Gemiddelde verkoopprijs van een huis in Utrecht vorig jaar ruim 4 ton | De Utrechtse Internet Courant Gemiddelde verkoopprijs van een huis in Utrecht vorig jaar ruim 4 ton | De Utrechtse Internet Courant

Gemiddelde verkoopprijs van een huis in Utrecht vorig jaar ruim 4 ton

Gemiddelde verkoopprijs van een huis in Utrecht vorig jaar ruim 4 ton
De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in gemeente Utrecht was vorig jaar meer dan 400.000 euro. Om precies te zijn was die 405.791 euro, in 2019 was het nog 379.770 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in gemeente Utrecht was vorig jaar meer dan 400.000 euro. Om precies te zijn was die 405.791 euro, in 2019 was het nog 379.770 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte koopwoningen in een jaar. In heel Nederland was die prijs vorig jaar 334.000 euro, de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995.

Onze gemeente zit daar dus ruimschoots boven. Utrecht was niet de enige gemeente waar de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen steeg: dat gebeurde in 342 van de 355 Nederlandse gemeenten.

Dip

Hoewel het gemiddelde in Utrecht best hoog is, zijn er gemeenten waar de gemiddelde prijzen nog veel hoger liggen. Zo was de prijs, net zoals in 2019, het hoogst in Bloemendaal: 863.000 euro. Met 164.000 euro is de laagste gemiddelde prijs gemeten in het Groningse Pekela.

Voornamelijk na 1995 zijn de woningprijzen gestegen, toen kostte een koopwoning gemiddeld 85.568 euro. In 2000 was het al 165.700 euro. Na 2008 ontstond er een een dip, maar in 2013 begonnen de prijzen weer onafgebroken met stijgen.

De coronacrisis zorgt voor een hoop verschuivingen op de woningmarkt, ook in Utrecht. Afgelopen zomer werd duidelijk dat er in onze stad meer woningen te koop stonden en werden verkocht dan normaal. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zetten meer woningeigenaren hun huis te koop. Volgens Molenbeek Makelaars vrezen zij dat de prijs van hun huis zal dalen en willen ze daarom profiteren van de huidige markt.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. JdV

  In een notedop de oplossing voor al het geklaag over woningtekorten in 030. Heb je 400k te besteden? Dan kun je een huis in Utrecht kopen en klagen over het feit dat je geen huis van 800k in Bloemendaal kan kopen.
  Kun je 200k besteden? Dan kun je een huis in Pekela kopen en klagen dat je geen huis van 400k in Utrecht kan kopen.
  De oplossing is simpel. Kun je 800k besteden dan kun je overal kopen. Voor 400 k in Utrecht. Voor 200k in Pekela. Dus al die arme klagers die geen 400k kunnen besteden? Veel plezier in Pekela.

 2. Uuutje

  Er is inderdaad veel werk in de buurt van Pekela.

  Laten we inderdaad mensen onnodige kilometers laten maken met auto’s en uren van hun vrije tijd aan reistijd besteden om op hun werk te laten komen. Topplan.

  Ook fijn dat werkgevers onnodig geld moeten uitgeven aan reiskosten.

  Laten we inderdaad beleggers, investeerders en tussenhandelaren (want die drijven de prijs op) maar belachelijk rijk laten worden aan het recht om te wonen. Ook in de omgeving van waar je werkt en de omgeving van waar je bent opgegroeid en je familie en bekenden wonen. Ook goed voor de geestelijke gesteldheid van een mens.

  Laten we inderdaad niet net doen of het een gigantisch probleem is.

  400 K gemiddeld is belachelijk, als je weet dat een goed vertiendende starter een hypotheek kan krijgen van om en nabij de 160 k. en er ook steeds meer alleenstaande starters zijn. In de vorige economische crisis zijn de woningprijzen in Utrecht ook al niet gedaald, maar constant gebleven. Toen konden starters nog met steun van hun ouders een huis kopen (mits vermogende ouders of hypotheek als onderpand) van rond de 220-250 k. Zelfs als tweeverdiener, wanneer je een hypotheek van 320k zou kunnen krijgen vis je dus achter het net. EN dan hebben we het nog niet over het feit dat er op ieder huis overboden wordt. Ook door tussenhandelaren die er even een visgraatvloer en wat zwart-stalen kozijnen in laten knallen door een pool of bulgaar en het een paar maanden later voor 2 ton meer doorverkopen.

