D66 veruit de grootste in Utrecht; bekijk hier de voorlopige uitslag D66 veruit de grootste in Utrecht; bekijk hier de voorlopige uitslag

D66 veruit de grootste in Utrecht; bekijk hier de voorlopige uitslag

D66 veruit de grootste in Utrecht; bekijk hier de voorlopige uitslag
Na het tellen van 98 procent van de stemmen, is de voorlopige uitslag van de gemeente Utrecht bekend. Daaruit blijkt dat D66 met 25,8 procent van de stemmen de grootste partij in Utrecht is, gevolgd door de VVD met 14,7 procent.

Na het tellen van 98 procent van de stemmen, is de voorlopige uitslag van de gemeente Utrecht bekend. Daaruit blijkt dat D66 met 25,8 procent van de stemmen de grootste partij in Utrecht is, gevolgd door de VVD met 14,7 procent.

Bekijk hieronder de voorlopige uitslag in procenten.

De opkomst was 81.6 procent. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezing in 2017 was dit 83.9 procent. De drie stemdagen van de Tweede Kamerverkiezing zijn in Utrecht goed verlopen.

De voorlopige uitslag betreft de telling op lijstniveau. Op donderdag 18 maart vindt de telling op kandidaatsniveau plaats. Utrecht telt ruim 250.000 kiesgerechtigden. Stemmen kon tot 21.00 uur in een van de 196 stembureaus.

Burgemeester Sharon Dijksma: “Alles was deze keer anders. In heel Utrecht zijn coronaproof stemlocaties ingericht. Ik ben zelf op verschillende stembureaus geweest zoals het Spoorwegmuseum, de stemstraat bij P&R Papendorp en de brandweerkazerne in Vleuten. Ik ben trots op alle vrijwilligers en medewerkers die deze week een megaprestatie leveren.”

60 Reacties

Reageren
  1. Esrin W.

    Zijn hier al die zwevers van dat artikel van gisteren dan uiteindelijk terechtgekomen?

  2. Jozias

    Maakt meteen weer eens duidelijk dat Utrecht helemaal niet zo’n Groen Linkse stad is als hier vaak geopperd wordt, maar toch vooral beetje elitair (proces is al 15 jaar bezig, al was het altijd al zo als traditionele studentenstad, met een redelijk conservatieve unie).

    Ook maakt het duidelijk dat een aantal harde roepers op DUIC die het Forum- en PVV-woord verspreiden echt een hele kleine minderheid zijn en het echt een heel marginaal geluid is. De hardste roepers vertegenwoordigen echt heel weinig mensen. Bij iedere verkiezing zijn ze weer verbaasd, omdat het contrast tussen sociale media en werkelijkheid wel groot is.

    Voor mensen die roepen dat het door de studenten komt, ik denk dat 60-65% van de mensen in Utrecht niet tot deze doelgroep behoort of geen ex-lid is geweest van doelgroep is geweest.

  3. JdV

    Fijn dat in overeenstemming met de landelijke trend ook in Utrecht Groen Links hard is afgestraft voor hun wanbeleid.

  4. BdV

    @Jozias – Wat die harde roepers betreft: inderdaad, best geruststellend, vooralsnog.

  5. JdV

    @Jozias: Landelijk gezien stemt bijna 1 op de 5 Nederlanders op PVV, FvD en Ja21.
    Om dat even in perspectief te zetten, dat zijn meer stemmers dan er op SP, GL en de PvdA zijn uitgebracht.
    Inderdaad is er een grote elitaire groep in Utrecht. Als je 20% van de inwoners van dit land beschouwd als een hele kleine minderheid behoor je daar zelf klaarblijkelijk ook toe.

  6. Gregor

    Bijna 10% van de Utrechters stemt op Bij1, Denk of Nida. Dat baart mij de meeste zorgen. Die gaan never nooit niet de verbinding leggen met Utrechters zonder migratie achtergrond. Ik vermoed dat deze stad veel meer gespleten gaat worden.

  7. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Jesse klaver heeft politieke onzin verkocht en is hard afgestraft door de kiezer, een nieuwe leider en echte groene ideeën zouden dit drama kunnen keren.
    Ik vind het jammer voor al die GroenLinks mensen die wel echt geloven in het realiseren van echte oplossingen voor de wereld.

  8. Bayerwald

    @JdV: Ik dacht dat Jozias het over Utrecht had?

  9. Jozias

    O ja joh?

    Linkerkant van het spectrum: Groen Links: 7, SP: 9, PvdD: 6, Bij1: 1 + midden-links PvdA:9 = 32

    Zonder midden progressief: 32

    32 van 150 is meer dan 1/5

    Midden progressief: D’66: 24 en Volt: 3 =27

    Ik tel 59 bij elkaar

    Progressief krijgt 1/3 van de stemmen

    Ultrarechts: PVV:17 (-3) en Forum: 8= 25, net zoveel als heel D’66 in zijn eentje scoort

    Iets minder Ultra Rechts, maar zeer rechts conservatief: Ja21: 3

    Tezamen: 28

    28 van de 150 is minder dan 1/5

    Vooruit, van mij mag je de SGP en de BBB er dan ook nog bij optellen, voor je plezier, maar je zwamt hier weer eens feiteloos wat in het rond.

    Volgens mij klopt er een hoop niet aan je rekensommetje (of die van NOS).

    Links: 32 (samen met progressief 59)> ultra rechts 28

    Verder heeft Nederland vooral liberaal en ook pro-europees gestemd. Dat was ook al duidelijk bij de Europese verkiezingen. Dat is de conclusie van gisteren. Iets dat Forum lui niet zo graag willen horen, maar toch echt de werkelijkheid is.

    Dat de traditionele linkerpartijen minder zetels scoren is toch echt aan henzelf, hun strategie en hun vertegenwoordiging te wijten. Dat ze in de spiegel moeten kijken: ja. Vandaar dat er nieuwe partijen bijkomen.

  10. vak K

    JdV

    Waarvan akte!

    Ze weten nog steeds niet wat er speelt in de gewone maatschappij!

  11. Jozias

    @ JdV

    Forum, PVV en Ja21 (en BBB) vertegenwoordigen minder dan 1/5 van het electoraat.

    Minder dan 1/5 is veel minder dan 1/3 voor een progressief blok.

    Minder dan 1/5 is veel minder dan bijna 50% voor een liberaal blok.

