Code geel voor onweersbuien in Utrecht: ‘Windstoten en hagel kunnen hinder opleveren’ Code geel voor onweersbuien in Utrecht: ‘Windstoten en hagel kunnen hinder opleveren’

Code geel voor onweersbuien in Utrecht: ‘Windstoten en hagel kunnen hinder opleveren’

Code geel voor onweersbuien in Utrecht: ‘Windstoten en hagel kunnen hinder opleveren’
Onweer boven Utrecht. Foto: Nathan Roos / DUIC
Het KNMI heeft voor de tweede helft van de middag code geel afgegeven. De weerwaarschuwing in Utrecht geldt van 16.00 tot 23.00 uur.

Het KNMI heeft voor de tweede helft van de middag code geel afgegeven. De weerwaarschuwing in Utrecht geldt van 16.00 tot 23.00 uur.

De eerste onweersbuien vallen in de tweede helft van de middag in het zuiden van het land, waarna de buien zich verplaatsen naar het midden en westen. Plaatselijk kan in korte tijd veel regen vallen, waardoor wateroverlast kan ontstaan. “Windstoten en hagel kunnen hinder opleveren voor verkeer en buitenactiviteiten”, waarschuwt het KNMI.

Bij de onweersbuien kan plaatselijk in een uur meer dan 30 millimeter regen vallen en is hagel van 1 tot 2 centimeter doorsnede mogelijk. Plaatselijk kunnen windstoten van 70 kilometer per uur voorkomen. Later op de avond worden de buien minder zwaar.

Wanneer welke waarschuwing?

Het KNMI kan een weerwaarschuwing – code geel, oranje of rood – afgeven als het weer een risico vormt. Mensen kunnen zich dan voorbereiden op gevaarlijk weer, waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. Code geel, zoals dinsdag van kracht is, wordt afgegeven voor kans op gevaarlijke weersituaties die in Nederland vaak voorkomen.

“De mate waarin het weer een risico is, bepaalt of het KNMI code geel, oranje of rood uitgeeft”, legt het KNMI uit. Hiervoor wordt een zogenoemde impactanalyse gemaakt, waar verschillende overheids- en brancheorganisaties bij betrokken zijn. Code geel houdt volgens het KNMI in dat het raadzaam is om op te letten als je onderweg bent. Er kan bijvoorbeeld verkeershinder ontstaan door veel regenval of harde windstoten.

Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk weer waarbij de impact groot is, met mogelijk schade, letsel of veel overlast tot gevolg. Code rood is het weeralarm voor extreem weer met een grote impact op de samenleving.

9 Reacties

Reageren
 1. René P

  Ik weet alleen dat de brandweer de afgelopen week hier een hele dag een grote oefening gehouden heeft op het Lint langs en in de plas Misschien hebben zij hierbij olie gelekt…?

 2. S

  Nou, wanneer barst het los?
  Misschien moet duic stoppen met code geel waarschuwingen…

 3. T

  @S bij mij nu ongeveer

 4. Hoera

  Mijn trein zoefde heerlijk langs de files met tandenknarsende scheefschutters, tot hitte gekookte koelhoofden en de jdv zonder naam 🙂

 5. Koel Hoofd

  Klimadrama: standaard Hollands lentebuitje van paar minuten.

 6. W.

  Het ging tegen zessen anders aardig tekeer. Code geel waardig als je het mij vraagt. Overigens geeft het KNMI de waarschuwingen uit, niet DUIC.

 7. Rob

  Hallo Duic,

  In jullie nieuwsbrief van woensdag 22-5 staat “Het KNMI heeft voor de tweede helft van de middag code geel afgegeven.”
  Dat is verwarrend, want hij ging over dinsdag 21-5.

  Misschien zo’n verlopen waarschuwing niet in de nieuwsbrief van de volgende dag herhalen?

 8. S

  @w: duic zet ze anders wel 1-op-1 door. Misschien moet je daar wel mee ophouden. Dit is een nieuwssite, geen waarschuwdienst (code geel/oranje/rood, filemeldingen, ov stremmingen etc)

 9. W.

  @S: Grote, onverwachtse verkeersstoringen en ingrijpende OV stremmingen worden ook gewoon gemeld hier en volkomen terecht als je het mij vraagt, want het is voor best wat mensen relevant. Met name voor een lokale nieuwssite vind ik het verspreiden van zulke informatie ook een van de taken die bij de media horen.

  Ik kijk namelijk niet elke dag op de site van het KNMI en wel hier, dus hoe zou zo’n waarschuwing anders tot mij moeten komen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).