Deze maatregelen neemt de gemeente Utrecht om overlast rond de Nobelstraat tegen te gaan Deze maatregelen neemt de gemeente Utrecht om overlast rond de Nobelstraat tegen te gaan

Deze maatregelen neemt de gemeente Utrecht om overlast rond de Nobelstraat tegen te gaan

Deze maatregelen neemt de gemeente Utrecht om overlast rond de Nobelstraat tegen te gaan
Archieffoto Nobelstraat
Horecastewards, weesfietsenacties en het opstellen van gedragsregels. De gemeente Utrecht heeft deze en andere maatregelen aangekondigd om de geluidsoverlast in de Nobelstraat en omgeving aan te pakken. Verschillende omwonenden laten al langer weten last te hebben van geluid en dan met name in de nachtelijke uren.

Horecastewards, weesfietsenacties en het opstellen van gedragsregels. De gemeente Utrecht heeft deze en andere maatregelen aangekondigd om de geluidsoverlast in de Nobelstraat en omgeving aan te pakken. Verschillende omwonenden laten al langer weten last te hebben van geluid en dan met name in de nachtelijke uren.

In 2022 stuurden 39 bewoners uit de Nobelstraat en omliggende straten een brief over ‘ernstige overlast die zij ervaren en de impact die dit heeft op hun veiligheidsbeleving en gezondheid’. Sindsdien is de gemeente nadrukkelijker in gesprek met bewoners en worden er verschillende maatregelen aangekondigd. Toch werd eerder ook gewaarschuwd dat er geen eenvoudige oplossingen zijn om de problematiek volledig te verhelpen.

Op de korte termijn worden er wel maatregelen genomen. Zo worden zes maanden lang horecastewards ingezet die tijdens de drie uitgaansavonden het publiek aanspreken. Ze gaan mensen aanspreken op geluidsoverlast, alcoholgebruik in de openbare ruimte, vervuiling en het hinderlijk parkeren van hun fiets. Ook worden er gedragsregels opgesteld. De gemeente schrijft: “Uitgaanspubliek en passanten zullen regelmatig actief worden geïnformeerd over deze gedragsregels.”

Ook worden er vaker fietsenacties gehouden in de straat, waarbij rijwielen die te lang gestald zijn worden verwijderd. Ook wil de gemeente bezoekers van de straat motiveren om hun fiets ergens anders te parkeren.

Nieuwe horecazaken

De Nobelstraat is in de plannen van de gemeente opgenomen als ‘ontwikkellocatie’ voor nieuwe horeca. Maar vanwege de actuele situatie gaat het college van B&W onderzoeken of daar van afgeweken kan worden. Dat betekent in de praktijk dat er geen horecavergunningen worden afgegeven voor zaken die tot na 22.00 uur open willen blijven.

Geluidsisolatie

Een andere mogelijkheid is dat de woningen waar bewoners veel overlast ervaren beter geïsoleerd worden. Er wordt onderzocht of dit mogelijk is en wat de kosten daarvan zijn.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Tja, wie hier woont, weet dat hij veel overlast kan verwachten. Het is niet alleen de horeca die hier zit zit die overlast geeft, maar vooral ook bezoekers van horeca die onderweg daar naartoe zijn of luidruchtig terug komen. En sowieso is het de belangrijkste verkeersader door binnenstad met ontzettend veel busverkeer, taxi’s, sirenes, overvolle en smalle fietspaden etc..

 2. Utrechtvoorutrecht

  Mooi dat op deze foto niet de zaken staan waar de overlast vandaan komt. Ik geloof niet dat de Florin nou het probleem is. Bij café Rex, ‘t Pandje, De Kneus, Jaloezie en Ladon ligt rond het weekend meer glas en kots. Jammer dat de gemeente het zoekt in stewards, en niet de uitbaters aanspreekt. Het is duidelijk dat een aantal van de café’s in de praktijk het drinken deels naar buiten verplaatsen omdat daar ook gerookt kan worden. Daar kun je gewoon op handhaven.

 3. Katja

  Woningen isoleren om overlast te beperken ? Ja, verdraai de boel maar.
  Gewoon sluitingstijd invoeren voor de horeca om, ik noem maar wat, 23.00 uur.
  Hebben wij op de ASW ook jaren gehad, in die periode was het in één klap afgelopen. Maar ja, we hebben nu een paar feestpartijen in het college.

