Documentaire over gekraakt pand aan de Croeselaan in de maak Documentaire over gekraakt pand aan de Croeselaan in de maak

Documentaire over gekraakt pand aan de Croeselaan in de maak

Documentaire over gekraakt pand aan de Croeselaan in de maak
Een van de personages uit de documentaire.
Filmmakers Jet Wijngaards en Judith Haan (21) maken een documentaire over de woningnood aan de hand van verhalen uit het kraakpand aan de Croeselaan. Het gebouw werd in november voorafgaand aan het woonprotest gekraakt. Jet en Judith willen met de documentaire ‘een inkijkje geven in de bijzondere wereld van de kraakscene’.

Filmmakers Jet Wijngaards en Judith Haan (21) maken een documentaire over de woningnood aan de hand van verhalen uit het kraakpand aan de Croeselaan. Het gebouw werd in november voorafgaand aan het woonprotest gekraakt. Jet en Judith willen met de documentaire ‘een inkijkje geven in de bijzondere wereld van de kraakscene’.

Tijdens het Woonprotest in Utrecht maakte de groep krakers bekend op vrijdag 19 november de woning aan de Croeselaan gekraakt te hebben. De kraakactie was onderdeel van het woonprotest. Op de demonstratie in de stad kwamen honderden af. Voor het gekraakte pand verzamelde zich een groep sympathisanten nadat het Woonprotest was afgelopen.

In het pand wonen nu zes studenten tussen de 18 en 24 jaar. “Sommigen zijn opgegroeid in de krakersscene en anderen zijn via via in het wereldje gerold”, schrijven de filmmakers. “Ieder met een eigen reden, maar over één ding zijn zij het eens: de huurprijzen zijn hoog en bijna niet te betalen, voor zowel studenten als starters. Zou kraken dan een oplossing zijn? Of is dit niet te verantwoorden?”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het kraakpand aan de Croeselaan.

Twee kanten 

“Als makers staan we neutraal in deze kwestie. We begrijpen dat de woningnood heel hoog is en dat je zowel door necessiteit als uit protest een woning gaat betreden die al jaren
leegstaat. Anderzijds is het pand wel eigendom van iemand die zelf mag bepalen wat hij of zij ermee doet.”

Ze zochten contacten met de eigenaar van het pand aan de Croeselaan, maar hij wilde hen niet te woord staan, schrijven ze. “Om toch deze twee kanten te belichten stellen we kritische vragen aan de bewoners.”

Grijs gebied 

In het pand wordt druk geklust. Mensen helpen door onder meer bouwmateriaal en meubels te doneren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een aantal bewoners halen hout naar boven om mee te klussen.

“Met deze documentaire willen we nogmaals aankaarten wat het probleem is in onze huidige samenleving van woningnood en noodzakelijke, maar in publiekelijk oog ‘illegale’ handelingen van het kraken. We willen een inkijkje geven in de bijzondere wereld van de kraakscene waar de wetgeving grijs gebied is en we zowel de voor- als de nadelen van het kraken aan bod laten komen.”

De twee weten uit eigen ervaring en horen van mensen om hen heen hoe lastig het is om een betaalbare woonruimte te krijgen. “Als makers voelen we ons daarom geroepen om het probleem rond de woningnood aan te kaarten”, is te lezen op de pagina van hun crowdfundingsactie. “Juist onze generatie, studenten en starters, zijn hier immers de dupe van.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Matt

    Ik hoop dat ze de krakers ook vragen waarom er een ACAB spandoek aan de gevel hing. En of ze daarmee bijvoorbeeld de acceptatie van kraken hopen te vergroten.

