De ‘Utrechtse barcode’: een formule die de stad leefbaar moet houden De ‘Utrechtse barcode’: een formule die de stad leefbaar moet houden

De ‘Utrechtse barcode’: een formule die de stad leefbaar moet houden

De ‘Utrechtse barcode’: een formule die de stad leefbaar moet houden
Wethouder Klaas Verschuure van Ruimtelijke Ordening.
De stad Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland en blijft dat voorlopig ook nog wel. Het aantal vierkante meters in en aan de randen van Utrecht is echter beperkt. Daarom heeft de gemeente Utrecht een plan bedacht: de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU). Dit plan voor de hele stad is het eerste in zijn soort, zegt wethouder Ruimtelijke Ordening Klaas Verschuure.

De stad Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland en blijft dat voorlopig ook nog wel. Het aantal vierkante meters in en aan de randen van Utrecht is echter beperkt. Daarom heeft de gemeente Utrecht een plan bedacht: de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU). Dit plan voor de hele stad is het eerste in zijn soort, zegt wethouder Ruimtelijke Ordening Klaas Verschuure.

De groei van de stad betekent dat er meer inwoners komen. Maar daarbij hoort ook de onvermijdelijke groei in het aantal huizen, banen, parken, culturele instellingen en de energievoorziening. Verschuure presenteert op vrijdag het RSU, ‘met enige trots’ want deze strategie is een ‘unicum’. Een voorbeeld voor andere steden.

De RSU betekent volgens Verschuure niet alleen een mooie toekomst voor de stad Utrecht, maar zou ook als een nieuwe standaard voor de stedelijke ontwikkeling in de rest van Nederland kunnen gelden. Utrecht wil dus eigenlijk het goede voorbeeld geven voor andere groeiende steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Het is in ieder geval zeker dat de groei van Utrecht blijft doorzetten. Over twintig jaar is Utrecht naar verwachting ongeveer 100.000 mensen rijker. Die groei is al langer een punt van discussie, want waar moeten al die mensen blijven? Het begint met het bijbouwen van nieuwe woningen. Dat gebeurt in de gemeente Utrecht met zo’n 3000 woningen per jaar. Dat betekent dat, als alles gaat zoals gepland, er in het jaar 2040 er zo’n 60.000 woningen meer in Utrecht zijn dan nu.

Meerdere stadscentra

Die woningen komen in eerste instantie met name rond de grote knooppunten in Utrecht, die uiteindelijk de nieuwe stadscentra moeten vormen. Zo verandert Utrecht van een ‘concentrische stad’, met één centrum, in een zogeheten ‘polycentrische stad’, met meerdere centra. Dit moet onder andere de druk op het bestaande stadscentrum verlichten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het huidige centrum en de nieuwe centra. Foto: Gemeente Utrecht

Alleen nieuwe woningen bouwen is echter niet genoeg. Want behalve krapte op de woningmarkt, is er ook op andere gebieden gebrek aan voorzieningen: het gaat dan om de eerdergenoemde banen, parken, culturele instellingen en de voorziening van energie. Al die verschillende vragen heeft de gemeente meegenomen in het RSU, alle kaarten hebben ze op elkaar gelegd. Uiteindelijk moeten alle inwoners profiteren van de plannen voor de stad. Nu, maar ook later.

Utrechtse barcode

Om de stedelijke omgeving ook leefbaar te houden, is een Utrechtse ‘barcode’ bedacht. Die laat zien op welke manier de gemeente de ruimte van de stad wil inrichten. “In tegenstelling tot veel andere barcodes, is in deze barcode alles meegenomen”, zegt Verschuure. “Dus niet alleen wonen, werken en infrastructuur, zoals vroeger gebruikelijk was.”

Per 10.000 woningen laat de Utrechtse barcode zien wat er verder allemaal in het gebied moet komen en hoeveel ruimte die ongeveer nodig hebben binnen de stad. “Voor een hoeveelheid van 10.000 woningen is er verder een oppervlakte van ongeveer 540 voetbalvelden extra ruimte nodig in de stad”, zegt Verschuure. Het gaat dan om ruimte voor alle voorzieningen, dus niet alleen huizen, maar ook groen, werkplekken, infrastructuur en energie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De ‘Utrechtse barcode’ uit de Ruimtelijke Strategie Utrecht. Beeld: Gemeente Utrecht

Het ‘groene rondje’

Het is nodig om per 10.000 woningen te kijken naar de voorzieningen, zodat alles voor iedereen ook in de buurt blijft. Een voorbeeld is het groen in de omgeving, zoals een park of bos. “We hebben nu tijdens de coronacrisis allemaal gemerkt hoe belangrijk dat ‘groene rondje’ in je buurt is”, zegt Verschuure. “Daarvoor wil je niet al te ver hoeven lopen.”

