Vanwege de terugkeer van de damsluisbrug op de Koningsweg is het deel van de straat ter hoogte van de Rijndijk zo’n zeven maanden afgesloten voor auto’s. De werkzaamheden starten begin april en duren tot ongeveer eind oktober.
In 1875 werd tussen de forten Lunet I en Lunet II een zogenoemde Damsluisbrug gebouwd. Deze brug lag over de sloot die beide fortgrachten met elkaar verbond. Tussen de pijlers zaten houten balken waarmee het water kon worden afgesloten, waardoor delen van het land achter de dam onder water kon worden gezet.
In 1962 werd de sloot gedempt en het brugdek gesloopt. De fundering van de historische brug ligt echter nog steeds op dezelfde plek. Het idee is dan ook dat dit straks ook weer de basis vormt van de nieuwe damsluisbrug.
Tekst loopt door onder afbeelding

Grote klus
De werkzaamheden starten over ruim een week en het gaat volgens de gemeente om een ‘grote’ klus. De aannemers verwijderen eerst het wegdek van de Koningsweg ter hoogte van de Rijndijk. “Dat moet […] voorzichtig gebeuren, omdat er veel kabels en leidingen onder het wegdek lopen”, is te lezen in een brief aan omwonenden.
Vanaf het begin van de werkzaamheden is dit deel van de Koningsweg afgesloten voor het verkeer, behalve voor fietsers en voetgangers. “Overal worden de omleidingsroutes met borden aangegeven.” Ook wordt het Galgenwaardsepad volgens de gemeente enkele keren afgesloten tijdens de werkzaamheden. Wanneer dit precies gaat zijn is nu nog niet bekend.
Nadat het huidige wegdek is weggehaald wordt het eerder gedempte verbindingskanaal tussen de fortgrachten weer heropend. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden en het water zijn al enkele bomen gekapt.
Forten
Naast deze damsluisbrug worden, krijgen ook de forten Lunet I, II, III en IV een opknapbeurt. Zo wordt bijvoorbeeld de grond die afgegraven wordt bij het heropenen van het verbindingskanaal gebruikt om een aarden wal aan te leggen bij Lunet I. De restauratie van de forten worden naar verwachting deze zomer afgerond.
Tot slot wil de gemeente langs de Oud Wulverbroekwetering een wandelpad, een brug voor voetgangers en een natuurvriendelijke oever aanleggen. Zodra de vergunningen rond zijn kunnen de werkzaamheden starten. “Wij verwachten eind augustus 2024 met de werkzaamheden te starten, dit duurt ongeveer vijf maanden.”
Gekoppelde berichten

De historische Damsluisbrug keert terug naar de Koningsweg in Utrecht
De fundering van de historische Damsluisbrug die tot 1962 tussen de forten Lunet I en…
30 Reacties
ReagerenMooie plannen.
Prima. Wat mij betreft blijft ie dicht voor auto’s
Wat zou het mooi zijn als dit deel van de stad voorgoed dicht bleef voor het autoverkeer!
Dit betekent dat er elders, bijvoorbeeld in de Laan van Maarschalkerweerd, Herculesplein, Stadionlaan en Rubenslaan, veel meer auto’s moeten passeren, en dat zal zeker het geval zijn wanneer er rond Utrecht files staan, want dan wordt de Koningslaan gebruikt als alternatieve route.
Gelijk de rest van de stad ook maar afsluiten voor alle auto verkeer.
En waarom moet diebrug dan aangelegdworden als het afgesloten voor autos moeten worden als wens van die bewoners, echoistische mensen.Bedrijven zijn niet meer bereikbaar.
Jammerlijk dat er nog mensen bestaan, welke afhankelijk zijn van een automobiel.
Damsluisbrug had ooit een functie: het achterland onderwater zetten.
Is dat nu weer een optie, zeg maar om het verhaal van de waterlinie beter ‘belevendig’ te maken in pretpark Utrecht?
@Koel Hoofd: het terugplaatsen van verdwenen gebouwen of structuren is wat mij betreft sowieso pure nep en dus ook weggegooid geld.