  2. Yoshua

    Ik ken redelijk wat krakers in de stad en regio.
    Dat van de hoge huren en woningnood geroepen door krakers is de grootste onzin die er bestaat.
    Ik ben nog nooit een kraker tegen gekomen afkomstig uit een arbeidersgezin opgegroeid in een achterstandsbuurt.
    De meeste krakers komen uit welgestelde families en zijn in betrekkelijke rijkdom grootgebracht.
    Opvallend vaak in gezinnen van de zogenaamde “salon socialisten”, waarvan de ouders hoog op de sociale ladder acteren.
    Wat krakers we gemeen met elkaar hebben is dat ze allemaal de verkeerde afslag hebben genomen toen ze het tijdens de studie niet konden bolwerken.
    Er zit veel verdriet en frustratie bij de meeste krakers.
    Maar kraken vanwege hoge huren en woningnood, was in de jaren 70.
    Laat de twee docu makers eens duiken in de achtergrond van de krakers, spreek met ouders familie etc., etc.
    Dan zullen we te zien krijgen dat de krakers, met ondersteuning van naasten gewoon kunnen wonen, tot ze persoonlijke problemen hebben opgelost en zelfstandig verder kunnen met het leven.

  3. Kanaleneilander

    @Yoshua
    Je moet toch wel in een parallel universum leven om te beweren dat woningnood en hoge huren nu geen reden kunnen zijn om te kraken. Het idee van de ‘Wet kraken en leegstand’ uit 2010 (ook wel het kraakverbod genoemd), was dat er niet meer gekraakt hoefde te worden omdat er meer tegen leegstand gedaan zou worden. Van dat laatste is weinig terecht gekomen.

    Ik ken persoonlijk vooral krakers die gewoon hun studie hebben afgemaakt en banen of ondernemingen hebben. En in de panden vaak ook culturele en sociale activiteiten voor de buurt ontplooien.
    Zoals in alle bevolkingsgroepen zitten er vast rotte appels tussen, maar over het algemeen is de krakersbeweging wat mij betreft een verrijking voor de samenleving.

  4. Yoshua

    @Kanaleneiland,

    Wat je zegt, klopt helemaal.
    Ik beweer dat de meeste krakers niet uit gezinnen komen met een grote maatschappelijke achterstand waar maar weinig valt te kiezen in het leven vanwege armoede.
    Dat betekend absoluut niet dat dit rotte appels zijn, integendeel.
    Zijn bijna allemaal intelligente verstandige mensen, met persoonlijke problemen.
    Je benoemt wat ze doen, ik benoem wie ze zijn dat is het verschil.
    Ik ben niet tegen kraken, ben voor kraken.
    Kom regelmatig sinds de corona beperkingen in de bunker een feestje vieren.
    Mijn interesse ligt bij de mens en wie de mens is, jij kijkt naar de beweging en de groep.

  5. Hans

    Misschien is het wel een goed idee om de documentaire van Jet Wijngaards en Judith Haan eerst eens te gaan bekijken alvorens allerlei sociologische theorieën los te laten op de vraag wat krakers allemaal beweegt, uit welke milieus zij afkomstig zijn en of ze allemaal een ‘verkeerde afslag genomen hebben toen ze het tijdens hun studie niet konden bolwerken’? Wellicht werpt deze documentaire wat meer licht op deze kwestie. Wie weet?
    Kraken is het symptoom. Woningnood is de kwaal.

  6. Marcel

    Er is gebrek aan betaalbare fietsen dus jat ik er een. Gebrek aan betaalbare scooters dus jat ik er een. Gebrek aan een betaalbare telefoon dus jat ik er een. Nog even doorgaan? Je jat gewoon iets als je het niet kunt betalen. Woonruimte staat leeg, ik kan het niet betalen dus jat ik die woonruimte gewoon? Hoezo uitzoeken wat krakers bezielt? Kan ik aan mijn kinderen uitleggen: pappa, wat zit daar? Dat zijn mensen die niks hebben en het dus van een ander jatten. Mag dat dan? Nee, dat mag niet, niemand mag dat. Waarom gebeurd het dan? Ja,………

  7. Realist

    Het zijn linkse activisten die woningnood en van alles en nog wat gebruiken om zich af te zetten tegen de maatschappij. De standpunten zijn daarom nogal eens tegenstrijdig. Tegen woningnood demonstreren maar daarentegen iedereen welkom willen heten in NL gaat domweg niet samen.

