Utrechtse gemeenteraad stemt voor méér betaalbare kamers in nieuwe wijk Wisselspoor Utrechtse gemeenteraad stemt voor méér betaalbare kamers in nieuwe wijk Wisselspoor

Utrechtse gemeenteraad stemt voor méér betaalbare kamers in nieuwe wijk Wisselspoor

Utrechtse gemeenteraad stemt voor méér betaalbare kamers in nieuwe wijk Wisselspoor
Het gebied waar gebouwd gaat worden.
Er komen meer betaalbare kamers in de nieuwe Utrechtse autoluwe wijk Wisselspoor. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Er komen meer betaalbare kamers in de nieuwe Utrechtse autoluwe wijk Wisselspoor. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Wisselspoor is een wijk op het oude bedrijventerrein van NS en ligt tussen de 2e Daalsedijk en het spoor naar Amsterdam. In een deel van het gebied is al gebouwd. In de overige delen wordt de komende jaren gebouwd aan een autoluwe woonwijk met verschillende voorzieningen, waaronder woningen voor zowel jongeren als studenten en veel groen.

GroenLinks pleitte ervoor om vooral goedkopere kamers te bouwen in plaats van duurdere studio’s. “Veel jongeren willen het liefst een kamer in een huis met een gedeelde keuken. Een kamer is niet alleen 300 euro goedkoper dan een studio, maar ook nog eens een stuk gezelliger”, aldus GroenLinks-raadslid Floor de Koning.

Een meerderheid van de gemeenteraad was het met GroenLinks eens en stemde vóór het plan. “Ik ben erg blij met deze brede steun voor meer goedkope kamers. De laatste tijd zijn onder het mom ‘studentenhuisvesting’ bijna alleen maar dure studio’s gebouwd. […] Goed dat we daar nu verandering in gaan brengen en er meer kamers bij komen.”

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Vastgoedcowboys bepalen al decennia wat er in Utrecht wordt gebouwd en wat het moet opbrengen. Dit gemeenteraadbesluit is charmant en sympatiek, maar straks komen er weer conflicten met graaiende projectontwikkelaars die steevast door deze ‘creatieve ondernemers’ worden gewonnen…

  2. Bouwen voor studenten te kort !

    In de hele wijk zijn maar 1050 woningen gepland, toch onbegrijpelijk. Bouw hier ten minste een slanke toren van 20 lagen dan heb je al snel 400 kamers extra relealiseerd met een werkelijk subliem uit zicht op het Centraal Station Kwartier. In de punt van het terrein. Studenten hoeven geen parkeerplaats, een goede fietsen stalling kelder is al voldoende zodat er maximaal veel groen zelfs over kan blijven in de wijk.
    Met de vele bussen op Amsterdamse straat weg na CS en station zuilen dichtbij is er inderdaad weing parkeren nodig

  3. wollie

    voor een zelfstandige studio kun je huurtoeslag aanvragen.
    een onzelfstandige kamer zou onder aan de streep best wel eens duurder kunnen zijn voor een student.

  4. Karla

    Eerst zien, dan geloven. Utrecht en woningbouw is geen gelukkige combi.

  5. Job

    @ Wollie

    Die huurtoeslag is al net zo’n farce als de kinderopvangtoeslag.

    Iemand die een beetje fatsoenlijk (bij) verdient moet al snel hele forse bedragen terugbetalen. De berekening is over de jaaropgaaf van 1 of 2 jaar terug; dus klopt vaak niet. Je moet zelf ,aar een inschatting maken, vooraf, wat je gaat verdienen als je toeslag aanvraagt. De belastingdienst zit er met hun eigen schatting vaak erg naast; dus zij berekenen dat je in aanmerking komt en aan het end ben je duizenden euro’s terug aan het betalen. Vooral freelancers of oproepkrachten die aan het einde van de streep een paar tientjes te veel betaald hebben gekregen, moeten duizenden euro’s terug betalen. Veel studio’s zitten (boven de 750 euro) in de vrije sector, dus de toeslagvlieger gaat sowieso al niet op.

    Daarnaast is het subsidiëren van te dure woonruimte nu niet echt een goed plan. De speculanten blijven prijzen opdrijven, want krijgen hun geld toch wel; alleen is het dan de samenleving als geheel die de winsten vergoed.

    Per saldo kom je op een dure studio met toeslag niet onder 300 euro uit. Studentenkamers horen onder de 300 euro te kosten (hoewel ze tegenwoordig voor 600 verhuurd worden). Dat is namelijk wat een gemiddelde student zou moeten kunnen ophoesten aan huur, qua werk en/ of beurs naast zijn studie. Dan zijn studenten ook zelfstandig en niet afhankelijk (van bijv. pappie of mammie; dat zorgt ook weer voor meer gelijkheid).

