Dijksma wil meer middelen om drugscriminaliteit aan te pakken; ‘Anders hebben we een groot probleem’ | De Utrechtse Internet Courant Dijksma wil meer middelen om drugscriminaliteit aan te pakken; ‘Anders hebben we een groot probleem’ | De Utrechtse Internet Courant

Dijksma wil meer middelen om drugscriminaliteit aan te pakken; ‘Anders hebben we een groot probleem’

Dijksma wil meer middelen om drugscriminaliteit aan te pakken; ‘Anders hebben we een groot probleem’
Screenshot.
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma vindt dat er te weinig hulp is voor jongeren die op het verkeerde pad dreigen te komen. “Wij hobbelen achter de feiten aan.” Dat zei Dijksma vrijdagavond bij het televisieprogramma Op1.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma vindt dat er te weinig hulp is voor jongeren die op het verkeerde pad dreigen te komen. “Wij hobbelen achter de feiten aan.” Dat zei Dijksma vrijdagavond bij het televisieprogramma Op1.

Dijksma was te gast bij de talkshow omdat ze honderd dagen burgemeester van Utrecht is. Eerder zei ze in hetzelfde programma al dat drugscriminaliteit een groot probleem is in de stad. Nu ging Dijksma daar verder op in.

Programma

“Niemand zal ontkennen dat het heel aantrekkelijk kan zijn om snel drugsgeld te verdienen. Het gaat namelijk om gigantische bedragen.” Om te voorkomen dat met name jongeren slachtoffer worden van criminelen wil de burgemeester een programma ontwikkelen.

“Je moet een programma kunnen maken waarbij jonge mensen, die potentieel aantrekkelijk zijn voor criminelen én die ook kwetsbaar zijn, worden geholpen om te voorkomen dat ze op het verkeerde pad raken. […] We hebben al een aantal methodes ontwikkeld op bijvoorbeeld het terrein van het zoeken van verbinding en jonge aanwas van criminaliteit tegengaan. Dat blijkt een succesfactor en dat willen we graag verder uit kunnen bouwen.”

Geld

Het probleem is echter volgens Dijksma dat daar niet genoeg geld voor beschikbaar is. “Utrecht en de omliggende regio groeien heel snel qua inwoners. Tien jaar geleden is er een verdeling voor het aantal politieagenten tot stand gebracht. Wij hobbelen achter de feiten aan en dat geldt voor veel meer collega’s in de rest van het land.”

De burgemeester riep het nieuwe kabinet dan ook op om deze middelen beschikbaar te stellen. “Anders hebben we een probleem.”

Plofrkaak

Daarnaast werd er ook gesproken over de plofkraak die eerdere deze maand plaatsvond bij Juwelier Punte aan de Choorstraat.

“Helaas is het zo dat plofkraken en Utrecht niet helemaal vreemden van elkaar zijn. Mensen die dat doen komen helaas vaak uit onze regio, dat moeten we echt een halt toeroepen want dit type criminaliteit werkt voor de hele samenleving ontzettend ontwrichtend. Dus niet alleen voor de juwelier, maar bijvoorbeeld ook voor de mensen die boven de zaak wonen.”

Huis

Ook kwamen er minder zware onderwerpen aan bod. Zo is Dijksma er tijdens haar kennismaking met de stad achter gekomen dat Utrechters veel van hun stad houden.

“Er is een enorme waardering voor Utrecht zoals het is. Ik vind wel dat die trots, die in de stad merkbaar is, wat meer uitgedragen mag worden. Dat mogen we ook wel laten zien, want ik denk dat er veel is om trots op te zijn.”

Tot slot zei dat burgemeester dat ze een huis heeft gevonden in Utrecht. Tot nu toe woonde ze nog in Amsterdam. De verwachting is dat Dijksma begin mei in Utrecht komt wonen.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ja. Je zou ze natuurlijk ook eens kunnen aanpakken in plaats van maar weer eens opperen voor wat al 50 jaar niet werkt: criminelen doodknuffelen en geld naar ze gooien.

  Tijd om deze stoffige grijs gedraaide grammafoonplaat in de prullenbak te gooien.

 2. Erwin

  @ss: als scherpschuttert verandering wil moet ie misschien eens naar de stembus gaan en achter z’n toetsenbord vandaan komen.

