CNN wijst Utrecht aan als leukste fietsstad van Nederland én een van de leukste fietssteden ter wereld CNN wijst Utrecht aan als leukste fietsstad van Nederland én een van de leukste fietssteden ter wereld

CNN wijst Utrecht aan als leukste fietsstad van Nederland én een van de leukste fietssteden ter wereld

CNN wijst Utrecht aan als leukste fietsstad van Nederland én een van de leukste fietssteden ter wereld
Archieffoto
“Als je niet wilt omgaan met de drukte van Amsterdam, ga dan naar Utrecht, waar je nog steeds traditionele oude straten, gebouwen en grachten kunt vinden, evenals een sterke fietscultuur”, zo klinken de woorden van de reisredactie van CNN. Utrecht is volgens de Amerikaanse nieuwswebsite de leukste fietsstad van Nederland en een van de tien leukste fietssteden ter wereld. 

“Als je niet wilt omgaan met de drukte van Amsterdam, ga dan naar Utrecht, waar je nog steeds traditionele oude straten, gebouwen en grachten kunt vinden, evenals een sterke fietscultuur”, zo klinken de woorden van de reisredactie van CNN. Utrecht is volgens de Amerikaanse nieuwswebsite de leukste fietsstad van Nederland en een van de tien leukste fietssteden ter wereld. 

“Utrecht heeft een nummer één positie behaald op de Global Bicycle Cities Index en heeft tal van eigen parken, grachten, musea en historische gebouwen te bieden. En dat zonder de drukte op Amsterdams niveau. En het is allemaal verbonden door fietspaden”, zo schrijft de reisredactie van CNN. Eerder dit jaar werd Utrecht door de Spaanse National Geographic ook al aangewezen als nummer één fietsvakantiestad ter wereld. 

“De overzichtelijke stad met zo’n 362.000 inwoners had in 2021 420 kilometer aan fietspaden. Ook beweert ze ‘s werelds grootste fietsenstalling bij het Centraal Station te hebben, met plaats voor 12.500 fietsen”, zo vermeldt CNN. 

CNN is daarnaast lovend over de fiets- en voetgangersbrug tussen Oog en Al en Leidsche Rijn: “De Dafne Schippersbrug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt de historische binnenstad met de nieuwe wijk Leidsche Rijn. Maar het is geen gewone brug. Gewijd aan fietsers en voetgangers, integreert het ook een basisschool en een park in het ontwerp.” 

Geen plek voor Amsterdam

Het lijstje wordt verder aangevuld met Antwerpen, Bern, Kopenhagen, Leipzig, Melbourne, Monteal, San Francisco, Straatsburg en Tel Aviv. Daarmee staat Amsterdam niet in de top tien van leukste fietssteden ter wereld. Volgens CNN begint de hoofdstad van Nederland te klein te worden voor massa’s toeristen die de stad bezoeken, waardoor de stad overtoerisme ontmoedigt. “Daarom schiet Utrecht, de op drie na grootste stad van Nederland, te hulp.”

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Wil Coenen

  De bijgevoegde foto is niet illustratief voor de inhoud van het artikel. Fotoarchief eens updaten?

 2. Uuu

  Is CNN dan in de andere Nederlandse steden geweest om daar weken/ maanden te fietsen/ observeren?

  Dacht het niet.

  Of zit hier weer de fietslobby Utrecht achter? Wat moet je met al die lege hulstitels. Allemaal marketing. Geen journalistiek en geen objectieve waarneming .

  Utrecht is vaak een hell om doorheen te fietsen. Zeg ik als iemand die in 5 steden gewoond heeft. Zelfs door Amsterdam kan je relaxter fietsen.

 3. Klaas

  In Groningen en Nijmegen heb ik toch echt beter gefietst en is het fietsverkeer ook vele malen beter georganiseerd.

 4. Anne Marie ten Berge

  Begrijp ik het goed? Utrecht, de op drie na grootste stad van Nederland, schiet al ‘leuk’ fietsende Amsterdam te hulp tegen het ‘nare’ overtoerisme in Amsterdam?
  Ik rol leuk om van het lachen. Als dat geen humor is ?!?!?

 5. Rabe

  Hierbij worden de slechte fietspaden op Lunetten niet genoemd want die zijn gevaarlijk.

