Utrechtse studenten nemen intrek in nieuw complex met 400 woningen Utrechtse studenten nemen intrek in nieuw complex met 400 woningen

Utrechtse studenten nemen intrek in nieuw complex met 400 woningen

Utrechtse studenten nemen intrek in nieuw complex met 400 woningen
Een van de woningen. Bron: Camelot / Universiteit Utrecht
De eerste studenten hebben deze week de sleutel gekregen van hun nieuwe woning op het Utrecht Science Park. Ruim 400 studio’s worden opgeleverd aan het Limapad. Het complex is in recordtijd van een paar maanden gebouwd.

De eerste studenten hebben deze week de sleutel gekregen van hun nieuwe woning op het Utrecht Science Park. Ruim 400 studio’s worden opgeleverd aan het Limapad. Het complex is in recordtijd van een paar maanden gebouwd.

Begin dit jaar begon de bouw van Campus USP 030, zoals het project is gaan heten.  Alle 400 studio’s bestaan uit een ruimte van 3 bij 6 meter en hebben een eigen badkamer, keuken en toilet. De studio’s zijn gemeubileerd en gestoffeerd, zodat nieuwe bewoners er direct in kunnen.

De studenten hebben in het gebouw bovendien de mogelijkheid om gebruik te maken van een loungegedeelte, wasserette, studie- en spelruimtes. Ook is er een complexbeheerder aanwezig. Deze beheerder ziet toe op de netheid en maakt de studenten wegwijs bij hun vragen. De kosten per woning per maand zijn ongeveer 730 euro.

Recordtijd

Het complex is in recordtijd gebouwd. Begin dit jaar begon bouwer Jan Snel aan de fundering voor het studentencomplex. Ondertussen werden de studio’s geprefabriceerd, zodat deze na transport op locatie alleen nog maar gekoppeld hoefden te worden.

Ongeveer zes weken nadat de eerste studio werd geplaatst, stonden alle 400 studentenwoningen eind maart op hun plek. Universiteit Utrecht legt half juni de laatste hand aan het omliggende terrein.

“Als Universiteit Utrecht zijn we erg blij dat er extra woningen op het Utrecht Science Park bij zijn gekomen. Daarmee kunnen weer 400 studenten van huisvesting worden voorzien”, aldus voorzitter College van Bestuur, Anton Pijpers. Hoewel de universiteit geen huisvester is, wil de instelling studenten wel graag helpen. Daarom heeft de universiteit het terrein voor 15 jaar verhuurd om de woningen mogelijk te maken.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Mark

  730 euro voor 18m2… Geen wonder dat alle studenten zo’n hoge studieschuld hebben. Dat bedrag ben je ook kwijt aan hypotheek voor een huis van zo’n 70m2! Dan kan je daar ook nog eens met 4 mensen wonen en het bedrag delen. Maar die hypotheek krijgen de studenten natuurlijk niet.

 2. Emma

  Dit zijn helemaal geen studio’s voor studenten.
  Dit zijn studio’s voor buitenlandse studenten, expats en hoogstens net-afgestudeerden die een baan hebben. Waarom je voor de hoofdprijs op de Uithof zou willen wonen is me ook een raadsel.

 3. Chris

  Mark, je vergeet dat ze huursubsidie kunnen krijgen

 4. Scherpschutter

  @Mark

  Bruto he? Studenten krijgen ook nog huurtoeslag omdat de woningen precies onder de sociale huurgrens zitten.

  Mooie deal voor studenten dus en tegelijk heer-lijk verdienen voor de investeerders in dit project. Win-win!

 5. Ooginaller

  Voor die vierkantemeterprijs zouden we bijna 5000 euro per maand betalen als we ons huis hadden gehuurd ipv gekocht. Dat is nog geen kwart. Wat een belachelijke prijzen.

 6. Binnenstadbewoner

  Hoe kan die Anton Pijpers nu blij zijn met kleine, nieuwe studentenwoningen waarvoor 730 euro per maand moet worden neergeteld? Kamers die alleen voor studenten met gefortuneerde ouders zijn? Een reguliere sociale huurwoning in Utrecht kost al een heel stuk minder aan huur.

