‘Geen eenvoudige oplossingen voor problematiek Nobelstraat in Utrecht’ ‘Geen eenvoudige oplossingen voor problematiek Nobelstraat in Utrecht’

‘Geen eenvoudige oplossingen voor problematiek Nobelstraat in Utrecht’

‘Geen eenvoudige oplossingen voor problematiek Nobelstraat in Utrecht’
Archieffoto
Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor de problematiek op de Nobelstraat in Utrecht. Dat schrijft het college van B&W op vragen vanuit de gemeenteraad. Verschillende bewoners van de straat en omliggende straten in de binnenstad ervaren al langere tijd verkeers- en geluidsoverlast.

Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor de problematiek op de Nobelstraat in Utrecht. Dat schrijft het college van B&W op vragen vanuit de gemeenteraad. Verschillende bewoners van de straat en omliggende straten in de binnenstad ervaren al langere tijd verkeers- en geluidsoverlast.

De Nobelstraat ligt in het hart van de binnenstad, er loopt een busbaan doorheen, twee drukke fietspaden en er zijn veel uitgaansgelegenheden. Omwonenden maken al langere tijd melding van overlast. De gemeente erkent deze problemen ook. Vorig jaar in september zijn er gesprekken gestart met bewoners, ondernemers, studenten en belangenverenigingen. Recent vroegen EenUtrecht, Partij voor de Dieren, Volt en Utrecht Solidair om opheldering over ‘ontoelaatbare geluidshinder’

Het college zegt dat de gemeten geluidsniveaus inderdaad ‘fors’ zijn en dat daarom de kans op slaapverstoring zeer reëel is. Het gaat daarbij vooral om geluiden die veroorzaakt worden door mensen op straat.

Onmogelijke opgave

De gemeente schrijft verder dat er een stapeling van functies is in de straat; wonen, uitgaan en mobiliteit. Die functies gaan niet altijd goed samen en zorgen dan ook voor frictie. Er wordt daarom gekeken naar maatregelen om dit aan te pakken, ook al zegt het college dat enige mate van overlast zal blijven.

Het college schrijft: “De afgelopen periode heeft de gemeente samen met alle groepen belanghebbenden een probleeminventarisatie uitgevoerd. In deze periode hebben we ook gekeken of er maatregelen waren die direct uitgevoerd kunnen worden om de overlast te verminderen. Die hebben we niet gevonden.” Er zouden dan ook geen eenvoudige oplossingen zijn.

De gemeente is verder van mening dat het een onmogelijke opgave is om alle overlast in dit gebied op te lossen: “Het uitgaanspubliek en de bijbehorende overlast zijn onlosmakelijk verbonden met de bestaande (horeca)functie van de Nobelstraat. Tegelijkertijd zien we dat op dit moment de situatie in de Nobelstraat uit balans is en de leefbaarheid voor bewoners onder druk staat. Daarom maken we een inventarisatie van mogelijke maatregelen voor dit specifieke gebied waarbij we kijken naar alle mogelijke maatregelen die kunnen bijdragen aan het verminderen van de overlast.” De mogelijke maatregelen worden later nog bekendgemaakt.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Utreg faalt

  Er schiet mij een eenvoudige oplossing te binnen, die voor veel problemen in de stad zou kunnen werken. Handhaven !!

 2. Scherpschutter

  De oplossing is juist wel heel simpel; wie het niet bevalt kan uiteraard gewoon zijn biezen pakken en verhuizen.

  Dit is een beetje als ervoor kiezen om zwemleraar te worden en dan te gaan klagen dat het water nat is. Wie gaat er nou op zó’n plek wonen als je niet tegen wat drukte kan??

 3. Katja

  Horecasluiting vanaf 24.00 uur. En eigenlijk voor de hele stad. Scheelt ook bakken energieverspilling.

 4. w

  ook die beruchte randjes op de fietspaden aanpakken, echt heel gevaarlijk!

 5. Rottebert Peermans

  Geen oplossing nodig want er is geen problematiek?
  Straks mag je nergens meer praten op straat als het donker is want “bewoners gaan huilen”. Geef ze gewoon oordoppies en BAM probleem opgelost.

 6. Matt

  @Scherpschutter: “wie het niet bevalt kan gewoon zijn biezen pakken”. U bedoelt dat het horecabedrijven die voor onnodig veel overlast zorgen vrij staat om te verhuizen, neem ik aan?

