Het voormalige asielzoekerscentrum aan de Einsteindreef in Utrecht moet een nieuwe bestemming krijgen. Momenteel bevinden zich 107 woningen in het pand maar er wordt onderzocht of dit kan worden uitgebreid en ook of er bedrijven kunnen komen.
Het pand ligt aan de Einsteindreef nabij het Henri Dunantplein, een volgens de gemeente ‘markante en zichtbare plek in Overvecht’. Het gebouw is ooit ontworpen als kantoorpand, maar die functie heeft het al een tijdje niet meer.
Nadat de huidige eigenaar het pand in 2016 kocht heeft het eerst dienstgedaan als asielzoekerscentrum. Op deze plek is ook ‘Plan Einstein’ ontwikkeld. “Dit is een succesvol project dat vluchtelingen, studenten en buurtbewoners dichter bij elkaar brengt”, schrijft het college in een brief aan de raad.
Tijdelijk
Na 2018 waren de asielzoekers vertrokken en inmiddels worden 107 woningen tijdelijk verhuurd aan studenten en starters. Dit was niet in lijn met het bestemmingsplan en de vergunning om hiervan af te wijken liep eind vorig jaar af.
“Via een Wabo vergunning, in combinatie met een leegstandsvergunning, is het mogelijk gemaakt om het pand opnieuw tijdelijk te verhuren tot 1 augustus 2026.” Daarna kan niet dit niet meer worden verlengd, omdat dan de maximale periode om af te wijken van het bestemmingsplan is bereikt.
Herontwikkelen
Voor die tijd willen de eigenaar en de gemeente plannen maken om het pand te herontwikkelen. “Transformatie heeft vanuit klimaatoogpunt voorkeur boven sloop-nieuwbouw”, is te lezen in het zogenoemde intentiedocument. Beide partijen willen kijken of er meer woningen kunnen komen en ook of er ondernemers gehuisvest kunnen worden.
Achter het gebouw ligt een groot parkeerterrein dat volledig bestaat uit klinkers, waardoor op dit stuk de temperatuur op warme dagen snel kan oplopen. “Om hittestress in de toekomst te voorkomen is het belangrijk het bestaande groen te behouden en maatregelen te nemen om hittestress te verminderen.”
Uitdaging
Wat daarnaast in het intentiedocument als ‘uitdaging’ wordt genoemd zijn de naastgelegen Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) en de Einsteindreef. Er worden namelijk hoge eisen gesteld aan woningen die op zo’n ‘ongezonde’ plek worden gebouwd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maximale geluidsniveaus en gezonde lucht achter de voordeur. “Of woningen de gewenste kwaliteit kunnen krijgen op deze plek, dient eerst in de volgende fase te worden onderzocht.”
Als uit het onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk woningen kunnen komen willen beide partijen ervoor zorgen dat de stappen die nodig zijn voor 1 augustus 2026 worden gezet, zodat de bouw direct daarna kan beginnen.
10 Reacties
ReagerenZonde als je dit zou transformeren. Sloop en in een veel hogere dichtheid op deze plek bouwen levert uiteraard meer op, ook qua ruimtelijke kwaliteit.
Een hoge woontoren als landmark, en het gebied openwerken met meer groen om die toren zodat vanuit het wijkje erachter een logische loop/fietsroute richting het Noorderpark ontstaat is pas een kwalitatieve toevoeging.
Geef het terug aan de vluchtelingen, hoe gaan we anders aan de spreidingswet voldoen? Bestemmingsplan maar even aanpassen en flink wat bouwkosten besparen lijkt me.
Begin jaren zeventig was er een plan om in Overvecht een zevental woontorens te bouwen, een van die torens, met 19 verdiepingen, zou op deze plek aan de Einsteindreef komen. Na veel gebekvecht zijn alle torens niet doorgegaan.
Sluit ik me bij aan Bill.
Ooit van woningen met ornamentiek gehoord? Stenen, kleur, kleurafwisseling, sfeer? .. Mensen worden agressief en intolerant als ze dit zien. Vreselijk. WOningen zijn ordinaire kippenhokken geworden sinds de jaren 60 en de lelijkheid houdt maar niet op te bestaan. Als je wilt dat mensen zich gaan gedragen, plaats ze dan in een stille. rustige, mooie, schone, nette omgeving in romantische sfeer. Dan gaan zij zich zelf in veel gevallen gedragen als een beter mens.
Prima plek voor een mooi hoog bouwproject. Weg met deze rommelbouw.
Sluit me volledig aan bij Berend.
Sluit me volledig aan bij Bill en Wies.
@Berend
Niks teruggeven aan asieleisers geef eerst de burgers op de wachtlijst voor een woning maar eens de kans.
Ik ben het eens met Berend, heb de leegstand van dit gebouw gemeld bij het COA.
Asieleisers is een nieuw woord, past goed bij degene die het gebruikt.