 7. Lombokker

  @Binnenstadbewoner
  Waarom Anton Pijpers zo blij is? Ik denk omdat de Universiteit Utrecht de komende 15 jaar flink verdiend aan de verhuur van het betreffende terrein.

  Verder vind ik het ronduit schofterig dat zoiets in Utrecht mogelijk is. De gemeenteraad zou zich eens over dít soort dingen druk moeten maken i.p.v.over zwarte piet..

 8. Rozenmondt

  De student leent deels voor de netto huurprijs. Die lening is betaald uit publiek geld (DUO studiefinanciering). De belastingbetaler betaalt de huurtoeslag. En degene die een relatief goedkope container plaatst verdient een smak (publiek) geld voor 18m2 op een stukje weiland (welke grond je als simpele ziel nooit kunt verkrijgen). Er is iets fundamenteel fout aan het gaan op de woningmarkt. Met de voorliefde van de samenleving en regering voor het grote geld gaat dit echter nooit veranderen, getuige de veel te zwakke huur’maatregelen’ van het kabinet van deze week. Een woning moet vooral een winstgevende belegging zijn, geen fijne en betaalbare plek voor de (hardwerkende) mens. Dit project is een symptoom van deze bredere dynamiek waar de overheid lekker aan meewerkt op dit moment.

  Het lijkt mij wel prima wonen als je voornamelijk studeert op de Uithof (buiten Coronatijd).

 9. Rob H.

  Let wel, dit zijn gesoffeerde en gemeubileerde kamers, waardoor de prijs hoger ligt dan kale kamers. Desalniettemin is het aan de hoge kant.

 10. Koel Hoofd

  Wat een bizarre situatie weer.
  €730 voor 18m2 gestoffeerde kamer, wel op A locatie: op kruipafstand van de collegezalen.
  Maar de belastingbetaler betaald voor de studielening waarvan de rente een fractie is van wat de consument voor een PL aan de bank moet dokken; de huursubsidie wat op deze woningen zit; en de opleidingen in de vorm van subsidies voor research, investeringen in onderwijs, huisvesting in peperdure luxe panden en etc.

  Dus van wie zijn deze studentenkamertjes eigenlijk? Camelot Europe.
  Een commerciele organisatie wat (leegstaand) vastgoed in opdracht van de eigenaar beheert. Dit vastgoed is bijvoorbeeld in afwachting van een nieuwe bestemming (renovatie, verkoop of verhuur) of kan gesloopt gaan worden.
  De universiteit Utrecht heeft haar grond voor 15 jaar aan deze partij verhuurt.
  Dus UU heeft samen met een internationale commerciele partij de weg naar de pinautomaat van de overheid gevonden.

  Wat gaan ze met die extra inkomsten doen? Het zoveelste ‘onder architectuur gebouwde’ peperdure studiekantoor neerzetten. Want na 15 jaar deze inkomsten oppotten is er vast wel weer een gebouw economisch afgeschreven en aan verluxing toe.

 11. JJ

  1) Deze woningen zitten volgens mij boven de huurtoeslagprijs, tenzij die verhoogd is.

  2) deze studio’s/ kamers zijn duidelijk gericht op de gefortuneerde buitenlandse studenten. De rijkelui luxepaardjes. De voornaamste doelgroep inmiddels voor universiteiten in NL, zo lijkt het wel.

  Een normale studio heeft al dezelfde de prijs, dus ze zijn ins verhouding zeker duur.

 12. Bart

  Voor huurtoeslag mag uw huur in 2020 niet hoger zijn dan € 737,14.

  Zijn alle bewoners jonger dan 23 jaar? Dan mag de huur niet hoger zijn dan € 432,51, behalve als u al een kind hebt dat bij u woont. Dan mag de huur toch € 737,14 zijn.

  Overigens worden kosten van meubilering en stoffering niet gesubsidieerd door huurtoeslag.

