Tekort studentenhuisvesting in Utrecht opgelopen naar ruim 6000 woningen Tekort studentenhuisvesting in Utrecht opgelopen naar ruim 6000 woningen

Tekort studentenhuisvesting in Utrecht opgelopen naar ruim 6000 woningen

Tekort studentenhuisvesting in Utrecht opgelopen naar ruim 6000 woningen
Het gebouw Johanna van SSH. Foto: Robert Oosterbroek
Het tekort aan studentenhuisvesting is vorig jaar opgelopen tot 6000 woningen. Het jaar ervoor was dit nog 5300. Een oplossing is ook niet snel gevonden, want het tekort kan nog oplopen tot 10.000 studentenwoningen in 2030. Dat laat de gemeente Utrecht weten.

Het tekort aan studentenhuisvesting is vorig jaar opgelopen tot 6000 woningen. Het jaar ervoor was dit nog 5300. Een oplossing is ook niet snel gevonden, want het tekort kan nog oplopen tot 10.000 studentenwoningen in 2030. Dat laat de gemeente Utrecht weten.

Dit jaar zullen er zo’n 200 studentenwoningen worden opgeleverd, maar dat is bij lange na niet genoeg om het tekort in te lopen. Dat groeit gestaag door. De komende jaren wordt er wel meer gebouwd. De gemeente heeft nu zicht op plannen waarbij er tot 2030 in totaal 4000 huizen voor studenten gebouwd zullen worden. De ambitie is om nog eens minstens 1300 woningen te bouwen voor 2030.

Kamer met gedeelte faciliteiten of studio

Vorig jaar werd het Actieplan studentenhuisvesting gepresenteerd. Daarin werd onder meer aangekondigd dat de grondprijs omlaag gaat, als een ontwikkelaar studentenkamers ergens wil bouwen. Studentenkamers – waar meerdere studenten faciliteiten delen – zijn ten opzichte van zelfstandige woningen financieel lastiger te realiseren.

In de cijfers is ook terug te zien dat er minder studenten in een kamer wonen met gedeelde faciliteiten, ten opzichte van een volledig eigen woning met eigen faciliteiten (studio). In 2023 woonde 66 procent op kamers, terwijl dat acht jaar geleden nog 80 procent was.

Doorstroming

De gemeente laat weten dat nu ook voor het eerst ook goed te zien is dat de doorstroming stokt. Voormalig studenten blijven langer in een studentenhuis wonen, omdat ze geen alternatief kunnen vinden om naartoe te verhuizen.

Verder valt op dat het aantal internationale studenten die in Utrecht wonen de afgelopen acht jaar verdriedubbeld is, naar 5100 in 2023. In totaal wonen er ongeveer 30.000 uitwonende studenten in de stad.

44 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht.

  Misschien toch ook een verspreidingswet aannemen voor studenten, per stad een percentage studenten huisvesten.

 2. Nina

  Dit kan toch zeker geen verrassing zijn voor de beleidsmakers:

  Er is een groot woningtekort, maar we blijven illegalen, buitenlandse studenten, expats en veiligelanders faciliteren.

  Wie zet zijn eigen kinderen nu op straat om logees te kunnen ontvangen thuis 🤷‍♀️

 3. Teun H.

  Misschien toch maar eens ophouden met die enorme aantallen internationale studenten. Dan is vrijwel het hele woonprobleem opgelost en kunnen we ook weer gewoon colleges volgen in het Nederlands.

 4. Bill

  Misschien moet de raad minder krampachtig en ingewikkeld doen met het verhuren van woningen en kamers in de stad, ze schieten zich met hun eigen beleid in de voet.

 5. Rabe

  Misschien toch containerwoningen stapelen. Is op Hoograven ook een tijdje geweest.

 6. Hadjememaar

  Op en rond de Uithof is plek zat. Maak UU, UMCU en HU verantwoordelijk voor (een deel van) de studentenhuisvesting. “minder studenten” is de oplossing niet.