 4. Hoera

  Dus binnenstadbewoner? Dan moeten we als bewoners alles maar slikken? Want dan moet je maar ergens anders gaan wonen? Wat een flauwekul! Als we gewoon rekening met elkaar houden, hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. Maar een grote groep interesseert het allemaal niets, de ikke-ikke-mentaliteit van Rutte c.s. heeft zijn vruchten afgeworpen.

 5. Baliekluiver

  Wethouder Eva Oosters, princes van het pretpark en beschermheilige van de herriehoreca vindt geluidsoverlast ‘ook-maar-een-mening’ en nachtrust onzin. Deze boterzachte maatregelen zijn slechts voor de bühne, in de praktijk zal er niets veranderen.

 6. Zwaon

  “Een andere mogelijkheid is dat de woningen waar bewoners veel overlast ervaren beter geïsoleerd worden. Er wordt onderzocht of dit mogelijk is en wat de kosten daarvan zijn.”

  🙂 € 1,49 zak watten bij de Kruidvat “2+1 gratis”

  * Opgelost en goedkoper dan een huis geluidsdicht proberen te maken … van ons belastinggeld, ambtenaartjes 🙁

 7. Hetty

  Nog beter dan watten is Oropax, zachte roze watjes met was erin verwerkt, die uitstekend het geluid buiten houden en niet zeer gaan doen aan je oren. En goed te vormen zijn naar de vorm van ieders gehoorgang. Ook verkrijgbaar, net als de watten, bij drogisterijen.

 8. Baliekluiver

  Hoi @Zwaon en @Hetty,
  is het heel erg moeilijk voor jullie om te bedenken dat je ook gewoon geen herrie kunt maken? Is het niet heel raar om de oren van de slachtoffers van de geluidsoverlast vol te stoppen met watten? Is het niet logischer om je voorlopig te concentreren op de daders?

 9. buurtbewoner

  echt belachelijk diegene die oordopjes suggereren, alsof de bewoners zich aanstellen, en daar nog niet aan hadden gedacht, bovendien is het geen oplossing natuurlijk

 10. Koel Hoofd

  Ach, in de jaren 80/90 lagen er regelmatig een dronken student midden op de nobelstraat of lucasbolwek nog de roes uit te slapen.
  Dus pak hem beet 4 decennia aan structurele en daarmee bekende feesbeesten overlast maar de huidige omwonenden pikken het niet?
  De lol van ‘op kruipafstand van de kroeg’ wonen was er zeker met maandje slaapgebrek wel vanaf? Dat viel van te voren ook al te bedenken…

 11. Geraldine

  Beste UtrechtvoorUtrecht je neemt nogal een constatering aan dat de uitbaters niet aangesproken worden. Ik nodig je van harte uit dat we jou meenemen wat inmiddels aan lasten bij deze uitbater is belegd als ook de eigen initiatieven vanuit deze uitbaters. Lange tijd was Utrecht trots dat ze een studentenstad is en ja daar hoort een studenten-horeca straat bij en sterker nog, in Utrecht hebben we daar maar 1 van. Inmiddels wil men terug naar Corona tijd en wij hebben met veel van deze mensen om tafel gezeten maar op een of andere manier vergeet men dat ze ooit ook lallend en feestend door de straten gingen als student. Na 25jaar de Rex te hebben gehad kan ik melden dat het geen verschil betreft met onze eigen generatie, ook hierin worden we als mens te truttig en snakken we naar de jaren 50

 12. Jacob

  Woon zelf ook in de binnenstad dan weet je daar hoort geluid bij binnen bepaalde normen en waarden . Nu is er overlast maar isolatie of eerder sluiten lost niks op . Handhaaf en gedrag aanpassen is beter .

 13. Jan Tetter

  Heel knorrig, al die stampei over wat leven in de straat.

 14. rmn

  > Maar vanwege de actuele situatie gaat het college van B&W onderzoeken of daar van afgeweken kan worden. Dat betekent in de praktijk dat er geen horecavergunningen worden afgegeven voor zaken die tot na 22.00 uur open willen blijven.

  Ik haat deze stad. Het is dat ik door de huizenmarkt vastzit.. maar mijn god wat zie ik ernaar uit om hier weg te gaan. Vieze linkse rotzooi. Bah.