  12. HArry

    Zo blijkt maar weer dat Kaag haar extra campagnemiljoentje goed besteed heeft. Tevens blijkt extra zendtijd door onze publieke omroep een belangrijke invloed te hebben gehad.

    Ook fijn te vernemen dat toeslagaffaires of gedragsaanpassingen tot extra zetels lijden.

    Inderdaad met een lange ij.

  13. Jozias

    @ JdV

    Leuk whatsaboutism gooi je er doorheen.

    Ik had het over Utrecht en DUIC. Lijkt me weinig landelijks aan toch?

    Daar heb ik dan gelet op mijn schrijven geen woord over gerept.

    Utrecht is licht elitair en liberaal georiënteerd, al jaren. Veel minder links dan hier vaak geopperd. Daar had ik en hadden we het dus ook over. Dat liberale geluid stemde dus eerst voor een deel GL. Veel VVD stemmers zitten en zaten trouwen ook in Leidsche Rijn, naast veel andere delen in Utrecht. Zeker in de oude volksbuurten aan de Oost-kant wordt veel meer VVD gestemd dan hier vaak geopperd.

    De ultra-rechtse roeptoeters op dit Utrechtse medium vertegenwoordigen slechts een klein aantal Utrechters. Een marginale groep.

    Ze willen je door hard en veel te roeptoeteren en reageren op (sociale) media anders doen geloven. Dat is wat je noemt een filterbubbel/ echoekamer.

    Dan toch over landelijk: Overigens is de PVV behalve op migratie en anti-islam retoriek de afgelopen 4 jaar wat meer naar het midden opgeschoven, veel meer genormaliseerd. Echt Ultra-rechts scoort 11 of 12 zetels. 11/12 van de 150= 7,3%. Dat is bij lange na geen 20%.

  14. Jan N.

    En nu boter bij de vis….stop de verbreding A27 Amelisweerd zoals Sigrid K. na navraag partijbureau toezegde.

  15. Utrechter2

    @Jozias: D66’ers altijd bescheiden, nu ze kennelijk de grote steden van GroenLinks en de PvdA overnemen. En Jozias, beter onbescheiden doen dan dat je gemaakt bescheiden doet.

  16. Jan N.

    En nu boter bij de vis….stop de verbreding A27 Amelisweerd zoals Sigrid K. na navraag partijbureau D66 toezegde.

  17. Lombokker

    Ik hoop dat deze uitslag voor D66 in Utrecht aanleiding zal zijn om terug te komen op de onderhandse afspraak om geen woningen te bouwen in Rijnenburg.

  18. Herman

    Uitslag maakt eens te meer duidelijk dat de reageerders hier op Duic nou niet bepaald een representatieve afspiegeling van de Utregse bevolking zijn!

  19. Klees

    @ Vak K

    Het klopt alleen niet wat JdV zegt.

    Zie de feitelijk kloppende reacties van Jozias.

    Kennelijk weet “het volk” zelf niet wat er speelt en leeft onder het volk.

    De PVV en Forum (en ja21) representeren maar een (klein) deel van de bevolking. Zeker niet de meerderheid. Zeker niet 1 op de 5 kiezers.

    PVV en Forum weten zelf niet wat er speelt. Vandaar dat ze verrast werden bij de Europese Verkiezingen. Vandaar dat ze nu verrast worden door d’66. De verloren stemmen van de PVV zijn vooral naar Forum gegaan. Wat CDA-stemmers naar ja21 en forum wellicht.

    Andere blokken zijn groter dan zeer rechts.

  20. TJA...

    @ Herman: inderdaad zijn ze dat niet en daar mogen we heel blij mee zijn.

  21. Jozias

    @ Utrechter 2

    D’66 is gewoon de 2e partij van het land geworden. Dat benoemen is in jouw ogen zeker arrogant doen ofzo? Het is toch gewoon een feit? Beste resultaat van D’66 sinds jaren en evenaring van hun beste resultaat ooit (waarschijnlijk zelfs een net iets beter resultaat dan toen). D’66 trekt 3x zoveel stemmers als Forum landelijk. In de grote steden als Utrecht en Amsterdam zijn ze de grootste partij geworden. Bijna overal landelijk gezien de 2e of 3e partij. Zelfs in conservatievere steden en zelfs soms op het platteland. Dat zegt best wel wat.

    Ik stem overigens geen d’66 en ben dus zeker geen d’66’er Ik kan er allen slecht tegen als interpretaties niet kloppen en erg opportunistisch naar eigen inzicht verklaard worden.

    Er is helemaal geen massawinst voor ultra-rechts. De PvdA is groter dan Forum, de SP is groter dan Forum, Groen Links is nog steeds groter dan Ja21. En dat terwijl links is ingestort. Ja, beide partijen hebben extra stemmen gekregen, van zowel niet-stemmers als mensen die van andere partijen afkomen. Dat is er wel gebeurd.

  22. W

    De jonge studentes van vier jaar geleden, die toen nog massaal op mooie Jesse Klaver stemden, zijn nu afgestudeerd en als trainee ergens bij een groot bedrijf/consultancybureau aan het werk. En zoeken natuurlijk appartementen in Utrecht.
    Tja………..dan stem je ook niet meer op Jesse Klaver van Groen Links maar gaat je keuze uit naar D66, een vrouw, en dus Sigrid Kaag!

  23. Jeroen

    Hoera voor Volt, meteen de vierde partij van de stad 🙂

  24. JdV

    @Jozias: O, waren er verkiezingen voor de gemeenteraad dan? Natuurlijk mag je en kun je er voor kiezen om die te projecteren op de gemeente. Aan de andere kant zou je ook kunnen denken dat de stemmen bij een lokale verkiezing heel anders verdeeld zouden worden. Doordat andere partijen meedoen (lokaal). Doordat er andere issues spelen.
    En wellicht heb je het niet gevolgd, maar Ja21 staat op 4. Dan kom je op 29. Plus 1 voor BBB en 3 voor SGP. 33 zetels. Meer dan de 32 van links.
    Zowel procentueel als absoluut is FvD de grote winnaar. Niemand haalde een grotere zetelwinst (+6). Niemand steeg meer procentueel gezien (een verviervoudiging).

  25. Vak K

    @Jozias

    Je bent er maar druk mee he! om het verlies van links en de andere keuzes van de Nederlanders uit te leggen.

