Bodem Neude in Utrecht vervuild; extra veiligheidsmaatregelen tijdens herinrichting Bodem Neude in Utrecht vervuild; extra veiligheidsmaatregelen tijdens herinrichting

Bodem Neude in Utrecht vervuild; extra veiligheidsmaatregelen tijdens herinrichting

Bodem Neude in Utrecht vervuild; extra veiligheidsmaatregelen tijdens herinrichting
De Neude in Utrecht. Foto: Bas van Setten
De grond onder de Neude in Utrecht is vervuild met lood en PFAS. Dat vormt nu nog geen probleem omdat er stenen overheen liggen, maar eind deze maand start de herinrichting en dan wordt de straat opengebroken. De aannemer moet daarom werken volgens speciale veiligheidsvoorschriften.

De grond onder de Neude in Utrecht is vervuild met lood en PFAS. Dat vormt nu nog geen probleem omdat er stenen overheen liggen, maar eind deze maand start de herinrichting en dan wordt de straat opengebroken. De aannemer moet daarom werken volgens speciale veiligheidsvoorschriften.

De Neude in het centrum van Utrecht wordt opnieuw ingericht. Er worden tien nieuwe bomen geplant en dertien bankjes geplaatst. De werkzaamheden beginnen op 24 februari. “We graven grond uit voor de bomen en vullen deze met aarde”, schrijft de gemeente Utrecht.

Wasruimte

Omdat in de bodem van de Neude lood en PFAS is aangetroffen worden er extra maatregelen genomen. Zo wordt de grond continu nat gehouden en na het uitgraven meteen afgedekt. Hiermee moet worden voorkomen dat de vervuilde deeltjes wegwaaien.

Het plein wordt daarnaast gesplitst in een vervuild en een schoon deel. Op de grens van beide delen komt een wasruimte waar werknemers zich schoon kunnen maken. Tot slot draagt het personeel beschermende kleding tijdens het werk.

Koningsdag

Tijdens de werkzaamheden zijn delen van de Neude afgesloten met bouwhekken. De gemeente verwacht op 1 april klaar te zijn met het deel waar de terrassen in de zomermaanden staan. De werkzaamheden op het andere deel moeten zoveel mogelijk worden afgerond voor Koningsdag op 27 april.

Momenteel wordt de Neude voor een deel gebruikt om fietsen te parkeren. Dit wordt gedoogd omdat er in de omgeving niet genoeg parkeerplekken zijn. De gemeente hoopt echter dat dit, mede door de nieuwe indeling, straks vanzelf verleden tijd is.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
  1. Antoinette

    Hoe komt pfas daar in de bodem? Daar is al heel lang geen industrie meer. Wie weet het antwoord?

  2. Martien

    Een permanente zweefmolen passen bij het kunstwerk , is dat niet iets

  3. Gabriel

    Koningsdag 27 april? Volgend jaar dus.

  4. FietsKarla

    In de omgeving niet genoeg fietsparkeerplekken? Kletskoek, die stalling onder de Neudebieb is zelden vol. En de stalling van House Modernes ligt er zo’n beetje naast.

    Fietsers moeten eens gaan wennen aan de gedachte dat ze niet meer overal hun blik “voor de deur” kunnen neerzetten. Net als de automobilist dat heeft moeten leren. In een stalling met die dingen!

    Komt wel, heeft even tijd nodig.

  5. Adriaan

    Antoinette: de neude is decennialang een parkeerplaats voor auto’s geweest. Vroeger lekte veel auto’s benzine en daar zat toen lood in.

  6. wollie

    komt natuurlijk door al die linkse hobbies

  7. Marc

    @Antoinette heel lang was de Neude een parkeerplaats.

  8. cas

    @ Antoinette, het is heel simpel, er zijn door de jaren heen veel werkzaamheden gedaan en vroeger waren er minder regels of nog gevaren onbekend. trek de gemiddelde straat van 1960 open en in de funderingen zit zoveel zooi dat je schrikt. niks vreemd aan gezien de vroegere kennis en regels maar voor nu een probleem als je iets wilt aanpakken.