  6. Bill

    Meer woningen?! Aha, dus minder kwalitatief mooie bouw. Zet er inderdaad wat hogere bouw neer in plaats van deze laagbouw, en je bent klaar.

  7. Zonnewende

    @Wollie,

    Ik heb (als net werkende) in een jongerenwoongroep gewoond aan de Korte Nieuwstraat. Vier kamers van 25m2 met gedeelde woonkeuken en badkamer.
    Omdat we elk een eigen huisnummer hadden, konden we gewoon huursubsidie krijgen.

    En aangezien de huurprijs lager is, is de subsidie dat ook. Goed voor de overheidsfinanciën en dus voor de belastingbetaler 🙂

    Ik heb er met veel plezier tot mijn 32e gewoond. Toen iets gekocht. Iets kleins (42m2) en oud-huurappartementje. Je hoeft als starter ook niet meteen in een paleisje te wonen :-).

    Al lijkt dat tegenwoordig wel te zijn waar men recht op vindt te hebben. Ook weer niet zo gek, want als je als student al in een mooi afgewerkt nieuwbouwstudio hebt gewoond, in plaats van een aftans studentenhuis, dan is je referentiekader anders 🙂

    Overigens woon ik met mijn 45e nog steeds in dat kleine onopgeknapte appartementje!

    Anyway, goed plan.

  8. De count

    Nou gemeenteraad. Ik zie de projectontwikkelaars hun plannen alweer in de prullenbak gooien…. hebben we voor studentenwoningen niet de ssh? Of de woningcorporatie? De gemeente zou grond aan die partijen moeten verkopen als men zo graag betaalbaarheid wil. Woningrpijs is direct gekoppeld aan grondprijs. Dus als men dit allemaal zo belangrijk vindt voor utrecht weet je wat je te doen staat

  9. Katja

    Woon in de buurt. 1050 woningen is al veel in een buurt met weinig groen. Dus er zal meer verkeer komen (autoluwe buurt ? NL’ers zijn de auto niet uit te meppen), die door de zijstraten naar de ASW heen en weer gaan. Dit is echt het maximale wat de buurt kan hebben.

  10. W

    En niemand uit de gemeenteraad praat over het bouwen van zogenaamde ‘Ouderhofjes’ voor de senioren die in de buurt/wijk van de nieuw te bouwen wijk Wisselspoor wonen???? ONBEGRIJPELIJK!
    Waar blijven de reacties in de raad van partijen zoals het CDA en de PvdA??? Denken zij nog wel aan de woonbelangen van de senioren Utrecht? Van het huidige college heeft deze groep al heel lang niets te verwachten, volgens mijn gevoel. Senioren willen best verhuizen uit hun grote woningen, maar willen in de meeste gevallen wel graag in hun eigen buurt blijven wonen! Kijk naar het woonproject De Plantage in 1995. Veel senioren uit de buurt van de Amsterdamsestraatweg konden in dat plan naar een speciaal zorgappartement in dat project, geweldig was dat! Wethouder Jaap Zwart(CDA) was in die tijd wethouder Wonen, denk ik.
    In Roden, Steenwijk en Amersfoort heb je van die leuke, belangrijke hofjes voor senioren!

  11. Thomas

    @ w

    Voor een mooi luxe appartement, centraal gelegen, ben ik graag bereid mijn royale eengezinswoning woning te verlaten. Maar die appartementen zijn er niet. Helaas.

  12. Kadoendra

    Ik ben van mening dat het groen van GroenLinks je meer vind bij de PvdD.
    Terwijl het links van GroenLinks je meer vind bij de SP.

    Maar het bovenstaande voorstel van GroenLinks geeft aan dat zij echt serieus bezig zijn hun leven te beteren.

  13. Stuurvrouwtje aan wal

    Beste W,

    Ik ben het er roerend mee eens dat er ook aandacht nodig is voor de ouderen.

    Maar Seniorenhofjes zijn m.i. niet realistisch. En al helemaal niet op een AA-locatie.

    Ten eerste gezien de grootte van het woningtekort en de spaarzame grond in Nederland. Laat staan in Utrecht. Op dezelfde grond van zeg, 25 hofjeswoningen, kunnen wel 200 appartementen of zo gebouwd worden.

    Ten tweede omdat ze op die plek zo duur zouden worden dat alleen stellen met minimaal driemaal modaal het kunnen betalen. Of er moet zo godsgruwelijk veel subsidie bij…

    Mijn oom woont in Den Haag in een appartementencomplex dat in een vierkant is gebouwd, met een doorlopende overdekte galerij. Elke verdieping is een soort hofje met een gemeenschapsruimte en veel hulp- en gezelligheidsinitiatieven. Meedoen mag, maar hoeft niet. Het zijn huurwoningen, maar het ‘hofje’ krijgt bij vrijkomende woningen eerst een tijdje de ruimte om zelf nieuwe huurders aan te dragen.