 7. JdV

  Er is geen tekort aan studentenwoningen. Er is een teveel aan studenten.

 8. Vanhoorn1

  Belachelijk er zijn teveel buitelandx studenten,slecht voor Nederlandse studenten,wachten op een huis,okk de niet studenten moeten lang wachten.verander dit beleid.

 9. Rietje

  Had verdorie een campus gebouwd. Echt onvoorstelbaar.
  Wie vindt dat er meer huizen verhuurd moeten worden aan studenten heeft duidelijk nooit met studenten terreur te maken gehad, Niet slapen van de eindeloze feestjes en andere overlast is geen grap,

 10. Paul

  Buitenlandse studenten zijn essentieel om verschillende redenen. Allereerst heeft simpel weg te weinig eugen studenten om de openstaande vacatures in te vullen. Bijna alle specialisten teams hier in de Randstad bij bedrijven hebben daarom buitenlanders in dienst. De economie heeft hen en expats hard nodig om onze welvaart en zorg systeem te behouden.
  Waneer dit kunstmatig wordt geremd zullen bedrijven zelf naar het buitenland moeten verhuizen. Dit is een realiteit die vele in bewust zijn.

 11. Binnenstadbewoner

  Hoogtijd voor minder studenten. UU en HU moeten inzetten op krimp. De problemen na de studie zijn voor afgestudeerden nog vele malen groter.

 12. HenQie

  Ik zou graag zien dat er ook studententorens komen in omringende slaapgemeenten die nog wel snel per OV en fietsafstand bereikbaar zijn (Bunnik, Bilthoven, Houten, Werkhoven). In dit soort oorden is de vergrijzing enorm. Goed voor de reuring, leefbaarheid en impuls vanuit de gemeentes om de voorzieningen eens op niveau te brengen. Nu eens de handen ineen slaan voor een goed nachtOV..

  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3746552/hoe-ouderen-in-werkhoven-zonder-supermarkt-toch-aan-hun-boodschappen-komen

 13. de Kreek

  Volgens mij hebben ze in dit land aan alles een tekort, behalve aan buitenlandse studenten.

 14. Hoera

  @JdV, je kortzichtigheid groeit en groeit.

 15. Erwin

  @binnenstadbewoner: “ De problemen na de studie zijn voor afgestudeerden nog vele malen groter.”
  Huh, wat bedoel je?
  Na mijn studie direct een baan gevonden en huis kunnen kopen in Buiten-Wittevrouwen. Geen idee waar je op doelt dus.

 16. Elsbeth de Groot

  Tja, als we niet zelf mogen bepalen wat we met onze huizen doen, woont mijn partner in het ene huis en ik in het andere. We zijn in ieder geval geen huisjesmelkers en onze kinderen kunnen kiezen waar ze willen wonen.

 17. Koel Hoofd

  Buitenlandse studenten hebben hier denk ik niet zo heel erg veel mee te maken. Het is meer het directe gevolg van politiek economisch beleid op nationaal en lokaal niveau.

  Onze overheid (en ook EU met verduurzamingseisen) heeft namelijk ingegrepen in de woningmarkt door het rendement van private verhuurders, parapluterm ‘huisjesuitmelkers’, nul-op-de-rendementmeter of zelfs negatief te maken.
  Onze gemeente heeft daar nog eens de opkoopbescherming overheen gekwakt wat nieuwe verhuurders die na verduurzamingsinvestering betere studentenkamers hadden kunnen leveren actief ontmoedigt.

  Het gevolg is dat je nu voormalige studentenwoningen voor ‘een prikkie’ kan kopen om te moderniseren naar private woning voor een stelletje+0.5 kid. Wie staan er daardoor op staat?
  Studenten omdat het voormalige studentenwoningen betreft….

  Het tekort is in een jaar met 700 kamers opgelopen.
  Gemiddeld 5 studenten per woning (3-10 p/w is beetje standaard in utrecht, tel de fietsen voor de deur) geeft toch 140 woningen, of 70 per jaar indien met overgansperiode vrijkomen wordt gerekend.