  En let wel, dit zijn gemiddelde prijzen. Veel huizen (gezinswoningen) overtreffen die 4 ton met gemak.

  Tien jaar geleden kocht je voor 450.000 euro nog een fors jaren dertig huis op 200 m van het WIlhelminapark af.

 3. isabelle

  40% van de beschikbare huizen in Utrecht zijn vorig jaar opgekocht door beleggers, ook particuliere, die de koopwoningen vervolgens compartimentaliseren en weer verhuren voor de hoofdprijs aan woning-/kamerzoekenden.

  Zo kom je als (aankomend) gezin dus never nooit aan een koopwoning en wordt de prijs nog verder opgedreven. Tijd dat ons stadsbestuur daar eens serieus aandacht aan besteedt!!

 4. Wim

  Simpel de zelf bewonen eis op alle huizen zetten zodat die handelaren hun huis moeten verkopen lost een hoop op tenzij je een woning corporatie bent of de woningen ook bouwt voor een redelijke prijs.
  Opkopen moet uit Denise zijn.
  Is ook een taak voor de makelaar.

 5. JdV

  @Uuutje: Als het over de verbreding van de A27 gaat werkt iedereen dagenlang thuis omdat het jou beter uitkomt. Nu moet iedereen ineens vlak bij het werk wonen.
  Nu andersom, laten mensen in Pekela gaan wonen, verbreden we de A27 en kunnen ze alsnog af en toe probleemloos naar Utrecht om een dagje te werken. Want vanuit Pekela met OV? Sterkte.
  In Bloemendaal is trouwens ook niet super veel werk. Dus je argumentatie gaat daar ook mank. Flink stukje rijden naar Utrecht of Amsterdam vanuit Bloemendaal hoor.

 6. GeeWee

  Bestaande woningen, bestaande regels. Nieuwe woningen: zelfbewoningsplicht (‘woonvergunning’) of anders nieuw blijven bouwen en zien dat een hoop wordt opgekocht door investeerders.
  kom in actie Gemeente!

 7. Uuutje

  @ GeeWee

  Hoezo bestaande gebouwen, bestaande regels?

  De overheid mag gewoon regels veranderen als de regels niet meer werken hoor.

  Anders zou het betekenen dat alleen nog maar voornamelijk expats en yups (tijdelijk) in de gewilde oude buurten wonen/ huren of dat vermogenden de arbeidershuisjes en gezinswoningen in hun bezit hebben. Zelfbewoningsplicht gewoon vanaf 2021 invoeren. Ook voor oude bestaande woningen. Investeerders/ beleggers/ huisjesmelkers hebben al genoeg in hun bezit om rijk van te worden.

  Uitzondering geldt voor woningcoöperaties.

 8. Martin

  Lang leve de vrije markt! Lang leve de grootste partij van Nederland!

  https://www.trouw.nl/nieuws/afspraken-tussen-makelaars-bij-huizenverkoop-benadelen-kopers-en-verkopers-in-de-randstad~be8c6070/

 9. Pee

  Reken het eens terug naar guldens.
  Een miljoen gulden voor een rijtjeshuis.

 10. Scherpschutter

  Natuurlijk wil iedereen meer nepgeld voor zijn of haar huis als de centrale bank de keynesiaanse kunstgeldprinter op standje orkaan heeft gezet.

  Gigantische geldontwaarding. Zie M1. Dat is de olifant in de kamer die maar weinigen lijken te willen zien…Huizen worden niet meer waard. Je flutgeld wordt minder waard.

  Het aardige is dan wel weer: we worden allemaal miljonair, net zoals de Italianen ooit miljonair werden met hun Lire.

 11. Nina

  Vroeger kon je maximaal 4 tot 4,5 keer het jaarsalaris lenen voor een huis. Geen idee waarom dat is losgelaten.

  Nu is de hoogte van de hypotheek gebaseerd op de jaarlasten. Met de huidige superlage hypotheekrente kun je dus veel lenen voor een huis.

  Als de rente ooit weer gaat stijgen (een verdubbeling is nog steeds een lage rente), ontstaat een groot probleem. De prijzen dalen dan rap, veel huizen staan dan onder water en de hypotheeklasten worden onbetaalbaar voor wie opnieuw de rente moet afsluiten.

