren in zo’n monument. Het resultaat mag er zijn en is ook goed voor de buurt er omheen.
Iets boven mijn budget, maar fantastisch gedaan.
Mooi gedaan!
Schitterend, heeft zo een mooie nieuwe functie en blijft goed onderhouden, prettig woonhuis waar de bewoners met plezier zullen wonen.
Wat ongelofelijk mooi!
ik heb hier jarenlang tegenover gewoond in een studentenkamer en toen ging het gerucht dat de toren voor 1 gulden verkocht was… Erg mooi geworden!
Prachtig!!!!!
Héél bijzonder gemaakt!
Fantastisch!
Wow, wat mooi is het geworden!
Petje af voor de architectuur.
Prachtig gedaan. Wel te hopen dat de lift het altijd doet!
cool dat 360 graden raam! je eigen Mesdag panorama
WOOOOW
Heel mooi!
Fijn dat particulieren een dergelijk project aangedurfd hebben.
Zal wel wat kosten, maar de kost gaat voor de baat.
Kortom prachtig resultaat!!
Erg mooi geworden. Fijn dat we op deze manier zo’n beeldbepalend stukje stad kunnen behouden. Mooi werk van Zecc weer!
totaal vernield.. balans is helemaal weggehaald. en alleen maar weer voor rijke lui…. het verschil tussen rijk én arm wordt , zeker op deze plek op deze vernielzuchtige wijze extreem duidelijk. De vernielzucht van de barbaarse rijken kent geen grenzen.
Lekker al die inkijk.. moet er niet aan denken, die smalle ramen waren nu juist net zo mooi. De toren is helemaal uit balans nu. een soort cyborg die op omvallen staat, het staat nog net niet op het punt zichzelf los te rukken en de huisjes om hem heen plat te stampen. En dan dat interieur. Om rillingen van te krijgen, van de kou. Het idee dat je elk moment door zoo’n dun stukje glas naar buiten kunt vallen vind ik ook niet prettig > en last but not least………………… de energiekosten………. wie zal dat betalen. zoete lieve gerritje……………. energiezuinig zal het allerminst zijn………. daar komt bij……. hoeveel mensen kunnen dit betalen en waarvoor zijn hier geen sociale huurwoningen van gemaakt ? er zijn 400.000 woningzoekenden in de provincie en dit zal wel weer verkocht worden aan 1 van de allerrijksten want voor dat spul is er werkelijk niets te gek en voor hen is er werkelijk álles.. de rest kan zich rot werken en blij zijn dat men een flatje op overvecht heeft.
JAAAA …. Heel blij dat de Toren is behouden voor dit stukje Utrecht , waar ik 76 jaar geleden vlak bij ben geboren !!!
Zeer fraai! Daar gaat deze moedige investeerder ongetwijfeld prachte baggervette winsten op draaien. Welverdiend en dik gegund na al het genomen risico!
Chapeau.
Beter dan de verpeste watertoren op het Rotsoord…
Waar is Katja die altijd roept dat watertorens verruïneerd zijn.
WoW. Meer!!
Ik vind het prachtig, Guy ‘d M zag het liever verpauperd begrijp ik.
@guy precies De arbeidershuisjes zullen ook wel weer volgezet worden met studenten van rijke papa en mama’s als entertainmentpark .
Ik vind dat grote raam niet zo geslaagd, maar de dame die er doorheen staat te turen dan weer wel.
Goed gelukt!
Mag wat kosten maar dan heb je ook wat…
@Guy
Het was een watertoren….dat is een vat met water wat zonder water stond te verroesten en verkruimelen. Nu is het een woonruimte met bedrijfshuisvesting.
Echte vernielzucht voor en door de rijken is sociale woningbouw neerhalen en vervangen voor woningen in de duurdere segementen. bijv. Croeselaan.
Erg jammer dat het geen openbaar gebouw is geworden…
@ guy
Ja, want het volk liet het ding ook helemaal niet verkrotten en instorten en verpauperen. Op een gegeven moment was je zelfs als voetganger je veiligheid niet meer zeker met omlaagvallende dakstukken.
De andere optie was sloop. Het is het een of het ander. Wat had jij anders met deze watertoren gedaan? Het antwoord: daar was dus geen interesse in.