    Je vergeet gemakshalve de VVD als rechts te benoemen, want ze hebben deze 4 jaar concessies moeten doen met links voor een meerderheid in de Kamer. Maar geloof me dat heel veel VVDérs gewoon rechts denken.

    En JA21 heeft 4 zetels….hou deze partij goed in de gaten, 3 maanden geleden opgericht en nu al 4 zetels! Deze partij gaat over 4 jaar 1 vd grootste partijen worden op rechts, mits ze niet gedemoniseerd worden door de media en links.

    Fijne dag verder en op naar de Gemeenteraads verkiezingen, ik kan niet wachten!

  26. Jozias

    @ JdV

    Watf?!

    Het artikel gaat over de verhoudingen met betrekking tot de landelijke verkiezingen in UTRECHT. Kortom: waar hebben de meeste Utrechters op gestemd.

    Sjonggejonge. Ga je nu echt proberen recht te praten wat door jezelf krom gemaakt is? Misschien nog eens naar de kop en de inhoud van het artikel kijken voor je reageert.

    En zoals gezegd; je kan de SGP en de BBB bij ultra-rechts optellen, ik suggereerde het voor de grap; maar beiden hebben niks met ultra-rechts te maken. Dus; nice try. Net als dat ik D’66 niet bij de linker partijen optel.

    Je kan wel in verhouding en in 6 zeteltjes erbij de grootste zogenaamde winnaar zijn (het is geen wedstrijd, het zijn verkiezingen, het gaat over vertegenwoordiging), er zijn een hele hoop partijen groter dan jou, wanneer je maar 8 zetels hebt. Moet ik alle partijen met meer dan 8 zetels gaan opnoemen? Punt is dat Nederland verrekte liberaal gestemd heeft en de 3 liberale partijen samen 63 zetels hebben. Best wel een fors aantal. Nederland stemt liberaal. Niet ultra-rechts. Er wordt ook winst geboekt op de liberale kant namelijk +2, +5 en +3. In zowel verhouding als absoluut krijgt liberaal Nederland er de meeste stemmen bij. Die stemmen krijgt niet ultra-rechts erbij.

    Leuk dat Ja21 inmiddels een extra zetel heeft gekregen. Er zullen vast nog wat kleine verschillen zijn in de tussentijd vandaag.

  27. Klees

    Haha, Forum was rond de provinciale statenverkiezingen nog veruit de grootste winnaar.

    Nu zijn ze gewoon weer de 7e (!) partij van het land. Een enorm, terecht, verval heeft de partij doorgemaakt. Die zetels in de 1e kamer zijn ze ook kwijt geraakt.

    Dat is gewoon een fors verlies en eigenlijk een afgang. Knap hoe de media dit als winst presenteert.

  28. Klop

    @W lekkere kort door de bocht analyse ook weer. Jij weet wie alle stemmers zijn?

  29. RvD

    @Jozias. Paar correcties op je ‘feiten’ (en berekeningen)
    Jouw quote: “Voor mensen die roepen dat het door de studenten komt, ik denk dat 60-65% van de mensen in Utrecht niet tot deze doelgroep behoort of geen ex-lid is geweest van doelgroep is geweest.”

    “Utrecht is in Nederland de gemeente met het hoogste percentage inwoners met een afgeronde hbo- of universitaire (wo) opleiding. Dit percentage neemt toe. In 2006 had 41% van de Utrechters tussen 15 en 75 jaar een afgeronde hbo- of wo-opleiding. In 2018 is dit 57%.”

    Volgens jou is 100%-57% dus “ongeveer 60-65%”?

    Jouw quote: “er is helemaal geen massa winst van (wat jij noemt) ultra-rechts”. Quote Volkskrant van vandaag “Nog nooit behaalde populistisch-rechts zo veel zetels”

    Verder ben ik benieuwd hoe je begrippen als populistisch en progressief definieert en meet? Is daar een meetinstrument voor?
    Veel ideeën van bijv Groen Links (€10.000 voor iedere 18 jarige) of diverse partijen op wonen (1 mln woningen erbij voor 2030) lijken ook vrij ‘populistisch’. Net als bijvoorbeeld “meer vrijheden in Corona tijd” in het programma van D66, terwijl men nu zelf regeert en 180 graden het tegenovergestelde doet.

  30. Koel Hoofd

    Onze zeer verfijnde democratie gaat steeds meer op een nationale populariteitsverkiezing lijken in plaats van het kiezen van ons landsbestuur.
    Sinds Rutte aan de macht is hobbelt het kabinet van crisis naar crisis waarvan de meeste veroorzaakt zijn door vaak diezelfde politici/partijen.

    Echter, onze gekozen volksvertegenwoordigers hebben een grote taak: het kabinet controleren. Een kabinet wat van zelfveroorzaakte crisis naar crisis hobbelt kan dat enkel doen omdat ze niet worden gecontroleerd door de 2e kamer.

    Enkele 2e kamerleden zijn daar echter wel heel erg goed in, volksvertegenwoordigers puur sang.
    Dat is een vak en vergt kennis van het systeem alsook dossierkennis, oftwel het vergt tijd voor politici omdat ze het systeem moeten leren kennen en zich inlezen in de dossiers.

    Wat gebeurd er de laatste jaren?
    Politiek is steeds meer een carriere keuze geworden, even een paar jaar goed pofileren in de media en dan door naar de volgende een vette baan.
    Van de 150 kamerleden vertrekt er nu ongeveer de helft, en daarmee nemen ze ook de opgedane dossierkennis mee en staat de burger in de kou.
    Dat is een hele kwalijke zaak voor de toekomst Nederland als democratie, het is de onderliggende oorzaak van de huidige versplintering aan partijen die enkel de belevingswereld van kleine groepjes vertegenwoordigen. Dat betekend dat ons land uit elkaar valt en verder polariseert!

