Honderden mensen op de been tijdens Utrechts Woonprotest Honderden mensen op de been tijdens Utrechts Woonprotest

Honderden mensen op de been tijdens Utrechts Woonprotest

Honderden mensen op de been tijdens Utrechts Woonprotest
Foto's: Bas van Setten
Honderden demonstranten waren zondagmiddag aanwezig bij het Woonprotest in Utrecht. Het eerste uur werd de menigte toegesproken door een aantal sprekers en daarna volgde een mars door de stad. Na afloop werd het onrustig op de Croeselaan waar eerder deze week een pand was gekraakt.

Honderden demonstranten waren zondagmiddag aanwezig bij het Woonprotest in Utrecht. Het eerste uur werd de menigte toegesproken door een aantal sprekers en daarna volgde een mars door de stad. Na afloop werd het onrustig op de Croeselaan waar eerder deze week een pand was gekraakt.

Het Woonprotest begon om 13.00 uur op het Jaarbeursplein. Volgens de gemeente waren er naar schatting zo’n 500 tot 700 mensen op de been, de organisatie spreekt van 1500 mensen. De organisatie had een aantal sprekers uitgenodigd en nadat zij allemaal hun zegje hadden gedaan begon de stoet te lopen richting het centrum.

Via de Van Sijpesteijntunnel liepen de demonstranten het Vredenburg op. Onderweg werden leuzen geroepen en een enkeling stak een fakkel aan. Via de Nobelstraat liep de stoet richting de Maliesingel om vervolgens te eindigen in Park Lepelenburg.

Tekst loopt door onder afbeelding

Esma Kendir, lijsttrekker van Student & Starter, was een van de organisatoren van het Utrechtse Woonprotest. Zij zei eerder dat ze met de demonstratie de stad wilde wakker schudden. Vanuit de landelijke organisatie is een manifest opgesteld met daarin een tiental punten. Daarin staat onder meer hoe de leegstand moet worden aangepakt, hoe malafide verhuurders en makelaars buiten spel kunnen worden gezet, hoe betaalbaarheid kan worden gegarandeerd en hoe van (dreigende) dakloosheid prioriteit moet worden gemaakt.

Croeselaan

Nadat het Woonprotest was afgelopen liep een groep van zo’n 100 demonstranten door naar de Croeselaan, waar eerder deze week een pand was gekraakt. De politie had een afzetting gemaakt om te voorkomen dat meerdere woningen zouden worden gekraakt.

In de confrontatie tussen demonstranten en leden van de Mobiele Eenheid vielen een aantal rake klappen. Na korte tijd is de rust echter hersteld. De politie heeft zich momenteel teruggetrokken.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Een paar honderd man maar? Dat zal een fikse teleurstelling zijn voor de organisatie, die rekenden op duizenden deelnemers.

  Verder zeggen de foto’s van het deelnemersveld wel weer genoeg. De laatste paar communisten van Nederland weten elkaar nog een keer te vinden op de afscheidstournee.

 2. Koel Hoofd

  Kleine opkomst voor een groot probleem in Utrecht,
  De meerderheid stemde hier de afgelopen jaren op GL/D66, dat betekend onbetaalbaar duurzaam wonen in een onbereikbare ecobubbel.
  Dat staat namelijk keer op keer te lezen in de desbetreffende verkiezingsprogramma’s waarop de hoogopgeleide uniforme meute heeft gestemd zonder ooit de moeite te nemen om deze ook daadwerkelijk te lezen.

  In schril contrast tot deze foto’s van Duic bij dit artikel over deze demonstratie, is de kleur rood op de foto van NOS.nl wel overduidelijk in beeld.
  Een verwijzing naar de ‘rode politieke’ partijen welke het sociaal zijn ooit hoog in het vandel had? Sociaal rood bloed wat zich nu al vastklampend aan elitair groen nog een smoel hoopt te geven omdat ze het eigen gezicht al lang geleden verloren hebben aan de eigen idealen? Gaat lekker met onze democratie.

  Deze paar honderd demonstranten gaan het lokale elitaire groen echt niet overtuigen om bij een volgend college een oprecht sociaal gezicht te vertonen.
  Tot op heden is dat systematisch een gifgroene geldwolf met rode lippendienst welke van hele grote hoogte comfortabel op de grijze massa poept.