 12. trol

  Toch raar…5 of 6 jaar geleden raakte je je huis niet kwijt, waren de prijzen knetterlaag en was de bevolkingsomvang nu ook weer niet zoveel anders….blij dat ik toen heb gekocht. Nadeel, de forfait (zinloze, oneerlijke belasting) is nu al hoger dan de aftrek.

 13. Kadoendra

  @Scherpschutter 22/3/2021 – 12:59

  En voor de verandering ben ik het nu met u volledig eens!

 14. Uuutje

  @ trol

  Apart. 5 of 6 jaar of zelfs 10-15 jaar geleden was het al een drama. Alleen in Leidsche Rijn was er nog iets mogelijk. Kap eens met het verspreiden van desinformatie en fake news. Je doet je naam eer aan

 15. GeeWee

  @Uuutje, ik vermoed dat aanpassing voor bestaande woningen lastig is. Of zijn er gemeentes waar dit al gebeurt? Als het eenvoudig kan zou ik het zeker overwegen!

  Bij nieuwbouw lijkt de verplichting om het zelf te bewonen een no-brainer en ik weet dat deze verplichting in Utrecht recent nog werd toegepast.

 16. Willem

  Nog een perverse prikkel die van deze waardestijging uitgaat: geld wat in je huis zit (of geleend geld) rendeert beter dan geld dat op de bank staat. Dus wie wel een huis heeft kijkt wel uit om kleiner te gaan wonen (als dat zou kunnen). Zodra het geld (overwaarde) op de bank staat verdampt het razendsnel.

 17. Uuutje

  @GeeWee

  Jazeker, Nijmegen heeft dit beleid ingevoerd in oude stadswijken waar het probleem het grootst was. Utrecht kan dit gewoon copy pasten.

 18. trol

  Geen desinformatie..6 (laat het 7 jaar zijn) jaar geleden een huis gekocht in de vogelenbuurt, 135 m2, voor 310k. Men kwam toen net uit “de crisis”. Onder vraagprijs, na talloze bezichtigingen.

  Ik kan mij herinneren dat hele nieuwbouwprojecten in de stad niet gebouwd werden (zijdebalen…wel toen ook wat aan de prijs, maar niet vergelijkbaar met de latere prijzen) of gewoon onbewoond werden opgeleverd, zoals de omg Talmalaan. Leidsche Rijn was nog een stuk goedkoper. Nu gaan de nieuwbouwwoningen duurder weg, dan bestaande bouw, dat was toen andersom.

  Wat ik wil zeggen is dat het gewoon gek is dat op het ene moment er veel te veel vraag is en op het andere moment niet. De rentestanden waren toen wel hoger (hoewel ook niet schrikbarend), maar goed, dan heb je ook hogere aftrek, dus per maand weinig verschil.

 19. Jeroen

  @Pee maar als je het terugrekent naar gouden dukaten, hoeveel is een huis dan waard?

 20. Jeroen

  @Scherpschutter als dat zo is waarom merken we dat dan buiten de huizenprijzen niet in de inflatie?

 21. Cohen

  @JdV
  Was het maar zo simpel 🙂
  Probleem is dat vrijwel niemand 4k te besteden heeft en we ons met z’n allen dik in de schulden steken. En als er ooit een overheid besluit wel bij te bouwen, of iedereen raakt z’n overbodige consultant baantje kwijt tijdens de hyperinflatie, dan barst het bubbeltje.

 22. Scherpschutter

  @Jeroen

  Geen idee waarom U niets van gemerkt van de inflatie (dat is me werkelijk een raadsel), maar ik heb afgelopen jaar damn sure gemerkt dat je naast steeds minder huis, ook steeds minder aandelen, zilver, goud, Bitcoins, grond, of commodities voor je flut-Euro’s kunt kopen…

  Huizen worden niet meer waard. Je flut-Euro’s worden met de dag waardelozer.

 23. Herman

  Waren die huizen van ruim 350k in de Merwedekanaalzone toch goedkoop.