    De lijst van langst zittende, en dus meest ervaren kamerleden, maakt gelijk duidelijk waarom Pieter Omtzigt en Renske Leijten wel in staat waren om het kabinet te controleren en dus ook te laten vallen vanwege wanbeleid! NB! dit heeft niets met partijpolitiek te maken, maar met volksvertegenwoordiger zijn met kennis van zaken en dossiers!

    https://toponderzoek.nl/2020/03/09/wie-is-het-langstzittend-tweede-kamerlid-in-nederland-2020/

    Kees van der Staaij, 21,9 jaar Tweede Kamerlid (SGP)
    Khadija Arib, 21,7 jaar Tweede Kamerlid (PvdA)
    Geert Wilders, 21,5 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Pieter Omtzigt, 16,5 jaar Tweede Kamerlid (CDA)
    Martin Bosma, 13,4 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Tony van Dijck, 13,4 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Jasper van Dijk, 13,4 jaar Tweede Kamerlid (SP)
    Dion Graus, 13,4 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Ronald van Raak, 13,4 jaar Tweede Kamerlid (SP)
    Raymond de Roon, 13,4 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Joël Voordewind, 13,4 jaar Tweede Kamerlid (ChristenUnie)
    Madeleine van Toorenburg, 13,2 jaar Tweede Kamerlid (CDA)
    Fleur Agema, 13,1 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Attje Kuiken, 13,1 jaar Tweede Kamerlid (PvdA)
    Renske Leijten, 13,1 jaar Tweede Kamerlid (SP)
    Sadet Karabulut, 12,8 jaar Tweede Kamerlid (SP)
    Esther Ouwehand, 12,5 jaar Tweede Kamerlid (Partij voor de Dieren)
    Henk van Gerven, 12,4 jaar Tweede Kamerlid (SP)
    Barry Madlener, 10,2 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Harm Beertema, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    André Bosman, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (VVD)
    Pia Dijkstra, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (D66)
    Lilian Helder, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (PVV)
    Jesse Klaver, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (GroenLinks)
    Helma Lodders, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (VVD)
    Anne Mulder, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (VVD)
    Kees Verhoeven, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (D66)
    Erik Ziengs, 9,9 jaar Tweede Kamerlid (VVD)

    De meeste timmeren niet eens aan de weg, ze doen gewoon hun taak in stilte.

    Wat ik bijzonder grappig vind omdat het zo ongelooflijk ironisch is,
    is dat de PVV nooit mag meeregeren omdat Geertje wordt weggezet als extreem rechtse populist met mohammedfobie, maar wel de meeste langstzittende volksvertegenwoordigers heeft die het kabinet het leven zuur maken, precies wat hun taak is. De machtsgeile zwevende typetjes die alles doen voor media exposure en likes met beide beentjes op de grond houden vanwege het algemeen belang: de toekomst van ons Nederland wat 17.2 miljoen inwoners (alle kleuren en smaken) een thuis biedt.

  31. Jozias

    @ RvD

    Grappig dat de Volkskrant vandaag dan ook dit artikel plaatst.
    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/slaat-nederland-rechtsaf-met-deze-verkiezingsuitslag-dat-valt-wel-mee~bbbc282b/

    Rechts als geheel scoort een winst van 3 zeteltjes, links als geheel verliest er een stuk of 4 in totaal.

    Het is maar net allemaal welke draai je er aan wil geven. Feitelijk gezien is er in totaal niet zoveel veranderd de afgelopen 4 jaar:

  32. Jozias

    @ RvD

    Ik rekende dus nog met cijfers uit 2006, ik word oud. Excuus. Het is wat het is dan he. Kennelijk willen veel kinderen door studeren en doen ze dat graag in Utrecht. Lijkt me een recht om dit te mogen doen. Net als dat iemand mag doorleren voor electriciën in Utrecht.

  33. W

    Klop.
    Ik ben gewoon realistisch, maar ik begrijp dat GL ook jouw stem heeft gekregen.

  34. Trol

    Wat me gewoon het meest verbaast en ook dat iedereen erin trapt, is het feit dat D66 campagne voert, alsof ze in de oppositie zitten. Toch bijzonder om alles anders te willen dan je eigen beleid. Kennelijk is een beetje roepen al voldoende en mensen denken dat de huidige regering geen D66 bevat. Verder is D66 voor mij te elitair. Teveel roepen wat het gewone volk moet en zelf buiten schot blijven. Daarnaast een veilige keuze voor de zwever.

  35. Kadoendra

    @Gregor 18/3/2021 – 10:34

    “Bijna 10% van de Utrechters stemt op Bij1, Denk of Nida. Dat baart mij de meeste zorgen. Die gaan never nooit niet de verbinding leggen met Utrechters zonder migratie achtergrond. Ik vermoed dat deze stad veel meer gespleten gaat worden.”

    De verbinding waar jij het over hebt is de verbinding tussen verschillende culturen.

    De wens dat er verbindingen tussen verschillende culturen komt lijkt ook veel op windowdressing, want er is per slot van rekening ook totaal geen verbinding tussen rijk en arm, laag opgeleid en hoog opgeleid, etc.

  36. De count

    Klees, van 2 naar 8 is ook winst. Zeker gezien de peilingen van een aantal maanden terug toen al die bagger naar boven kwam. PS verkiezingen wat dat betreft minder relevant. Je reactie doet me een beetje denken aan Jolande Sap die de vorige afgang van GL vierde als winst door te stellen dat de PVV niet de grootste was oid.

  37. fACTS

    @ De Count

    Van 2 naar 8 is winst ja. Onmiskenbaar. Maar het gaat niet over winnen of verliezen. het gaat er om hoeveel mensen je vertegenwoordigd. Als je van nul naar 1 zetel gaat, heb je 100% groei en ben je procentueel de grootste stijger. Alleen stel je met 1 zetel niet superveel voor. Je vertegenwoordig een paar honderdduiZend stemmen.

    Stel dat de VVD van 33 naar 30 zetels was gedaald, waren ze zogenaamd een “verliezer” geweest. Toch zouden ze dan nog steeds de grootste zijn en miljoenen mensen vertegenwoordigen. Dus winst en verlies doen er niet echt toe.

    De PvdA vertegenwoordigd nog steeds meer stemmers dan een Forum doet.

    Links: 8+9+9+6+1= 33
    Ultra rechts= 3+8+17=28, met SGP en BBB; +3 + 1= 32

  38. W.H.de Groen

    Een versnipperd politiek landschap wat gedirigeerd word door de EU moloch in Brussel. Deze staat dan weer onder bewind cq invloed van de nieuwe beweging “Inclusive Capital”. Ik vraag me werkelijk af of we nog enige invloed kunnen uitoefenen met onze stem. Hoe meer ik er op in scan hoe meer vragen ik heb…!!!

  39. Utrechtvoorutrecht

    @Gregor Waarom zouden Bij1, Denk en Nida niet de verbinding zoeken? Volgens mij is dat uitdrukkelijk hun wens.