 3. Massegast

  Stel dat deze wooncrisis nog jaren doorgaat. Dan….. Kortomo, zet uw (politieke) fantasie maar aan het werk! Maar, zoals gebruikelijk in het aardse bestaan, het zal anders lopen.

 4. Kanaleneilander

  @Koel Hoofd
  Veel aannames en insinuaties in uw betoog, maar afgelopen decennia is landelijk de VVD aan de macht geweest, die hebben het blijkbaar ook niet weten op te lossen. Sterker nog, als er een partij is die op de ‘grijze massa poept’ zijn zij het wel.

  Verder is het natuurlijk niet zo zwart wit als u het stelt. Naast een wooncrisis hebben we ook een klimtaat- en energiecrisis. Het is allemaal wat ingewikkelder dan gewoon maar zoveel mogelijke woningen neerplempen en dan maar afwachten wat er in de toekomst gebeurt.
  Of dit college de juiste maatregelen neemt voor een toekomstbestendige stad weet ik niet, want ik heb te weinig kennis van (duurzame) stedenbouw, maar ik vrees dat u niet meer of beter hoeft te verwachten van andere partijen / coalities.

 5. JdV

  @KoelHoofd: Links heeft geen enkele reden om te bouwen voor de arbeider of de laag-verdienende inwoner. Het liefst wil links deze mensen helemaal niet in de stad zien. Voornaamste reden: ze stemmen op andere partijen. Dus door een gerichte woningpolitiek probeert links de haar onwelgevallige inwoners te verdrijven naar de randgemeentes zodat er uitsluitend hoog opgeleide en veel-verdienende inwoners overblijven die keurig op D66/GL stemmen. Op zich een begrijpelijk streven, ze gaan voor maximalisatie van hun invloed alleen jammer dat ze er niet eerlijk voor uit durven komen.

 6. Speak Up

  En weer de standaard polariserende(“links is de schuld van alles”) reacties in de comments,> doelbewust ook.Best vreemd, aangezien rechts het voor het zeggen heeft in grote delen van de wereld. Dit soort reacties worden doelbewust verspreid door reaguurders die er een dagtaak aan hebben om op allehande media links overal de schuld van te geven. Sociaal democratisch links is maar op heel weinig plekken aan de macht in de wereld en zelden geweest ook

  Het enige dat klopt is dat Groen Links te weinig middelen en mogelijkheden aanwemdt lokaal om de huizenmarkt los te trekken. D’66 is geen linkse partij. Nooit geweest ook. Ze zijn opgericht als afsplitsing van de VVD en helpen steevast de VVD landelijk in het zadel.

  Dat de wereld 1 groot neo-liberaal bolwerk is sinds Thatcher, Reagan en Fukuyama, is allesbehalve de schuld van links. Dat de markt boven de burger gaat is al helemaal niet de schuld van links. Zij zijn daar namelijk tegen.

  Dat de arbeider vergeten wordt is ergens de schuld van de arbeider zelf. Die is afgelopen jaren ernstig rechts gaan stemmen. Hij wordt gelokt met anti-emirgatie praat door rechtse partijen, maar die rechtse partijen voeren vervolgens beleid die de 1% rijksten en grote bedrijven en multinationals ten goede komt.. Vergeet niet dat zowel Forum als PVV stiekem keihard VVD beleid steunen, zeker op de economische vraagstukken en dat ze dus altijd de neo-liberale status quo steunen.

  Dat de PvdA in de jaren negentig zijn ideologische en dus linkse veren afschudde (en dus neo-liberaal werd) is iets dat je de PvdA ernstig kan verwijten.

  Het zou DUIC sieren als mijn reactie van gisteravond ook geplaatst wordt. Het begint op te vallen dat rechtsere reacties vaker door de moderation komen. Ook fijn als deze reactie geplaatst zou worden.

 7. W

  En de gemeenteraadsleden van D66, SP en Groen Links liepen zeker ook mee? 8 Jaar hebben zij de kans gehad om Utrecht aan woningen(vooral sociale) te helpen! Waar zijn die gebouwd?
  Niemand van D66, ook minister Wonen van D66, is met een oplossing gekomen!
  30! Jaar geleden heeft iemand al gezegd dat je woningen niet door vastgoedbedrijven of projectontwikkelaars moet laten kopen. Zij konden wel eigenaar worden van kantoren en andere bedrijfsgebouwen! Jammer dat dit niet opgepakt is. De woningbouwverenigingen mochten natuurlijk wel bouwen voor de sociale huur.