 24. Koel Hoofd

  @Jeroen
  Omdat de Euro is ingevoerd.
  omrekenfactor 2.20371.
  Een standaard bruin AH brood kost nu €1.22, Dat was in 1995 nog 1.10 gulden.
  Elk jaar er een paar cent bij, niemand die het merkt…

  De enige reden dat prijzen van veel meer producten voor het gevoel gelijk zijn gebleven is omdat de kosten van productie en arbeid omlaag zijn gegaan, en de tussenhandel uit de keten verdwijnt. Marketing doet de rest, “betere producten” mag je immers meer voor vragen.

  Leuk voorbeeld daarvan is de nieuwste iPhone,
  een kleine €1200 (2645 gulden NB!) voor een telefoon met een schermpje waar je niet fatsoenlijk mee kan typen, shit geluid heeft, altijd leeg is wanneer je het nodig hebt, je nachtrust verstoord, je sexleven verkloot, altijd aandacht nodig heeft om de meest ongewenste momenten, tot RSI en rug/nekschade leidt, en je dagelijkse doen en laten en gedachten oogst voor toekomstige verkoop activiteiten.
  En ze vliegen als warme broodjes over de plank omdat je er leuke selfies mee kan maken….

 25. Lombokker

  @trol
  De afgelopen 6 jaar zijn er 600.000 inwoners bijgekomen.
  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37230ned/table?fromstatweb
  (bij filter perioden ‘jaren’ aanvinken en ‘maanden’ afvinken)

 26. Erwin

  @scherpschutter: inderdaad, ook de prijzen van andere producten exploderen. Oh nee!

 27. paul

  @uutje de situatie in Nijmegen is niet vergelijkbaar met Utrecht. High potentuals vinden hier een juiste baan, in het oosten zijn de kansen kleiner. Utrecht heeft al heel lang een woning probleem door systematisch te weinig bouwen voor alle doel geoepen. Als student in 1978 was het kamer te kort heel groot…nu nog ! Als beginnened samen wonen heb ik in 1992 een woning gekocht vanaf de fax ! De verkoop brochure is nooit meer gemaakt ! ondanks dat de bouw met hoge rente nog moest beginnen…

 28. JdV

  Ja de starters van nu zijn het haasje.
  Ik kocht mijn eerste huis (nieuwbouw appartement, 90m2 met 2 slaapkamers, midden in het centrum) destijds voor 120.000 gulden. Met een maximale premie-A subsidie van 4000 gulden per jaar. Na 10 jaar verkocht. Daarna nog wat huizen gekocht. O.a. in 2000. Later weer verkocht. Betaalde in 2000 300.000 gulden. Verkocht voor meer dan dat bedrag in euro’s.
  Die tijden zijn voorbij. Maar zoals Trol zegt, ook nu kun je nog mooi geld verdienen met een nieuwbouwwoning. Stond vandaag stuk in de krant dat de zielige starters die vorig jaar een nieuwbouw huis kochten ook al weer 10% waardestijging hebben gescoord. Bovendien hoef je bij nieuwbouw niet te overbieden. Dus aan de slag, koop een niduwbouwhuis en stop met klagen.

 29. RvD

  @Uuutje. Huizenprijzen in Nijmegen stegen met >15% en daarmee meer dan in Utrecht (>12%). Kortom zelfbewoningsplicht zal enorm helpen de prijzen naar beneden te brengen? Bewijst Nijmegen?
  Zolang meer mensen Nederland binnen komen dan huizen bij worden gebouwd zullen huizen schaars blijven en prijzen dus hoog….

  @Jeroen. Je ziet het ook in de aandelenkoersen, prijzen voor kunst, speciale wijnen etc. Consumptie goederen zijn geen investering voor de lange termijn, dus daar zie je die inflatie niet.

 30. cas

  @ Jeroen, de inflatie is inmiddels alleen nog een truc om de staatsschuld te drukken. Er is als tijden geen echte inflatie meer.
  Net als dat de beurs compleet niks meer met de reële economie te maken heeft. Behalve bij een crash, dan mag de burger gaan dokken voor het falen van mensen die in nep geld en waardeloze aandelen/opties handelen.

  Kijk maar naar verschillende bedrijven en hun waardering op de beurs…. (tesla, facebook, netflix etc.)

 31. Utrechter2

  @Scherpschutter: leuk dat je de verborgen inflatie erbij pakt. Je wordt uiteraard hard aangevallen op dit punt want officieel doet de geldverruiming niemand pijn 🙂

  Om dicht bij huis te blijven, niemand die je aanvalt noemt zelf de huurexplosies op.