    Zoiets beantwoord aan de zorg/gemeenschapswens maar legt niet onhaalbaar veel beslag op de spaarzame grond.

    Laten we wel wezen; iedereen wil wel in een hofje wonen midden in de stad, omringt door groen 🙂

    Niet alles kan overal, zei de commissie Remkes al :-). Een waarheid als een koe, waar we mee moeten leren leven.

    PS. Tiny houses zijn al net zo onrealistisch m.i., hoe leuk ook 🙂

  14. W

    Stuurvrouwtje aan wal.
    Laat men dan geen commentaar meer hebben op senioren die in hun eigen grote benedenwoning met tuin willen blijven wonen! Woningen waarin met gemak een gezin met 3 kinderen kan wonen.
    Wat bouwt Utrecht nou voor senioren? Niets!
    Als je mijn boodschap goed! gelezen had dan was het je duidelijk geworden dat ik schrijf over de wijk of buurt waar die senioren nu wonen! Vraag me af of je al lang bekend bent in Utrecht!
    Mijn opmerking gaat bij voorbeeld over de wijken: Zuilen, Ondiep, Tuindorp, Tuinwijk, Hoograven, dus niet midden in de stad zoals u schrijft!
    Dit college geeft haar woningbouw grond liever in de uitverkoop aan commerciële projectontwikkelaars in plaats van maatschappelijk betrokken woningbouwverenigingen en -corporaties! Senioren willen, denk ik best tweehoog wonen, zolang ze maar contact kunnen houden met de buitenwereld. Logisch, want die mensen zitten veelal thuis!
    Een manco van de Utrechtse politiek is helaas: er wordt vooral gedacht in €-tekens! Daar spreek ik sociale partijen als CDA en de PvdA op aan. En het huidige college mist waarschijnlijk helaas de broodnodige voelsprieten om te kijken naar o.a. de woonwensen van álle Utrechters!

  15. Stuurvrouwtje aan wal

    Beste W.

    Dank je wel dat je mijn reactie hebt gelezen :-).

    Dit artikel gaat over Wisselspoor. Een AA(A)-nieuwbouwlocatie in onze stad. U reageert daarop dat u niets leest over ouderenwoningen en uw wens voor hofjeswoningen. Dus ik reageer dan ook op uw reactie daarop.

    U heeft helemaal gelijk wat u zegt over bijvoorbeeld Tuindorp. Ik heb zelf dan ook helemaal geen commentaar op senioren die in hun grote huis willen blijven wonen. Dat snap ik héél goed :-).

    Het enige wat ik zeg is dat grondgebonden woningen in de stad niet realistisch zijn gezien de grondschaarste, de populariteit van steden zoals Utrecht en de bijbehorende marktprijzen.

    Uw vergelijking met hofjesprojecten in Roden en Steenwijk is dan ook appels met peren vergelijken :-). Daar is een kleinere woningnood en lagere grondprijs.

    Overigens is tweehoog (zoals u als oplossing ziet) nog steeds niet voldoende om écht iets aan de bouwopdracht/woningnood van de 4 grote steden iets te doen.

    De wens van veel mensen om én in de grote stad te (blijven) wonen én een grondgebonden huis te hebben én volwaardig groen in de buurt en dat het dan nog betaalbaar is ook, is gewoon niet realistisch.

    En ja, daar loop ik zelf ook tegenaan. Ik zou mijn kleine appartementje nu ook niet meer kunnen betalen als ik het nu zou moeten kopen.

    Wat ik wel met u eens ben, is dat er soms wonderlijke keuzes gemaakt worden m.b.t. nieuwbouw locaties:

    – Hof van Tuindorp: huurwoningen van 70 m2 tot 150 m2. Huurprijzen vanaf 1300 euro per maand.
    Waarom geen appartementen van 55m2 tot 70m2 en dus bijna twee keer zoveel in aantal en lagere huurprijzen? Of juist koop.
    – NPD-terrein; waarom zoveel huur?
    – Van Lieflandpark; waarom op die plek maar 20 woningen???

    PS. Ik durf als Funda-freak en lokaalnieuws-freak die op de fiets de hele stad doorakkert te zeggen dat ik onze stad best goed ken na 20 jaar wonen :-).

    PS 2. Ik denk dat een verbod op particulier beleggen veel meer zoden aan de dijk zet dan de senioren te laten verhuizen. Senioren verlaten hun huizen mettertijd toch wel.
    Ik heb laatst gelezen dat in 2020 in Utrecht 40% van de koopwoningen door particuliere beleggers is gekocht. 40%!
    Dat zijn heel wat koopwoningen die voorgoed omgekat zijn naar huurwoningen. Zonde, zonde, zonde.

    Vriendelijke groetjes,
    Stuurvrouwtje

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).