 13. Hans

  Wat een steriele hokjes. En wat hemeltergend duur.
  Dit is geen studentenkamer maar een deprimerend hotelkamertje in de stijl van Van der Valk. Er is een ‘complexbeheerder die toeziet op de netheid’. Wat verschrikkelijk moet dat zijn voor iemand die het ouderlijk huis verlaat om zich in vrijheid te gaan ontwikkelen.

 14. Erwin

  Vind het eigenlijk niet zo duur hoor… ‘t Is maar wat je referentiekader is…

 15. Adriaan

  Het is helaas de tendens dat er voornamelijk gebouwd wordt voor studenten en de hoge vrije sector omdat daar blijkbaar het meeste geld te verdienen is.

 16. Laura

  https://nl.cameloteurope.com/property/1507-Utrecht

  Kamers worden sowieso verhuurd voor buitenlandse studenten als ik het zo lees… Waarom zou je anders gemeubileerd willen wonen voor 70 euro per maand extra. Voor dat geld vind je een inrichting op marktplaats, en dan eenmalig. Jammer dat het op deze doelgroep wordt gericht: de kamernood voor reguliere studenten is hoog zat.

 17. Stadsie

  in een record tempo gebouwd.. door Jan Snel…

 18. M.a

  Wat kost ons belastingbetaler al die buitenlandse studenten
  Op de UT Twente is daarvoor al alles verengelst

 19. WvR

  Wat zit er allemaal bij die 730,= inbegrepen?
  Als dat kale huur is, vind ik het een debiel hoog bedrag voor 18m2.

  Als dat all-in is (servicekosten, electra, gas, water, wellicht wifi), vind ik het nog steeds fors (voor een 18m2 “woning”), maar op z’n minst richting een acceptabel niveau.

  Kopen is vele malen goedkoper, maar waarschijnlijk simpelweg niet bereikbaar voor de doelgroep. Huidige woning, gekocht in de lage-huizen-prijzen tijd (2013/2014), tegen de (tegenwoordig hoge) hypotheekrente van 4% (of zo iets, 3,9, 4,1) kost me maandelijks, zonder belastingaftrek, 1300 euro in de maand.
  En da’s voor 100 m2 woonoppervlak (exclusief 12m2 terras).

 20. woutvr

  @Scherpschutter, bizar. Dus de gemeenschap mag weer op draaien voor de winst van een ondernemer.

 21. Ton

  Ik geloof niet dat je huursubsidie kunt krijgen op een gemeubileerde studentenkamer, sorry, studio.

 22. Utrechter

  De SSH bouwt en verhuurt precies hetzelfde soort woningen op de Uithof, een paar duizend zelfs, maar dan voor een huurprijs net boven de € 400, omdat het een sociale huisvester is. Waarom wordt de UU niet gedwongen om zaken te doen met de SSH? Camelot en de UU profiteren met dit gouden businessmodel van de schaarste door dit aan de 23-plus internationale studenten aan te bieden, die met een zak huurtoeslag een jaartje goedkoop komen wonen. Camelot en de UU plukken de vruchten met enorme rendementen en de Nederlandse (jongerejaars)studenten en belastingbetaler hebben het nakijken. De UU moet ook maar eens genationaliseerd worden dan is het tenminste weer een organisatie die zich inzet voor onderwijs en wetenschap in plaats van hun eigen financiële gewin om die mooie salarissen van de oudere werknemers te kunnen betalen. Zit de gemeenteraad te pitten…?

 23. Inez

  Ik ben wel heel benieuwd wat de nieuwe bewoners zelf vinden van daar wonen. Is het gehorig, bijvoorbeeld. Hoe zijn de gezamenlijke ruimtes, enz.

 24. Paul

  Er is een gróót tekort voor buitenlandse studenten die graag aan Universiteit met hoge ranking wil studeren. Beter een dure dan helemaal geen oplossing als je uit Brazilië of Korea komt. Uiteraard is het goed om te onderzoeken hoe dit ook voor lagere kosten kan. Bij veel buitenlandse studenten is dat niet altijd relevant.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).