  Ik zie wel een relatie tussen het “help vermogende starters aan een huis beleid” en het oplopende tekort aan studentenkamers.
  Zal ook nog wel verder oplopen, een lege woning levert bij verkoop meer op dan een verhuurde woning…

 18. Toine Goossens

  6.000 eenheden tekort op 30.000 hier wonende studenten, dan valt het allemaal reuze mee. Utrechters die een sociale woning nodig hebben, staan 10 jaar op de wachtlijst. Doen we ook voor de studenten. Tegen de tijd dat ze in kunnen trekken zijn ze afgestudeerd.

  Het lesgeven aan buitenlandse studenten is een commercieel verdien model. UU en HU hebben in acht jaar tijd 3.400 studenten verlokt naar Utrecht te komen. O, moeten die ook ergens wonen? Dat is toch niet ons probleem? Dat gooien we over de schutting van de gemeente en projectontwikkelaars.

  40 jaar geleden lanceerde de SP ‘de vervuiler betaalt’. Dat heeft ons enorm veel toename van de leeftijd, verbetering van werk- en woonomstandigheden en zo een fantastisch rendement opgeleverd.
  Gemeente laat de UU en HU hun eigen vuile was oplossen. Zij hebben nagelaten om voor huisvesting te zorgen: ‘De veroorzaker betaalt’, eigen schuld, dikke bult.

 19. WV

  Wat een ongelofelijke onzin @ Nina
  Illegalen en veiligelanders worden niet gefaciliteerd.
  Je wilt toch niet met droge ogen beweren dat die huisvesting aangeboden krijgen? Dit is en van je onzinnigste reacties ever.
  Neem in het vervolg eerst een kopje thee en denk na voor,je op je toetsenbord brabbelt.

 20. WV

  Bravo, @ Erwin, direct na je afstuderen een huis kunnen kopen. Goed man. Jij wel en dus de norm aller dingen.

 21. EJB

  Studenten horen niet meer te wonen in de stad. Dat is iets uit vroeger tijden, met veel veel minder studenten en hospita’s en in een tijd toen studenten nog heren waren. Waarom worden in Nederland geen campussen gebouwd met faciliteiten voor studenten, zoals in elk fatsoenlijk geciviliseerd land?

 22. WJM

  Dat is niks vergeleken met het grote tekort aan fatsoenlijke seniorenwoningen!!!
  En stop toch eens met het ‘binnenhalen’ van die buitenlandse studenten!
  Dat scheelt al héél véél kamers voor de Nederlandse studenten.

 23. Henry Dijkstra

  Gewoon de Uithof vol bouwen en eventueel wat studentenhuizen in De Bilt erbij bouwen. Dit ligt op 10 minuten fietsen naar de Uithof en 15 minuten naar het centrum. Hier in wittevrouwen stikt het van studenten en expats en alle gezinnen vertrekken naar de rand gemeente waardoor mijn straat echt achteruit gaat. Laat de buurgemeentes ook maar wat studenten opnemen!

 24. Jo

  Slap beleid. Sociale huurwoningen idem flatten opgedeeld in kamertjes voor studenten die na afstuderen er jaren blijven wonen gezien het in centrum stad is. En andere studenten geen kamer vinden.Wordt tijd dat men universiteit campussen overal neerzet. Eerstejaars van ma tm donderdag om 12 binnen. Zodat ze tweedejaar niet afvallen wat nu wel gebeurt.
  Ook is meteen gedaan met de overlast voor omwonende burgers die moeten werken en hun nachtrust krijgen. Ook dat de stad weer voor iedereen wordt?niet alleen rijk en student? Zodat er weer gezinnen ouderen ook in de stad kunnen wonen.zelfs bouwvereningen delen hun flat op zodat 3 studenten in een flat.sociale flatten.
  De stad is sociaal voor iedereen maar op moment wat nog verhuurd wordt?gaat na studenten .
  Als alle studenten na campus zouden gaan? Dan zouden duizende sociale gezinswoningen vrij komen.
  Ook het engels spreken in winkels?
  Bv spaanse studente klaagt erover dat men haar niet verstaat ivb zij engels spreekt? Feit is dat op de spaanse universiteit! Iedere student basis spaans moet kennen!
  Idem duitsland franktijk dus waarom niet hier?
  Ik denk als ik in een van die landen in winkel wil werken?en zeg ik praat alleen engels? Vergeet het! Het is of de nieuwe burgers weten?gek nederland vindt alles goed?

