Dierenweide Julianapark in Utrecht verzet zich tegen uitsterfbeleid herten Dierenweide Julianapark in Utrecht verzet zich tegen uitsterfbeleid herten

Dierenweide Julianapark in Utrecht verzet zich tegen uitsterfbeleid herten

Dierenweide Julianapark in Utrecht verzet zich tegen uitsterfbeleid herten
Jan Willem, beheerder van de dierenweide in het Julianapark in Utrecht met het verweerschrift. Foto: Menno Bausch
Er komt een uitsterfbeleid voor dam- en edelherten die als hobby- of huisdier worden gehouden, en daar vallen ook herten in dierenweides onder. Dat heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. Dit is echter tegen het zere been van veel hertenkampen en dierenweides. Ook de beheerder van de dierenweide in het Julianapark komt in verzet.

Er komt een uitsterfbeleid voor dam- en edelherten die als hobby- of huisdier worden gehouden, en daar vallen ook herten in dierenweides onder. Dat heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. Dit is echter tegen het zere been van veel hertenkampen en dierenweides. Ook de beheerder van de dierenweide in het Julianapark komt in verzet.

De Rijksoverheid heeft een lijst met dieren samengesteld die voor mensen geschikt zijn om te houden. Daar staan bijvoorbeeld katten en honden op. Vanaf 1 januari 2024 verandert die lijst en dan mogen dam- en edelherten niet meer verkocht, gekocht en gefokt worden. Dat betekent in de praktijk een uitsterfbeleid van herten bij dierenweiden en hertenkampen.

In Utrecht worden tientallen herten gehouden in dierenweides en hertenkampen. Bekende plekken zijn het Julianapark, waar al 120 jaar herten zouden zijn, en park Oog in Al waar al 80 jaar herten staan. Beide locaties hebben laten weten het niet eens te zijn met het besluit van de minister.

Verweer

Jan Willem van Holland is beheerder van de dierenweide in het Julianapark en het besluit kwam voor hem als een ‘donderslag bij heldere hemel’. Volgens hem is het besluit niet goed onderbouwd.

De minister heeft besloten dat de herten niet meer op de lijst komen te staan vanwege risico’s op letsel voor mensen, risico’s dat de dieren ziektes overbrengen en het welzijn van de dieren. Volgens Van Holland zijn deze risico’s juist allemaal te verwaarlozen op een gecontroleerde plek als dierenweide Julianapark. Ook zouden de herten al lang gedomesticeerd zijn en goed verzorgd worden. Er staan ongeveer 20 herten in het Julianapark.

Van Holland heeft samen met dierenarts Peter Klaver een uitgebreid verweerschrift geschreven waarin op de argumenten van de minister wordt ingegaan. Deze dierenarts heeft vaker al kritiek geuit op het recente besluit om herten in dierenweides te laten uitsterven.

De dierenweide in Oog in Al laat weten dat met het besluit voorbij wordt gegaan aan de historische, culturele en sociale waarde van dierenweiden met herten. “Dat is niet zomaar te behouden wanneer we de herten vervangen door kamelen, waterbuffels en lama’s, die straks wel gehouden mogen worden.” Ook dierenweide Oog in Al meent dat de ‘risicoanalyse’ rammelt.

Het onderwerp staat ook op de agenda van de politiek in Utrecht. De Partij voor de Dieren is blij met het verbod omdat het om wilde dieren zou gaan die niet in een kamp thuishoren. De partij heeft het college van B&W gevraagd of het fokverbod niet eerder ingevoerd kan worden in Utrecht.

27 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Terecht. Pak de bio-industrie maar eerst aan, dat is erger.
  Dieren worden niet meer als wezens gezien, maar als verdienmodel.

 2. Vrolijk rechts

  Volgende stap het sluiten van de dierentuin?

 3. ja

  Als je hiermee gaat beginnen waar ik dan het einde? Totaalverbod dierentuinen? Geen honden meer aan de lijn? Etc etc

 4. Don

  Denk dat de hertjes niet op de partij va de dieren gaan stemmen binnenkort. Hebben we echt niets beters te doen en gek dat het vertrouwen in de politiek steeds verder afneemt.

 5. Scherpschutter

  @Katja

  Wat zou een dier kiezen? Een bestaan in de bio industrie….of helemaal nooit bestaan en het leven als zodanig nooit meemaken?

  Zeg het maar….

 6. Monique

  Dieren in de bio-industrie zijn blijkbaar tweederangs dieren die geen goed leven mogen hebben, want de minister pakt niet door. Evenals PvdD.
  De herten in ons park hebben het goed maar dat mag ook niet van de minister en PvdD. Dit betekent trouwens ook dat ons hertenbokje moet worden afgemaakt. Hoe diervriendelijk is dat?

