EenVandaag: ‘Demonstranten sloten Sabine in bij Utrechtse abortuskliniek’ | De Utrechtse Internet Courant EenVandaag: ‘Demonstranten sloten Sabine in bij Utrechtse abortuskliniek’ | De Utrechtse Internet Courant

EenVandaag: ‘Demonstranten sloten Sabine in bij Utrechtse abortuskliniek’

EenVandaag: ‘Demonstranten sloten Sabine in bij Utrechtse abortuskliniek’
Het Vrelinghuis. Foto: Bas van Setten
Het is nog iedere week raak bij de abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht; anti-abortusdemonstranten protesteren op onorthodoxe wijze bij de kliniek aan de Biltstraat. DUIC sprak al eerder met betrokkenen en ook EenVandaag doet er nu verslag van.

Het is nog iedere week raak bij de abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht; anti-abortusdemonstranten protesteren op onorthodoxe wijze bij de kliniek aan de Biltstraat. DUIC sprak al eerder met betrokkenen en ook EenVandaag doet er nu verslag van.

“Bonken op autoruiten, de toegang blokkeren en folders uitdelen van verknipte embryo’s. Anti-abortusdemonstranten laten geen middel onbenut om zwangere vrouwen te overtuigen van abortus af te zien”, schrijft EenVandaag.

In september vorig jaar waarschuwde de kliniek al voor ‘agressieve anti-abortusdemonstranten’. Bijna iedereen die het gebouw bezoekt wordt aangesproken door de demonstranten. Manager zorg van de kliniek, Bar-Lev Querido, zei toen al tegen DUIC: “Hierbij schuwen zij niet om bijvoorbeeld medisch-technische informatie te geven die simpelweg niet klopt of patiënten na te roepen. Hierdoor wordt onnodige en onwenselijke onrust gecreëerd bij de patiënt.”

EenVandaag sprak onlangs met Sabine. Na een gewenste zwangerschap waren er medische complicaties ontstaan die de aanstaande ouders dwongen tot een abortus. Op de website van het actualiteitenprogramma is te lezen: een heftige tijd volgde, omdat hun kindje zeer gewenst was. In december had Sabine een afspraak bij de abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht. Bij aankomst kwam er meteen een vrouw op haar aflopen.

Sabine: “Ze deed zich voor alsof ze van de kliniek was en begon meteen op mij in te praten. Ik en mijn man wilden doorlopen, maar ze probeerden ons echt tegen te houden.” Uiteindelijk kon Sabine doorlopen, maar niet voordat de demonstrant een folder aan Sabine geeft waar onder andere plaatjes instaan van kapot geknipte embryo’s. “Dat is echt het laatste waar je als zwangere vrouw op zit te wachten.”

(Tekst loopt door onder video)

Het is overigens geen nieuw verschijnsel. De kliniek, waar meerdere patiënten voor een zwangerschapsafbreking per dag binnenkomen, bestaat al sinds de jaren ’70. Demonstranten staan net zo lang voor de deur. Tegenwoordig staan er in verschillende samenstellingen, meerdere malen per week demonstranten voor de deur die vanuit religieuze overtuiging vinden dat er gedemonstreerd moet worden tegen abortus en opgekomen moet worden voor het belang van de ongeboren vrucht.

De demonstranten zijn er hevig van overtuigd dat abortus verkeerd is. Querido: “Er is geen stok tussen te krijgen, ook niet met redelijke argumenten.”

Openbare orde

De hinder die de vrouwen en de kliniek ondervinden is bekend bij de politie en de gemeente Utrecht. De wijkagent komt regelmatig langs om in gesprek te gaan met de demonstranten en mensen van Het Vrelinghuis, maar zolang de demonstranten de openbare orde niet verstoren en op de openbare weg blijven zijn zij niet in overtreding.