Als de gemeente het ding had gekocht waren het ook weer mensen zoals jij geweest die waren gaan klagen over de stijgende gemeentebelastingen e.d..
Nu er privaat geïnvesteerd wordt is het ook weer niet goed. Als het gesloopt wordt is het niet goed. Als er cultuur in komt (want bah links) is het niet goed.
Wat willen reaguurders als jij zelf nu eigenlijk precies? Het is namelijk nooit goed en altijd ligt de verantwoordelijkheid buiten je zelf. Doe zelf dan iets! Redt zelf deze toren! Dat heb je de afgelopen 15 jaar ook niet gedaan. Je had ook een stichting met donateurs “behoudt de watertoren” kunnen oprichten!
Geweldig
Schitterend gedaan!!
Een aanwinst voor Utrecht
Erg mooi geworden! Mogen we als gewone stervelingen binnenkort één keertje binnenkijken?
@Guy: wat een rare reactie. Jarenlang last gehad van krakers (ga gewoon je geld verdienen op een normale manier). Nu eindelijk een mooie bestemming waar de eigenaar veel geld in heeft gestopt.
Die watertoren is industrieel erfgoed. @Guy heeft gelijk. De gemeente had dit horen opkopen en hier bij veen bibliotheek of creche oid in kunnen doen. Of als huurobject voor organisaties , vergaderingen, etc. .. Dat het verpauperde is nu juist de schuld die mensen als Guy aanvallen…. Waar waren jullie dan met demonstraties om het te behouden en een publieke functie te geven zoals het hoort, Het was publiek bezit…….. waarom is hier niet voor gevochten? . Het zag er overigens niet verpauperd , prachtig uit hoor tot voor de verbouwing, alleen de omgeving (gebiedje eromheen) had wat aan gedaan kunnen worden …. Ik had persoonlijk voor een vergadercentrum gegaan dat van de gemeente gehuurd had kunnen worden , . . Of de watertoren gewoon gebruiken waarvoor het was bedoeld: waterstuwing. Zeker in deze onzekere tijden, geen luxe.
@eemke was dat ten tijde van de electronica winkel tegenover de watertoren , of daarna tijden de ‘hans mode’ tijd?
@Len lekker seksistisch die opmerking van je !
Prachtig dit. Ziet er echt mooi uit. Fijn ook dat dit geen dood leegstand pand meer is en dat er een mooie nieuwe functie is gekomen.
@Gre en Guy: vrijblijvend gezeur. Het behoud en de transformatie van dit type monument is uiterst ingewikkeld. En tuurlijk is dit niet voor sociale huurders, daar gaat 30% van de nieuwbouw al heen.
@ Raizer
Door die krakers is de watertoren wel mooi gered. De vorige eigenaar liet het ding namelijk meer dan een decennium leeg staan, deed niks aan onderhoud, het ding werd een gevaar voor de buurt en het was geen gezicht. Door de kraakactie is herontwikkeling onder andere in een stroomversnelling gekomen.
En dat is precies wat het punt van kraken is: leegstand ter discussie stellen.
Ongeacht hoe jij over de subcultuur of de manieren van een gemiddelde kraker denkt.
@wies. Omdat mensen een andere mening hebben zeuren ze? Dus @Arend zeurt ook? Dan zeur ik ook als architect. Ik ben afgestudeerd op monumentale bouw in binnen- en buitenland. Het doet er even niet toe wie ik ben, maar ik werk ook in grote steden in Amerika . Utrecht , en het spijt mij te moeten zeggen wordt verpest. En haar inwoners hebben geen verstand van karikaturale bouw, zoals dit is. Mensen noemde het niet voor niets de “raket’ in het Ondiep. Deze Art Deco Stijl had nooit van zijn symmetrie ontdaan mogen worden !!!! Dat is werkelijk een Doodszonde . Het is duidelijk dat de mensen die hier reageren en het mooi vinden, hun zicht op schoonheid al bezoedeld is door alle lelijkheid die er sinds 1950 in Utrecht gretig wordt neergezet. De schitterende neo stijlen en Jugendstil waar Utrecht vol mee stond, en ook de mooie Art Deco Gebouwen heeft men stil en vaardig afgebroken om de smaak van de mensen te perverteren tot barbaarse eenheden !