 7. Niels

  En terecht. Een rendier hoort te kunnen rennen, en ja, dierentuinen dan ook aanpakken. Iedereen die dit verdedigd, moet lekker zelf in een kooi gaan zitten, kijken hoe lang je dat volhoudt.

 8. Hans

  Adema houdt zich met bijzaken bezig. De hete aardappel van de stikstofproblematiek laat hij liggen. Want hij is ongeschikt als bewindspersoon om hierin door te pakken. In plaats daarvan maakt hij zich zorgen over die aardige dieren, wat herten in een goed verzorgd hertenkampje zijn. Een hertenkampje is een leuk cultuurgoed in Nederland, menig stadspark wordt er door gesierd. Mooi uitstapje voor de kleintjes, ‘naar de hertjes kijken’. De dieren hebben er een goed leven. Dit gedoe leidt de aandacht af van het grote probleem wat de intensieve veehouderij is voor de natuur in ons land. Dat moet aangepakt worden, niet hier en daar een hertenkampje.

 9. Floep

  @Scherpschutter, dat is toch weer veruit de vreemdste redenering om de bio-industrie goed te praten (die je al vaak van stal hebt gehaald).

  “Waar kiezen deze kinderen liever voor? Niet geboren worden, of lekker met hun handjes in deze sweatshop in Bangladesh mijn kleding in elkaar naaien?”

 10. Kloek

  Waarom staan er herten in ene park achter een hekje?

  Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen.

  Waarom.

  Waarom zijn er hertenkampjes?

  Ze slaan helemaal nergens op.

  Dat er niet meer gefokt mag worden lijkt me een prima zaak. Overigens zullen er bij een uitsterfbeleid nog vele jaren hertenkampjes zijn, want je wacht tot ze aan een natuurlijke dood sterven. Pas al het allerlaatste hert dood is, is het over met de hertenkampjes.

 11. Lexus

  @Hans: u treft de kern. We worden al decennialang misleid door de opeenvolgende knetterrechtse neoliberale regeringen, die niets om het klimaat en het milieu in het algemeen geven, maar alleen om een de aarde verwoestende productie- en consumptie-groei-economie. Er is daarbinnen maar één partij is die af en toe wat tegensputtert: D66. Het is werkelijk schandelijk dat deze zich progressief liberaal noemende partij zijn steun blijft geven aan dit permanent onverantwoordelijke wanbeleid. Ik zou tegen alle partijen die vóór een verantwoord milieubeleid zijn: weiger verder om nog met rechts tot en met extreemrechts in zee te gaan.

 12. M aben

  Kijken van welke partij hij is en niet op stemmen

 13. Anne Marie ten Berge

  Als de leden van de Partij van de Dieren zo’n extreem gedachtengoed hebben hoop ik van harte dat hun hersenspinsels uit zullen sterven.

 14. Toine Goossens

  Wat een bla bla reacties. Die hertjes staan daar voor onze kleine kinderen, net zoals er dieren op stadsboerderijen staan. Die dieren zijn superbelangrijk om nog enig idee op te doen hoe hoe het dieren- en plantenrijk in elkaar zit. Het hoort bij een brede opvoeding.

  Linkse walhalla denkers ontzeggen kinderen dat. Circusdieren zijn ook al uitgebannen. Laten we ook alle botanische tuinen en kassen met tropische planten wegbulderen. Die planten hebben er immers ook niet om gevraagd om zo verschrikkelijk ver van hun oorsprong in isolatie te verblijven.

  Linkse walhalla denkers zijn de meest exclusieve denkers die we in dit land hebben. Zij houden op geen enkele manier rekening met andersdenkenden. Zij onderdrukken hun wensen en verlangens.

  Dat draagt bij aan de toenemende tweedeling in Utrecht en Nederland. Dat is een belangrijke oorzaak van de opkomst van rechtse walhalla denkers die geen kans onbenut laten om fundamentele democratische waarden aan te tasten. Dat dient te stoppen. Daarom moeten linkse walhalla denkers stoppen met het opleggen en doordrammen van hun ideeën aan minderheden.
  Wat wij nodig hebben is solidariteit, dat kost opoffering; laat andersdenkenden in hun waarde en leg hen niet uw normen op.

 15. Len

  Voor elke regel kan er wel weer een uitzondering gemaakt worden. Dat is immers Nederland in een notendop. Als het niet in dit kader past, dan verzin je een andere. Dus niet te snel in paniek raken.