 3. Massegast

  1. De helft van het huidige politiewerk is eigenlijk sociaal werk. Politiek helemaal correct, maar de middelen worden niet goed ingezet. Kortom, laat de politie, politiewerk doen. Je middelen en mensen niet spreiden, maar concentreren op prioriteiten. De drugswereld aanpakken is zo’n prioriteit. Als de overheid daarin niet slaagt, gaat ze er uiteindelijk zelf aan ten gronde 2. Logistieke lijnen van de criminelen doorsnijden. Qua telecom en fysiek transport. Onvoorspelbare fuikcontroles op snelwegen en in de steden. En niet af en toe. Het risico voor de crimineel wordt daardoor groter 3. Criminelen langer uit de openbare roulatie nemen. Kortom langere gevangenisstraffen. Ik denk dat de huidige rechterlijke macht eigenlijk ongeschikt is om zo’n verandering door te maken. Maar de bonafide burger is er sterk bij gebaat 4. Binnen een aantal jaren het dna van alle burgers van dit land in een database stoppen. Te beginnen met alle mensen die als immigrant dit land binnenkomen. Het respect voor het land van aankomst zal daardoor bij de immigrant alleen maar toenemen. Men wordt serieus genomen. 5. Kortom, verander. Schakel echt door naar een hogere versnelling. Je kunt natuurlijk ook op dezelfde manier doorgaan, zoals het al jaren gebeurt. Maar dan zal het resultaat er ook naar zijn.

 4. Kadoendra

  Er zijn enorm veel mensen die alcohol en of drugsgebruik heel erg leuk en prettig vinden.

  Daar de vraag enorm is zullen er altijd personen zijn die aan die vraag gaan voldoen.

  In de medische wereld zijn drugs die pijnstillend werken algemeen geaccepteerd daar de mensen die ze gebruiken zich er prettiger bij voelen, terwijl deze medicijnen ook verslavend zijn.

  Het komt er op neer dat je de legale hard drugs van de Big Pharma gewoon bij de apotheek kan halen terwijl je de illegale hard drugs op de straathoek moet halen.

  Ik ken de exacte cijfers niet maar er staat mij iets bij dat er in de USA meer mensen sterven door de legale hard drugs van de Big Pharma dan aan de illegale drugs.

 5. Kees

  Was te verwachten toch? Jarenlang slap links beleid leidt tot dit.

 6. Jozias

  @ Kees

  Welk links beleid? Links is nu niet verantwoordelijk voor het huidige beleid noch de afgelopen jaren. Of de VVD en/ of het CDA zitten vrijwel altijd in de regering. De bevolking stemt in Nederland vrijwel nooit in meerderheid links.

  @ Massegast

  Ja, laten we de infrastructuur van dicatoriale anden aanleggen, waar de dictator zijn handen bij aflikt, en iedereen bij voorbaat als verdachte wordt gezien. Handig als de overheid ineens niet meer zo betrouwbaar is, zo’n database. De migratieplaat klopt niet helemaal. Veel maffiozi zijn van geboorte Nederlander. EU criminaliteit moet gewoon door de Douanes van de verschillende EU landen aan- en opgepakt worden en door Europol. Beiden krijgen te weinig geld en middelen tot hun beschikking van de afzonderlijke landelijke ministers die liever nationalistisch navelstaren dan een internationale aanpak bedenken.

  Qua migratie. Vluchtelingen (zowel economisch als voor oorlog) maken maar 8% deel uit van de migratiestroom. Deze zijn vaak binnen 2-5 jaar het land weer uit. De overige migranten zijn voor 85% legale migranten; expats en studenten uit de EU met name. Op die 60.000 migranten jaarlijks gemiddeld over de afgelooen 10 jaar (met uitschieters naar 100k) emigreert ook jaarlijks weer een groep van 50.000 naar andere EU landen. De focus moet op dit terrein dus eigenlijk alleen naar liggen op het terugdringen van migratie uit probleemgebieden. De zogenaamde “veilige landers” juust doordat populisten een verkeerde vooorstelling geven van wat migratie is en wie de migranten zijn, is hier al jaren geen goede aanpak op.

  @ SS
  Juist de rechtse partijen CDA, VVD en PVV hebben de Nationale politie ingevoerd als bezuiniging. Daardoor kan de burgemeester niet meer bepalen hoeveel fte aan politieagenten ze wil en waar ze de politie voor wil inzetten. Rest haar niks anders dan de noodklok te luiden en te ” bedelen” bij de landelijke politie voor aanpak van dit probleem. Iets dat ze wel actief doet vanaf dag 1. In tegenstelling tot haar VVD-voorganger die vooral druk was met Tour de Francen en Vuelta’s (en dan ook nog als “goed” burgemeester wordt gezien).