Prima Ivo, ik wil accepteren dat enig afbreuk is gedaan aan het oorspronkelijke uiterlijk van dit gebouw. Mijn opmerking zag met name op het vrijblijvende van alle kritiek. Vervolgvraag blijft namelijk: wat had je anders kunnen doen zodat het gebouw een functie houdt die ook daadwerkelijk zorgt dat het gebouw nu en in de toekomst kan worden gebruikt en daarmee niet verloedert? Van afbraak is geen sprake en er is nog altijd een mooie toren in het stadsbeeld.
Er zullen vast mensen over nagedacht hebben.
Zullen we nog eens op een rijtje zetten wat er zo al is gesloopt in Utrecht? Zomaar wat minder bekende voorbeelden.
Neem vooral ook een kijkje op Google Street View om te zien wat ervoor in de plaats is gekomen. Om te huilen.
Om vervolgens dankbaar te zijn met ieder historisch gebouw dat wordt gered voor de sloopkogel, asymmetrisch of niet. Hulde aan deze dappere particulier!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Monicakerk_%28Utrecht%29
Hoek Weerdsingel/Oudenoord.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderkerk_%28Utrecht%29
Aan de Krommerijn, vlakbij Ledig Erf.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oosterkerk_%28Utrecht%29
Maliebaan, hoek Burgemeester Reigerstraat.
En van verder terug, voordat de Jaarbeurs definitief een veel te grote vinger in de pap kreeg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fruithal_en_Korenbeurs
Stel je toch eens voor dat dit er nu nog zou staan!
@ Ivo
Dat jij een expert bent en expertise in huis hebt, betekent niet dat jij voor anderen kan bepalen wat anderen wel of niet mooi (zouden moeten) vinden. Dat is immers hun perceptie.
Ik gruwel van alle jaren tachtig- en negentig architectuur namelijk (kwalitatief ook erg slecht trouwens), maar daar denken de betrokken architecten bjv. vaak anders over.
@ Arend: slechts een compliment van een estheticus, maar daar is anno 2022 schijnbaar geen ruimte meer voor. Zo gaat de wereld stukje bij beetje ten onder.
@ Len
De wereld gaat ten onder aan het kapitalistisch systeem, een pyramidespel van zogenaamde groei, hebzucht, uitbuiting, status, je beter/ meer voelen dan een ander, etc…
Niet aan zogenaamde architecten die voor een ander menen te moeten kunnen bepalen of iets esthetisch is of niet.
@klose @je zus Het is moeilijk als leek te accepteren dat anderen misschien wel verstand van zaken hebben? Ik ben het volledig met Ivo eens. De man weet klaarblijkelijk wel waar hij het over heeft. Dit ten opzichte van al het gekrakeel dat ik er tussendoor hoor komen. Mensen die dénken verstand van iets te hebben. Het is ook heel simpel> Als ik last van mijn benen heb, ga ik naar de dokter. De dokter kijkt of de esthetiek van het binnenlichaam nog mooi is. (zit er geen breuk, artrose, tumoren etc. En zit alles nog netjes op zijn plek. Waar Ivo op doelt is de verzieking van het stedelijk landschap, en het plaatsen van gebouwen die esthetisch niet passen bij een oude stad. We moeten al dat beton niet willen. En als je het dan plaatst, maak er iets mooi van. Desnoods ‘overhaul’ je de standaard gebouwen met ornamentiek. Ornamentiek maakt het leven mooi, prachtig en waardevol. Muziek zonder ornamentiek is minimal music. Wat doet dat. Het maakt de geest leeg……… dat kan heel prettig zijn, als je thuis zit, in je eigen ruimte. Maar als ik op staat loop voel ik toch een heel erg negatieve lading tegenwoordig. in onze stad , door allerlei lelijke troep die er is bijgeplaatst en de enorme lelijke winkelpuien die niet aansluiten bij de kleine pandjes, omdat ze een aantal panden doorgetrokken zijn, waardoor je stedelijke vervuiling krijgt. Ik zie liever allemaal kleine pui-tjes zoals tot de jaren 90 . Kleurrijk met vlaggetjes, allemaal verschillend: heerlijk afwisselend. Wat hier gebeurt is is natuurlijk niet kies. De architect (of de bewoners) hebben