 15. Binnenstad bewoners

  Gemeente heeft massaal vergunningen afgegeven voor horeca in de nobelstraat
  Dan is de gemeente ook verantwoordelijk voor de overlast
  Oplossing
  Alle horeca op de nobelstraat om 22 uur sluiten
  Gemeente is ook verantwoordelijk voor gezondheid omwonenden
  Ps de horeca overlast op de ganzenmarkt is nog erger dan op de nobelstraat
  Ook daar moet gesaneerd worden
  Voorbeeld horeca sluiting 22 uur
  De gemeente heeft dit probleem over zichzelf afgeroepen
  Gemeente moet aan de bak

 16. BW

  @Hoera
  Ja, dat moet je allemaal maar slikken. Overlast (al dan niet van horeca) gaat op die plek nooit verdwijnen. Het goede nieuws is dat één straat achter de Nobelstrraat de wereld er alweer heel anders uitziet.

 17. G.

  Fietsen ergens anders parkeren? Huh?

 18. Henk

  Kijk, zelfs fietsers krijgen steeds meer een parkeerpobleem in onze maakbaarheidsstad! Er wordt vooral geregeerd op basis van een paar klagers, het belang van veel meer mensen die wel plezier hebben is steeds minder relevant.

 19. uuu

  @rmn

  Er is heel weinig links aan het beleid in Utrecht (horeca)-ondernemers gaan gemiddeld genomen boven de inwoners in deze stad. Kleppierre, Jaarbeurs en nog wat andere commerciële partijen worden als belangrijker gezien dan de inwonersbelangen. Snelwegen gaan boven gezondheid van mensen, etc.

 20. Sam

  @rmn, lekker naar Waddinxveen verhuizen. Daar is plek zat.

 21. Baliekluiver

  @Geraldine: waarom hoort een studenten horecastraat ‘erbij’? Je kunt die guppies toch ook leren dat het niet okee is om overlast te veroorzaken? De herriehoreca wil ons graag doen geloven dat horecaherrie een soort natuurverschijnsel is. Maar het gaat hier om platte commerciele activiteiten van horeca cowboys die geen boodschap hebben aan hun omgeving!

 22. Rietje

  Hier ook weer velen met die alles moet maar kunnen mentaliteit. Hou toch op. Als je met zoveel mensen zo dicht op mekaar leeft kun je gewoon niet zomaar doen wat je wilt.
  Ik heb ook van dat onopgevoede grut boven me wonen. Alle nachten verzieken ze mijn nachtrust.
  Het kan ook prima gewoon eens een beetje normaal en sociaal. Zo voor de variatie.

 23. rmn

  @Sam

  Ik wacht de TK verkiezingen nog even af. Als we geen gezond rechts kabinet krijgen kan heel dit land de hik krijgen. Ik wil leven in vrijheid. Niet onder (modern-)linkse tyrannie.

 24. The orange response

  @rmn Tik 10% van de waarde van je huis af en ik koop het. Doei alvast, we waren ook niet zo blij met jou!

 25. Claire Obscur

  Niet alleen “afwachten” rmn, ook zélf je stem uitbrengen. Stem verstandig.

 26. Uuu

  @ rmn

  Er is pas 1x iets geweest dat op een links kabinet leek geweest in dit land. Voor de rest ben je geregeerd door neo-liberaal en aartsconservatief rechts beleid in dit land. CDA of VVD (of beiden samen) maken vrijwel altijd deel uit van het kabinet in dit land en zingen daar bijna altijd het hoogste woord, ook als de PvdA al een keer mee mocht doen. Deze rechtse partijen laten zich vaak, vanuit populistische motieven, overhalen populistisch beleid te voeren, uit angst stemmen te verliezen aan populistische partijen. Overigens is de PvdA sinds begin jaren negentig officieel geen linkse partij meer, maar een middenpartij. Dat probeert men nu wat te repareren.

  Het bedrijfsleven is de baas in dit land en dat is bij uitstek rechts economisch beleid. En dat gaat vaak (zo niet altijd) ten koste van de overige belangen van de gemiddelde burger.

  Mensen doen net of het WEF een links clubje is. Dat is een rechts clubje. Het zijn economisch liberalen Ze hebben alleen wat progressievere thema’s overgenomen, omdat dit de tijdsgeest is. Zal wel nodig zijn om ook die thema’s soms wat over te nemen, want de wereld is er echt aan het gaan. Ook al geloven complotwappies dat niet.