  Onder zijn VVD-wegkijken is de grootste maffiaclub in Nederland ooit in Utrecht ontstaan in een decenium tijd. Van straatjeugd in K’nalland en Nieuwegein naar plofkraken in Duitsland met Audi’s tot internationale Coke- en XTC-bende die er op los liquideerde. In 6 a 7 jaar tijd ontstaan en gegroeid. Dat krijg je ervan als je als vorige burgemeester liever shinet voor de bühne en het establishment.

  Deze burgemeester lobbied al vanaf dag 1 voor aanpak voor dit probleem. Ook veelvuldig in de landelijke media. Ze moet ook de minister, premier en staatssecretaris meekrijgen voor een aanpak; en de 2e kamer. Dat is het gevolg van jaren aan rechts beleid.

 7. Yoshua

  @massagast.
  Jij denkt heel erg klein over iets wat heel erg groot is.
  De mensen achter deze smokkel komen echt niet naar Nederland om zich officieel te vestigen.
  Die blijven gezellig in Dubai, west-Afrika en Zuid-Amerika.
  Je DNA-verhaal is voor de kruimels in de keten te pakken waar er miljoenen van rondlopen op de aarde.

  De belangrijkste schakel in de keten vergeet je te benoemen.
  Corruptie is wat alles mogelijk maakt.

  Een douane beambte die risicoanalyses maakt en containers een risico code meegeeft vanuit Cartagena, Colombia verdiend nog geen $ 1000.- per maand.
  Die zet voor $ 20.000 een container op veilig en gecontroleerd.

  Dan komt het schip aan in Rotterdam of Antwerpen.
  Een douane beambte op de afdeling Pre Arrival kan eenvoudig een container op groen (veilig geen controle nodig) zetten voor een ton of meer.
  Dan heb je de havenwerkers die voor een jaarinkomen best wel een bak willen openen of op een andere plek plaatsen.

  Organisaties hebben eigen officiële logistieke ondernemingen die vooral reluliere legale vrachten vervoeren van haven naar ontvanger.
  Containerrederijen vervoeren gemiddeld 10.000 containers per vracht.
  Corruptie is een hardnekkig verschijnsel zelfs bij de Nederlandse politie
  Hoeveel agenten denk je nodig te gaan hebben om dit te kunnen oplossen?

 8. Lombokker

  Prima dat onze burgemeester dit zo duidelijk benoemd. Inzetten op preventie is zeker ook goed, maar ik mis nog een oplossing voor de harde kern van criminelen die keer op keer maar weer opnieuw de fout ingaan. Dat kan volgens mij alleen maar door ze langer van de straat te houden, want de huidige aanpak werkt gewoon niet bij een (flink) deel van de boeven. Anders blijft het toch dweilen met de kraan open.

 9. Len

  Ik denk dat de hele politiek en ambtenarij in algemene zin gewoon bewust achter de feiten aanloopt. Zo rechtvaardigen ze in elk geval hun eigen posities, maar werkelijke en vooral ook constructieve oplossingen zijn doorgaans maar schaars.

 10. herman

  Dacht dat we een PVDA burgermeester hadden gekregen in een modern vooruitstrevend college?

  Hoor een soort Rutte papegaai. We zijn er inmiddels toch wel achter dat drugs verbieden alleen maar meer criminaliteit oproept en kansloos is?
  Gewoon legaliseren, dan kan de politie al die vrijgekomen uren besteden aan veiligheid op straat, daar heb je veel meer aan.

 11. Dora

  “Utrecht en de regio groeien heel snel”. Ja mevrouw, dat is een politieke keuze. Het is geen natuurverschijnsel of zo. U, of in elk geval het college en de raad en de ambtenaren, WILLEN groei. Misschien kunt u daar eens beginnen?

 12. RABE

  Ik ben blij met de duidelijke aanpak en uitleg van Dijksma. Van mij mag ze blijven als ze zuinig is met prestige projecten en zorgt voor huisvesting voor alle leeftijden. Dus ook niet te dure huisvesting voor alleen staande ouderen die nu in een eengezins woning zitten.

 13. Berend

  Het begint met thuis kunnen praten over ‘moeilijke’ onderwerpen en een liefdevolle opvoeding.