    En natuurlijk is van 2 naar 8 winst en dat is fijn voor FvD. Aan de andere kant is het ook begrijpelijk dat mensen toch wat skeptisch zijn als de lijsttrekker meermaals heeft herhaald dat het er zeker 20 worden.

    En we kunnen wel praten in termen van winnen en verliezen maar deze uitslag lijkt een prima afspiegeling van Utrecht. Dus fijn dat we nu weten waar iedereen staat. Kunnen we nu dan 3.5 jaar gewoon aan de slag zonder dat we zieltjes moeten winnen met symboolpolitiek?

  40. Kees

    Opmerkelijk dat zoveel mensen vertrouwen blijken te hebben in een nietszeggende links progressieve partij. Partijleden praten alleen maar in containerbegrippen, superlatieven en in D66 handboektaal. Ze hebben vanaf oprichting dan ook niets gepresteerd.

  41. Utrechter2

    @Jozias: er blijven weinig partijen over dan D66 (en Volt) want op de rest heb je bijna allemaal kritiek of zijn moeilijk progressief te noemen.

  42. Scherpschutter

    Interessante ontwikkelingen die passen in een al langer bezig zijnde trend. Ook in Utrecht is Oud Links compleet aan het instorten. Het vermoeide dogmatische PVDA, GroenLinks en SP verliezen al jaren massief terrein, waar Nieuw Links (de corporatistische VVD, D66 en Volt) er met de buit vandoor gaan. Ook de vlees noch vis Christelijke partijen verliezen terrein.

    Het zijn de papieren-liberalen die de winnaars zijn. Helaas zijn het in de praktijk eerder liberals dan liberalen…Nederland zal ook de komende 4 jaar in de achteruit staan. Vrijheid en welvaart zullen verloren gaan, en opnieuw krijgt u er meer overheid voor terug.

  43. Scherpschutter

    @W.H. de Groen

    De dag dat we hier op de Euro zijn over gestapt is de dag dat we hier niets meer te zeggen hadden.

    “Give me control of a nations money and I care not who writes it’s law’s”, schreef een vermaard bankier ooit.

    We zijn de pinautomaat van de EU en de speelbal van ongekozen eurocraten. We gaan niet eens meer over wat voor een gloeilamp je mag gebruiken…

  44. Jozias

    @ Vak K

    Ik ben er helemaal niet druk mee om een verlies van links goed te praten. Ik stem namelijk niet links, noch d’66. Ik vind het zelfs ergens terecht dat de linkerpartijen minder zetels gescoord hebben. Zij moeten namelijk echt harder laten zien aan de kiezer dat ze de woningmarkt willen verbeteren in het belang van alle doelgroepen in de samenleving; ik wil beter zien dat ze marktwerking uit beroepsgroepen als het onderwijs, de zorg en andere domeinen in de publieke sector verjagen en dat ze hun prioriteiten voor de mens en de samenleving op orde hebben. Echter, des te vreemder is dat partijen die bewezen zorgen voor slechtere posities van al die beleidsterreinen (die ik net heb genoemd) kennelijk veel kiezers hebben getrokken. Dat is vreemd. Blij ben ik dan ook met een aantal nieuwe progressieve partijen, die niet ontstaan zijn in het haagse.

    Ik kan alleen heel slecht tegen mensen die hele slechte analyses op verkiezingen loslaten die alleen in hun eigen straatje passen.

    Ook kan ik slecht tegen mensen die gewoon niet kunnen rekenen. Moeite hebben met absoluut en relatief en niet snappen dat in een tweede kamer gaat over volksvertegenwoordiging. Of je zetels wint of verliest doet er niet toe; het gaat er om hoeveel kiezers je vertegenwoordigd.

    Het begon allemaal door te stellen (waar JdV omheen begon te draaien) dat Utrecht veel wat elitairdere liberale stemmers kent itt wat altijd gedacht wordt: (zeer) links. Veel van deze liberale stemmen gingen in het verleden ook wel naar Groen Links of de PvdA. Dat zijn gewoon de feiten. Zo ziet het Utrechts electroaat er nu eenmaal uit. Maakt meteen duidelijk dat het vaak ultra-rechtse geroeptoeter op DUIC zeer, maar dan ook echt zeer weinig Utrechters vertegenwoordigd.

    Een uitspraak van Thierry over dat er als eerste met hem gepraat moet worden, omdat hij zetels gewonnen heeft slaat compleet nergens op. Er hoort pas als 7e met Thierry gepraat te worden, want hij is de 7e partij. Er zijn 6 partijen die meer kiezers vertegenwoordigen (!), waaronder die zo verfoeide PvdA. Groen Links vertegenwoordigd net zoveel kiezers als Thierry. Daarnaast heeft Thierry zichzelf buiten spel gezet, door zo afwijkend te zijn van de overige partijstandpunten (die dus een over-overgrote meerderheid van de kiesgerechtigden Nederlanders vertegenwoordigd) en zo in strijd met de geest van de grondwet uitspraken te doen, dat er waarschijnlijk niet met hem samengewerkt gaat worden. Kan hij de calimero-act weer gaan opvoeren. Dat is hoe het werkt en hoort te werken. 1 zetel houdt momenteel in dat je ongeveer 70.000 Nederlanders vertegenwoordigd meen ik ik.

    Lijkt me dan ook dat de VVD en d’66 toch echt het meeste recht van spreken hebben en gewoon hun koers gaan varen. Zij vertegenwoordigen namelijk meer dan 4 miljoen stemmers! Echt by far de grootste groep. Op ongeveer 13 miljoen kiesgerechtigde Nederlanders Vertegenwoordigen zij dus bijna 1/3 van alle stemmen.

    En ja, ultra-rechts heeft meer zetels gewonnen dan 4 jaar geleden en vertegenwoordigd daarmee meer kiezers dan toen. Dat is het kloppende stuk.

    In totaal zijn er op de rechterflank maar 3-4 zetels bijgekomen en is er op de totale progressieve flank (inc. d’66 en volt) ongeveer eenzelfde zetelaantal verloren gegaan. Dat wil dus zeggen dat de verhoudingen in hoe de Nederlander stemt slechts licht veranderd zijn. In grote lijnen is er dus weinig veranderd, behalve dat kiezers van partij gehopt zijn en dat er een groep nieuwe kiezers aangeboord is. Links en rechts zijn nog steeds ongeveer hetzelfde verdeeld als 4 jaar geleden.