 27. Zwaon

  Alles gelezen te hebben, blijf ik bij mijn oordopjes of Oropax en anders verhuizen en niet meer zeiken…

  * Net alsof we medelijden moeten hebben met “arme” binnenstadbewoners 🙂

 28. tineke ter Worst

  @binnenstadbewoner = een bekende horecaondernemer toch Robbert? … Verkeer is 1. horeca is 2…. Daar valt nog mee te leven als het ‘s avonds maar rustiger is…………. maar dat is het probleem. Normale horeca is er niet meer. Het is bonkie bonkie bonkie herrie. Ruzie, kots, gegil, geschreeuw en gelal. tot 2000 kon je hier gewoon rondlopen zonder weggeschreeuwd te worden. Toen reden er echt al evenveel bussen … Horeca in zo’n straat? prima. Florin is genoeg. De rest kan weg. Van florin heb je nooit last.

 29. Gert Jan

  Geraldine: Spreek voor jezelf alsjeblieft. Ik heb dat dus nooit gedaan en mijn vrienden ook niet. Wij hielden dus écht wel rekening met omwonenden. Je kon een speld horen vallen rondom ons stamcafé, zat een geluidssluis tussen. Uitbater erbij die je vertelde stil te zijn en geen terras. Dat laatste is het probleem. Maar ik vermoed dat jij zelf een uitbater bent. Bovendien waren er in onze tijd (25 jaar terug) geen expats (0,0) die zich mengden en er waren geen buitenlandse (nauwelijks) studenten. Verder lag het aantal studenten op 1/3. Tegenwoordig noemen ze scholieren ook al studenten namelijk. …………. Met alle gevolgen van dien. …………….. Dat het 1 avond in de week drukker is: alla malheur.. niets mis mee. Maar dit gaat over 24/7 overlast. En dat is toch iets anders. …….. Jij en ‘binnenstadbewoner”proberen de boel om te draaien. In beschaafde landen hebben ze campussen. Met studentenhoreca. Nederland is een onbeschaafd land, en het Utrechts College nog veel onbeschaafder college. De stad is in eerste plaats om in te wonen. (buiten wonen is onbetaalbaar) . Te werken (kantoren en winkels) En daarnaast mag er af en toe een bruin cafeetje zijn. Feescafeetjes? prima. In de catacomben. Onder de vloer. Niet nabij woningen. Dan nog iets. Vroeger was de versterking zo’n 40 db zachter. 60 db was wel het max. En dan werd je al gek. Omdat je elkaar niet meer kon verstaan. Tegenwoordig staan die krengen op 120 db te brullen ipv de max toegestane 70-90 db. . Daarnaast zijn de lage tonen in muziek ENORM toegenomen. Zeker met 30 db tov de jaren 80 . En dat niet alleen de frequenties zijn ook extreem lager. Ging een basgitaar tot de jaren 80 nog tot max 60hz/120hz in het laag, gaan de tonen nu onde rhet hoorbare niveau, dus voelbaar niveau . Daarmee beschadigen ze niet alleen de oren van de bezoekers, kunnen ze interne bloedingen veroorzaken , doofheid, maar verzieken ze ook de leefomgeving. Niet alleen voor bewoners, maar ook voor dieren. Het is cumulatief . 1 café hooguit 2 aan de nobel is meer dan voldoende. Tussen elk café minimaal 200 meter houden aan 1 kant. maw op 200 meter afstand max 4 normale horecagelegenheden. Feestcafés en muziek cafés in de catacomben of extreme isolatie. Politie standaard aanwezig . Maar beter: studentenhoreca naar de uithof. Ik heb er velen al over gehoord en sta hier achter. Studenten: naar een campus, steden en wijken verplicht uit. Geen hospitaconstructies meer, geen grote huizen, verkopen sociale huur erin, en naar woontorens aan de uithof. in 3 woontorens van 100 meter hoogte kunnen álle studenten ineens gehuisvest worden. Dan kunnen ze daar elkaar het leven zuur maken, ipv normale bewoners. En ja ik ben ook student geweest, maar zo asociaal en luidruchtig waren wij écht niet. 1 x pe rjaar een huisfeest, dan nodigden wij de buren uit. Geen drugs, ook geen weed, een paar flesjes bier 4 flessen wijn en om 1 uur stilte.. zo kan het dus ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).