De tweede fase van de bouw van het Smakkelaarspark gaat pas starten in 2023. Dat meldt het Utrechtse college in een brief aan de raad. Oorspronkelijk zouden de werkzaamheden deze zomer van start gaan. Ontwikkelaar Lingotto heeft echter aangegeven dat de alsmaar stijgende inflatie en bouw- en energiekosten en de complexiteit van het project, het moeilijker maken om tot een prijsovereenstemming te komen met de aannemer. Vorige maand werden daarnaast nieuwe beelden van de plannen naar buiten gebracht.
De planning van de bouw van het Smakkelaarspark is al verschillende keren verschoven. Begin dit jaar liet de gemeente nog weten dat het park pas in 2025 klaar zou zijn, een jaar later dan volgens de toenmalige planning. Er werd destijds gemeld dat de start van de tweede fase van de werkzaamheden in de zomer van 2022 zou beginnen, veel later dan gepland. Nu wordt die dus nog een keer uitgesteld naar 2023. De eerste fase, de overkapping over het Smakkelaarsveld waar het park op gebouwd gaat worden, is al wel klaar.
Prijsovereenstemming
Volgens het college heeft de ontwikkelaar, Lingotto, aangegeven dat het langer duurt om tot een prijsovereenstemming te komen met de aannemer. Dit vanwege de alsmaar stijgende inflatie en bouw- en energiekosten, in samenhang met de complexiteit van het project. “Het is jammer dat de start van de bouw langer op zich laat wachten, maar wij hebben begrip voor de situatie omdat we zien dat dit momenteel helaas een landelijk probleem is”, aldus het college. Het college laat verder weten nauw contact hierover te houden met Lingotto.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Tijdelijke invulling
Intussen wil het college op zoek gaan naar een mogelijke tijdelijke invulling van het gebied. “Gezien de vertraging en de plek – in het hart van de stad, vinden we dat het gebied bruikbaar moet worden voor inwoners en bezoekers.” Hierover gaat het college in gesprek met Lingotto.
Inmiddels zijn de bouwhekken verplaatst naar de definitieve locatie tegen het nieuwe fietspad aan de Smakkelaarskade aan. De inrichting van het park wordt volgens het college nog verder afgestemd met de gemeente en er wordt een beheerplan en -overeenkomst voor het park opgesteld.
Plannen
In het Smakkelaarspark komen twee gebouwen met circa 150 huur- en koopwoningen en er komt een kantoorgebouw met op het dak een voor iedereen toegankelijk houten horecapaviljoen. Het gebied wordt ‘budgettair neutraal’ ontwikkeld, wat inhoudt dat de kosten voor de bouw terugverdiend worden met de opbrengsten van een gebouw.
Onder het gebied rijden de bussen en trams en komt er een parkkelder. In het park staat straks een paviljoen waar mensen kunnen drinken en kinderen kunnen spelen. Vorige maand werden er nieuwe beelden naar buiten gebracht, waarin de plannen met het Smakkelaarspark te zien zijn.
Gekoppelde berichten
Smakkelaarspark loopt weer een jaar vertraging op; park moet in 2025 klaar zijn
De oplevering van het Smakkelaarspark in Utrecht heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het park had in…
Flinke vertraging voor Smakkelaarspark; niet in 2022 maar in 2024 klaar
Er is een flinke vertraging ontstaan bij het nieuwbouwproject Smakkelaarspark in Utrecht. Het is een…
Bijzondere operatie in Utrecht; grote draagbalk van 90 ton geplaatst bij Smakkelaarsveld
Een grote betonnen draagbalk van maar liefst 90 ton en 24 meter lang is zaterdagochtend…
De bouw van Smakkelaarspark in Utrecht is begonnen
Op een van de meest hectische plekken van de stad is woensdagmiddag begonnen met de…
12 Reacties
Reageren“Mogelijke tijdelijke invulling”. Daar gaan we weer. Roost staat al in de coulissen te trappelen.
