Bijzondere 184 jaar oude iep in Zocherplantsoen in Utrecht is ziek maar wordt niet gekapt Bijzondere 184 jaar oude iep in Zocherplantsoen in Utrecht is ziek maar wordt niet gekapt

Bijzondere 184 jaar oude iep in Zocherplantsoen in Utrecht is ziek maar wordt niet gekapt

Bijzondere 184 jaar oude iep in Zocherplantsoen in Utrecht is ziek maar wordt niet gekapt
Een bijzondere bergiep in het Zocherplantsoen in Utrecht blijkt besmet met de iepziekte en is niet meer te redden. Normaliter worden iepen met deze ziekte gelijk gekapt, maar de gemeente wil deze 184 jaar oude boom sparen vanwege zijn leeftijd en waarde voor de natuur. De stam van de boom blijft daarom staan.

Een bijzondere bergiep in het Zocherplantsoen in Utrecht blijkt besmet met de iepziekte en is niet meer te redden. Normaliter worden iepen met deze ziekte gelijk gekapt, maar de gemeente wil deze 184 jaar oude boom sparen vanwege zijn leeftijd en waarde voor de natuur. De stam van de boom blijft daarom staan.

Het gaat om een bergiep, die geplant is in 1840. De boom werd destijds geplant als ‘boomboeket’, wat inhoudt dat meerdere bomen in hetzelfde gat worden geplant zodat de stammen uiteindelijk aan elkaar groeien. De boom heeft dan ook een omtrek van bijna 6 meter. Het is volgens de gemeente de oudste en dikste iep in Nederland die op deze manier geplant is.

De gemeente controleert de 160.000 gemeentelijke bomen in de stad regelmatig, onder meer om te kijken of ze ziek zijn. Een groot deel van de gezonde iepen krijgt jaarlijks een beschermende prik tegen iepziekte, een besmettelijke schimmelziekte, maar dat kan niet voorkomen dat er toch bomen ziek worden.

Waarde

De bijzondere boom in het Zocherplantsoen blijkt ook besmet met de iepziekte. Bomen kunnen hier niet van herstellen en gaan uiteindelijk dood. De gemeente kapt zieke iepen normaliter zo snel mogelijk, omdat de schimmelziekte heel besmettelijk is. In het geval van deze boom gaat dat niet gebeuren. De gemeente wil de boom zoveel mogelijk sparen. Vanwege zijn leeftijd, maar ook vanwege zijn waarde voor de natuur.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op de stam van de boom zitten iepenbuisjeszwammen, een beschermde paddenstoel. De boom is daarnaast belangrijk omdat er planten op de stam groeien, omdat er vogels en vleermuizen schuilen en omdat er veel soorten insecten leven in en van het hout.

Stam blijft staan

De gemeente gaat de takken van de boom verwijderen, maar de stam blijft wel staan. Door de takken te verwijderen zorgt de gemeente ervoor dat de boom weinig wind vangt, waardoor het veilig is om de stam te laten staan. Door de bast van de stam te verwijderen wordt ervoor gezorgd dat de boom niet meer besmettelijk is voor andere bomen. Tot slot wordt de stam regelmatig gecontroleerd. Uiteindelijk zal de stam vanzelf vergaan.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. S

    Ok we wachten wel tot ie op een persoon valt. Dan is leiden in last..

  2. Katja

    Hoe is het mogelijk..er wordt iets NIET gekapt.

  3. Barend

    Op die plek zijn recent al vier monumentale bomen gekapt. Helaas heeft er geen enkele herplant plaatsgevonden. De herplantplicht wordt jammer genoeg niet serieus genomen. Langzaam maar zeker dunt het bomenbestand in het Zocherpark uit. Ons nageslacht zal het ons kwalijk nemen dat onze generatie zo slecht met het rentmeesterschap is omgegaan,

  4. WJM

    Wordt dit nu gedaan om géén bomen terug te hoeven planten?!!

  5. Jac

    @ WJM

    Dat gebeurt sowieso al niet. Ik kan zo 10 plekken aanwijzen in het Zocherpark waar gekapte of omgewaaide bomen niet zijn vervangen.

  6. De hovenier

    Ha jac ben je vergeten hoeveel bomen er geplant zijn direct na het doortrekken van de Catharijne singel , willemsplantsoen aan bijde kanten tot aan Tivoli vredenburg plus middenberm

  7. Nico

    Bomen worden alleen vervangen als het de gemeente uitkomt volgens mij.
    En waarom zou je deze zieke boom ook kappen hij gaat of is toch al dood en de stam? Die verrot van zelf weg …..
    Gemeente doe nu niet net als of u zeggen wil, kijk is wat wij voor onze bewoners doen we laten een heel oude boom zelfs staan als hij dood gaat of is, pffff.
    Dus klop u zelf niet op de bost i.v.m. deze boom maar vervang de bomen die u belooft heeft te vervangen in Utrecht en dan niet over paar jaar a.u.b. maar voor de winter lijkt mij wel aardig.

  8. Adriaan

    Was er niet een landelijke richtlijn dat om verspreiding van besmetting te voorkomen, besmette iepen meteen moeten worden gerooid en het vrijkomende hout verbrand?
    Zie ik nu dat een lokale overheid maling aan deze richtlijn heeft/
    Waarvan akte!