“De ene staat rustig voor de deur te bidden, en de ander belaagt iedereen die naar binnen stapt. Ondanks dat de demonstranten nooit fysiek geweld gebruiken kan de benadering van sommigen wel zeer intimiderend en agressief overkomen. In ieder geval komt het de gemoedstoestand van de vrouw en vaak ook haar begeleider niet ten goede”, aldus Querido.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. bee

  nou,kom er maar in UTRECHTER 2 .
  je wilde toch een toelichting ,bij deze.

 2. Marcel

  Te idioot voor woorden. Er staat zelfs een manlijke demonstrant bij. Wat weet die er nou van? Als echtgenoot van en als ik meeloop naar dan weet ik wat mij als man te doen staat. Intimideren naar de demonstrant toe?
  Beetje fors wegduwen zou mij oplossing zijn.

 3. Nlz

  Ach ja, de uitwassen van religie…
  Ik blijf er bij dat religie is als een penis. Het is prima als je er een hebt, en je mag er ook gerust trots op zijn. Maar duw hem in mijn gezicht en we hebben een probleem.

  @ Marcel: Het rotte is dat de kans groot is dat jij dan degene bent met gezeur van de politie, en niet zij. Ik zou er in ieder geval bij zeggen “Ik verzoek u drie maal om uit mijn weg te gaan, doet u dit niet, dan zal ik u opzij moeten zetten”. Dan heb je ze genoeg kans gegeven om dit ook daadwerkelijk te doen.

 4. Frits

  Eigenlijk zou je uit moeten zoeken bij welke kerk deze lieden horen en daar op zondag voor de mis kerkgangers lastig gaan vallen.

 5. BdV

  Hoera voor de abortusklinieken, want zonder deze gezamenlijke aartsvijand zouden deze irritante religie-fanaten helemaal nooit een o zo nuttige en dankbare bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren.

 6. Bernhard

  Tijd voor een tegendemonstratie. Op welke dagen en tijdstippen staan die christengekkies daar?

 7. Anti Antiabortus

  Taak voor Van Zanen. Gebiedsverbod opleggen, demonstreren doen ze maar op het Berlijnplein.

 8. Gert

  Als ze zich nuttig willen maken en iets voor andere mensen betekenen, laat ze dan de vaat gaan doen of stofzuigen bij mensen die dat zelf niet of nauwelijks kunnen of zo, in plaats van hier te gaan demonstreren en mensen lastig te vallen. En ja, als groep specifiek daar gaan staan met als enige doel te proberen mensen op andere gedachten te brengen is de definitie van demonstreren.
  Nog afgezien van het feit dat sommige vrouwen er niet voor kiezen om naar die kliniek te gaan maar wel moeten omdat het embryo in de baarmoeder niet levensvatbaar was maar wel groot genoeg dat het lichaam er zelf niet op een ‘natuurlijke’ manier van af kan komen, gaat het die religieuzen gewoon verder helemaal niet aan waarom mensen daarnaartoe gaan. Dat is de verantwoordelijkheid van degene(n) die de kliniek bezoeken.

  De verplichte bufferzone zoals aan het eind van de video wordt voorgesteld lijkt mij een uitstekende oplossing.

 9. Gomanji

  elk ongewenst kind is er weer een. Ik zou het zelf ook heel naar gevonden hebben al had ik hier nu niet geweest.

 10. Cas

  Als je de hele dag kan demonstreren moeten wij misschien eens hun uitkeringen en subsidies stopzetten. Zijn we er snel van verlost

 11. mees kees

  Lijkt me een uitstekend plan, dat gebiedsverbod. Doe er maar een paar (kilo)meter bij a.u.b. Misschien kan de kliniek dat dan bij wijze van service aan de clientèle voorleggen aan de rechter. Met een positieve (voor de clientèle) jurisprudentie, kan dat uitgerold worden voor alle abortusklinieken, want er zijn er ongetwijfeld meer die deze hinderlijke ‘relirakkers’ voor hun deur hebben.

 12. katja

  Religie blijkt maar weer eens de slechtste uitvinding van de mens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).