 6. Stop de Utrecht promotie

  @uuu > Of zit hier weer de fietslobby Utrecht achter?
  De directeur van Utrecht Marketing sinds enkele jaren is fietsfanaat. Waarom denk je dat we al een paar jaar van die grote fiets evenementen in Utrecht hebben? Een goeie lobbyist in de verkeerde functie. Die man heeft een droombaan voor zichzelf gecreëerd…

  Verder balen dat CNN dit doet. Amsterdam is verpest door toerisme: NEXT! Laten dan nu de volgende stad verpesten door met toeristen te overspoelen. Het ergste vind ik nog dat de mensen die hierop af komen allemaal leuk willen ‘meedoen’ en meefietsen (gezellig tussen de lokalen), en vervolgens langzaam, slingerend en niet goed kijkend in de spits vabad het station mengen. Alsof je iemand een autootje geeft en zonder rijbewijs op de autosnelweg zet: succes, doe maar hoor, hartstikke leuk. Ik zie de ergernis en fiets ongelukken in m’n hoofd al toenemen. Ik ga vast een nieuwe fietsbel kopen om ontzettend duidelijk te maken dat ik onderweg naar m’n werk ben of de trein moet halen en dat ze welkom zijn om recreatief te fietsen… In de provincie.

 7. w

  leukste fietsstad? wat een onzin, zeker niet in t centrum geweest? waar je nog amper mag fietsen

 8. Koel Hoofd

  Wat een heerlijk hilarisch artikel.
  Net alsof ze bij CNN weten waar Utrecht ligt….
  Dit is de fietslobby incl het groene lobbywerk van onze burgemeester in actie
  in de hoop die achterlijke Amerikanen met het milieuvervuildende vliegtuig (maar Nederlanders mogen niet vliegen) naar Utrecht (where abouts is that in the USA) en dan ook nog op de fiets (the what?) te krijgen. Amerikanen kunnen niet eens fietsen, een 2e hands auto is daar zelfs goedkoper dan een nieuwe mountainbike. En daarnaast, de hotels en hotelboten zitten vol Oekrainers en asielzoekers en daar worden er nog heel veel meer van verwacht.
  Dat toerisme zal toch echt op een heel laag pitje moeten. Nederland is zo vol dat het uitpuilt en de groene Khmer heeft zelfs al Schiphol op de knietjes gekregen met max 440.000 vluchten/jr ipv 540.000. Dat betekend dat die 100.000 vluchten *300 passagiers/vlucht = 30 miljoen toeristen niet eens meer kunnen komen….
  Dat bericht is overduidelijk nog niet doorgedrongen bij CNN.

 9. Wim

  Hoeveel heeft dit gekost aan lobbywerk.

 10. Moniek

  De Dafne Schippersbrug verbindt de historische binnenstad met Leidsche Rijn? Huh?
  Denkt men wel na over wat men schrijft of begint voor Amerikanen de historische binnenstad bij die brug? Naar mijn idee zit er echt nog een heleboel fietsmisère tussen binnenstad en Leidsche Rijn. Wat zouden Amerikanen eigenlijk in Leidsche Rijn te zoeken hebben?

 11. Hans

  Niet zo zuur reageren!
  Utrecht is een hartstikke fijne stad waar je je uitstekend en heel prettig met de fiets kunt verplaatsen. Niks mis met de beoordeling van CNN. Tel je zegeningen! Wel eens geprobeerd om door New York te fietsen? Door Central Park gaat het prima. Maar de rest is levensgevaarlijk, de ‘fietsstroken’ zijn er nauwelijks 50 cm. breed en worden niet gerespecteerd.

 12. Floep

  Ongelofelijk, wat een depressiefmakende reacties hier weer. Dit is echt niet te doen.

 13. Klaas

  @ hans

  Als je daadwerkelijk wel eens in andere Nederlandse steden fietst weet je dat het daar veel beter te doen is dan in Utrecht . Ook in grote steden als Den Haag en Rotterdam.

