De Machinerie verwacht in 2023 open te gaan in Werkspoorkwartier in Utrecht De Machinerie verwacht in 2023 open te gaan in Werkspoorkwartier in Utrecht

De Machinerie verwacht in 2023 open te gaan in Werkspoorkwartier in Utrecht

De Machinerie verwacht in 2023 open te gaan in Werkspoorkwartier in Utrecht
De Machinerie, volgens de initiatiefnemers de toekomstige hotspot voor film- en beeldcultuur, verwacht in 2023 te openen in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Verschillende instellingen gaan samen optrekken in het huidige pand van evenementenhal Central Studios dat dan de deuren sluit.

De Machinerie, volgens de initiatiefnemers de toekomstige hotspot voor film- en beeldcultuur, verwacht in 2023 te openen in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Verschillende instellingen gaan samen optrekken in het huidige pand van evenementenhal Central Studios dat dan de deuren sluit.

Aan de Gietijzerstraat in het Werkspoorkwartier komen vier multifunctionele filmzalen, werkplekken, studio’s, evenement- en expositieruimtes en horeca. De Machinerie moet een levendige uitgaansplek voor omwonenden, de stad en de regio met nationale aantrekkingskracht worden. Partijen als ’t Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok gaan zich er huisvesten.

Eerder stemde de gemeenteraad al in met de financiering van de inrichting van het gebouw, daar is zo’n 3,5 miljoen euro mee gemoeid. De eigenaar van het gebouw gaat overigens ook nog voor zeker 4 miljoen euro verbouwen. Eerder werd 2022 gecommuniceerd als openingsjaar, maar dat is nu 2023 geworden.

Eerste programma

De Machinerie trapt dit jaar wel al af met een eerste programma, maar dat gebeurt nog op een andere locatie. Zo is er een Kickstart Lab, een interdisciplinaire training voor Utrechtse beeldmakers aan het begin van hun carrière. Startende beeldmakers kunnen zich via de website opgeven voor het talentenprogramma, er is uiteindelijk plek voor acht deelnemers.

Ook komen er vier Modus Operandi Sessies, een serie waarin fotografen, filmmakers, animatoren en XR-designers in gesprek gaan over hun werkwijze.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Fiederelsje

  Welke levensmoede geest verzint een matzwart gebouw? Alsof er geen narigheid genoeg is op de wereld. Maak ons blij met een gebouw voor film- en beeldcultuur. Geef het gebouw de kleur van bezieling.

 2. Steve

  Het is toch industrieterrein Cartesiusweg I of II ?
  Zo staat het ook op de ANWB borden thv de Nijverheidsweg aldaar.
  Hou eens op met dat kwartieren.
  Dat is niet Utrechts.
  Noem het beestje gewoon bij zijn naam.

 3. Koel Hoofd

  Dit kon wel eens een groot subsidieslurpend project worden.

  @Fiederelsje, geen stress. Er zijn genoeg creabea’s in de stad die op een onbewaakt moment met spuitbussen dat depressieve gebouw zullen gaan opleuken.

  @Steve, beestjes bij de naam noemen is tegenwoordig politiek incorrect en dus ongewenst.

 4. GeeWee

  Ik ben benieuwd hoe dit avontuur gaat aflopen! Ondertussen is filmhuis de Slachtstraat in het oude Hoogt binnenkort al af en draait dat zonder subsidie (correct me if I’m wrong).
  Is ook al bekend welke loods op dit industrieterrein de nieuwe thuishaven van dB’s wordt?

 5. Thrillseeker

  Ik ben zoooo benieuwd! Ik kan niet wachten tot ik savonds in het donker naar een zwart gebouw op een onbewoond naargeestig industrieterrein kan fietsen om daar een zwaar gesubsidieerde alternatieve film te gaan zien.
  Want Kunst! Creatieve Broedplaats! Kruisbestuiving! Hotspot! Multimediaal! Industrieel! Urban! Bruisen! Dinges!

  Toch veel spannender dan 5 minuten lopen om in de Slachtstraat naar de film te gaan?

 6. Dr. Dorian

  @GeeWee Inderdaad, theater Slachtstraat van Jos Stelling draait zonder subsidie. En dat het goed gaat draaien staat eigenlijk al vast, want dat doen al zijn filmhuizen.
  Het zou toch wel erg schrijnend (maar ook hilarisch) zijn als Jos Stelling wel winst kan maken, waar t Hoogt er zelfs met een dikke bak subsidie niks van bakte. En dan ondanks alle wanprestaties nog een vracht belastinggeld meekrijgt om in dit megalomane Machineriegebeuren hetzelfde te doen.
  O wacht, ik ga ineens van geamuseerd naar boos.
  Enfin, Slachtstraat here I come!

 7. Pee

  Het lijkt wel een crematorium.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).