 7. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Kerel, ben het met je eens, je hoeft er niet te gaan wonen.
  Maar…
  Er is wel een verschil tussen jongeren in de jaren tachtig, toen het nog een drukke verkeersader was waar een trambaan moest komen maar die milieuvervuilende bus prio kreeg, en de moderne jeugd wat eist zich daar te kunnen vermaken.
  Die eerste cohorten waren opgevoed en gewend aan discipline, die laatste zijn enkel gevoed, want opvoeden moeten ze op elkaar doen dankzij het ‘nieuwe leren door in authentieke contextrijke omgeving leren door samen in groepjes doen’. Die onderwijsvernieuwingen zijn in de jaren negentig doorgevoerd en afgesloten met de invoering bama structuur.
  We zijn nu 25 jaar verder, een hele generatie!
  Tegenwoordig noemen universiteiten studeren een “sociaal proces waar studenten van en door elkaar leren”.
  Zo ziet studeren in de 21e eeuw er uit, een sociale opvoedende activiteit op de Nobelstraat.

 8. rmn

  Hier is een simpele oplossing:

  Als je op een rustige plek wil wonen, ga dan op een rustige plek wonen.

 9. Scherpschutter

  @Matt

  Nee.

  @Koel Hoofd

  Begrijp uw punt, maar het verandert verder weinig aan het gegeven dat je gewoon niet op een drukke plek moet gaan of blijven wonen als je daar niet tegen kunt…Zo simpel is het!

  Je gaat toch ook niet midden in een bos wonen om te klagen over de stilte en de absentie van kroegen? Minstens net zo krankzinnig is om in een druk stadsgebied gaan wonen en dan klagen dat het te druk is…Tja, wat wil je nou hè?

  Het is het huidige Utrecht in een notedop! Overbevolkt met import-dorpelingen met boerendorpsmentaliteit, die vervolgens eisen dat de grote stad waar ze naartoe zijn verhuisd een dorp wordt…Het is gestoord.

 10. Erik

  @scherpschutter. De mensen woonden daar al voordat de overlast van horeca begon. Wie moet er dan vertrekken. Er zijn al veel mensen daar vertrokken vanwege de overlast. Dat is triest genoeg. Anderen hebben daar vaak de mogelijkheden niet voor en blijven noodgedwongen. Daar zou onze en ook jouw empathie naar uit moeten gaan. Daar bemerk ik bij jou helaas niets van. Een groot gemis in jouw persoons ontwikkeling. Doe daar maar eens wat aan.

 11. Len

  Hoezo geen oplossing? Bestemmingsplan wijzigen en klaar.

 12. JdV

  De Nobelstraat ligt in het hart van de binnenstad, er loopt een busbaan doorheen, twee drukke fietspaden en er zijn veel uitgaansgelegenheden.
  Volgens mij is dat een prima verklaring voor de overlast. Oplossing? Horeca op slot. Fietspaden opbreken en ontoegankelijk maken. Busbaan sluiten. Probleem opgelost. Maar ik betwijfel of er ook maar iets gaat gebeuren. Dus helaas pindakaas.

 13. Binnenstadbewoner

  Voordat men hier kwam wonen, was men van de geluidsoverlast op de hoogte. Dit speelt al sinds de jaren 90 en wie weet al eerder. Accepteren of zelf maatregelen nemen zoals geluidswerend glas of verhuizen …. .

  Verder is er juist heel veel verbeterd. In de jaren 80 en 90 en ook nog daarna reden er ongelooflijk veel zwaar vervuilende dieselbussen door de Nobelstraat. De luchtkwaliteit is daar enorm verbeterd maar daar hoor je geen buurtbewoner over.

 14. stefan

  eenvoudige oplossing: verplaats de horeca.

 15. .

  @Scherpschutter, helemaal mee eens.

  @Matt, wat een onzin. Die straat is al zeer lang een plek waar ‘s nachts rumoer is, en ik heb geen enkel medelijden met de mensen die daar zijn gaan wonen toen al deze horeca etc daar al zat. Daar hebben ze zelf voor gekozen (waarschijnlijk omdat het zo leuk is om te kunnen zeggen dat ze in het historische centrum wonen). Dan moeten ze nu niet gaan zeuren. Hoop dat ook de politiek ze vierkant uitlacht met hun klachten.

 16. Yoshua

  @Erik.
  Vermoed dat je geen idee hebt wat de Nobelstraat de afgelopen eeuw voor functie had.
  Mensen die er al woonden voor de overlast begon.

  Kijk eens in het archief van het UN, vanaf de jaren 50.
  Zeer veel verkeersoverlast, geluidsoverlast, overlast van dronken studenten in de nacht en vroege ochtend.

  Het zijn provincialen die in de stad zijn komen te wonen en beweren dat er plotseling overlast zou zijn die er eerst niet zou zijn geweest.
  Erik, de Nobelstraat is vergeleken met de jaren 90 een zeer rustige bijna een oase van rust geworden.

  Die mensen waar je het voor opneemt, woonden er 50 jaar geleden niet.