 25. Marc

  In Utrecht studeren 7000 buitenlandse studenten. Het kamertekort is 6000 studenten. Als we gewoon onderwijs gaan geven aan Nederlandse studenten, dan is het kamertekort opgelost. Ook blijven er dan kamers over voor andere mensen met een lager inkomen.

 26. Utrechter2

  @Paul: expats en buitenlandse studenten worden onbewust of bewust door elkaar gehaald.

 27. Hannes

  Lekker weer terug naar papa en mama probleem opgelost

 28. Uuu

  @ henry Dijkstra

  Dat studenten en expats jouw straat overnemen komt toch doordat huisjesmelkers die panden opkopen en er verhuurhokken in knallen?

  De gemeente probeert daar al jaren tegen op te treden.

  Meer studentenwoningen op de Uithof lijkt mij prima. Echter verdienen er veel mensen aan het verhuren aan studenten en expats. Dat is een enorm verdienmodel. Net als dat buitenlandse studenten een verdienmodel zijn in Nederland voor oa hogescholen en Universiteiten en ze zijn natuurlijk nodig voor de NL economie. Dat ga je niet alleen maar tegenhouden door maatregelen, want je pakt dan geld en winst van mensen af. De rechtse partijen vinden dat je overal aan mag verdienen, dus weet niet hoe dat tij gekeerd kan worden. Minder rechts stemmen wellicht?

 29. JdV

  @hoera: lees de andere reacties en zie dan hoe kortzichtig je zelf bent

 30. Hoera

  @JdV, proest! Je hebt zelf niet gestudeerd, dat is wel duidelijk.

 31. Oud-Lombokker

  Misschien een deel van de UU verplaatsen naar buiten Utrecht zoals Amersfoort? Daar kunnen we nog wel wat levendigheid gebruiken…win-win.

 32. Binnenstadbewoner

  @ Erwin: rare reactie die alleen op je eigen situatie betrekking heeft.. Vraag me af of je wel in Utrecht woont. Elke Utrechter kent onderhand wel woningzoekenden die wanhopig op zoek zijn naar betaalbare woonruimte. Verhalen zijn legio. Ik vang ze zelfs regelmatig op in sportschool/ horeca/ OV/ supermarkt etc..

 33. Ghd

  Realiseert niemand zich in deze discussie dat we ten eerste een enorme bevolkingsgroei hebben meegemaakt en dat de bouw van woningen uberhaupt daar al geen gelijke tred mee heeft gehouden, maw hier is de schaarste begonnen. Tel daarbovenop dat de economie aleen maar gegroeid is, we tegenwoordig veel meer scheiden (met meer vraag aan woningen dan vroeger)en bewust alleenstaand wonenden, een groei aan studenten (incl buitenland) en dat het belastingtechnisch helemaal niet superinteressant is om een huis / app te verhuren en met de nieuwe huurwet het helemaal niet meer interessant is om te verhuren (die wet gaat het tegenovergestelde bereiken juist), gemeenten die een enorme regel/vergunningenlast opleggen bij de bouw van woningen en ga maar door.

  De bottom-line blijft, zolang de bouw van nieuwe huizen en het aantrekkelijk maken van verhuren woningen ten opzichte van de groei van bevolking om welke reden dan ook niet in lijn met elkaar komen, zal het tekort alleen maar toenemen (en dat is precies wat er gaat gebeuren).