 16. Lexus

  @Toine Goossens: over linkse blabla- en walhalladenken gesproken: het is de rechtse ChristenUniepoliticus Adema, behorend tot het even rechtse kabinet Rutte IV, die hier als al de zoveelste doorzichtige afleidingsmanoeuvre mee komt om het zo dringend noodzakelijke klimaatbeleid weer verder vooruit te schuiven.

 17. het oranje mannetje

  WAAR DAAT DIT OVER!!!
  pak eerst het echte dierenleed maar eens aan,
  kist kalveren, moederzeugen, kreeftvisserij, rog visserij, hondjes zonder neusjes,
  en nu ga ik flikken Maastricht kijken.

 18. lezer

  “Vanwege het risico van letsel voor mensen” ! Zou de minister dan niet eerder een uitsterfbeleid kunnen instellen voor pitbulls, dobermanns en dergelijke honden. Die soort honden zorgen ervoor dat je niet met je kind zonder groot risico op straat of in parken kunt wandelen.

 19. Realist

  @Lexus. Blabla, er wordt gewoon kneiterlinks beleid uitgerold. Groene en linkse activisten hebben voet aan de grond, te zien aan dit soort belachelijke beslissingen. Reken maar dat de dierenarts geen enkel goed onderbouwd antwoord krijgt want deze beslissing is gebaseerd op activisme en dat staat tegenwoordig boven wetenschap.

 20. Hans

  @ Realist

  Als u dit ‘kneiterlinks’ beleid noemt dan kan ik niet wachten tot er een echt linkse regering aantreedt. Zonder twijfel zult u zich dan genoopt voelen om te emigreren naar een land als pak-‘m-beet Hongarije.

 21. Lexus

  @Realist: elders is al vastgesteld dat u een totaal verkeerd beeld hebt van wat links en rechts is. Ik ga dat niet voor de zoveelste keer doen. Waar het hier om gaat is dat de rechtse ChristenUniepoliticus Adema een maatregel neemt als afleidingsmanoeuvre voor wat het werkelijk om gaat en waar het knetterrechtse VVD-kabinet een patent op heeft: het doorgaan met het rechtse snoeien op belangrijke overheidsuitgaven, het rechtse vooruitschuiven van noodzakelijke hervormingen en hierdoor het rechtse creëren van nieuwe problemen, of het nu gaat om migratie, klimaat, infrastructuur, zorg, onderwijs enzovoorts. Om dit te keren dient de overheid weer het heft in handen te nemen en de problemen op te lossen, en ja, dat mag u links noemen.

 22. Nina

  Als je begint met willen deugen, dan is het einde zoek en loop je compleet vast.

  Dat mensen dieren eten is gewoon de natuur. Dat mensen zo slim zijn – doordat ze de meeste hersens hebben- om dit efficiënt te doen, kun je de mens niet kwalijk nemen.

  IK VIND dat we de morele plicht hebben dieren goed te behandelen, maar we moeten ze niet personifiëren. Een kleine minderheid doet dat echter steeds meer en anderen haken al deugend aan. Ook bomen worden gepersonifieerd:
  https://www.duic.nl/algemeen/tientallen-mensen-nemen-afscheid-van-170-jaar-oude-beuk/

  Niet zo lang geleden werd je totaal loco genoemd, als je dieren en bomen personifieerde. Tijden veranderen blijkbaar.

 23. Toine Goossens

  @Hans @Lexus,

  Een minster doet waartoe deze via het lobby circuit toe wordt gedwongen, dat weet u ook. Een rechtse regering besloot onder linkse druk om geen kerncentrales voor het opwekken van elektra te bouwen. Dus werden het kolencentrales, een desastreus besluit waar de linkse actisten nog steeds geen excuses voor hebben gemaakt.

  Het is die permanente linksige druk waar we het hier over hebben. U bent daar onderdeel van. Stop daarmee. U vernietigt het plezier van ouders met kinderen die naar de hertjes gaan kijken.

 24. Realist

  @Lexus. Dat is geen constatering maar een mening, weet het verschil. CU is nooit een rechtse partij geweest, altijd in het midden en tegenwoordig meer links georiënteerd, vooral op sociaal- en milieubeleid. Juist daar ontstaan de grootste problemen.. Verdiep je er eens in ipv het telkens persoonlijk op te vatten, er gaat een wereld voor je open.
  @Hans. Ik hoop inderdaad op een regering die iets meer conservatief rechts beleid gaat voeren en als dat zover is kan jij wellicht naar China verhuizen? Geen andere meningen, lekker links, echt iets voor jou.

