Utrecht heeft met deze nieuwe muurschildering in de Strosteeg alweer vierde muurformule Utrecht heeft met deze nieuwe muurschildering in de Strosteeg alweer vierde muurformule

Utrecht heeft met deze nieuwe muurschildering in de Strosteeg alweer vierde muurformule

Utrecht heeft met deze nieuwe muurschildering in de Strosteeg alweer vierde muurformule
In de binnenstad van Utrecht is afgelopen dagen hard gewerkt aan een nieuwe muurschildering waar natuurkundige Caroline Bleeker op siert. Het is alweer het vierde werk van De Strakke Hand in de serie muurformules waarbij baanbrekende wetenschap getoond wordt. Dit werk is een ‘cadeau’ van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht ter gelegenheid van 385 jaar wetenschap in de stad.

In de binnenstad van Utrecht is afgelopen dagen hard gewerkt aan een nieuwe muurschildering waar natuurkundige Caroline Bleeker op siert. Het is alweer het vierde werk van De Strakke Hand in de serie muurformules waarbij baanbrekende wetenschap getoond wordt. Dit werk is een ‘cadeau’ van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht ter gelegenheid van 385 jaar wetenschap in de stad.

Voorbijgangers zijn het erover eens: de Strosteeg in het centrum van Utrecht is flink opgeknapt door de nieuwe muurschildering. Meer dan een week zijn kunstenaars van collectief De Strakke Hand bezig geweest met het nieuwste werk in de serie waarmee baanbrekende Utrechtse wetenschappelijke ontdekkingen meer bekendheid krijgen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er zijn er al drie in de stad te vinden, en dit is de eerste waar een vrouw op siert. Naast succesvol wetenschapper en ondernemer zette Bleeker zich namelijk ook in voor emancipatie van vrouwen. “Dat laatste is natuurlijk extra tof, er waren in die tijd niet veel vrouwelijke natuurkundigen. Daarom mooi dat Caroline Bleeker nu zo prominent in beeld is in de stad”, vertelt oprichter Michiel Meulemans van De Strakke Hand. “Ook omdat ons eigen team voor het merendeel uit vrouwen bestaat.”

Over Caroline Bleeker
Caroline Bleeker (1897 – 1985) promoveerde in 1928 cum laude als natuurkundige aan de Universiteit Utrecht. Nog geen twee jaar later was ze de oprichter van het Physisch Adviesbureau aan de Korte Nieuwstraat 13 in Utrecht – op steenworp afstand van de Strosteeg – van waaruit zij voorlichting gaf over wetenschappelijke instrumenten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

In hetzelfde jaar opende Bleeker een instrumentenfabriek in Utrecht. Haar succesvolle bedrijf produceerde wetenschappelijke instrumenten en kreeg later ook een afdeling voor optische apparatuur. Caroline Bleeker hield tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers verborgen in haar fabriek.

NEDOPTIFA
Na de Tweede Wereldoorlog opende Bleeker een opticafabriek aan de Thorbeckelaan in Zeist, samen met haar levenspartner Gerard Willemse. De naam van de fabriek was NEDOPTIFA: Nederlandsche Optiek- en Instrumentenfabriek.

Tekst gaat verder onder afbeelding

NEDOPTIFA stond in binnen- en buitenland bekend om de hoge kwaliteit van de instrumenten. Het was het eerste bedrijf ter wereld dat complete fasecontrastmicroscopen produceerde: microscopen die het mogelijk maken om de inwendige structuur van levende cellen te zien. De productie van deze microscopen maakte van NEDOPTIFA een succesvol bedrijf.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Professor Frits Zernike ontwikkelde de fasecontrastmicroscoop, waarvoor hij in 1953 een Nobelprijs ontving. NEDOPTIFA bracht het instrument op de markt. In 1947 kregen Bleeker en Zernike samen het octrooi op de fasecontrastmicroscoop.

Veel van deze facetten en haar werkzaamheden zijn terug te vinden in de muurschildering die gemaakt is met blauwe tinten. Meulemans vertelt verder over de schildering: “Er is een hoop te ontdekken in het werk, maar het is juist door de blauwe tinten ook niet te schreeuwerig. Daardoor gaat het ook goed in de omgeving op.” Veel voorbijgangers zijn dan ook enthousiast. “Het is natuurlijk een pleintje waar mensen vaak wat sneller doorheen lopen, het was niet mooiste plek van de binnenstad. Met deze muurschildering hopen we in ieder geval Utrecht – de stad waar het voor De Strakke Hand ook allemaal begonnen is – weer wat mooier te maken.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Utrechtse Muurformules
Er zijn al muurschilderingen over het Dopplereffect van Buys Ballot, de Toevalsbeweging van Ornstein en de Stereochemie van Van ’t Hoff Voor meer informatie over dit project zie: www.utrechtsemuurformules.nl

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Ja dit zijn mooie aanwinsten voor de stad Utrecht, ook gelijk leerzaam en educatief.
    Mijn complimenten voor dit werk.

  2. Alex

    Wederom prachtig werk. Blijf ze maken aub. Aanwinsten voor de stad.

  3. C.

    Prachtige aanwinst voor de stad, met een mooi (inhoudelijk) verhaal erbij.

  4. Natte Otter

    Heel mooi! Goede aanwinst voor de stad!

  5. De Groot

    Weer een mooie aanwinst! En ook leuk dat het nog een educatief karakter heeft!

  6. Wies

    Mooie schildering op een zeer geschikte plek.

  7. Peter van Zoest

    Lijkt wel een virus, die muurschilderingen.

  8. Koel Hoofd

    Prachtig werk weer van de Strakke Hand!

  9. Wim

    Nou mensen, is wel genoeg zo hoor, al die muurschilderingen. Schiet langzamerhand zijn doel voorbij; moet elke gevel in de stad dan volgekladderd worden?

  10. Joey

    Dit is bij die wasserette daar toch? Vroeger als puber daar aaltijd drinken en blowen en die geur van schone was. Nostalgie

  11. G.H.

    Wat een juweeltje weer van de Strakke Hand, schitterend!

  12. Karla

    Weer een hoop hartjes voor De Strakke Hand!

  13. Bruinvels

    Wat goed! Ik heb nog college gehad van Caroline Bleeker ⚗️🎓

  14. Massegast

    In het rijtje reageerders ontbreekt dit keer nog de zure Utrechtse azijnzuiper: prachtig, maar ga nou ook weer niet overdrijven met die murals.

  15. Arjan Verhoeven

    Ik blijf het cool vinden. Zonder het precies uit te rekenen denk ik dat het opheffen van De Machinerie genoeg oplevert om elke week een nieuw openbaar kunstwerk te laten verschijnen. Niet om nogmaals mijn misnoegen over De Machinerie te uiten, ik geloof dat zowat iedereen het daar wel over eens is, maar moet je eens zien wat je ook met je cultuurgeld kunt doen.

    Maak van Utrecht maar de internationaal bekende muurschilderingen-stad!

  16. Paul

    Bijzonder mooi grafisch ontwerp, en duidelijk onscheidend in wat in andere steden gebeurd.Laat er meer komen zodat er ook een wetenschap rondwandeling kan ontstaan over Utrecht en de wetenschap.
    Een persoonlijke wens van mij is De Zonneatlas die in Utrecht is ontwikkeld, en ook het de oprichting van het KNMI op sonnenborg zou een intressante volgende optie kunnen zijn…

  17. Bromsnor

    Bromsnor vindt het mooi, heeel mooi, en hoopt dat er nog meer Utrechtse wetenschappers uitgebeeld gaan worden. Het siert de stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).