@Wim, waar staat dat dit de wens is van omwonenden? Bedrijven zijn prima bereikbaar, je moet alleen een klein stukje omrijden. Poe poe. Daarbij kan je nog steeds met de fiets, wat het merendeel ook doet.
En sorry, maar iemand die egoïstisch niet eens kan schrijven, kan ik niet serieus nemen.
@stadsie: welke..?
Misschien zijn er ook mensen ( schilders aannemers ect ) die een automobiel nodig hebben voor hun werk die kunnen moeilijk op de fiets he stadsie manman
Is een prima route om soms te gebruiken, ook vanwege drukte bij het stadion. Koningsweg gaat wel een fietsstraat worden, maar niet afsluiten, Oostkant van Utrecht is al slecht bereikbaar.
In deze url vd gemeente zie je een beter plaatje. Ze gaan de gehele oude situatie herstellen, niet alleen de brug. Goede ontwikkeling dit daar er al zoveel is verdwenen. https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/parken-en-plantsoenen/lunettenpark/terugbrengen-historische-damsluisbrug/
Wat is dat toch met al die auto- haters hier.
Weet jij dan niet dat we in 2024 leven en sinds de intrede van de auto allerlei functies verder uit elkaar liggen. Dat mensen verder van hun huis gingen werken is zelfs door overheden aangemoedigd?.
Weet jij dan niet dan je boodschappen toch echt niet met de bakfiets naar de winkels worden gebracht?
Weet jij dan niet dat jouw welvaart mede te danken is aan de auto?
Besef jij je dan niet dat vele groepen en vele mede burgers wel degelijk van de auto afhankelijk zijn?
Denk je nou echt dat al die mensen puur voor de lol in de de auto zitten? en
Besef jij je dan niet dat het maatschappelijk leven voor een groot deel tot stilstand komt zonder auto?
Wake up please!!!!!
Haha @mojoman
“ Weet jij dan niet dat jouw welvaart mede te danken is aan de auto?”
Ja dus?
Jouw welvaart is ook te danken aan slavernij en onderdrukking. Ook maar handhaven dan?
Als jij niet voor de lol in de auto zit en je werk ver weg is, doe je iets niet goed. Zoek een andere baan man! Pak je leven weer in eigen handen.
@Mojoman : Hou eens op zeg. Autoverkeer veroorzaakt herrie, stank, fijnstof, en asociaal gedrag. Begrijp trouwens sowieso niet waarom auto’s uitgerust worden met een max. snelheid van bijvoorbeeld 230 km/u vermogen, terwijl je nergens in de wereld dit mag rijden op de openbare weg.
@w we hebben na de slavernij even 2 oorlogen gehad en mensen aten bloembollen als nood. Die hele welvaart was allang op.
@Ron: “Goede ontwikkeling dit daar er al zoveel is verdwenen.”
Er is veel verdwenen dat gespaard had moeten worden (denk bijvoorbeeld aan het gebouw De Utrecht. Maar ik vind het weggegooid geld om dit soort verdwenen structuren terug te brengen. Het kost veel geld en levert weinig op. In dit geval lijkt het me zelfs nuttig om de oude situatie met de mogelijkheid van alle doorgaand verkeer open te houden, of je nu vóór of tegen (alle) autoverkeer bent.
@Katje: ook wat mij betreft zou er veel minder autoverkeer moeten komen. Maar zonder kunnen we ook niet. En het min of meer afsluiten van doorgaande routes kan ons bijvoorbeeld bij rampen duur komen te staan. Daarom ben ik voor het behoud van de huidige situatie, ook omdat ik het als weggegooid geld beschouw.
Voor een gemeente met een miljoenen tekort lijkt me dit bij uitstek weer een nu even niet project. Het water staat nu ook met elkaar in verbinding. Wat is et nut hiervan dat de oude situatie hersteld wordt verder niets ?. En zoals te doen gebruikelijk bij de gemeente Utrecht zal dit project wel weer een paar keer financieel over de kop gaan. Is er nu niemand in dat hele gemeente huis die zegt dat we ons dit nu niet kunnen permitteren. Ga eens verantwoord om met belasting geld zou ik zeggen.