Het Smakkelaarsveld is sinds jaar en dag een van de meest wezenloze plekken van de stad; een gebied waar je zo snel mogelijk weg wilt zijn. Ik vrees dat het er met de smakeloze nieuwe hoogbouw, met zijn onvermijdelijke slagschaduwen en zelfs bij matige wind al gierende ruk- en valwinden, alleen maar erger op gaat worden. Woorden kunnen zich niet verdedigen, maar als ik een park was zou ik me diep beledigd voelen als ik voor dit soort wansmakelijke onruimten met die naam aangeduid zou worden. Als de projectontwikkelaars er iets mee willen, laat ze het zelf betalen — ze zullen het ongetwijfeld toch ook weer afwentelen op hun klanten. Ik hoop trouwens niet dat daar ook mensen moeten gaan wonen; het zou mensonwaardig zijn.
Laat even duidelijk zijn dat dit GEEN park wordt. Dat was wel de strekking van een motie die diverse partijen jaren geleden indienden, maar nu komen er grote flats op. En die slogans van de bouwer ook: “als je goed luistert, hoor je de stilte” (heeel moeilijk) en “tussen sappig groen en hemels blauw” (oh, en ook vooral veel beton). Dus park is echt misleidend.
Dus geen dingen slopen voordat het zeker is wie het weer op gaat bouwen! Dit smakelaarspark is toch veel belangrijker dan de Croeselaan?
Park en een fontein. Het is toch zo dat als je iets laat bouwen je vooraf een prijs overeenkomt ? Als ik een dakkapel laat bouwen kan de aannemer toch ook niet zeggen, ik krijg 10 ruggen extra ? Hoho, dát was niet de afspraak !
Het Smakkelaarsveld is een gedoemde plek. En nu, met inflatie, personeelstekorten en recessie in aantocht heb ik geen onredelijke voorspelling: van uitstel komt afstel. Wachten op betere tijden is het enige wat er op zit. Zet de poffertjeskraam er maar neer, omzoomd met wat snelgroeiend groen. Mocht het een ‘tijdelijke’ fietsenstalling worden dan zijn we weer terug bij af. Ik vrees echter met grote vreze.
Jammer dat er nog niet gebouwd kan worden, maar ik wil toch graag gezegd hebben dat ik van dit plan werkelijk blij werd omdat het voor een ontzettend moeilijke plek in de stad een spannende oplossing voorstelt. Met behoorlijk veel woningen, die we nodig hebben, wordt er ook een behoorlijke portie groen gemaakt. Ik vind t een knap plan van een soort die we in Utrecht niet veel hebben.
@ smakkelaar
Ben het voor een deel met je eens, maar helaas moet er ook hier weer midden in het groen horeca komen. Utrecht altijd met zijn pleinvrees. Jammer.
@massegast Goed plan, Victor Consael op het Smakkelaarsveld. Wat vlinderstruiken en veel andere bijenplanten en dan lijkt het voorlopig misschien nog ergens op.
In de gehele brede bouwsector speelt momenteel de enorme inflatie en sterk gestegen loonkosten. Plannen als dit zijn langjarig, die enorme stijgingen werden niet verwacht en zijn geen kleinigheid bij dit soort grote projecten. De vergelijking van @Katja met de prijsstijging van een dakkapel is gemakkelijk gemaakt, maar niet erg relevant.
Persoonlijk sluit ik me aan bij @smakkelaar; dit is een gewaagd en gaaf plan dat past op die plek.
“Het is toch zo dat als je iets laat bouwen je vooraf een prijs overeenkomt?” Goed zo Katja. Wat een waardevolle bijdrage; niet dus. Lees het stuk nog een keer en zie: er gaat nog niet gebouwd worden omdat er niet tot overeenstemming over de prijs gekomen kan worden. Geen idee wat je denkt daaraan toe te voegen.
@prijs recentelijk nog o het Smakkelaarsveld geweest er wordt daar volop gebouwd of is dat weer een kunst project. Of heeft de gemeente utrecht weer meerder aannemers op een werk gezet is ook zo goed bevallen bij stationsgebied. de een bouwt de onderkant de nader de bovenkant garantie dat je de hoofdprijs gaat betalen. Iets met een ezel en een steen. Maar ja is maar gemeentelijk belasting geld nog een procentje bij de OZB parkeerbelasting nog maar een keer verdubbelen.