    Als je ultra-rechts naast links legt vertegenwoordigen de linkse partijen nog steeds meer kiezers. Alleen als je de PvdA niet meer tot links rekent scoort ultra-rechts beter. Voor de goede orde.

    De gevestigde rechts-liberale, christelijk-rechts-midden-partij en liberaal-progressieve partij zitten niet in deze laatste vergelijking.

  45. Uuutje

    @ Kees

    Apart dat je gewoon je mening hier als een feit poneert. Het blijft gewoon jouw mening, die voor miljoenen Nederlanders niet geldt.

    Veel mensen, een fors deel van het electoraat, vindt die partij dus allesbehalve nietszeggend. En daar ga jij niet over.

    Als je het over d’66 hebt; die zijn niet zo links hoor. Wel progressief-liberaal. Ze hebben wel wat linkse kiezers getrokken, dat wel. Maakt die partij nog niet ineens links.

    Je merkt wel aan veel reacties dat de lessen staatsinrichting de afgelopen decennia aan veel Nederlanders voorbij zijn gegaan. Ze weten niet waar partijen voor staan of hoe het kiesstelsel werkt en gaan volledig de mist in met interpretaties van verkiezingsuitslagen.

  46. Joep

    @ WH de Groen

    Ah, de eerste complotwappie heeft zich alweer gemeld.

    U weet dat de meerderheid van het electoraat pro-europa is en voor MEER Europese samenwerking heeft gestemd?

    Miljoenen Nederlanders dus?

    Lijkt me ook een goed idee, europese verbinding en samenwerking. Welliswaar moet de EU van binnenuit hervormd worden. Corruptie, machtsmisbruik en belangenverstrengeling zullen er altijd zijn als macht en geld samenkomen. Hetgeen in de politiek het geval is. Vandaar dat er partijen moeten zijn/komen die er sterk op toe zien dat dit in goede banen geleid wordt.

  47. Jees

    @ Vak K

    Weet je wie al een jaar of 21 gedemoniseerd wordt (ook in de media), juist de linkerflank van het politieke spectrum.

    Waar zijn trolletjes op dagelijkse basis mee bezig? Met links bashen.

    Laten we het weer eens over de feiten hebben mannetje.

    En de NOS en de NPO zijn trouwens enorm VVD georiënteerd. Wellicht eens een dagje op het media park gaan rondlopen. Je weet ook dat het mediaprk in het Gooi ligt toch? Daar is erg weinig links aan, als je de mensen die daar werken ziet, hoort praten en bovenal hoort denken.

    Verkiezingsavond van de NOS gezien? Al die corporale meisjes die overal maar verslag van doen namens de NOS gemist? Het was daar net een studentenvereniging aan de analysetafel man.

  48. BW

    @Jozias (18/3/2021 – 9:21)
    Het begrip ‘elitair’ is de laatste jaren imho nogal uitgehold (zelfs Trump maakt zijn opponenten uit voor ‘elitair’ terwijl de man zelf miljardair is), maar afgezien daarvan: het electoraat van GL en D66 verschilt niet heel sterk, dus als je D66 aanmerkt als ‘elitair’ dan geldt dat net zo goed voor GL (doorgaans ook hoogopgeleide kiezers).

    De reden dat op DUIC vaak over Utrecht wordt gesproken als een ‘GL stad’ is vrij evident: GL zit nu al best lang in het college en Lot van Hooijdonk is al sinds 2014 wethouder met mobiliteit in haar portefeuille. Dat is imho één van de belangrijkste portefeuilles in een groeiende stad. Afgezien van irrelevant geroeptoeter van de gebruikelijke reaguurders is dat een terrein waar genoeg op aan te merken valt en dat heeft niet direct iets te maken met PVV of FVD.

  49. De count

    @facts,

    Van 0 naar 1 is oneindige groei. Van 1 naar 2 is 100% groei. Het ging mij erom dat je de winst van fvd moeilijk kan gaan framen als verlies, ongeacht wat je van hun standpunten vindt.
    Winst en verlies doen er in die zin toe dat het een graadmeter is van de hoeveelheid mensen die je vertegenwoordigd en blijkbaar erop vertrouwen dat je hen representeert in de kamer. Bij winst meer mensen of in geval van verlies dus minder mensen. Dat lijkt me wel relevant voor een partij

  50. Kadoendra

    @Scherpschutter 19/3/2021 – 9:04

    “Nieuw Links”

    Dus dat er in Nederland 800.000 (achthonderd duizend) burgers wonen die maandelijks enorme moeite hebben om hun huur te kunnen betalen komt door “Nieuw Links” partijen VVD en D’66.

  51. fACTS

    @ De Count?

    Que?

    Winst of verlies zijn helemaal geen graadmeter hoeveel mensen je vertegenwoordigd.

    Het totaal aantal zetels is de graadmeter hoeveel mensen je vertegenwoordigd.

    De PvdA vertegenwoordigt meer mensen het Forum bijv. De SP ook. Groen Links staat inmiddels ook op 8 zetels. Dat Forum er zetels bij heeft gekregen zegt werkelijk niks over de vertegenwoordiging.

    Het is de 7e partij. Punt. Dat is wat het is.

  52. Uuutje

    @ Scherpschutter

    Complete lariekoek, as usual. Net als je uitspraak op de dag van de verkiezingen dat d’66 net zo groot zou blijven als bij de vorige verkiezingen of zelfs zou verliezen..

    Het beleid in Europa wordt gemaakt door de raad van ministers. Dat zijn de ministers van de afzonderlijke landen samen. Die maken afspraken.

    Nederlandse ministers zijn dus deels verantwoordelijk voor de koers in Europa. Zo werkt het. Je hebt we degelijk mogelijkheden als nationaal minister om de kont tegen de krib te gooien of niet mee te willen werken. Europa zelf bepaalt dus weinig.

  53. Klees

    @ Scherp……

    LInks al jaren aan het instorten?

    Groen Links heeft 4 jaar geleden zijn grootste winst bij landelijke verkiezingen OOIT gehaald.

    Nu zijn de kiezers naar d’66 gegaan. Deels ook uit tactische/ strategische overwegingen van het electoraat.

    De linkse kiezers zijn helemaal niet weg. Men heeft minder vertrouwen in de poppetjes die de dienst uit maken bij de bestaande linkse partijen.