  9. Ihsan

    @Antoinette. Misschien is er ooit een brand geblust, of is er een ‘schuimparty’ gehouden. Dat is niet ongebruikelijk. PFAS zit trouwens overal in. Niet alleen in anti-aanbak pannen en blusschuim, maar ook in kleding, speelgoed, cosmetica, schoonmaakmiddelen, en tot 2022 ook op voedselverpakkingen, bakpapier (feitelijk waarschijnlijk nogsteeds zo). Zware vervuiling beperkt zich sowieso niet tot de directe omgeving van een fabriek. De meeste PFAS wordt in de lucht uitgestoten en in de rivieren geloosd. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld in Nederland zelfs nog last van de illegale maar gedoogde lozingen door fabrieken in Duitsland en België, en zij van de uitstoot van Nederlandse fabrieken.

  10. vivantomnesvirgines

    Is iemand al op het idee gekomen om het gewoon precies te laten zoals het nu is of staat De Munt stiekem te pruttelen en kan het geld niet op?

  11. Henkie

    Maar liefst 13 bankjes….
    Ja bankjes maken een plein echt mooier!!!!
    Vooral in Utrecht waar het vuil zich opstapelt op elke plek waar gezeten mag worden door fastfood, sigaretten en geklieder met drank. Het worden altijd plekken waar niemand NOOIT wil zitten.
    Utrecht plaats alleen bankjes als er permanent iemand staat om te handhaven.

  12. MtU

    Een deel van de Neude wordt gebruikt om fietsen te parkeren; dit wordt gedoogd omdat er in de omgeving niet genoeg parkeerplekken zijn. De gemeente hoopt echter dat dit door de nieuwe indeling straks verleden tijd is.
    Dus er komen meer fiets-parkeerplekken? Waar dan???

  13. fam ho

    Ook interessant om te weten waar dat lood vandaan komt. Was er toch een oude openluchtwerkplaats of omdat het parkeerplaats was toen benzine nog loodhoudend was?

  14. BW

    “Momenteel wordt de Neude voor een deel gebruikt om fietsen te parkeren. Dit wordt gedoogd omdat er in de omgeving niet genoeg parkeerplekken zijn. De gemeente hoopt echter dat dit, mede door de nieuwe indeling, straks vanzelf verleden tijd is.”

    Fraai staaltje wensdenken weer. Er zijn namelijk nog steeds niet genoeg parkeerplekken (er is niets bij gekomen) en je zal je fiets toch ergens moeten stallen. En áls de fietsen al ergens anders worden gestald, dan wordt het probleem hooguit verplaatst.

  15. BdV

    Goeie vraag @ Antoinette, ik kan me op deze plek ook geen antiaanbaklaagfabriek herinneren. Zou het een gevolg van een schuimfeest kunnen zijn?

  16. BdV

    Ik zie dat mijn vorige reactie erg weinig toevoegt aan die van Ihsan, maar dat wist ik op dat moment nog niet, omdat er soms flink wat vertraging zit in het plaatsen van de reacties.

  17. W

    En waar gaat die vervuilde grond naar toe? En wie controleert dat?

  18. Katja

    Het was jarenlang een parkeerplaats met uiteraard lekkende auto’s. Logisch toch ?

  19. Fvw

    Laat de Neude met rust, licht er prima bij. Een paar plantenbakken plaatsen en klaar.

  20. BW

    @FietsKarla
    Daar is al regelmatig iets over geschreven, zie bijvoorbeeld de link hieronder. De stallingen zijn inderdaad lang niet altijd vol (daarom past mijn fiets altijd probleemloos in de stalling onder het stadhuis), maar de capaciteit is sowieso onvoldoende om alle fietsen die nu op straat staan te parkeren.

    https://www.duic.nl/algemeen/op-de-neude-in-utrecht-heerst-een-fietsparkeerprobleem-en-het-is-niet-zo-simpel-dat-op-korte-termijn-aan-te-pakken/

  21. Ron

    Alle grond in elke oude binnenstad is vervuild. Dit komt door eeuwenlang troep van je af gooien en activiteiten als smidse, leerlooien, eigenlijk heel veel ambachten brachten vervuiling voort. Voor een binnenstad zou ik een lichte vervuiling als Pfas dus gewoon laten zitten, want anders blijf je aan de gang. Als je ergens aan het werk moet voor bv riolering is het normaal dat de grond uit de binnenstad er gewoon weer wordt in gegooid, ook al is deze niet perfect schoon. Echter vullen we met deze grond geen zandbakken, dus dan moet het prima zijn lijkt mij.

