De historische Damsluisbrug keert terug naar de Koningsweg in Utrecht De historische Damsluisbrug keert terug naar de Koningsweg in Utrecht

De historische Damsluisbrug keert terug naar de Koningsweg in Utrecht

De historische Damsluisbrug keert terug naar de Koningsweg in Utrecht
Zo zag de damsluisbrug er ooit uit. Bron: Gemeente Utrecht
De fundering van de historische Damsluisbrug die tot 1962 tussen de forten Lunet I en Lunet II in Utrecht lag komt weer terug. Zowel de forten als de brug zijn volgens de gemeente een belangrijk onderdeel van de militair culturele geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De fundering van de historische Damsluisbrug die tot 1962 tussen de forten Lunet I en Lunet II in Utrecht lag komt weer terug. Zowel de forten als de brug zijn volgens de gemeente een belangrijk onderdeel van de militair culturele geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Damsluisbrug werd in 1875 gebouwd over de sloot die de fortgrachten met elkaar verbond. Tussen de pijlers zaten houten balken waarmee het water kon worden afgesloten. Met dit systeem konden delen van het land achter de dam onder water worden gezet, wat het principe van alle waterlinies in Nederland was. “Daarmee is zo’n brug een belangrijk deel van het verhaal van de waterlinie”, aldus de gemeente.

Daarnaast kon een deel van het brugdek destijds worden weggehaald zodat bootjes van de ene naar de andere gracht konden varen. In 1962 is de brug weggehaald, maar de fundering was blijven zitten.

Onderzoek

In 2021 is in het gebied waar het Lunettenpark moet komen – dit is het ook het gebied waar de Damsluisbrug ooit lag – archeologisch onderzoek gedaan. Er is toen een groot deel van de oorspronkelijke fundering in ‘verrassend’ goede staat teruggevonden. De gemeente is destijds een onderzoek gestart om te kijken of deze fundering opnieuw gebruikt kan worden.

Dat bleek het geval te zijn en in het eerste kwartaal van dit jaar worden de voorbereidende werkzaamheden gestart voor het terugplaatsen van de brug. Hierdoor komt er meer wateroppervlakte en meer plek om te recreëren én het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt beter verteld.

In het tweede kwartaal starten de werkzaamheden. Fietsers, wandelaars en bestemmingsverkeer hoeven niet om te rijden, maar doorgaand verkeer wordt straks wel omgeleid. Meer informatie hierover wordt later dit jaar bekend.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Natte Otter

    Hardstikke leuk hoor, maar ook niet echt nodig heh?

    NIemand die ooit heeft gedacht, weet je wat leuk is, de weg waar ik over rij, als dat een brug was. Voegt bijzonder weinig toe. Geen wonder dat de gemeente de OZB met een record bedrag omhoog schiet.

  2. Hylke

    Mooi initiatief om zo de waterlinie (UNESCO erfgoed) meer beleefbaar te maken.

    Hopelijk wordt er ook gekeken naar de verbetering van de fietsaansluiting van de Koningsweg richting de stad. In de richting van de stad is er een oversteek nodig op de Koningsweg die niet heel intuïtief is waardoor veel fietsers tegen het verkeer in blijven fietsen.

  3. Kiwi

    Er loopt een snelweg door fort de bilt, gaan we die ook weghalen dan? Over geldverspilling gesproken.

  4. Sjaak

    @natte otter: gelukkig ben jij het niet die uitmaakt wat nodig is en wat niet

  5. Willem

    Meer plek om te recreeren? Hoe dan? Hoeveel m2 hebben we het over? Het is nou niet bepaald een plek waar je gezellig op een kleedje gaat picknicken.

  6. Don

    Kan het geld dat hiermee over de brug wordt gesmeten nou echt niet beter besteed worden bv door het verlagen van de OZB. Wie verzint dit soort dingen in deze tijd van onbetaalbare energie rekeningen torenhoge inflatie oorlog enz enz en wie stemt hier mee in. Is er nou niemand in de gemeente raad die zegt nu even niet. En dan bouwen op een fundering uit 1962 die er verassend goed bij ligt. Ik zie de volgende overschrijdingen al weer voorbijkomen.

