Dit zijn de plannen voor Bedrijvenpark Strijkviertel; meer banen, minder parkeren en meer groen Dit zijn de plannen voor Bedrijvenpark Strijkviertel; meer banen, minder parkeren en meer groen

Dit zijn de plannen voor Bedrijvenpark Strijkviertel; meer banen, minder parkeren en meer groen

Dit zijn de plannen voor Bedrijvenpark Strijkviertel; meer banen, minder parkeren en meer groen
De gemeente Utrecht wil Bedrijvenpark Strijkviertel grondig herinrichten. Het moet een ‘hoogwaardig en duurzaam’ bedrijventerrein worden, waar straks nog meer mensen kunnen werken. Daarnaast is in de plannen te lezen dat er een ‘flink’ groen en waterrijk gebied bijkomt en dat er meer ruimte komt voor sport.

De gemeente Utrecht wil Bedrijvenpark Strijkviertel grondig herinrichten. Het moet een ‘hoogwaardig en duurzaam’ bedrijventerrein worden, waar straks nog meer mensen kunnen werken. Daarnaast is in de plannen te lezen dat er een ‘flink’ groen en waterrijk gebied bijkomt en dat er meer ruimte komt voor sport.

De gemeente Utrecht heeft afgelopen week het stedenbouwkundig plan voor het gebied vastgesteld. Daarin is te lezen dat er banen komen die nodig zijn om de werkgelegenheid mee te laten groeien met de groei van de stad.

“Aangezien het aanbod aan beschikbare kavels voor bedrijven in Utrecht steeds kleiner wordt en de vraag hoog blijft, is de ontwikkeling van Strijkviertel nu nodig”, aldus de gemeente.

Kleinschalig

Zo moet er zo’n 20 hectare aan ruimte komen voor bedrijven die aansluiten bij de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU). Dit zijn kleinschalige maakbedrijven. De gemeente noemt startups, scale ups, duurzame stadsdistributie, (duurzame) bouw- en energiebedrijven, ICT, laboratoria, creatieve bedrijven en vrije-tijds-bedrijven als voorbeeld.

“We verwachten zo’n 1.900 arbeidsplaatsen toe te voegen door arbeidsintensieve bedrijven met vooral banen op mbo-niveau, voor mensen die in Utrecht en omgeving wonen en dicht bij huis kunnen werken.”

Groen

De gemeente werkt bij de ontwikkeling van Bedrijvenpark Strijkviertel samen met drie mbo-instellingen. Het idee is om leren en werken met elkaar te verbinden. Zo zijn er ook plannen om een mbo-vestiging te openen in het gebied. “Waar bedrijven en onderwijs samenwerken en samen leren.”

Ook moeten er twee sportvelden in het gebied komen, waarmee het aangrenzende sportpark Rijnvliet kan worden uitgebreid. Een andere plek waar mensen straks kunnen recreëren is het nieuwe groene en waterrijke gebied dat tegen de Strijkviertelplas wordt aangelegd. Hierdoor krijgt het bedrijventerrein volgens de gemeente een ‘parkachtig’ karakter, dat onder andere ruimte biedt aan wandelen, fietsen en sporten.

Duurzaam

De bouw van het nieuwe gebied moet duurzaam en circulair zijn. Dat betekent dat de materialen voor de gebouwen en openbare ruimte herbruikbaar zijn. Omdat de ruimte in het gebied beperkt is wil de gemeente een aantal voorzieningen delen zoals parkeerplaatsen voor werknemers en laad- en losstraten.

De volgende stap in de ontwikkeling van het gebied is het opstellen van het omgevingsplan. Zodra dat eenmaal is vastgesteld kunnen de eerste kavels naar verwachting in 2023 worden uitgegeven.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Hns

  Verduurzamen, jawel. . . .zo’n 1900 werknemers ervij, maar minder parkeer ruimte. Hoe moeten die mensen er komen? OV? Ja op bepaalde iren, maar de flexwerkers dan en de mensen die bijv vanuit hoograven moeten komen? Die zijn tijden onderweg met dat goede OV. En al die vrachtauto’s van toeleveranciers die moeten laden on lossen. Soms midden op de weg? Hier is weer heel goed over nagedacht.

 2. Rob H.

  Dat je in het Centrum parkeerplekken weg wilt halen is logisch. Maar hier? Zo goed is Strijkviertel niet te bereiken met het OV.

 3. Syl

  Prima fietsafstand lijkt me.
  En MBO werk/leerplek is grote behoefte aan, uitstekend idee.

 4. Koel Hoofd

  Er was laatst een raadsvergadering waar Duic helaas geen aandacht aan heeft besteedt, maar andere media wel:
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2186304/utrechtse-politiek-pleit-voor-een-maximum-snelheid-van-15-km-u.html
  https://www.ad.nl/utrecht/anwb-kraakt-utrechts-plan-om-overal-30-kilometer-in-te-voeren-dit-leidt-onherroepelijk-tot-opstoppingen~ad7c422d/

  1900 arbeidsplaatsen scheppen in een uithoek, en dan de weinige parkeerplaatsen laten delen, past precies in dat plan.

  Gelukkig mogen we binnenkort weer stemmen….

 5. Uuutje

  @Hns

  Wel eens van een fiets of electrische brommert gehoord? Daarnaast hebben veel bedrijven parkeerplek op hun eigen terrein. Dat hoeft dus ook niet nog op straat aanwezig te zijn.

 6. Wim

  Een industrie terrein is om bedrijven hun ding te laten doen niet om in een park te liggen.

 7. Tom

  @Hns
  Voor mensen die op rare uren moeten werken is het geen probleem als er minder parkeerplaatsen zou komen, midden in de nacht zijn ze toch wel leeg. Mensen uit Hoograven zonder fiets kunnen gewoon met bus 10 en 24 binnen een halfuur bij één van de zeven bushaltes op het bedrijventerrein uitstappen. Als je wel eens op deze plek bent geweest zul je weten dat het bezaaid is met desolate hitte-eilanden waar je nog niet dood gevonden wilt worden. Helemaal geen gek idee dus om te proberen het wat aantrekkelijker te maken.

 8. cas

  @ Tom, “Als je wel eens op deze plek bent geweest zul je weten dat het bezaaid is met desolate hitte-eilanden waar je nog niet dood gevonden wilt worden.” Dat heet een bedrijventerrein….. Geen park, woonwijk, natuur of iets anders. Zo is dat nu eenmaal.
  En er zitten distributie centra’s, autobedrijven, metaal bewerkingsbedrijven en wat andere losse bedrijfstakken. Die hebben meer profijt van bereikbaarheid dan een leuk groen boompje met een wipkip. Deze gemeente is echt compleet het spoor bijster.

 9. Rob H.

  @cas: en die medewerkers van die distributie centra’s, autobedrijven, metaal bewerkingsbedrijven en wat andere losse bedrijfstakken, die even een rondje willen lopen in de pauze, die moeten dat dan maar doen in desolate hitte-eilanden?

 10. cas

  @ Rob, op verschillende plaatsen een bankje en 2 boompjes er naast is echt genoeg. daarnaast is aan 2 zijden al een groene strook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).