  8. Speak Up

    @Realist

    De gastarbeiders zijn ooit door RECHTS gehaald (VVD met name; om de economie aan te jagen) de PvdA was tegen. De SP is nog steeds kritisch.

    Ook nu weer pleit de VVD voor meer migratie. Niet vanuit idealistische motieven, nee, omdat VNO-NCW, de bouwwereld en de tuinders daarom vragen. Om namelijk de economie in de toekomst te laten groeien met meer potentieel goedkoop personeel.

    Krakers zijn meestal tegen het politieke systeem zoals het nu bestaat. Je kan ze dus niet zomaar in een hokje links of rechts plaatsen. Ze hebben vaak, per kraakpand, een eigen agenda.

    @Marcel (of moet ik zeggen scherpsch…?)

    Appels met peren. We hebben namelijk een leegstandswet die het leeg laten staan van panden, bijvoorbeeld ten behoeve van speculatie verbiedt. Dit, omdat dit slecht is voor een buurt of wijken (meerdere redenen). Onderdeel van deze wet was het kraakverbod.

    Echter wordt er alleen gehandhaafd op het kraken en niet op hetgeen dat kraken eigenlijk overbodig zou moeten maken (al geloof ik daar niet in, actievoeren blijft nodig, want woningspeculaten handelen voor eigen gewin ten koste van de samenleving).

    Aangezien door rechtse/ neo-liberale ministsers en staatssecreatarissen de wet maar half uitgevoerd wordt en het idee van de wet, leegstand tegengaan en speculatie voorkomen niet tegengegaan wordt, eerder het tegenovergestelde, blijven acties, protest, kraken dus nodig. Het is burgerlijke ongehoorzaamheid. Het heeft een doel. En dan heb ik het niet over groepen party-krakers of oost-en zuid-europeanen.

  9. Utrechter030

    Super benieuwd naar de documentaire van Jet Wijngaards en Judith Haan. Ik ben zelf een woningzoekende en als student was het lang wachten op een woning. Als woningzoekende moet ik verder zoeken dan waar ik ben opgegroeid omdat er simpelweg te weinig betaalbare woningen. Ik heb gedoneerd. Hopelijk halen jullie je doel!

  10. Marcel

    @speak up,
    Ik ben de scherpsh niet, heb geen pseudo nodig. Ik heb gezegd, kraken is verboden, fiets jatten, telefoon, inbreken, auto jatten etc etc horen daarbij. Alles wat u erbij haalt is bla bla. Ik zit ook in de bouw, en wat u erbij haalt als speculeren voor verdienmodel is volledig achterhaald en eigenlijk fake news. En als het al gebeurd is het 1 op 100. En nogmaals, niet jatten wat niet van u is is een goede slogan voor je kinderen.

  11. Roel

    Waarom die onterechte frustraties met kraken en krakers? Word eens boos vanwege de woningnood en op de beleidsmakers en vrije-markt-parasieten die wonen onmogelijk maken.
    Niemands huis word hier afgepakt, zijn enkel vastgoedbeheerders en huisjesmelkers waarvan hun eigendom word onteigend. Geheel terecht, het recht op een dak boven je hoofd zou veel zwaarder moeten wegen dan het eigendomsrecht. Helemaal als het gaat om bedrijven die parasiteren op eerste levensbehoeftes.

  12. Speak Up

    @ Marcel, slecht ingelicht.

    Kraken is niet verboden volgens de details van deze wet. De leegstandswet wordt door het rijk en burgemeesters slechts half uitgevoerd. Leegstand en speculatie worden niet aangepakt, terwijl dit volgens de wet verplicht is. Het kraakverbod was onderdeel van deze ruildeal. Je kan niet een wet maar half uitvoeren, zonder het demonstratierecht daarover weg te halen. Overigens is het volgens deze wet aan de burgemeester om in te schatten of ze inzet op het handhaven vh kraakverbod of dat ze het kraken, al dan niet tijdelijk, toelaat. Die bevoegdheid heeft de burgemeester in dezen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).