 34. Utrechter

  Genoeg ruimte om te bouwen maar de gemeente houdt bewust locaties tegen om de schaarste te vergroten zodat ze hun eigen grond goed kunnen verkopen. Utrechtse studenten kiezen in het stemhokje zelf telkens voor windmolens in plaats van woningen in Rijnenburg dus heb geen medelijden met ze.

 35. Boogschutter

  ‘Illegalen worden gefaciliteerd’.
  (En dit in relatie tot het onderwerp van de woningnood).
  Aldus de rubriek ‘Vraag het @ Nina’.

  Zij zou eigenlijk een ereplaatsje moeten krijgen op het bordes, strakjes, tussen mevrouw Faber en mevrouw Keijzer in.

 36. Koel Hoofd

  @Ghd
  Jij snapt het, de prijzen van woningen worden door (internationaal) politiek economisch beleid opgedreven dmv het scheppen van schaarste.

  @Erwin
  Wees er maar blij mee.

 37. JdV

  @hoera: jij in ieder geval niet, das overduidelijk.

 38. JdV

  @uuu: buitenlandse studenten zijn nodig voor de NL economie? Hoe dat zo? Ze brengen heel klein beetje geld mee maar halen hier vooral waardevolle kennis weg om daar elders veel mee te verdienen. We kunnen prima zonder ze gelukkig.

 39. Statler

  Ik begrijp dat @Binnenstadbewoner geluiden opvangt van.. ik heb inmiddels een complete zoon die na afronding studie…nog afgezien van de vriend die inmiddels weer met twee volwassen kinderen…het is om te janken.

 40. Geert Groote

  Hopelijk lukt het de enorme aantallen buitenlandse studenten te verminderen, ook in Utrecht. Geeft wat minder woningnood. Ook wil de Utrechter graag weer in het Nederlands te woord worden gestaan in de winkels en de horeca. De verhouding studenten en jonge expats / andere inwoners in Utrecht dreigt steeds meer uit het lood te slaan. Dit heeft ook gevolgen op andere politieke terreinen. Denk b.v. aan vervoer en parkeren.

 41. uuuuuuuuuuuuuuuu

  je verwacht dat toch echt niet.
  iedereen die verhuurt aan meer dan 3 mensen moet(moest) van de gemeente een vergunning aanschaffen van ca 20.000 euro waarna ieder belegger overstapt aan verhuur van expats in plaats van studenten.

  misschien moet men alvorens men iets onaantrekkelijk maakt voor beleggers er ook over na denken hoe die behoefte ingevuld gaat worden, als beleggers het niet meer doen , dit had je natuurlijk kunnen zien aankomen

 42. Nina

  In Barcelona wordt het over een paar jaar verboden appartementen te verhuren aan toeristen, zodat deze woningen weer beschikbaar komen.

 43. Nina

  @ WV
  Ik was ook hoogstverbaasd:

  “Na maanden van onderhandelingen lijkt het erop dat Nederland een nieuw kabinet krijgt. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een akkoord op hoofdlijnen gepubliceerd waarin de koers die de partijen willen varen te lezen is.

  Op basis van dit akkoord en via contacten met verschillende ministeries ziet de gemeente dat Den Haag van plan is om geen geld meer te geven voor de zogenoemde Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV), waardoor Utrecht vier miljoen euro per jaar misloopt.

  “We voorzien hierdoor aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop we in Utrecht de opvang en begeleiding voor ongedocumenteerde mensen per 2025 uitvoeren”, schrijft het college van B&W.”

  Bron: https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-vreest-terugkeer-van-junkentunnel-nu-plannen-van-nieuw-kabinet-bekend-worden/

 44. Bernhard

  @ EJB: Juist goed dat studenten niet op campus bubble wonen maar de echte maatschappij ontdekken door in de wijk van een grote stad te wonen. Vele en ik ook, hebben daardoor een breder zicht gekregen op de diversiteit van bewoners, en culturen omdat ik uit een provincie stad kwam.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).