Vraag naar duizenden studentenwoningen in Utrecht; gemeente wil tekort wegwerken Vraag naar duizenden studentenwoningen in Utrecht; gemeente wil tekort wegwerken

Vraag naar duizenden studentenwoningen in Utrecht; gemeente wil tekort wegwerken

Vraag naar duizenden studentenwoningen in Utrecht; gemeente wil tekort wegwerken
Archieffoto IBB - Lisanne Bijker
Utrecht heeft op dit moment een tekort aan zo’n 5300 studentenwoningen. Daar moet wat aan gebeuren, meent de gemeente. Het doel is om dit tekort voor 2030 weg te werken. Er moeten vooral veel kamers bijkomen, waarbij studenten dus een huis en voorzieningen delen. Het college van B&W wil daarom de grondprijs gaan verlagen voor dit soort woningen.

Utrecht heeft op dit moment een tekort aan zo’n 5300 studentenwoningen. Daar moet wat aan gebeuren, meent de gemeente. Het doel is om dit tekort voor 2030 weg te werken. Er moeten vooral veel kamers bijkomen, waarbij studenten dus een huis en voorzieningen delen. Het college van B&W wil daarom de grondprijs gaan verlagen voor dit soort woningen.

Voor wie studeert in Utrecht, of studenten in zijn kenniskring heeft, komt het niet als een verrassing; er is een tekort aan woningen voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers. Op dit moment zou het om een tekort van ongeveer 5300 woningen gaan. Er liggen al plannen om voor 2030 in totaal 3500 woningen te bouwen, maar dat is dus niet genoeg. Daarom wil de gemeente maatregelen nemen om de extra benodigde 1800 woningen te realiseren. Overigens verwacht de gemeente ook nog eens een groei van het aantal studenten dat een woning zoekt, dus het is dan niet zo dat er helemaal geen tekort meer is.

Studentenkamers zijn populair bij studenten, maar voor ontwikkelaars financieel lastiger om te realiseren ten opzichte van zelfstandige woningen zoals studio’s. Er kan meer huur worden gevraagd aan iemand die in een studio wil wonen, dan aan kamerbewoners. Dat is een van de redenen dat er afgelopen drie jaar maar 200 studentenkamers zijn opgeleverd.

Om het voor ontwikkelaars makkelijker te maken om toch kamers te bouwen wil de gemeente de grondprijs verlagen als er kamers worden gemaakt. Deze kamers moeten dan wel een eigen douche en toilet hebben, dat is namelijk een grote wens van veel studenten. Ook wil de gemeente verplichten dat bij bouwprojecten voor studenten, ten minste de helft van de woningen uit kamerverhuur bestaat.

Minimale oppervlakte studentenwoning

In het actieplan staan verder maatregelen om de kwaliteit van woningen te waarborgen, zoals een minimum oppervlakte van 14 vierkante meter voor kamers en 19 vierkante meter voor zelfstandige woningen. Verder wil de stad woningdelen en hospitaverhuur stimuleren. Hospitaverhuur moet 400 extra onzelfstandige woningen opleveren. Eerder maakte de gemeente al bekend dat vanaf 1 juli – onder voorbehoud van een besluit van de gemeenteraad – geen vergunning meer nodig is om met maximaal drie personen een woning te delen. Nu geldt dat nog tot twee personen.

“De woningnood in Utrecht is hoog, dus ook studenten merken dat het lastig is om een kamer te vinden”, zegt wethouder Dennis de Vries. “Daarom nemen we op meerdere fronten maatregelen om meer woonruimte voor studenten te creëren. We richten daarbij vooral op kamers, omdat die goedkoper zijn voor studenten en omdat we merken dat veel studenten liever samen met huisgenoten dan alleen wonen. Wonen in een studentenhuis zorgt voor een leukere studententijd.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Voormalig student

    Waarom moeten deze kamers eigen douches en toiletten hebben? In mijn ervaring was vóór het huidige woontekort dit ook niet zomaar normaal (als student in de jaren ’10). Met het risico erg boomerig te klinken vind ik het een beetje verwend. Het vereist meer ruimte en zal de prijzen voor deze woningen alsnog flink opdraven, wat de toegankelijkheid ervan ook niet ten goede komt. Zou er gezien de urgentie niet alsnog ingezet moeten worden op de bouw van wooncomplexen zoals de IBB, Van Lieflandlaan en de Sterren?