 14. Koel Hoofd

  Het is een opeenstapeling van 60 jaar aan problemen dankzij goede bedoelingen met hele slechte maar links politiek correcte uitwerkingen, en de decennialange bezuinigingen op onderwijs/sociaal (jeugd) werk/politie onder rechts liberalisme wat ook van linkse arbeidersklasse intussen rijke elitaire types heeft gemaakt. Om van het slechte beleid en wetgeving vanuit de EU – wat nog incompetenter is dan die idioten die bij ons in Den Haag de dienst uitmaken- te zwijgen.

  Ik ben blij dat Dijksma (van de PvdA notabene) zich hier nu zo hard om maakt.
  Want de situatie is hier in Utrecht compleet gierend uit de klauwen gelopen.

 15. Scherpschutter

  @Len 13:04

  Dat is een scherpe observatie van u. Ik kan het u verklaren. Het simpele feit wil dat er in een samenleving zonder problemen er helemaal geen behoefte is aan politici. Nul. Denk er maar eens over na.

  Politici zijn verkopers van oplossingen voor niet-bestaande problemen of juist verkopers van oplossingen voor problemen die ze zelf veroorzaken, waarbij de perverse prikkel natuurlijk is dat (nadat ze zijn ingehuurd) ze werkelijk ieder belang hebben bij inspanning laten zien in het proberen het probleem op te lossen en tegelijk de ‘problemen’ vooral NIET oplossen! Lossen politici de verzonnen of veroorzaakte problemen namelijk wel op, dan zijn ze hun baan kwijt….Niemand die ze nog inhuurt.

  Stel je een baan voor in het bedrijfsleven waarbij het voortbestaan van je baan bestaat uit je baan vooral niet doen…LOL! Hoe goed zou het gaan met een bedrijf waarin iets teveel van dit soort medewerkers rondlopen? Exact. Helaas hebben wij in Nederland veel te veel van dit soort medewerkers. Ze heten politici en ambtenaren en werken bij de overheid…

 16. Massegast

  1. Dank voor de aanscherpingen. 2. Met immigratie bedoel ik overigens iedereen die zich op het grondgebied van NL begeeft. Voor kort of lang. 3. Zowel NL als EU kunnen voor corona plotseling wel de geldlade opentrekken. Dan kan het ook voor dit probleem. 4. Corruptie natuurlijk veel zwaarder bestraffen. Moeilijk probleem, inderdaad. 5. En verder: begin eens met veranderen. De overheid maakt op mij zo’n versteende indruk. Misschien heeft dat met een schuldgevoel over het beleid van de afgelopen decennia te maken. De Tweede Kamer heeft er natuurlijk ook niet bovenop gezeten. In het kader van de ‘moet kunnen’ sfeer. Zie Jesse Klaver die stoer doet over z’n eigen drugsgebruik. 6. Het voortbestaan van de overheid, zoals we die nu kennen staat op het spel. En misschien is dat al veel meer realiteit dan de doorsnee burger zich realiseert. Zie de boeken van Prof. Tops en Jan Tromp

 17. Tobias

  @Jozias wat goed gezegd, dit is wat ik wilde zeggen maar drie keer beter 👍👍

  @KoelHoofd en de beruchte @ScherpSchutter: Ik wil best een keer met jullie praten over lunch en een biertje op mijn kosten, en dat is echt niet om ruzie te maken.

  Maar jullie mogen ook echt een beetje verantwoordelijkheid nemen over jullie stellingen 💪. Je kan niet eeuwig cynisch reageren dat Utrecht zo naar is en de doorgedraaide gemeente het maar zo ellendig laat worden, terwijl jullie elk initiatief om het beter te maken afkraken en niets ondersteunen om iets beter te maken.

  Als jullie enkel willen mekkeren dan is dat ook best, dat is een oud Hollands gebruik. Maar dan niet teveel zeuren als de rest een beetje probeert een leuk Utrecht te maken 👍

 18. jan

  Zolang we het normaal vinden om drugs te gebruiken, na onze week biologisch eten en keurig afvalscheiding, gaat er nog niet zoveel veranderen …

 19. trol

  Drugscrimminaliteit hard aanpakken, heeft nog nooit ter wereld ergens gewerkt, wordt alleen maar duurder en er wordt alleen maar meer gebruikt. Het is naïef om te denken dat dat werkt. (ok soms verschuift het probleem gewoon naar elders)

  Dan is het plan van de burgemeester niet eens zo gek. Het probleem bestaat, gaan we niet oplossen, hoe houden we mensen uit dat circuit, dat is de gedachte. De oplossing is natuurlijk gewoon om het circuit onaantrekkelijk te maken, legaliseren dus.

