Het heeft veel voeten in de aarde gehad maar de vergunning voor de herontwikkeling van Tivoli Oudegracht in Utrecht is binnen. Het voormalige kloostercomplex en poppodium gaat omgebouwd worden tot een multifunctioneel complex met onder meer horeca, waaronder een hotel, en kinderdagverblijven.
Het is ondertussen alweer zes jaar geleden dat Tivoli Oudegracht de deuren sloot. Met de opening van TivoliVredenburg in datzelfde jaar was Utrecht een muziekpaleis rijker, maar kwam er een einde aan de locatie aan de gracht. Toen het pand leeg kwam te staan, vond muziekcollectief Kytopia er onderdak en begon het proces voor een nieuw plan.
Er kwam een nieuw bestemmingsplan, dat als basis dient voor de herontwikkeling. In 2015 vond er een stadsgesprek plaats over het complex Het gaat niet alleen om het adres Oudegracht 245, ook de adressen Springweg 102C, 102D en 102E en de daarbij horende tuinen zijn onderdeel van het pakket. Deze objecten vormen de kern van het complex en een uniek rijksmonument in de binnenstad.
Koper
In het voorjaar van 2018 startte een selectieprocedure om een koper te vinden. Uit dat proces kwamen ontwikkelaar Stadswaarde Vastgoed en initiatiefnemer en conceptontwikkelaar Douwe van Akkerveeken als winnaar. In maart 2019 vertrok Kytopia om plaats te maken voor de herontwikkeling en dit jaar had het nieuwe complex de deuren moeten open.
Zoals bij veel grote projecten kan er weleens vertraging ontstaan, en dat was ook bij deze herontwikkeling het geval. Maar nu is de vergunning voor de plannen door de gemeente afgegeven. Eerder dit jaar kreeg het plan al een positief advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de commissie Welstand en Monumenten.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Plan
In het complex van panden komen straks horeca, waaronder een hotel, en kinderdagverblijven. Ook zal er ruimte komen voor culturele voorzieningen. De horeca in het gebouw mag in de categorie D1 en D2 vallen. Deze categorieën staan voor daghoreca en restaurants.
Het voorgebouw aan de Oudegrachtzijde wordt ingericht als entree, lobby en hotelkamer. De historische kloostergang die door het gebouw loopt, wordt opengesteld waardoor bezoekers van de horeca in de kloostertuin kunnen komen. De opzet van de grote zaal blijft zoals die is. Op de verdieping aldaar komt een restaurant.
Traject
De aangevraagde vergunning en plannen hebben ter inzage gelegen zodat belanghebbenden konden reageren. Er kwamen vijf zogeheten zienswijzen binnen. Niet alle zorgen zijn namelijk weggenomen bij omwonenden. Die maken zich vooral druk om mogelijke geluidsoverlast. De gemeente verwacht echter dat alles binnen de perken blijft en de huidige regelgeving gevolgd wordt. Zoveel geluid als tijdens het verleden als poppodium zal er sowieso niet meer klinken.
De vergunning die nu is afgegeven is nog niet ‘onherroepelijk’. Omwonenden kunnen de komende weken nog in bezwaar. Als dat niet gebeurt, kan het gebouw over een paar weken overgeleverd worden aan de ontwikkelaar en kan er gebouwd gaan worden.
7 Reacties
ReagerenIk heb vele goeie herinneringen aan het oude Tivoli. En velen met mij!
Omwonenden van het oude Tivoli die zich zorgen maken over toekomstige geluidsoverlast. Dat is toch wel grappig.
Het is toch wel heel erg treurig dat men zich weet te herinneren dat er honderden jaren een klooster in het pand heeft gezete en Kytopia in het pand heeft gezeten maar dat het in december van dit jaar 40 jaar geleden is dat door een groep, die zich Tivolie Tijdelijk zou gaan noemen, de grote zaal kraakte omdat er een schreeuwend te kort was aan ruimte voor jongerencultuur als pop/punkmuziek. Om die vraag kracht bij te zetten zijn toen eerst het houten
gebouw Tivoli aan het Lepelenburg, Labrehuis, de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg en de Blauwe zaal van de Stadsschouwburg gekraakt. En uiteindelijk het N.V.huis zoals het in 1980 nog heette. En dat het Tivoli/Vredenburg uiteindelijk zo is gaan heetten is te danken aan? Juist, 40 jaar geleden!!!
Kort van memorie, het is treurig!
Een stukje geschiedenis: https://vimeo.com/346353397
jammer dat het niet heeft kunnen voortbestaan als een dependance van Tivre, net als bijv. bitterzoet en tolhuistuin van paradiso, of alleen een bepaald genre programmeren (maar dan zo min mogelijk vocaal want de akoestiek is niet best haha)
@ Een van die krakers
En daarvoor was het enkele decennia lang vakbondsgebouw (voor spoor- en trampersoneel).
Jammer dat het zolang moet duren.Drie jaar is wel erg lang.
Laten ze snel starten met de verbouwing.En de omgeving moet ophouden met zeuren,wat betreft overlast,toenTivolie er was toen was er pas overlast.Ik kan het weten ik woon er praktisch naast.
Ik juich het toe eennieuwde Tivoli,GEWELDIG!