Dit zijn de plannen voor het voormalige Pieter Baan Centrum; wonen, werken, horeca en een park Dit zijn de plannen voor het voormalige Pieter Baan Centrum; wonen, werken, horeca en een park

Dit zijn de plannen voor het voormalige Pieter Baan Centrum; wonen, werken, horeca en een park

Dit zijn de plannen voor het voormalige Pieter Baan Centrum; wonen, werken, horeca en een park
Mogelijke nieuwe situatie Pieter Baan Centrum. Afbeeldingen: Gemeente Utrecht
Het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht wordt straks een mix van wonen, werken en cultuur. Een deel van het erfgoed moet bewaard blijven, maar dat geldt niet voor alle delen van het gebouw. Daardoor komt er ruimte voor een oeverpark en een wandelpad langs de Kromme Rijn.

Het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht wordt straks een mix van wonen, werken en cultuur. Een deel van het erfgoed moet bewaard blijven, maar dat geldt niet voor alle delen van het gebouw. Daardoor komt er ruimte voor een oeverpark en een wandelpad langs de Kromme Rijn.

De panden werd tot 2018 gebruikt als psychiatrische kliniek. Daarna verhuisde het Pieter Baan Centrum naar Almere. De gebouwen aan de Gansstraat worden op dit moment antikraak verhuurd aan verschillende creatieve ondernemers.

Nu het complex niet meer gebruikt wordt voor Rijksdoeleinden, zal het Rijksvastgoedbedrijf de panden te koop zetten. De gemeente heeft de kaders vastgesteld waar de toekomstige koper zich aan moet houden.

Woningen

Zo moeten er onder andere woningen komen, waarvan 25 procent bestemd is voor zogenoemde bijzondere en kwetsbare doelgroepen. Een deel van deze mensen zal een vorm van ondersteuning nodig hebben. Van de overige woningen wordt 10 procent reguliere sociale huur, 30 procent middenhuur en 35 procent vrije sector.

Naast de woningen moet het voormalige Pieter Baan Centrum ook een culturele broedplaats worden met betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en kleine creatieve bedrijven. Ook komen er horeca en kleinschalige kantoren. Voor mensen van buitenaf komen er hoven en de oever van de Kromme Rijn wordt ontwikkeld tot groen oeverpark.

“Samen met de totale mix van functies krijgt het geheel een bijzondere nieuwe invulling waar mensen prettig kunnen samenwonen en zich kunnen ontwikkelen”, zegt wethouder Klaas Verschuure.

Historie

De gebouwen aan de Gansstraat hebben een rijke en in sommige gevallen grimmige historie. Zo werd gedurende de Tweede Wereldoorlog de barak gebouwd en onder andere dit deel is volgens de gemeente een belangrijke plek als herdenkingserfgoed.

Tekst loopt door onder afbeelding

Huidige situatie

In het concept dat is opgesteld staat daarom ook dat delen van het complex ook in de toekomst bewaard moeten blijven. Het gaat daarbij om het Huis van Bewaring, de barak en het voorste deel van het jaren ‘70 gebouw.

Park

Tegelijk komt er ruimte voor nieuwe onderdelen. Aan de oever van de Kromme Rijn gaan de parkeerplaatsen bijvoorbeeld verdwijnen, waardoor er ruimte komt voor het park, een wandelpad en groene hoven. Parkeren gebeurt straks voor een deel onder de grond.

Er zijn sinds oktober 2020 drie participatiebijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden. Ook op het plan dat er nu ligt kan nog tot en met 4 juli gereageerd worden. In het najaar verwacht de gemeente het definitieve plan klaar te hebben.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Len

  Daar mag je gezien de historie dan wel even een sjamaan doorheen laten lopen, die weelderig met wierook de boel van de juiste energie voorziet voordat er argeloze mensen in gaan wonen.

 2. RABE

  Met welke omwonenden gaan ze in gesprek.
  Aan de overkant is een begraafplaats.
  Het heet niet voor niks het luie end.
  Zo is het snel beslist.

 3. Lachgas

  Horeca?

 4. Moniek

  Nóg een park? O, het wordt een oeverpark. Mijn nordic walk-stokken gaan slijten!

 5. Lombokker

  Kunnen ze er niet een gevangenis van maken? Zo’n ouderwetse, waar de gedetineerden wasknijpers in elkaar moeten zetten, in plaats van op het internet te surfen.

 6. Jeroen

  Het voorste deel van het jaren zeventig gebouw lijkt me niet heel bijzonder. Heeft iemand een idee over de cultuurhistorische waarde daarvan?

 7. Binnenstadbewoner

  Nog een horecacentrum …? Al bestaande horecacentra op steenworp afstand: Rotsoord, Oosterkade (druk) en Ledig Erf (nog veel drukker).

  Beste is alleen wonen (geen hoogbouw), zeker geen horeca en wat groen/ parkje.

 8. JdV

  Huurwoningen? Waarom? Geen koopwoningen? Want daar is geen vraag naar in Utrecht? Bizar.
  Dure grond en dan huurwoningen waarbij mensen weinig binding met de omgeving en de stad hebben. Belachelijk.

 9. Hans

  @ JdV
  Da’s een misvatting best meneer of mevrouw, hetgeen u hier beweert: ‘Dure grond en dan huurwoningen waarbij mensen weinig binding met de omgeving en de stad hebben’.
  Er is niks mis met huurwoningen en met het huren van een goed huis. Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen in Utrecht. Kopen is voor de rijken of voor de jonkies met zeer rijke ouders geworden. Prijsopdrijving & Overbieding zijn de twee handen op 1 buik.
  10 % sociale huur is, gezien de wachtlijsten die soms meer dan 12 jaar (!) bedragen – wat mij betreft 90% te weinig. Eenmaal tevreden in je huurwoning kun je een prima band met je omgeving opbouwen en kan er sociale cohesie ontstaan. Daardoor gaan mensen zorg dragen voor hun leefomgeving, voor hun buren en voor hun stad in het algemeen.

 10. Baliekluiver

  Is er in Utrecht nog wel een plan zonder horeca mogelijk?

 11. Herman

  Hopelijk wel woningen voor starters en studenten en ruimte voor sociaal ondernemen en liefst nog wat cultureels.

 12. Fred

  Vroeger (jaren zestig) werd het me zo verteld:
  Ambtenaar: Mevrouw, ik ben op zoek naar , weet u waar ik hem kan vinden?
  Moeder: Ja, die kunt u vinden op het luie eind.
  Ambtenaar: Waar is dat ergens?
  Moeder: Nou, links zitten ze en rechts liggen ze. Succes.
  En dicht was de deur.

 13. Pjotr

  En hopelijk ook trappen aan het water, daar kun je zo leuk op chillen in de avond en de nacht!

 14. Mark

  Wel bijzonder dat 3 bomen en wat gras tegenwoordig al een park genoemd wordt.

 15. TJA…

  Hopelijk geen woningen voor starters en studenten maar eens een keer echt mooie en royale woningen voor rijkere senioren. Zodat die eens een keer de mogelijk krijgen om door te schuiven vanuit hun huidige woonplekken die vaak niet meer bij hun situatie passen.

 16. Uuutje

  @ TJA

  Aangezien de gemiddelde woningprijs in Utrecht 425.000 euro is en er genoeg nieuwbouwappartementen voor 600.000 verkocht worden is eigenlijk de conclusie dat er bijna alleen maar gebouwd voor kapitaalkrachtige rijke ouderen. Misschien moet je eens aan de andere kant van het spoor gaan kijken wat er daar allemaal gebouwd gaat worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).