  22. Herman

    Neude is ook vervuild met die afschuwelijke Neude flat. Wanneer wordt dat ding nu eindelijk afgebroken?

  23. W

    Vroeger stonden er auto’s op de Neude, dát was pas erg!

  24. de Roeptoeter

    13 slaapplekken voor zwervers erbij. Komt het plein vast ten goede.
    De fietsen moet gewoon op gehandhaafd worden. Maar je kan in Utrecht echt alles rucksichtslos van je afpleuren, er wordt niks mee gedaan. Enige handhaving die er is, is de rondrijdende camera auto. Overal komt steeds meer graffiti, vuilnis in straten wordt niet opgeruimd, grote rattenplaag, fietsen staan vast aan werkelijk elke paal die je rondom je ziet. De zomer moet nog beginnen.

    Ik hou van onze stad maar die rafelrandjes moeten we niet trots op zijn.

  25. Te veel bomen !!

    Teveel bomen.

  26. Nina

    Ook interessant om te weten waar het geld vandaan komt om dit te betalen. Er is een begrotingstekort van 80+ miljoen euro bij onze gemeente en er komt een “ravijnjaar” aan.

  27. Mark

    Er zijn veel ongebruikte fietsparkeerplekken in de stallingen rondom het plein. De bankjes zijn wel erg handig om fietsen tegenaan te zetten. Een fietser denkt niet ‘hier zou wel eens iemand willen zitten’, maar blijft hangen in eigen egoistische bubbel. De gemeente hoopt….:? Nee, de gemeente zou contact moeten zoeken met de werkelijkheid.

  28. Henk

    Typisch Nederlands: alles moet altijd anders, en dat dan ook weer. Waarom moest de poffertjeskraam weg? Voor al die bierterrassen en fietsen? En nieuwe bankjes? Vooral niet onderhouden dan, dan zien ze er weer lekker oud uit.

  29. Koel Hoofd

    @Ron
    Mijn idee.

    @Nina
    Je hebt de BgHU aanslag zeker nog niet geopend?

  30. JR

    @ Roeptoeter

    Ja, die graffiti. Er lopen een paar psychiatrische patiënten rond die de hele stad onder smeren. Bah.

  31. Adriaan

    Dit klinkt als onnodig alarmerend. Uit niets blijkt over welke waarden we het hebben. Kan natuurlijk nooit kwaad de geroerde grond apart te houden. Of douches over the top zijn hangt af van de waarden.
    De afgelopen jaren zijn analysetechnieken sterk verbeterd, detectie waarden zijn mega laag. Dat vind je al snel iets, dat wil nog helemaal niet zeggen dat het schadelijk is…..

  32. Peter Utreg

    Er zijn drie grote stallingen waar je gratis je fiets kwijt kunt en die nooit vol zijn. Dus iedereen hier die klaagt over een tekort aan stallingen: informeer jezelf.

    En voor de gemeente: handhaven en wegknippen die fietsen. Dat plein is ontoegankelijk en lelijk dankzij alle luiaards die er hun fiets neerkwakken omdat ze geen zin hebben 3 minuten naar een stalling te lopen.

  33. Ton

    Vanaf ongeveer 1650 tot 1911 was op de plek van het Postkantoor de Munt gevestigd.
    De laatste 100 jaar, tot 1911, was dit een behoorlijk fors bedrijf.
    Hierbij zal zeker een hoop vervuiling zijn ontstaan met zwaarmetalen zoals lood.
    Of dat dan vervolgens ook onder de Neude terecht kan zijn gekomen, wie weet?

  34. Nina

    @ Koel Hoofd
    Jawel. Ruim 10% erbij dit jaar.

    Dat is dan bijna 25% meer dan 3 jaar geleden en nog zijn we niet uit de financiële problemen in Utrecht.

    Ondertussen blijft onze gemeente maar onnodig strooien met geld en klagen dat we een financieel ravijnjaar tegemoet gaan 😱

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).