 32. Cohen

  @Trol Interessant dat jongeren toen de nieuwbouw links lieten liggen. Vinex heeft ook wel iets afstotelijks natuurlijk, zeker voo hen. Die millennials zijn ook een vreemde geconditioneerde generatie die allemaal dachten dat ze waren doorgedrongen tot een hippe culturele elite en daar hoort centraal stedelijk wonen bij natuurlijk. Nu ontwaken ze langzaam. De SP moet goed opletten hoe ze zich kunnen verjongen want er komt een nieuw HBO-opgeleid proletariaat aan 🙂

  Maar die nieuwbouw is uiteindelijk gewoon verkocht toch? Feit is wel. er wordt amper nieuwbouw gebouwd. Kaveltje hier, appartementje daar. Milieuregels, allemaal zogenaamd te moeilijk. Het zet geen zoden aan de dijk. Dat was wel anders toen de boomers huizen nodig hadden, toen stampte men halve steden uit de grond met betaalbare nieuwbouw. Maar boomers wilden wel suburbaan wonen.

  Ik vraag me af of het puur te maken had met de lage interesse. Volgens mij probeert men ook gewoon angstvallig de schaarste in stand te houden omdat huizen zo extreem overgewaardeerd zijn in Nederland. Het IMF waarschuwde Nederland daar specifiek over en schatte de huizen hier zo’n 30% te duur, dat zal in steden nog meer zijn. En nee, Nederland is niet te vergelijken met Londen, New York of LA (waar overigens een leegloop aan de gang is).

  @cas inflatie is voor de burger nog gewoon een ding natuurlijk. Als jij hard heb gespaard en nu netjes 50k op de bank hebt dan kan je daar gewoon steeds minder voor kopen want rente krijg je niet, je geld loopt te verdampen. Iemand met 2 mil in een gespreid aandelenpakket harkt met dividend alleen al 70k per jaar naar binnen, aanzienlijk meer dan de meeste mensen verdienen. Risico is er amper. Je moet dus gewoon veel vermogen kunnen investeren, als je je bestaan uit arbeid moet betalen word je genaaid en in toenemende mate. Lonen stijgen amper. En sparen wordt al 15 jaar ontmoedigd dat deugt evenmin.

  Fiat geld is in principe schuld-gebaseerd en wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties. Daarom is een bevolkingskrimp ook iets wat men altijd tegen wil gaan. Zolang er vertrouwen is, is er niet veel aan de hand, totdat banken opeens niet meer willen lenen aan elkaar. Dan mag u het inderdaad gaan lappen zoals in 2008. Absoluut een onhoudbaar systeem.

 33. Scherpschutter

  @Utrechter2

  Ja, mooi he? Er begint er altijd wel 1 geblinddoekte met z’n boodschappenmandje te zwaaien…LOL.

  De meeste Nederlanders zijn financieel letterlijk totaal ongeletterden. Analfabeten.

 34. D.

  Het enige wat je hoort is: huizen bouwen is de oplossing. Mi hoor je veel te weinig over seniorenwoningen, om de doorstroming te bevorderen. Er moet meer sturing komen vanuit de overheid. Deze bizarre situatie krijg je dus na 10 jaar rechts (ik ben soms vrij rechts in mijn opvattingen…).

 35. Utrechter2

  @ D. nee hoor. Links heeft het belang om windmolens te plaatsen en rechts heeft het belang om woningspeculanten te spekken. En wie zegt dat deze twee niet samen kunnen gaan? 😉

  Het is overigens rechts, die nu echt inzet op meer woningbouw. Links belooft gouden bergen met meer inbreiding, met allemaal fraaie plaatjes.

 36. D.

  @ Utrechter2, ik houd rechts (landelijk) toch wel verantwoordelijk voor de huidige situatie. Men had veel meer sturing moeten geven ipv de markt zijn gang te laten gaan.

 37. Utrechter2

  @D. mensen die de woningmarktproblemen willen oplossen durven te zeggen dat het één het ander niet uitsluit en durven ‘vijanden’ te maken aan beide zijden. Maar mensen die hun eigen straatje willen schoonvegen geven de andere partij de schuld zodat ze zelf geen verantwoording hoeven te nemen voor klimaatbeleid of neoliberaal beleid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).