  7. Hans

    @ Kiwi:

    1. Er is geen sprake van dat er bij het realiseren
    van Park Lunetten iets wordt weggehaald. In tegendeel, een oude structuur wordt enigszins in ere hersteld.
    2. Er loopt geen snelweg door Fort de Bilt. Fort de Bilt ligt wel aan de Biltse Straatweg, maar dat is dus iets anders. Er loopt niets door het fort heen, laat staan een snelweg, gelukkig maar.
    3. Wel is het zo dat de vlindervormige structuur van de Waterlinie hier doorsneden wordt door die Biltse Straatweg. En dat is jammer. Wat zou het mooi zijn als dit stuk van de infrastructuur die ons naar de Bilt en Zeist voert zou worden ondertunneld zodat Bloeyendael en Fort de Bilt weer een ongedeelde, aaneengeschakelde eenheid zouden gaan vormen.

    Is dat een verhoging van de OZB waard? Wat mij betreft wel.

    Dus dank voor uw bijdrage die mij op dit mooie idee bracht!

    PS inwoners van Stadskanaal gaan hier niet over, maar dit terzijde. Zij hebben immers genoeg aan hun eigen water.

  8. Koel Hoofd

    Ach, het volgende geldverslindende pretparkproject voor de Utrechtse eco-bubbel is al weer gevonden. Hebben ze de geldpest en veel te veel vrije tijd bij de gemeente of zo? Dan kan er best eens stevig bezuinigd gaan worden in dat stadskantoor in plaats van bewoners een OZB verhoging van 21.5% door de strot duwen.

  9. Skunk

    Fort De Bilt is om de Biltsestraatweg heen gebouwd om Utrecht te beschermen tegen een vijand die via deze route de stad zou proberen in te vallen. Later zijn er nog twee vooruitgeschoven kazematten in de richting van De Bilt gebouwd. De Biltsestraatweg bestand al voor de aanleg van de Waterlinie rondom Utrecht. Om dezelfde reden (coupures door de linie: Koningsweg, spoorlijn) zijn de 4 lunetten gebouwd. Om de Houtensevlakte te verdedigen had het ook met 1 fort gekunt, maar dan waren de oostelijke toegangen onverdedigd.

  10. Statler

    @Hans:
    Volgens Wikipedia loopt de weg sinds 1929 DOOR het fort. In de tijd daarvoor om de zuidkant.
    Het is idd nooit een snelweg geweest, wel een hoofd-ader, tot de A28 in gebruik genomen was. Ik laat de Amelisweerd problematiek hier maar even buiten.
    Herstel van de damsluisbrug vind ik een leuk deel-herstel van de functionaliteit van de waterlinie, maar ik heb er begrip voor dat respondenten dat liever anders besteed/gefinancierd zien. Polititieke discussie.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  11. Truus aambei

    we hebben huizen nodig. Geen dam

  12. Hans

    @Statler / Peter

    Je hebt gelijk wat Wiki betreft. Heb het fort afgelopen zomer nog bezocht. En de gedachte dat het erg zonde is van de doorbroken structuur dat die Biltse Straatweg er langsloopt kwam meteen bij me op. Het fort als zodanig, het bouwwerk, inclusief de schietbanen e.d. wordt gelukkig niet doorklieft door een snelweg. Maar de gehele vlindervormige waterliniepartij (nu, aan de overzijde, gezien vanuit het fort ligt Park Bloeyendael om dat stuk waterlinie heen) is natuurlijk wel min of meer verpest door die straatweg.

  13. Natte Otter

    Wait a second.

    Niemand die zich afvraagt trouwens waar 1 rijbaan is gebleven in die foto en het drukste van de twee fietspaden?