 14. ja

  Kijk eens de docu cars versus bikes op netflix en dan weet je wat onze steden zo bijzonder maakt. Zeker als je het vanuit een Amerikaanse blik bekijkt

 15. Hans

  Natuurlijk complete onzin want de tien beste fietssteden ter wereld liggen ALLEMAAL in Nederland…

 16. Sarah

  @Floep. Helemaal mee eens. Niet te doen.
  Aan alle mensen die alleen maar kunnen zeuren en klagen over Utrecht: verhuis alsjeblieft uit deze stad. Daar knappen we allemaal van op.

 17. Nuchter

  Ja hilarisch weer. Hoe flikken de Utrecht promotors dit? Ik geloof dit pas als zij Tripadvisor weet te strikken voor een hoge waardering van Utrecht als fietsstad. En dat zal zeker niet gebeuren. Kijk mee en huiver wat dat fietsen hier volgens Tripadvisor zoal inhoudt.
  https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g188616-Activities-c61-t214-Utrecht.html

  Lezen Floep!, zal je goed doen.

 18. Pol

  Misschien had de titel moeten zijn:
  “CNN en 362.000 Utrechters (- een tiental zuurpruimen) wijst Utrecht aan als leukste fietsstad van Nederland én een van de leukste fietssteden ter wereld”

 19. JdV

  CNN is natuurlijk een woke hell-hole zender van je welste. Gerund door socialisten en op geen enkele manier representatief voor de USA. Qus marktaandeel een niche speler, net zoals sommige kranten als USA Today. Bekender in het buitenland dan in de USA.

 20. Don

  @Floep ik zou zeggen ga een stukje fietsen in het centrum van utrecht knap je vast van op als ik cnn mag geloven

 21. Berk

  Haha Melbourne een betere fietsstad dan Amsterdam wat een grap

 22. CNN

  Of Utrecht de leukste fietsstad is weet ik niet, maar ik vind het !wel een fijne fietsstad. Fijn autoluw, en ja, de binnen-binnenstad is voetgangersgebied, maar is ok.
  @Moniek:
  CNN (Amerikaans) ziet Utrecht waarschijnlijk als 1 grote binnenstad ;-).Vooruit, Leidsche Rijn hoort daar dan net niet meer bij.

 23. Vlaflip

  Ongelofelijk, wat een realistische reacties hier weer.
  Dit is echt goed te doen.

 24. Scherpschutter

  @Nuchter 18:11

  “Ja hilarisch weer. Hoe flikken de Utrecht promotors dit?”

  Meestal verloopt dat vrij simpel. Je wordt gebeld door een accountmanager van CNN en die vraagt dan of je interesse hebt in exposure op een groot internationaal TV netwerk. Vervolgens zeg je ja en geef je ze een forse zak geld, waarop ze je precies portretteren zoals jij het als klant wil hebben. CNN presenteert het vervolgens als objectief nieuws.

  Het tragische is dat veel kijkers niet doorhebben dat ze naar een advertentie kijken.

 25. Kloek

  @ Nuchter

  Die mensen die Utrecht allemaal zo’n geweldige fietsstad vinden, komen zelden buiten Utrecht dus. Blijkt maar weer.

  De tripadvisor-reacties spreken boekdelen, maar dat willen de mensen die vinden dat je alleen maar optimistisch over Utrecht mag schrijven, niet weten.

 26. w

  ja want als t op tripadvisor staat dan klopt t pas, net als t aantal likes views duimpjes en andere gebakken lucht

 27. Moniek

  @Sarah
  De mensen die naar uw idee zo zeuren en klagen en maar zouden moeten verhuizen, zijn tenminste nog steeds betrokken bij hun stad. Het wordt pas erg als ze met hun voeten stemmen en niets meer laten horen.

 28. Hans

  @ JdV
  Wat een ongelooflijke kletskoek, CNN gerund door socialisten… De paus is gereformeerd, ook zo eentje.

 29. Kloek

  @w

  Fijn dat je ook je eigen reacties daarmee als gebakken lucht bestempeld. Weten we dat ook weer.

 30. Vrolijk rechts

  @JvD en SS
  Weer grote onzin wat jullie schrijven .
  Wanneer hebben jullie trouwens op de fiets gezeten?Jullie promoten altijd de “heilige” koe

 31. w

  @kloek
  goed lezen beheerst u overduidelijk niet, heel veel woorden om iets eenvoudigs uit te leggen beheerst u wel btw 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).