Binnenkort weer naar een restaurant? Gemeente Utrecht wil als proef drie horecazaken openen Binnenkort weer naar een restaurant? Gemeente Utrecht wil als proef drie horecazaken openen

Binnenkort weer naar een restaurant? Gemeente Utrecht wil als proef drie horecazaken openen

Binnenkort weer naar een restaurant? Gemeente Utrecht wil als proef drie horecazaken openen
Sfeerfoto van de laatste avond dat de horeca open was in oktober.
Binnenkort weer naar de horeca in Utrecht? Massaal zal het niet worden, maar de gemeente wil als proef drie horecazaken de deuren laten openen. De Rijksoverheid moet het plan nog goedkeuren.

Binnenkort weer naar de horeca in Utrecht? Massaal zal het niet worden, maar de gemeente wil als proef drie horecazaken de deuren laten openen. De Rijksoverheid moet het plan nog goedkeuren.

Een bar, een fastfood-zaak en een restaurant moeten de deuren kunnen openen, drie horecazaken in totaal. Dat is het plan van de gemeente dat samen is gemaakt met de lokale afdelingen van de GGD en Koninklijke Horeca Nederland.

Het voorstel voor deze pilot ligt momenteel ter goedkeuring bij de Rijksoverheid. Zodra er toestemming is verleend, kunnen de horecazaken binnen twee weken starten. Burgemeester Sharon Dijksma: “Utrecht verdient het dat er nú goed wordt nagedacht over een ‘intelligente heropening’ van de samenleving die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden.” De horeca is sinds oktober gesloten voor bezoekers.

Wat is er mogelijk?

Dijksma noemt het belangrijk dat we kijken naar wat er wel mogelijk is. Dijksma: “Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren. Ik daag bijvoorbeeld de zeer actieve cultuursector in Utrecht uit om met ideeën te komen.” Dijksma noemt ook een paar voorbeelden van, zoals de posteractie van Marije Lieuwens en horecaondernemers die eten brengen naar voedselbanken.

Recent stelden de verschillende Utrechtse muziekgezelschappen en instellingen verenigd in het Utrechts Muziek Overleg de GGD voor om live muziek ten gehore te brengen op de vaccinatielocatie in de Jaarbeurs. Op dit moment worden de mogelijkheden hiervoor onderzocht.

De gemeente omarmt en ondersteunt initiatieven waar mogelijk, en maakt zelf ook plannen. De acties die de gemeente zelf extra onderneemt hebben vooral betrekking op jongeren, de aanpak van eenzaamheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen. Eerder werd al een steunpakket van 100 miljoen euro vrijgemaakt.

Evenementen

Volgende week vinden twee experimentele evenementen plaats in het Beatrixgebouw. Het gaat om een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers. Fieldlab Evenementen doet onderzoek tijdens deze events, gericht op het vergaren van kennis en data rondom evenementen in tijden van corona.

28 Reacties

Reageren
 1. Katja

  De horecazaken die niet “intelligent” (AAARGH !!!) mogen meedoen zullen het wel over oneerlijke concurrentie hebben en willen weten welke criteria zijn gevolgd. Waar ze dan wel een punt hebben.

 2. Binnenstadsbewoners

  Wij als Binnenstadsbewoners begrijpen heel goed de problemen van de horeca
  Wij als binnenstadsbewoners hopen ook dat de gemeente de voorziene problemen van de Binnenstadsbewoners ziet
  Straks bij opening van de horeca alle horeca pleinen vol te zetten met Corona terrassen
  Tot laat in de nacht
  Dat gaat een onleefbare binnenstad worden
  Binnenstadsbewoners die worden getroffen door enorme horeca overlast
  Geen oog dicht doen!!!
  En ik weet het uit ervaring
  Geef horeca een pink ze trekken je arm uit de kom

 3. Bram van der Kamp

  Zo is er altijd wat. Het is niet goed of het deugt niet. Wees blij dat er dit soort initiatieven zijn!

 4. Gerard Brugmans

  Zou het door die K in KHN komen dat die nogal niet-noodzakelijke sector steeds weer zo’n groot podium krijgt?

 5. RABE

  Ja Katja, oneerlijke concurrentie. Daar gaat denk ik gedonder van komen.
  En hoe gaan ze het organiseren met controle???
  We zijn nu eenmaal erg individualistisch en vinden allemaal dat wij de nummer 1 zijn als een restaurant open mag. Dan wordt het dringen voor de deur. Ook na reservering heb je altijd mensen die het niet eerlijk vinden of die geen internet hebben om te reserveren. We zijn er nog lang niet.

 6. Karel

  Geen ambitie om als proefkonijn te fungeren.

 7. Robert van steensel

  Als of ik op die mannier gezellig wil uit eten,,,, het spontane is ver te zoeken.

 8. Kees Truijens

  Belachelijk. Keer op keer blijkt dat te vroeg stoppen met beperkingen tot groei van het aantal besmettingen laat leidt. Dat heeft dan weer negatieve consequenties voor de economie. En oude mensen zoals ik altijd maar braaf thuisblijven.

  Versnel vaccineren zoveel mogelijk, eventueel met onorthodoxe maatregelen. Spoetnik vaccin? Gedwongen licenties verlenen aan andere bedrijven dan de licentiehouders? Enkele vaccinatie i.p.v. twee maal? Gebruik van nieuwe geneesmiddelen voor ernstig zieke COVID patiënten?