    Wat klopt hier niet?

    Ga naar Google Maps. Het is nu een weg met twee richtingen en weerszijden een breed fietspad. Dit gaat weer een Top Lot project worden. Vooral eentje die echt absoluut niet nodig is.

  14. Lexus

    @Natte Otter: inderdaad, er klopt van alles niet op die foto. Zelfs de fietsers aan de zuidkant van de Koningslaan rijden zo recht het water in. Maar er komt wel meer ruimte voor de otters.
    Wat ik overigens het meest ergerlijk vind, is de enorme kapwoede van groen rond de Lunetten die er de afgelopen jaren heeft plaatsgehad. Verder wordt de bebouwing van de Lunetten zodanig aangepakt dat er weinig authentieks van overblijft. Schilderachtig verval met alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud temidden van weelderig groen, zoals het recentelijk nog was, zou verre mijn voorkeur gehad hebben. Zou ook veel goedkoper geweest zijn. Maar helaas, het moet vooral weer een heleboel geld kosten, dat aan betere zaken besteed had kunnen worden.

  15. Natte Otter

    @Lexus ik heb artikel van ander medium gezien, en daar maken ze er ook een sluis van op een artist impression.

    Dit gaat gewoon qua ruimte naar 1 baan en 1 fietspad samen. Ofterwijl een heerlijke bottleneck. Terug naar 1880! Dat de stad sindsdien ongeveer 5 keer zo groot is… niet het probleem van Lot. #centjesstrooien

    Kleine voorspelling; ellende op dit stuk Koningsweg want dat is super voorspelbaar, dit stuk Koningsweg richting Bunnik dicht voor auto’s. Verkeer moet omrijden via Laan van Maarschalkerweerd, die wordt drukker, leidt tot onveilige situaties bij kruispunt Herculeslaan met Uithofgangers. Die gaat dicht voor auto verkeer en vervolgens kan je niet meer naar Bunnik of Bunnik naar Utrecht.

  16. Arjan Verhoeven

    “Straatweg” klonk al dubbelop, maar “Damsluisbrug”..

  17. Statler

    @Natte Otter:
    Stukje verderop ligt de gecombineerde wegversmalling/ fietsoversteek. Mogelijk wordt die geintegreerd met de damsluisbrug?
    Kans op verbetering van de situatie die @Hylke zo treffend beschrijft.
    Uw voorspelling: gezien de gebruikelijke tactiek van de wethouder is die optie niet ondenkbaar. Alternatief: koningsweg tussen viaduct en Laan van Maarschalkerweerd fietsstraat. Zie het zomaar gebeuren, fietspad is aan de smalle kant en wordt op piektijden intensief gebruikt.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  18. Ton

    @Arjan Verhoeven
    Ter informatie:
    Een ‘straatweg’ was een weg die bestraat is. (Zo ook ‘Steenweg’) Ooit waren de meeste wegen onverhard.
    Een brug , een sluis en een dam zijn drie verschillende dingen. Als je die in een werk combineert krijg je een ‘damsluisbrug’.

  19. jan

    Verf de oorspronkelijke brug op het bestaande wegdek..net zo goed voor het historische gevoel maar wel veel goedkoper

  20. Govert Klinck

    zinloze investering waar niemand iets aan heeft, steek dat geld in nieuw te bouwen huizen voor alleenstaanden, met een tuintje……… IN HET CENTRUM, voor mensen met de allerlaagste inkomens. Die hebben namelijk aandeel 0,0 en dat is zó oneerlijk. Iedereen gelijk volgens een papier : art.1 volgens de grondwet, alleen op papier, maar niet in het echt, daar worden de armen vertrapt door de rijken, zoals was in het begin, en nu en altijd, en in de eeuwen der eeuwen. Helaas zijn we na 2000 jaar civilisatie nog steeds terug gevallen naar romeinse grondbeginselen. heel triest. En dan dit. zinloos geld verkwisten. écht zinloos.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).