Meer woningen te koop en verkocht in Utrecht Meer woningen te koop en verkocht in Utrecht

Meer woningen te koop en verkocht in Utrecht

Meer woningen te koop en verkocht in Utrecht
Er staan meer woningen te koop in Utrecht en er worden een hoop huizen gekocht. De coronacrisis zorgt voor een hoop verschuivingen op de woningmarkt. Het lijkt erop dat veel mensen nu snel hun huis willen verkopen uit angst dat de prijzen gaan dalen.

Er staan meer woningen te koop in Utrecht en er worden een hoop huizen gekocht. De coronacrisis zorgt voor een hoop verschuivingen op de woningmarkt. Het lijkt erop dat veel mensen nu snel hun huis willen verkopen uit angst dat de prijzen gaan dalen.

Het was alweer een paar jaar geleden maar er staan nu meer dan duizend woningen te koop in de stad. Dat staat in de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Molenbeek Makelaars. Ook blijkt dat er veel meer huizen gekocht worden.

Sinds de start van de intelligente lockdown worden in Utrecht meer woningen te koop gezet dan in 2019. Volgens de makelaars denken veel woningeigenaren dat dit het juiste moment is om te verkopen, om zo eventuele prijsdalingen en een slechtere verkoopbaarheid voor te zijn. De coronacrisis speelt hier een rol in.

Veel woning verkopen

Door deze extra aanwas van aanbod krijgen meer woningzoekers de mogelijkheid om in de Domstad tot aankoop over te gaan en hier maken ze gretig gebruik van. Deze zoekers laten zich niet afschrikken door de toegenomen onzekerheid, maar zien dit juist als motivatie om zo snel mogelijk een woning te kopen. In totaal wisselden dit kwartaal 1.440 woningen van eigenaar, dit is het hoogste aantal verkopen sinds eind 2017.

Prijsklasse

Naast de bestaande bouw is het nieuwbouwaanbod ook ruimschoots toegenomen. Een aanzienlijk deel hiervan wordt gevormd door het project de Nieuwe Defensie, waarmee 167 woningen worden gerealiseerd in de Merwedekanaalzone. Die huizen zijn echter niet door iedereen te betalen, maar de makelaars merken wel op dat er doorstroming kan plaatsvinden. Waardoor huizen in lagere prijsklassen dus weer beschikbaar worden.

Overigens heeft de aanbodtoename vrijwel volledig plaatsgevonden in de hogere prijsklassen, bij woningen met een vraagprijs lager dan 350.000 is er nauwelijks sprake van meer aanbod. De grotere beschikbaarheid van duurdere woningen resulteert in een sterkere toename van de gemiddelde verkoopprijs. Afgelopen kwartaal betaalden kopers in Utrecht gemiddeld € 389.000.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Een totaal overspannen woningmarkt die nu mild hysterische vormen aanneemt, laat zich niet van de leg af brengen door een financiele crisis die met name de flexibele schil en de sector vermaak en beleving treft.
  Ons stadsbestuur heeft net ook besloten om de woningprijzen compleet de pan uit te laten stijgen ten gunste van de eigen groen elitaire achterban, dus wie nu koopt zit straks goed.

 2. cas

  Mensen zijn vrij om te kopen in deze tijd. Alleen moeten ze niet zeuren als ze bij een nieuwe crisis een onverkoopbaar huis hebben, of door scheidingen enzo met een flinke restschuld zitten. Dan is het wel dikke schuld eigen bult.

 3. WP

  @koel hoofd, die “groene elitaire achterban” heeft in Utrecht een absolute meerderheid. Vind je het nog wel leuk hier?
  NB ik heb niet het idee dat er ergens anders meer wordt gedaan aan sociale huurwoningbouw…

 4. Ties

  Tja, inbreiden alleen is bij lange na niet genoeg en kan nooit zo ruim/groen als een polder zoals Rijnenburg. Voor een stad hoort daar echter het leefbaarder maken van barrières zoals snelwegen bij (bijv. veel meer groen-passages zoals bedacht bij a27).
  En met Rijnenburg als woonwijk is de OV-ring des te meer nodig……

 5. René

  @Koel Hoofd: wat een kip zonder kop verhaal weer. Als de woningmarkt nu – in uw bewoordingen – “totaal overspannen” zou zijn, zit de – wederom in uw bewoordingen – “groen elitaire achterban” (die overigens de meerderheid van de Utrechtse bevolking vormt) straks helemaal niet goed met zijn voor een veel te hoge prijs gekochte huizen! Misschien moet u de volgende keer eerst eens gaan nadenken voordat u weer wat kakelt over en tegen alles wat in uw ogen links is. Gelet op de mate waarin u deelneemt aan de discussies over artikelen in de DUIC beschikt u daartoe over voldoende tijd!

 6. Hadjememaar

  In mijn wijk zijn nog wat nieuwbouwwoninkjes beschikbaar (Ooglijdersgasthuis), appartementen van 1 mln tot 1,6 mln.

  Gek genoeg maakt het linkse beleid, dat schaarste aan nieuwe woningen creëert, rechtse grondspeculanten en projectontwikkelaars stinkend rijk. Hoe wrang.

 7. Koel Hoofd

  @Hadjemaar
  Niks wrang, het staat gewoon in de verkiezingsprogrammas van D66 en GL van de afgelopen 2 verkiezingen.
  En Utrecht heeft er massaal op gestemd.
  Dat zegt meer over de nieuwe links elitaire inwoners, dan over rechts waarvan het al vele decennia lang van is bekend dat het berekenende ondernemers zijn.

 8. JJ

  @ ah, weer zo’n aloude reaguurders-aanname dat alleen nieuwe inwoners links en groen stemmen. Ik heb al meerdere onderzoeken gelezen die deze aanname volledig ontkrachten. Ook een ruime meerderheid van in Utrecht geborenen en getogenen stem groen-liberaal en/ of links. Het is een soort wishfull thinking van de roepend-aanwezige reaguurder door net te doen alsof dat niet zo is. Landelijk gezien stemmen er ongeveer net zoveel mensen Groen Links als PVV, dat dus de noodzaak van toekomstige middencoalities (zoals we in Utrecht hebben: GL=links, D’66= midden rechts, CU= conservatief) meteen duidelijk maakt. Die doen het meest recht aan de gemiddelde bevolking en wat die wil.

 9. Hassan

  Hi hassan allali niet meer gouda huis tekoop nou in weer in utrecht 01 .07 1966

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).