 25. Lexus

  @Realist: ik vat niets persoonlijk op. Verdiep u zelf eens en kom niet steeds met desinformatie aanzetten. De ChristenUnie heeft inderdaad materieel gezien een redelijk sociaal program, maar voert in Rutte IV, net als het min of meer linksliberale D66, nog steeds een snoeihard rechts neoliberaal beleid uit met de VVD en het CDA, dat ook vanouds een dun christelijksociaal randje heeft. Zo heeft nog onlangs VVD-minister Helder gezegd dat de ouderen niet meer kunnen rekenen op voldoende zorg en maar een beroep moeten doen op de mantelzorg, dus ieder-voor-zich en zoek-het-zelf-maar uit.
  @Toine Goossens: linksige druk? Laat me niet lachen. Links heeft in Nederland niets, maar dan ook niets in te brengen. En waar heb ik gezegd dat ouders niet met hun kinderen naar hertjes mogen kijken?

 26. Hans

  @ Toine Goossens
  Je hebt mijn reactie niet goed gelezen Toine. Je roept mij op om mijn zogenaamde ‘linkse druk’ te stoppen waarvan ik ‘onderdeel’ zou zijn. We hebben het hier over het hertenkampje he? Waar die Adema met zijn slappe knieën een einde aan wil maken. Ik betoog nu juist dat ik dat halvegare onzin vind. Die hertjes moeten blijven! Veel te leuk om met de kinderen naar te gaan kijken! Bovendien worden ze goed verzorgd heb ik betoogd. De druk die op Adema wordt uitgeoefend komt van rechts; hij weigert zijn rug recht te houden en durft geen maatregelen te nemen om het stikstofprobleem aan te pakken. In plaats daarvan houdt hij zich onledig met het verbieden van hertenkampjes. Godbetert! Dat is nog eens zwichten voor een lobby: de aandacht afleiden van het Grote Probleem van de intensieve veehouderij in Nederland door een onschuldig hertenkampje te gaan verbieden. Wat een waardeloos gepruts.
  Voortaan beter lezen Toine, voor je mij wegzet als ‘links’ als het gaat om die idioterie i.z. hertenkampjes.

 27. Toine Goossens

  @ Lexus en Hans,

  Beiden hebt u het walhalla denken inzake het dierenpark aangegrepen om over het landelijk stikstofbeleid te beginnen. Iets wat volstrekt niets met dit onderwerp te maken heeft. Vervolgens schuift u rechts de schuld in de schoenen. Als Remkes één ding aan Nederland duidelijk heeft gemaakt dat er sprake is van landelijk falen. Nederland heeft als enig Europees land een stikstofprobleem. Niet omdat onze natie er zo belabberd aan toe is. In tegendeel. Geen enkel land kan tippen aan de natuur die er onder de, door u vermaledijde, rechtse kabinetten bij is gekomen. Meer dan 100.000 ha natuur kwam erbij. Nog eens 100.000 ha boerenland is stilgelegd, dat verwilderd, en 100.000 ha is omgezet in stedelijk gebied.

  Het stikstofprobleem dat Nederland heeft is geheel en al te wijten aan de belachelijke eis om voor ieder project in de openbare ruimte afzonderlijk te bewijzen dat dat géén negatieve gevolgen voor Natura 2000 natuur heeft, tot op de picogram nauwkeurig. Europa lacht zich een kriek om zoveel stupiditeit; niet alleen alle activiteiten die voor onze welvaart (wonen én werken) zorgen komen tot stilstand, maar ook zonnepanelen en windturbines kunnen niet meer bijdragen aan de CO² reductie. Schakelstations en hoogspanningsleidingen die daar voor nodig zijn mogen niet gebouwd worden.

  Verzet tegen aanpassing van het stikstofbeleid is een linkse hobby, net zoals het tegenhouden van kernenergie 25 jaar geleden. De dreiging van de klimaatverandering is een wereldwijd probleem, om stikstof maken alleen walhalla denkers in Nederland zich zorgen. Daarmee is het linkse denken een bedreiging voor het klimaat, alle krokodillentranen ten spijt.

  Laten we wel wezen. De stikstofuitstoot moet omlaag, die gaat ook omlaag. Maar, hoe komt het dat Marjam Minnesma heel Nederland achter zich heeft gekregen voor het CO² beleid, terwijl Johan Vollenbroek louter op links aanhang heeft verkregen. Dat is het gevolg van links walhalla denken; verbieden; verbieden; verbieden.
  De mensen zijn dat zat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).