geen rekening gehouden met het ontwerp van de architect. Er is hier bewust gekozen van symmetrie, die moet je dan ook écht behouden. Verder werd er door eerdere mensen al gereageerd met duidelijke inhoudsvolle argumenten. Waarom blèrt iedereen hier en begint men te schelden als iemand inhoudsvolle kritiek levert? En begint dan de persoon te voorzien van allerlei nare reacties. Terwijl ze die reacties ook op zichzelf kunnen betrekken. Als er dan iemand komt met terechte kritiek, of terecht gezeur, zo je wilt moet je hem niet afvallen, maar kun je hem gerust gelijk geven. Já een architect mag zijn commentaar geven. Já , deze Ivo. (blijkbaar een bekende architect, hij lijkt er verstand van te hebben zo ik lees) weet waarover hij praat. Dit in tegenstelling tot onze gemeenteraad welke geen enkel besef heeft van historie. Neem nou eens een uitstapje over de grens naar Duitsland. Gelukkig zijn daar honderden grote steden die convenanten hebben gesloten, en zaken juridisch hebben vastgelegd dat er NIETS veranderd mag worden aan de huidige architectuur en gebouwen. Dat er géén moderne bouw mag plaatsvinden en alle moderne bouw die er al is, zoveel mogelijk moet worden vervangen voor historiserende bouw, als het pand te koop wordt gezet. Je ziet wat een slecht beleid doet. In dortmund, Berlijn etc. Je ziet hoe mooi de panden in Parijs zijn, ver van de betonvlechterscultuur……… De toren had inderdaad door de gemeente opgekocht moeten worden zoals beschreven en de initiatief-voorstellen die ik las vond ik enorm goed. Het is ‘nog net niet helemaal’ mislukt deze toren. Maar ik wil de eigenaar vragen, als hij of zij meeleest/lezen om toch dat enorme lego stuk dat er uit is gehapt dan op zijn minst met donkere folie te bestrijken in de vorm van de symmetrie op de plekken waar het baksteen doorloopt.
@Klose:
de wereld gaat niet ten onder aan kapitalisme, de wereld gaat ook niet ten onder aan massa-extincties met- of zonder meteoriet inslagen. De wereld is. In elk geval tot de zon een supernova wordt.
NB: de watertoren is mooi geworden.
Met vriendelijke groet,
PeterH
Wow, wat mooi!
Vakkundig gedaan. Prachtig gezicht!
De oorspronkelijke raampartij loopt overigens gewoon nog door bij het balkon (zij het zonder glas).
De zogenaamde architect of zogenaamd estheticus lullen best wel uit hun nek over de Amsterdamse School en symmetrie. Iedereen die 3 boekjes over deze stijl heeft gelezen weet dat.
Daarnaast is het gebouw niet meer slechts toe te wijzen aan de oorspronkelijke architect, maar inmiddels dus ook aan de huidige. Er is niks aangepast dat later niet ongedaan gemaakt zou kunnen worden. Precies zoals het hoort bij aanpassingen bij monumenten. Aangezien het gebouw geen functie meer had, was sloop de andere optie geweest, aangezien er nul interesse was in haalbare herbestemmingen.
@ Statler
Zo goed als alle problemen waar de mens en de wereld (en de planeet) mee kampen zijn gevolgen van het kapitalisme (en de mens).
Terechte nominatie voor de 1e architectuurprijs! Dat er nog vele mogen volgen!
Vind het verschrikkelijk. Bovendien niet origineel…….. En geen prijs waardig. Iedere kneus kan dit verzinnen.
Monsterlijk…………. Helemaal uit zijn verband gehaald. Art deco is áltijd , maar dan ook altijd op Parallelle wijze gebouwd, Heel anders dan de Jugendstil/Art nouveau en overgangsperiode hield de Art Deco zich aan exacte afstanden en verhoudingen en spiegelingen. Als de architect dit had gezien van dit gebouw, had hij de Fröbelaar van deze monsterlijke verbouwing, niet zachtzinnig aangevlogen vermoed ik..
@ander architect : Ben je op je teentjes getrapt , vanwege het feit dat ze je ontwerp zo afkeuren?
Gegroet.
@wies 30 procent? 3 procent bedoel je en dan nog . het zou 50 procent moeten zijn: dát zou eerlijk zijn. fifty fifty is áltijd de norm, weet je nog? áltijd.