  9. Scherpschutter

    Kap die overjarige cellenklomp voordat er gewonden vallen.

  10. Jac

    @ hovenier

    Dat is flauw, sterker nog flauwekul. De beplanting van het nieuwe stuk is letterlijk nieuwe aanplant, geen herplant. Er is een herplantplicht op BESTAANDE locatie. Die wordt genegeerd.
    En overigens: de dichtheid van de nieuwe beplanting is bepaald armoedig in vergelijking met de rest van het Zocherpark.

  11. Jan

    In het Bomenbeleid staat dat als vervanging ter plaatse niet mogelijk is er elders aanplant zal plaatsvinden. Vervanging gebeurt dus niet altijd op de plek waar een boom is verwijderd.

  12. Binnenstadbewoner

    De gemeente kan de boom natuurlijk ook kappen en de stam horizontaal weg laten rotten, zoals vaker gebeurd. Geen gevaar voor wie dan ook.

  13. BdV

    Na het lezen van de laatste alinea kunnen we volgens mij concluderen dat er op deze manier weinig tot niets aan de hand is. Herplanten kan eventueel nog als de stam is vergaan, als de natuur tegen die tijd nog niet haar werk heeft gedaan. Tot die tijd is dit een bedevaartsoord voor wat eens de oudste en dikste iep van Nederland was.

  14. Wim

    @ Jan

    Ja die smoes wordt dus altijd gebruikt. Een gekapte boom in het Zocherpark wordt herplant in Leidsche Rijn. Zo gaat dat.

  15. Klaasjan

    Een cellenklomp, zo beziet Scherpschutter bomen dus.

  16. Barend

    @ Jan
    Dat “niet mogelijk” is de opening naar volstrekte ambtelijke willekeur. Waar een wil is, is een weg. Waar geen wil is, is geen weg. Er wordt gewoon labbekakkerig omgesprongen met de herplantplicht.

  17. Ton

    @ Nico
    “Bomen worden alleen vervangen als het de gemeente uitkomt volgens mij.”
    Als de gemeente ergens een boom zou planten waar deze niet goed uitkomt dan kunnen we daar ten minste ook nog een keer tegen tekeer gaan.

  18. Katinka Wolowicz

    Los van de hoge leeftijd en de beschermde zwammen gelden de aangevoerde redenen om deze boom niet te kappen ook voor iedere andere boom die gekapt wordt

  19. Boogschutter

    Sommigen suggereren hier dat de stam, die al ontdaan is van takken, ongelukken kan veroorzaken doordat ze op omvallen zou staan. Maar dat zal niet gebeuren, de stam staat als een huis. Het artikel laat zien dat er grote zorgvuldigheid betracht is en dat er goed is nagedacht over de biologische waarde voor veel kleinere soorten van deze boom.
    Tegen Scherpschutter zou ik willen zeggen, voor wat betreft de kwalificatie ‘overjarige cellenklomp’ – dat deze omschrijving niet alleen op deze boom betrekking hoeft te hebben. In elk geval getuigt ze niet van bijster veel kennis van zaken. De grijze cellen van sommigen vertonen lacunes, zoveel is zeker.

  20. LOESJE P.

    @S;
    Wellicht de laatste alinea in dit artikel, onder aanhef “Stam blijft staan”, nog eens lezen.

  21. Koolhof

    @ Loesje

    Lezen doet @ S hier niet. Uit de heup schieten wel.

  22. Nina

    Het gaat hier om een boom, niet om een mens. Alle bomen gaan een keer dood door ziekte, wegens ouderdom, om plaats te moeten maken of om te fungeren als bijv. een tafel of doodskist.

    Totaal onnodig om nog meer iepen ziek te maken, dus deze boom snel kappen.

    Met het steeds weer trekken van de “zieligkaart” kun je niet de vier na grootste stad van Nederland goed besturen. Kom op, zeg!

  23. Ton

    @ Nina
    En dus trek jij de ‘zieligkaart’ voor de nog gezonde iepen ?
    Ik geloof dat we hier allemaal op zijn tijd selectief de ‘zieligkaart’ trekken.
    Jij vaak ook, terecht, voor de minderbedeelde en oudere medeburgers. Maar ook jij vaak selectief en niet voor iedereen.

  24. Nina

    @ Ton

    Je gaat een schimmelboom toch zeker niet vergelijken met een hongerlijdende medelander? 🤔

    Ik trek geen zieligkaart voor de andere bomen. Een boom is niet zielig nl. 🙄

    Ik vind het wel absurd dat je een groot risico neemt andere bomen ziek te laten worden, omdat je een besmettelijke boom niet wenst te kappen.

    Maar goed, de realiteitszin is al een poosje zoek en het wordt steeds gekker blijkt.

  25. Ton

    Er staat:
    “Door de bast van de stam te verwijderen wordt ervoor gezorgd dat de boom niet meer besmettelijk is voor andere bomen.”

  26. Jan

    @ Wim
    “Ja die smoes wordt dus altijd gebruikt”
    @ Barend
    “Dat “niet mogelijk” is de opening naar volstrekte ambtelijke willekeur.”
    Zolang deze boom er staat kan er geen nieuwe worden geplant.

    Van cynisme wordt niemand gelukkig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).