 17. Vrolijk rechts

  Je kan ook rekening met elkaar houden.
  Maar dat is voor sommige hier heeeeeeel moeilijk.
  Die denken alleen aan zichzelf

 18. Wil

  Misschien dat handhaving een oplossing zou kunnen zijn? Is maar een idee hoor

 19. Oaagtelijke gladiool

  Is de horeca er zo sterk toegenomen? Of gedraagt het uitgaanspubliek zich anders? Kan iemand uit de realiteit dit uitleggen, ik lees alleen maar gefantaseer van verveelde mensen die terminaal online zijn.

 20. Henri Koopman

  Stop de EFTELINGISERING van de binnenstap. Er moeten veel woningen bij komen terwijl wonen in de binnenstad onmogelijk is door herrie, kots en drugsgebruik? En wie verdient er aan en woont zelf lommerrijk ? De horeca mogols

 21. June

  Als we beginnen met handhaven op ontlasten in de straten.Te vies voor woorden.Als de stappers hun ontlasting en hun blazen legen op de wc’s in de horeca gelegenheden,de kroeg daar geen geld voor vraagt,dan is dat probleem opgelost.
  Als de ouders van deze schreeuwende, zuipende en kotsende jongeren zich gaan bemoeien met hun taak,opvoeden,dan kan dat ook verschil maken.Sterkte omwonenden en horeca!

 22. Peter

  Pas in ieder geval het te smalle voetpad en fietspad aan, fietsen op de straat. Nu gevaarlijke randen en druk als de horeca open is.

  En zal nooit een straat worden waar je met je gezinnetje of als oudere gaat wonen.

 23. Buurtbewoner

  @Scherpschutter ik ben het met je eens. De Nobel straat is al decennia lang een straat met horeca en redelijk veel verkeer. Het kan inderdaad niet zo zijn dat wanneer je ergens gaat wonen en iets wat er al was bevalt je niet, dat dat dan maar aangepast moet worden. Dan had je daar niet moeten gaan wonen.
  En als je het eerst geen probleem vond, maar door de jaren heen wel steeds vervelender begon te vinden is dat nog steeds geen reden dat de activiteiten aangepast moeten worden. Je verandert, en dan kan het zijn dat je die activiteiten opeens als overlast ervaart. En dan is het misschien goed om naar een andere woonlocatie te gaan kijken.

  @Koel Hoofd wat jij stelt is onzin. 20 jaar geleden waren de studenten ook luidruchtig, 40 jaar geleden waren ze dat ook. En een tram ipv buslijn 28 had niet voor veel minder overlast gezorgd.

 24. Binnenstadbewoner

  @ Henri: ‘de binnenstad’ bestaat niet. Verschillen zijn enorm. wonen in de binnenstad is helemaal niet onmogelijk. Kan zeer goed zijn en bevoorrecht wonen zelfs. Veel buurtjes in de binnenstad zijn zo stil en gemoedelijk als een dorp met een hoog ‘ons kent ons gehalte’. Autoluw of zelfs helemaal autovrij. Zeer aangenaam en rustig wonen.

  Het winkel- en uitgaansgedeelte daarentegen en doorstroom gebieden zijn het andere uiterste met idd structureel veel overlast. Moeizame situatie. Hoe mooier het weer, hoe groter de overlast. Leuk mss om tijdelijk te wonen.

 25. Chef Plongeur

  @koelhoofd : Lariekoek. Ik en vélen met mij stonden in de jaren 80 evengoed halfbezopen te blèren op straat. De opvoeding heeft daar niets mee te maken.
  De Nobelstraat is en was altijd al een bruidende straat van uitgaan en feestelijkheid. Echter de tolerantie van sommigen neemt af. Sommige bewoners worden oudeer, en sommige gedragen zich ouder en worden norser, intoleranter. Chagarijniger ook wel. Verhuizen zoals @SS zegt is dan een logisch alternatief, maar halsstarrigheid houdt ze tegen.
  Laat de jonge generatie toch óók lekker feesten, uitgaan en net buiten de lijntjes kleuren! Wees blíj dat ze een leven hebben en er volop van genieten!!

 26. van der Aa

  gewoon de horeca door de weeks dicht om 23.00 uur oftewel de stekker eruit. daartoe is zelfs de politie bevorderd . TOCH!

 27. Binnenstadsbewoners

  Alle horeca in het centrum 24 uur middernacht sluiten

 28. BdV

  Laat me raden, het hutje op de hei is hier weer als oplossing aangedragen.

 29. rmn

  @BdV

  Nou, paar honderd meter verderop in Witte Vrouwen is het ook al heel rustig. Noem dat maar een hutje op de hei.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).