@Katja, zeker nooit op de Autobahn gereden in Duitsland?
Daar mag je gewoon (niet meer overal) zo hard rijden als je wil.
Afsluiten lijkt me niet zo erg hier, rustige weg. Maar wat kost dat geintje van die damwandbrug? Het geld kan niet op in Uuuu…
@mojoman het is in deze panelen aan dovemansoren gericht.
@autohaters. Ik neem aan dat jullie allemaal single zijn, nog studeren, geen kinderen hebben en alle familie vast in de Randstad woont, goed bereikbaar met OV? En dan jullie nooit hulpdiensten nodig gaan hebben en je meubels verhuizen op de bakfiets? En uiteraard ook een baan(tje) op fietsafstand of hooguit een uur met het openbaar vervoer, waarbij je vooral schermwerk verricht en vooral geen spullen meeneemt? En ‘s nachts reizen jullie allemaal niet? Vakantie zoals iedere deugende progressieve burger met de fietscaravan, hopelijk?
Questions, questions van een gemiddelde loonslaaf buiten jullie bubbel, een knor, zo je wilt.
Die sluis maakt overigens deel uit van een enorm kostbaar project rond de vestingen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Grote delen ervan zijn afgebroken en weer opnieuw opgebouwd, zodat de historische waarde nog maar hee gering is. En het ergste lijkt me nog dat de prachtige begroeiing grotendeels verwijderd is. Naar mijn idee hadden van deze werken veel beter en goedkoper tot schilderachtige ruïnes kunnen worden, gelegen in het groen. Dat had de historische waarde juist vergroot. Tegelijk had het budget had aan veel nuttiger zaken besteed kunnen worden.
Mooi hoe een discussie ontaart, gewoon een fietsstraat van maken, 30 km/u, auto’s te gast, bruggetje erin en klaar.
7 maanden? Dat is best lang. Ik denk dat er dan best over nagedacht mag worden of dit tijdelijk of permanent moet zijn. 7 maanden is in ieder geval genoeg om te kunnen beoordelen of deze knip voor de neus waard is en zo mogelijk ook elders doorgevoerd kan worden.
Tja je kunt ook geen brug bouwen en er een voetveer neerleggen en dan met paard en wagen naar Bunnik
Ik woon in Bunnik en voor mij is dit de toegangsweg tot Utrecht.
Dus het zou zeker fijn zijn als deze gewoon open zou blijven.
Met de fiets zal utrecht zeker bereikbaar blijven, maar soms moet je even met de auto. zoals bijvoorbeeld naar het tuincentrum, of naar het smaragdplein voor boodschappen.
Bunnik is fijn wonen, maar heeft zeker niet alle faciliteiten. Het zou Utrecht sieren als ze deze kernfunctie in gedachte houden en dat mensen die van verder komen niet alles op de fiets kunnen doen.
Waarom al die discussies over wel/geen noodzaak van auto’s? Het gaat hier over werkzaamheden waardoor er een half jaar geen auto’s op dit stuk Koningsweg kunnen rijden. Maar er zijn omleidingen. Dus als je bijvoorbeeld van Bunnik naar Utrecht centrum wilt rijden, kan dat gewoon. Alleen doe je er misschien iets langer over via een andere (vast drukke) route.
In de nieuwe situatie kunnen er weer auto’s rijden, maar zijn automobilisten wel te gast. Meer ruimte voor fietsers. Is dat zo erg? Even een paar honderd meter rustig aan doen en goed opletten?
Ik word een beetje verdrietig van het eeuwige gescheld en gepolariseer onder dit soort nieuwsberichten. En bovendien: de gemeente gaat door deze commentaren echt niet haar plannen omgooien. Dan had je naar de bijeenkomsten moeten komen waarin je je bezwaren kon uiten en vragen kon stellen.