    Als de PvdA Aboutaleb naar voren had geschoven als lijsttrekker waren ze met gemak de 3e partij geworden (of hoger)

    De SP met een ander gezicht als Marrijnissen komt waarschijnlijk weer dichter in de buurt van de 12 zetels. Vergeet niet dat de SP onder pappa Marijnissen overigens altijd minder zetels scoorde dan de 15-20 die met boegbeeld Roemer gehaald werden. Dat kan ook een uitschieter naar boven zijn geweest, een incident opname. Ik had de SP wel eens met Leijten de verkiezingen in willen zien gaan. Dan had er ook daar een soort Kaag-effect opgetreden.

    En jonkheer Klaver krijgt zijn eerste deksel op de neus. Goed voor hem. Had nog nooit echt tegenslag gehad geloof ik. Als Groen Links anders campange had gevoerd en was ingestapt 4 jaar geleden, hadden ze waarschijnlijk 10-12-14 zetels gescoord. Een evenaring of bijna ebenaring van hun hoogste zetel aantal ooit. Nu zitten ze simpelweg in de buurt van de zetelaantallen die onder Rosemuller of Halsema gehaald werden. Dat is dus hun basiselectoraat. Ze zitten daar nog niet onder hoor.

    Het valt dus wel mee met dat instorten van links. Het electoraat is zeker niet ineens verdwenen. Er is gewoon geen vertrouwen in de partijtjes zoals ze nu zijn. Zoveel is duidelijk.

  54. Utrechtvoorutrecht

    @SS Was de bankier Van Gaal? “Give me control of a nations money and I care not who writes it’s law’s”

    – Control _over_
    – nation’s
    – its
    – laws

    Bovendien is “give me control” natuurlijk een anglicisme. En de quote ging niet zo. En je mist de bron. En het punt. Vier foutjes, toch nog een mooie zes gescoord. Prima.

  55. De count

    Facts. Inderdaad. 7e partij. Zetels gewonnen (van 2 naar 8, winst). Ze vertegenwoordigen nu meer mensen, volgens mijn graadmeter. Voor iemand die de naam facts gebruikt heb je verassend veel moeite met het feit dat er meerdere manieren zijn om dezelfde feiten te duiden.

  56. Nina

    Groenlinks is tot mijn vreugde bijna gehalveerd. Want:

    – het verplaatsen van fabrieken in steden om huizen op die grond te bouwen (lekker duurzaam…)

    – het tegenstaan van huizen bouwen in Polder Rijnenburg, maar wel de stad onleefbaar maken door die vol te bouwen en geen parkeervoorzieningen te treffen

    – de erfenis van de biomassacentrales (wie heeft toch ooit bedacht en gelooft dat bossen opstoken duurzaam is en hoe hypocriet is GL dan nu tegen het weghalen van de strook bos bij Amelisweerd voor de verbreding van de A27)

    – het uitrollen van gescheiden afvalsystemen terwijl toen al duidelijk was dat uiteindelijk alle restafval weer in één container zou belanden (dit achterhaalde systeem heeft een hele hoop geld gekost)

    Ondertussen zitten we opgescheept met een ongeschikte GL burgemeester in onze hoofdstad. En moeten wij het in Utrecht doen met een wethouder mobiliteit die de ene blunder na de andere laat zien (daarvoor zelfs 2 x is weggestemd door de voltallige oppositie) en daar zelf geen consequenties aan verbindt.

  57. Uuutje

    @ Nina

    Ik zie vooral heel veel onwaarheden langskomen in je betoog waarom je tegen Groen Links bent. Waarschijnlijk zijn ze bijna allemaal aangepraat vanuit wat je leest in met name reacties op sociale media en krijg je ze te horen vanuit jouw eigen filterbubbel/ echokamer. Dat dit niet de werkelijkheid weerspiegelt ontgaat je.

    Ik begin maar even van onder naar boven. De burgemeester van Amsterdam is alles behalve ongeschikt. Ze is naar tevredenheid aangesteld door de democratisch gekozen gemeenteraad en die zijn te spreken over haar functioneren, Net als het college van B en wethouders waar zij sturing aan geeft. Ook is uit peilingen gebleken dat zeker 60-75% van de inwoners van Amsterdam zeer te spreken is over haar burgemeester. Dat zijn de mensen die daar over gaan en die een oordeel kunnen vellen over haar functioneren.

    Onze wethouder is niet 2x weggestemd door de oppositie. De oppositie kan geen wethouders wegstemmen als ze geen meerderheid in de raad hebben. Buiten het standaard geklaag dat doelmatig bewust via sociale media wordt opgehitst, zie ik weinig bewijsbare feiten naar voren gebracht worden waarom de wethouder niet zou functioneren. Je weet dat er doelbewust trollen aan het werk zijn om haar neer te sabelen, omdat ze van GL is, omdat ze vrouw is en ook beste jonge bestuurder van Nederland is geworden. Dat steekt een bepaalde groep nogal. Gelukkig kijkt een gemeenteraad en een college van b en w naar de feiten. Op basis van feiten blijft ze zitten en wordt niet weggestuurd op basis van slechts verdachtmakingen.

    Groen Links is altijd al verdeeld geweest over biomassa. Een deel van de partij zag het als alternatieve energievorm en ander veel groter deel binnen de partij is altijd al tegen geweest. Nadat daar intern over gesproken is, zoals dat gaat in een democratische partij, is men nu als partij tegen. Dat er biomassacentrales staan in Nederland heb je aan de landelijke besturende partijen te danken (het vorig kabinet en het kabinet daarvoor en het kabinet daarvoor was VVD geleid, weet je nog?