 8. Paul

  @jvd, niet gehinderd door kennis…in de overeenkomst tussen gemeente en diverse markt partijen is betreft nieuwbouw planning 35 % sociale woningbouw afgesproken…ofwel het handhaven van het huidige % maar dan beter stedelijk verdeelt over de wijken.In overvecht is nu bv 66% sociale woningbouw, dat wordt dus daar nu verlaagt, en in Oost wordt het % sociaal verhoogd….
  Met stemming makerij schiet niemand op..

 9. Inwoner van Utrecht.

  Heeft niemand door dat we tegen elkaar worden opgezet,zowel links,rechts,midden,boven,en onder.
  Dit is allemaal de schuld van een politieke elite die totaal geen visie heeft voor dit land,het is niet erg wat voor politieke stroming je bent,maar denk aan de welzijn van dit land inplaats van het patijbelang.
  Ik heb dit land zien veranderen in een sociaal land tot asociaal land.

 10. trol

  Speak up, goed betoog. Plak de alinea van JdV eraan en het klopt helemaal. Want al zou de arbeider links stemmen, de huidige linkse partijen (wellicht SP uitgezonderd) zijn er alleen voor de elite en eigen agenda, die vooral bestaat uit zelfverrijking, “Do as I say, not as I do” en extreem, zeer extreem Nimbygedrag.

  Verder inderdaad een scherp spandoek, nuttig ook. Staat ook vooral met elkaar in relatie. Nog even een fakkeltje afsteken en het pand is helemaal onbewoonbaar. Wat dat betreft zijn deze extreme linkse lieden niet anders dan de 4e generatie rellende jeugd en hun wellicht rechtse anti overheid/corona/vuurwerk equivalenten die we de laatste tijd weer vaak zien.

 11. JdV

  Prachtig hoe speak up bevestigd dat de arbeider tegenwoordig niet meer op GL of andere linkse partijen stemt. Dat is precies de reden waarom links de arbeiders weg uit de stad wil hebben en ze graag 1100 nieuwe stemmers per week importeren uit veilige landen.

 12. Paul

  Jammer van de zo lage opkomst voor zo’n groot Utrechts probleem…..

 13. Wim Vreeswijk

  De oorzaak van alle ellende stamt uit 1985, dus 36 jaar geleden, toen zonder enige volksraadpleging of referendum het open grenzen verdrag van Schengen geruisloos door het parlement heen werd geloosd. Dit klemt des te meer omdat Dr. Drees vlak ná WO-II reeds vond dat Nederland met 10 miljoen inwoners vol, zelfs overvol was en stuurde met vele miljoenen verhuiskostenvergoeding aan op massa-emigratie naar Canada, Australië en Zuid-Afrika. Enkele jaren later werd dit nog eens herhaald door Koningin Juliana in haar troonrede, Niemand van deze (Utrechtse) demonstranten had of heeft het hierover. Ondertussen staan onze grenzen al tientallen jaren wagenwijd open terwijl dezelfde tientallen jaren, op Monaco en Andorra ná. Nederland het meest overbevolkte landje van Europa was en nog altijd is. Dit lijkt mij hardnekkig wanbeleid van de politiek wat jarenlang kennelijk ook nog eens gedoogd is door de meeste inwoners.

 14. Wim

  vergeten we hier da t de laatste 20 jaar Leidsche Rijn is volgebouwd..

 15. Scherpschutter

  @Wim Vreeswijk

  Wel, de oorzaak van deze ellende stamt in werkelijkheid nog van een paar decennia voor 1985…. Er is namelijk een reden waarom dit soort bizarre internationale contracten (noem het geen verdragen) geruisloos door de kamers komen. ‘We’ zijn al heel lang niet meer de baas in dit land, voor zover -en indien- je nog van een land kunt spreken. Of politici wat dat aangaat.

 16. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Klopt, sinds 1955 GW art. 94.
  Dat is al heel lang geleden…
  Er is intussen een hele generatie opgegroeid die niet beter weet dan dat Brussel ‘de baas’ is en Den Haag een lokale poppenkast.
  Depressing really….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).