 20. [email protected] 🤫

  Eigenlijk heeft al die jaren van links en rechtse kul politiek het land naar de afgrond gebracht,en een oplossing zie ik niet zo gauw.

 21. Michiel

  jozias:
  U zegt: “Qua migratie. Vluchtelingen (zowel economisch als voor oorlog) maken maar 8% deel uit van de migratiestroom. Deze zijn vaak binnen 2-5 jaar het land weer uit. De overige migranten zijn voor 85% legale migranten; expats en studenten uit de EU met name. Op die 60.000 migranten jaarlijks gemiddeld over de afgelooen 10 jaar (met uitschieters naar 100k) emigreert ook jaarlijks weer een groep van 50.000 naar andere EU landen. De focus moet op dit terrein dus eigenlijk alleen naar liggen op het terugdringen van migratie uit probleemgebieden. De zogenaamde “veilige landers” juust doordat populisten een verkeerde vooorstelling geven van wat migratie is en wie de migranten zijn, is hier al jaren geen goede aanpak op.”

  Ik weet niet waar u deze cijfers en aannames vandaan tovert maar het klopt niet.

  Als er, zoals u beweert, 60.000 migranten per jaar naar Nederland komen, en er ook weer 50.000 vertrekken. Hoe komen we dan aan een bevolkingsgroei van 120.000 in 2019 en 60.000 in 2020? Aangezien vrouwen in Nederland gemiddels 1.6 kind krijgen kunnen we concluderen dat de bevolkingsgroei volledig op het conto van immigratie komt. Nee, het totale aantal immigranten in 2019 was in werkelijkheid 270.000 (vier en een half keer keer zo veel als uw 60.000). Dit was geen “uitschieter” maar simpelweg een hoogste punt in een oplopende trend (alleen verbroken door Corona in 2020). In 2017 groeide de bevolking met 100.000 en in 2018 met 104.000.
  Bron CBS:https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/01/voor-derde-jaar-op-rij-100-duizend-inwoners-erbij

  Het probleem van de overbevolking zit ‘m dus in simpelweg teveel immigratie, waar dat dan ook vandaan komt. 100.000 mensen per jaar erbij… Het heeft niets meer met links of rechts of populistisch te maken, dit is gewoon niet verantwoord. Terugdringen van migratie en bevolkingsgroei zou een speerpunt moeten zijn van rechts én links, want wat doet deze groei met de belasting op onze natuur en milieu, of de prijs van woningen? Met de druk op de zorg en het onderwijs? Met de verzorgingsstaat? Waarom kan hier niet op een rationele manier over gesproken worden met de feiten in de hand? Het CBS is echt geen PVV bolwerk.

  Het zijn trouwens juist de “populisten” die al jaren hameren op het indammen van asielmigratie uit veilige landen. Dit is misschien qua aantallen personen niet de grootste groep, maar zorgt wel voor veel sociale problematiek. Dat de gevestige politiek daar niets aan wil doen is iets anders.

 22. Michiel

  Herman:
  PvdA/VVD/CDA/D66 is allemaal al jaren zo goed als hetzelfde.
  Daarnaast kan de burgermeester natuurlijk niet eenzijdig drugs legaliseren.

 23. Massegast

  @Michiel — Dank voor je stuk. Roerend mee eens. Wanneer gaat de immigratie eens op een zakelijke manier besproken worden? Zonder taboes. Zonder racisme-geroep, WO II vergelijkingen. We worden over 10 jaar wakker en dan is er geen weg meer terug. De consequenties zullen enorm zijn. En degenen die nu mbt dit onderwerp de boot afhouden, die zullen het kwaadst zijn. Mark my words.

 24. Cico

  “Er is een enorme waardering voor Utrecht zoals het is. Ik vind wel dat die trots, die in de stad merkbaar is, wat meer uitgedragen mag worden. Dat mogen we ook wel laten zien, want ik denk dat er veel is om trots op te zijn.”

  Ik krijg zoveel jeuk van dit soort PR platitudes. Zouden er soms mensen zijn die in een stad wonen die ze intens haten?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).