 9. Erwin

  @rabe: mensen die geen internet hebben…!?!?!?! Bestaat dat!?
  Dan lezen ze wsl ook dit bericht niet, en weten ze niet dat de horeca mogelijk open gaat 😉 sssssttt

 10. Manou De R.

  Hoezo “massaal is niet mogelijk”? In Italië zijn de restaurants sinds 15 januari wél massaal weer open gegaan en iemand ook maar iéts gehoord over code pink of paars? Vragen? Geen vragen.

 11. Henk

  @Kees, jij mag altijd vrijwillig thuisblijven en iedereen mag zelf bepalen of ie zich laat vaccineren op niet!
  Jouw aanname dat ‘het stoppen met beperkingen tot groei leidt’ klopt niet. In landen zonder of met beperkte maatregelen blijken ‘de cijfers’ overall gelijk te zijn als in landen met strenge beperking. Het maakt dus niet uit. Net als bij de griep stopt ook het coronavirus niet.

 12. Henk de Zeeuw

  Prima, maar dan bij iedere heropening bindende afspraken over de veiligheid en de concrete aanpak. Aantal tafels, aantal gasten, groepsgrootte, serveertafeltjes, alleen zitplaatsen en ook achter de toog en in de keuken. En handhaven. Anders verwatert het allemaal heel snel.

 13. Koel Hoofd

  intelligente lockdown
  intelligente heropening
  slimme technologie
  slimme routekaarten
  slimme vacinatiestrategie

  Deze bijvoegelijk naamwoorden worden tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt om domme dingen goed te verkopen en boven alle kritiek te verheffen.

 14. Erwin

  @Manou de R: onzin wat je verkondigt over de horeca in Italie. Hangt af van de code van de regio. Bij rood zijn ze gewoon dicht, net als hier. En veel regio’s zijn rood.

 15. piet

  niet 3 alle maal en zo is dat

 16. HArry

  Helaas. Het feest is niet “genemigt” door onze grote leider. Dromen over het oude normaal is nog steeds “verboten”. Maar de vraag is of de afspraak van zondag 14.00 op het jaarbeursplein nog wel doorgaat?

 17. RABE

  Erwin, ook op deze planeet zijn mensen zonder internet. Om diverse redenen zijn er mensen zonder internet. Even nadenken en rondkijken.

 18. WvR

  @Koel Hoofd:
  Treffend beschreven, die steel ik van je.
  Chapeau!

 19. Carla

  Fantastisch initiatief! Horeca kan dit veel beter managen, er is ook meer controle dan bij mensen thuis. Leuk als hier de kleine ondernemer mee gesteund wordt. Ergo: The Village, Lebkov, restaurant C’est Ca of Noir!

 20. Annelies Karman

  Ik ben blij dat er in elk geval initiatieven komen. In dit geval vanuit KHN. Laten we omarmen dat er nog organisaties en mensen zijn die deze opsluiting niet als normaal zien en zo veel als mogelijk terug willen naar een leven zoals we dat hadden. En aan alle mensen die blij zijn dat alles dicht en stil is; ga lekker buiten de stad wonen!

 21. Erwin

  @rabe: ik denk enorm na en kijk ook enorm om me heen, maar ik zie niemand zonder internet. Weet je zeker (1) dat ze bestaan en (2) dat deze mensen graag mee zouden willen doen aan deze proef en (3) heb je een idee hoe we deze mensen dan kunnen bereiken? Met een brief? Telegram?
  Ik breek me ook het hoofd over de diverse redenen die ten grondslag zouden kunnen liggen aan het niet hebben van internet… Geld? Maar kunnen ze dan wel uit eten?
  Vragen, vragen, vragen

 22. Binnenstadsbewoners deel 2

  Als nu iedere middelgrote stad eigen Corona regels gaat verzinnen
  Ik vrees dat we in Utrecht te maken hebben met politiek popie Jopie gedrag
  De horeca politiek Utrecht weet natuurlijk ook wel dat dit kansloos is
  Goedkoop scoren

 23. Truus

  @binnenstadsbewoners het wonen in een centrum van een stad is een keuze, waarbij ook meer nachtelijke bedrijvigheid komt kijken, hoewel afhankelijk van de locatie. Als u op ziet tegen grote en volle terrassen, herrie en een slechte nachtrust, is een andere woonomgeving (iets) buiten het centrum wellicht een goed alternatief. Een groot deel van Utrecht (en daar buiten) kijkt enorm uit naar het openen van de horeca en het weer kunnen zitten op de terrassen. De nachtelijke bedrijvigheid is daarin nou eenmaal inherent.

 24. Vlakbijdebinnenstadbewoner

  Ik snap niet dat dit nieuws is. Vrijwel meteen nadat Utrecht dit voornemen bekend maakte, zei het ministerie hier geen toestemming voor te geven. Het is niet nodig omdat de horeca sowieso als eerste opengaat zodra er wordt versoepeld. Beetje klunzige communicatie van Utrecht. Waarom het plan niet eerst bespreken met het ministerie voordat je het wereldkundig maakt?

 25. Willem

  Wat een blooper. Met groot vertoon een initiatief de wereld insturen, dat niet mag, niet kan en niet zal gebeuren. Afgang.

 26. Manou De R.

  Gaat er iemand mee vanmiddag wandelen in de stad?
  Ik ga leegstaande panden tellen.

 27. Pee

  @Koel Hoofd 11/2/2021 – 14:01

  Slimme meters
  Slimme thermostaten
  Slimme auto’s
  Alles met slim er voor is slim voor derden maar niet voor de burger.

 28. Nina

  Waarom een proef? We (de hele wereld) weten allang hoe Covid-19 rondwaart. Dit is gewoon een kansloos verhaal met alleen maar besmettingen tot gevolg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).