    Er wordt niet gebouwd zonder parkeerplekken er wordt gebouwd met minder parkeerplekken. Een wezenlijk nunanceverschil. Dat komt, omdat de doelgroep waarvoor gebouwd wordt andere manieren van vervoer kent; wel auto rijdt, maar vaak niet met een eigen auto. Dat bestaat. Een stadse doelgroep. Zoals ze overal ter wereld bestaan. Mensen die graag in de stad wonen voor de voorzieningen, en benen, fiets en OV hoofdzakelijk gebruikt om ergens te komen. Ik heb jaren in Amsterdam gewoond. Wat moest ik daar met een auto? In Rijnenburg kan pas over 20 jaar gebouwd worden, zoals inmiddels al zo vaak aangegeven, omdat er infrastructuur aangelegd moet worden om wonen in die polder mogelijk te maken, leidingen, verbindingswegen, ontsluiting. Ook is het een polder, dus er moet gekeken worden naar bouwen in een gebied dat te kampen heeft met ernstige grond- en afwaterinsgproblematiek. Een uitdaging op ingenieursgebied en dus ook meteen erg duur. Projectontwikkelaars verdienen graag makkelijk geld. Die geven hun geld liever niet uit aan ingewikkelde bouwprocessen, tenzij ze daar voor de overheid voor gevraagd/ ingehuurd worden. De hele planvorming van Rijnenburg moet eerst plaats vinden. Tussen planvorming, bouwen en realisatie zit best wel een flink aantal jaar. Ook is er een probleem van dicht in de buurt van snelwegen bouwen.

    Wat moet je met fabrieken (met uitstoot), geluids en milieuoverlast in steden. Als door stedengroei die fabrieken ineens wel erg dicht in bewoond gebied liggen doe je er goed aan om die fabrieken te verplaatsen. Ook omdat het wettelijk niet meer kan en mag, dat wonen en industrie zo dicht op elkaar zitten. Vanwege heel veel logische redenen. We leven inmiddels wel in 2021. Er is iets als vooruitgang te bespeuren op sommige vlakken.

  58. Nina

    @ Uuutjr

    Fijn die aannames; ik zit niet op a-sociale media.

    Je vergeet voor het gemak even de rel over de DAM-demonstratie vorig jaar waarbij de burgemeester de minister bijna onderuit schoffelde met halve waarheden. Ze werd gered door de coalitie in de gemeenteraad.

    Zeker wel heeft de voltallige oppositie onze wethouder 2 x weggestemd. Ook zij werd door de coalitie in de gemeenteraad 2 x gered. Twee keer weggestemd alleen omdat men jaloers is? Tuurlijk, joh.

    Lees voor de parkeerplekken bij nieuwbouw anders even de plannen voor de Merwedekanaalzone en de mening van de bewoners in de omliggende buurten die grote parkeeroverlast verwachten.

    Het verplaatsen van een fabriek als Douwe Egberts is gewoon een lachwekkend idee en kost – los van dat het totaal niet duurzaam is – tientallen miljoenen.

    Verder mag ik gelukkig gewoon mijn eigen mening hebben in Nederland. Fijn, hoor!

  59. Uuutje

    @ Nina

    Er was erg weinig aan de hand op de Dam in mei. Zeker niet met alle kennis van nu, gelet op alle demonstraties die daarna hebben plaats gehad en waar het wel best wel mis ging of gaat.

    Er waren iets te veel demonstranten (die wel een mondkapje op hadden) en er is iets te laat ontruimd. That’s all. Ook was er een verschil van mening tussen de minister en de burgermeester en later bij de nabesprekingen bleek vooral de MINISTER het een beetje verkeerd gedaan te hebben qua communicatie. Niet de burgemeester. Ze mocht dan ook blijven zitten. Niet alleen van de coalitie, maar gewoon door een meerderheid van de gemeenteraad, DIE gaan daar namelijk over, niet b en w. Alleen die (bewezen) anti-semiet van een Annabel Nanninga wilde haar heel erg hard graag weg hebben.

    Hoezo je luister niet naar de geluiden uit de echo-kamers, zeg je? Ik hoor alleen maar echo’s langs komen, vooral uit één hoek.

    Ok, nog een keer. De wethouder. Ze is niet weggestemd. Ze zit er nog. De oppositie kan niemand weg stemmen als ze geen meerderheid voor het wegstemmen hebben. Hetgeen dus ook niet gebeurd is. Wat loop je nu vreemd de waarheid te verdraaien? Tot twee keer toe. Wanneer is de wethouder dan weggestemd? Ze is toch nog wethouder? En de coalitie hoefde haar helemaal niet te redden. Ze is namelijk niet weggestemd. En jaloers? Wat heeft jaloers nu ergens mee te maken. Feiten graag waarom ze niet functioneert. Geen verdachtmakingen en roddels graag.

    Wat denk je dat de projectontwikkelaar gaat verdienen aan woningbouw, rond de DE? Wel iets meer dan tien miljoen denk ik. Wat is er eigenlijk lachwekkend aan? Het is een ideale plek voor woningbouw. Daarnaast; het is (nog) geen plan, het was slechts een idee-flarden-scheet.

    En verder. Tuurlijk mag je jouw mening geven. Het is ook mijn volste recht om je op lariekoek in je aannames te wijzen. Je onderbouwing klopt gewoonweg niet. Je mening is dus eigenlijk nergens op gebaseerd. Maar fijn. Als je geen fan bent van GL, dat mag altijd. Ik ben ook geen fan van GL. Je geeft alleen behoorlijk wat verkeerde redenen.

  60. Nina

    @ Uutje

    Ik ben prima in staat mijn eigen mening te vormen. Daar heb ik geen echo-kamers voor nodig, hoor.

    De voltallige oppositie van de gemeenteraad heeft de wethouder twee keer weggestemd. Ze bleef, omdat de oppositie haar redde. ze verbond hier vreemd genoeg zelf geen consequenties aan, Jij begon zelf over jaloers zijn op de wethouder en dat ze daarom zou zijn weggestemd door de oppositie. Zie hieronder de onderbouwing:

    https://www.duic.nl/algemeen/wethouder-van-lot-van-hooijdonk-overleeft-uithoflijn-debat/

    https://www.duic.nl/algemeen/wethouder-lot-van-hooijdonk-overleeft-voor-tweede-keer-motie-van-wantrouwen/

    Ik kan mij niet herinneren ooit te hebben gehoord van een grote miscommunicatie tussen een burgemeester en een minister, zoals toen met de zgn. DAM-demonstratie. Maar als jij het wilt afzwakken; dat is je goed recht natuurlijk.

    Uiteraard gaat de projectontwikkelaar verdienen aan woningbouw in de stad. Dat is ook juist het probleem. Er komt dus vrijwel altijd iets met teveel woningen en te weinig openbare ruimte en parkeerplaatsen. Kijk bijv. naar De Veemarkt. De gemeente vindt het allemaal goed en dat bevreemdt mij.

    Fijn dat we van mening mogen verschillen, maar niet fijn dat je mij beticht van leugens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).