Op diezelfde manier wordt gekeken naar de dichtheid van scholen, supermarkten en bedrijven. Verschuure: “Het enige waar nog niet genoeg ruimte voor is, zijn de sportvelden en bedrijventerreinen, omdat die ruimte-intensiever zijn.” Maar, zegt de wethouder, daarvoor zijn al zoekgebieden aangewezen.

Tussendoor worden de ontwikkelplannen van de stad steeds aan deze barcode getoetst. Daaraan kan de gemeente dan opmaken of de verhoudingen tussen het aantal huizen en de ruimte voor verschillende voorzieningen nog gelijk opgaan.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Het zijn allemaal ronkende plannen, maar ik geloof dat de volgende democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zelf wel bepalen hoe ze deze stad in hun termijn gaan inrichten. Denkt passant Verschuure nu werkelijk hier even tot 2040 te kunnen bepalen hoe Utrecht eruit komt te zien?

  2. Don

    Grappig de D66 wethouder van Utrecht komt met een BARcode zo kom je nooit van je horeca partij imago af. En hoe zit de bestaande inwoner van Utrecht die straks weer een lelijke flat voor zijn deur krijgt in deze barcode. Denk dat die barcode het prima doet in polder Rijnenbrug ga die maar volbouwen.

  3. Rob H.

    Gelukkig zijn er bestuurders die verder vooruit kijken dan 4 jaar. Stel je voor dat we al die gebouwen die half af zijn weer af moeten gaan breken omdat de volgende wethouder wat anders wil.

    En bouwen in een onbereikbare polder is te duur, dus daarom zijn de huidige plannen ok.

  4. Frits

    Barcode,,,opvallende naam voor pro horecapartij D66
    Denk dat D66 beter de naam wooncode had moeten verzinnen
    Een woning kopen of huren in Utrecht is onbetaalbaar geworden

  5. Bill

    Waarom geen intensere verdichting rond station Vleuten en Terwijde, en enkele ov-punten in Leidsche Rijn?

  6. Scherpschutter

    @Rob H

    “Gelukkig zijn er bestuurders die verder vooruit kijken dan 4 jaar.”

    Maybe. Helaas zijn het wel bestuurders zonder ook maar enige relevante opleiding of zelfs ook maar een dag relevante werkervaring.

    Dit soort plannen moet je niet door een totaal onervaren wethouder laten maken. Hiervoor moet je een kerngroep van de 20 grootste internationale sterren op het gebied van stedelijke planning, architectuur, bouwkunde en infrastructuur inschakelen. De grootste denkers ter wereld op hun vakgebied. Niet een rookie die zn ideologische droom op papier zet.

  7. Pee

    En dan word er verwacht dat die duizenden mensen de auto vaarwel gaan zeggen .
    Dat is net zoiets als een kind met 1 been een step geven.

  8. Josje

    Wie maakt toch al die compleet onoverzichtelijke infographics bij de gemeente Utrecht? Of is dat bewust?

  9. Ben

    Hopelijk overruled het komende kabinet de onrealistische uitstel van bouwen in polder Rijnenburg

  10. W

    Wanneer zijn er gemeenteraadsverkiezingen?
    Ik mis in zo’n ondoordacht? plan de betrokkenheid van bij voorbeeld sporen van de destijds geweldige planoloog Riek Bakker! Haar betrokkenheid bij Leidsche Rijn was groots en nodig! Bestuurders hadden en hebben nog steeds die knowhow niet in Utrecht.
    Maar zij kwam wel uit Rotterdam, dus niet lullen, maar poetsen! En iedereen had ontzag voor haar planologische visie!
    Weet je dat ze destijds bij de bouw van de woningen op Rotterdam-Zuid eerst zijn begonnen met het aanleggen van de infrastructuur en daarna pas de woningen gebouwd zijn. Hoefden een heleboel gezinnen die 2e auto niet aan te schaffen, omdat het openbaar vervoer nog niet kon rijden!
    Vandaag vraagt het AD om reacties op dit ‘plan’! Ze zouden ook de reacties die in de DUIC en NUK te lezen zijn mee kunnen nemen?

  11. UTRECHTSE JANTJE

    Beste @Scherpschutter , jouw reactie op @Rob H…had ik al eerder hier ergens op DUIC gelezen , en toen was ik het ook al met jouw eens ,maar mijn enige bedenking is …Waar halen we die knappe koppen vandaan ?
    fijn weekend Vriend …..

  12. Scherpschutter

    @Utrechtse Jantje

    Pay and they will come….Het zal een lieve duit kosten, maar is op de lange run natuurlijk veel goedkoper dan een zolderkamerhobbyist je stad laten ontwerpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).