  2. Henk

    Zwabberbeleid! #minderoverheid

  3. Scherpschutter

    Goh. Wie had nou toch ooit gedacht dat Bolsjewieken-maximumhuurprijzen van de gemeente erin zouden resulteren dat helemaal niemand meer (studenten)woningen bouwt omdat er geen droge boterham aan te verdienen is…? Was zoiets maar te voorzien he? Hoe is het nu toch mogelijk dat die gemene en inhalige projectontwikkelaars niet gratis en voor niks aan de slag willen voor het Grotere Doel…. LOL

    Nog los van de verbijsterende naïviteit van de bestuurders en het onthutsend gebrek aan historisch besef (maximumprijzen hebben nog nooit gewerkt, socialisme ook niet..), verder is het maar de vraag wat dit nu moet gaat oplossen. Die grond moet immers bijna gratis zijn om dit enigszins rendabel te kunnen krijgen voor projectontwikkelaars met de huidige maximumprijzen….

    En dan kom je dus in een situatie waarin -oh irony- de socialistische gemeente dankzij haar socialistisch beleid nu grond moet weggeven aan kapitalisten zodat de kapitalisten alsnog een boterham kunnen verdienen ondanks de regels van die socialistische gemeente. Het is welhaast poëtisch! LOL

  4. Ward

    Waar haalt de gemeente het idee vandaan dat meeste studenten een eigen wc en douche willen (a.ka. meer moeten betalen voor een kamer)?

    Kan iemand mij dat vertellen?

  5. Binnenstadbewoner

    Het is tijd om realistisch te worden. Studentenstad Utrecht is te populair geworden. Uit alle uithoeken van Nederland komt men hier naartoe om bijv. Rechten te studeren dat je ook aan aan tal van andere universiteiten kunt studeren. Dus een ontmoedigingsbeleid voeren om hier te komen studeren als je niet vanuit ouderlijk huis hier naartoe kunt reizen.

    Na afstuderen wil bijna iedereen hier blijven wonen. Vandaar die torenhoge huurprijzen en koopprijzen.

  6. WJM

    Veel te veel studenten!
    Misschien moet de Universiteit Utrecht daar eens aan denken!
    Of zelf voor huisvesting zorgen!
    De gemeente heeft nog een aantal woonsuggesties op haar lijst staan om te bouwen, zoals goede fatsoenlijke betaalbare! senioren woningen en goede en betaalbare sociale woningen.

  7. SH

    Ik begrijp hier niets van. Studentenwoningen zijn extreem rendabel dus ontwikkelaars willen deze juist graag bouwen. Kleine hokken voor relatief veel geld. Eigen badkamer realiseren ontwikkelaars ook graag want dat levert een (veel!) hogere huurwaarde op. De ouderwetse studentenkamer met gedeelde keuken en badkamer wil men juist niet bouwen. Probleem zit niet in grondprijs of in onwil maar in een gebrek aan geschikte en beschikbare bouwlocaties.

  8. Ans

    En de stikstofnormen dan?
    Dat was toch het probleem in de bouw?

  9. Katja

    Er is een tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen voor de Utrechters.
    Dan maar minder studenten.

  10. Gleurbuur

    Ik zou ook wel een eigen toilet willen. Moet die nu delen met mijn vriend. Zo smerig. Kan de gemeente daar niet iets aan doen?

  11. JdV

    Beste gemeente. Ik los dit probleem graag per direct en geheel gratis voor u op.
    U bent gek op regelgeving. Des te meer regels des te beter. Dan hierbij een hele simpele. Inschrijven op UU mag slechts indien de student danwel zelf danwel via UU bij de aanvang van de studie kan beschikken over geschikte woonruimte. Klaar. Er zijn namelijk niet te weinig woningen. Er zijn teveel studenten.

  12. Scherpschutter

    @SH

    Als u denkt dat studentenwoningen extreem rendabel zijn, dan begrijpt u er inderdaad helemaal niets van….Niet alleen economisch uitstekend geschoolde libertariërs als ik waarschuwden al jaren geleden voor de gevaren van socialistische maximumprijzen in de vastgoedsector voor huurwoningen (je hoeft de geschiedenisboeken er maar op na te slaan), maar ook vele vastgoedexperts, projectontwikkelaars en financiële specialisten hebben breed aan de alarmbel getrokken.

    Helaas is links economisch gehandicapt en ideologisch verblind en ramt ze dus gewoon door. Het gevolg is dat niemand meer studentenwoningen bouwt….Goh! Er is letterlijk geen droge boterham aan te verdienen met winstmarges onder de 5%, zonder tegenvallers.

    De gemeente probeert nu de rampzalige gevolgen van haar eigen beleid nu wat teniet te doen met lagere grondprijzen. Niet alleen is dat buitengewoon ironisch (links die grond weggeeft aan kapitalisten), maar bovendien zal ook dit niet blijken te werken. Want het grootste probleem is dat vastgoedontwikkelaars de gemeente niet langer vertrouwen. Ze verplaatst continu de doelpalen tijdens het spel (de maximumhuur was een donderslag bij heldere hemel, laat geen gelegenheid onbenut om vastgoedondernemers als criminelen te portretteren en gaat zelfs over tot publieke smeercampagnes jegens goudeerlijke vastgoedondernemers waar ze zélf fout zit…Om over alle stikstofgezeik, het klimaatgewap en inflationaire gevaren (grondstoffen) nog maar te zwijgen.

    Nee. Je moet echt een beetje gek zijn om momenteel iets in vastgoed te willen doen in Utrecht.

  13. Koel Hoofd

    …een eigen douche en toilet…
    Toe maar, dat is een luxe wat half Nederland niet eens heeft, 62% is meerpersoonshuishouden.

  14. Bromsnor

    Bromsnor denkt dat aan de Archimedeslaan, de Daltonlaan en op Rijnsweerd, ruimte genoeg is om 5000 studentenwoningen te realiseren. De panden aldaar voldoen niet meer aan de milieu eisen en moeten soieso vevangen worden. Maak maar één grote campus van.

  15. Pee

    Lekker thuis blijven wonen en gewoon op en neer reizen .
    Waarom moeten ze zo nodig op kamers als het gewoon te doen is met heen en weer reizen.

  16. Nuchter

    Is straks allemaal niet nodig. De minister wil het aantal buitenlandse studenten terugdringen en meer colleges in het Nederlands. Er zijn nu 115.000 buitenlandse studenten, waarvan veel in Utrecht. Minder vraag, lagere prijzen. De markt doet haar werk.

  17. Nina

    Kamers zat bij ouderen die alleen of met twee in een eengezinswoning wonen. Ze hebben 2-3 kamers over.

  18. FH

    Meer bouwen, en meer mensen trekken maakt de stad idd nodeloos onleefbaar. Als de uni verdient aan de load (buitenlandse) studenten, mag ze ze bovendien toch ook zelf herbergen? Is de uni dan zo hebberig dat ze chique units bouwt/laat bouwen om de studenten extra te rippen?
    Beter minder buitenlandse studenten zoals breed betoogd en iss zeker geen insteek op chique studios die meer ruimte eisen, studenten rippen en alleen met kapitaalverlies samen te voegen zijn tot gewone gezinsappartementen (die wss meer nodig zijn). Idee?

  19. Urro

    Vroeger?
    Was anders als nu
    Je krijgt huurtoeslag met eigen keuken en douchegelegenheid
    Nu moeten ouders alles betalen
    Mijn zoon slaapt in hotels ? Wie betaald dat ?

  20. Urro

    Op en neer reizen betekent 5,5 uur onderweg!!
    Beter minder buitenlandse studenten die alles betaald krijgen vanuit Nederland en meer zorgen voor onze eigen kinderen
    MBO student komt nergens terecht !!!! Alleen in hotel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).