Sinds 6 februari worden vluchtelingen opgevangen aan de Pahud de Mortangesdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Op deze tijdelijke opvanglocatie is ruimte voor driehonderd vluchtelingen en dertig jongeren. Net als bij de opvanglocatie aan de Einsteindreef, vormt ‘Plan Einstein’ de grondslag van de asielopvang en inburgering. Wij namen een kijkje op het terrein en in de gebouwen van de nieuwe locatie.
In het nieuwe azc bieden de gemeente Utrecht en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tijdelijke opvang voor driehonderd asielzoekers en dertig jongeren. De eerste vluchtelingen lopen deze dagen over het terrein, bestaande uit meerdere containerwoningen met in het midden een plein. Het deels overdekte plein, dat nog bekleed moet worden met bloemen en planten, staat vol met picknickbanken en speeltoestellen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Ook is er een recreatieruimte waar de nieuwe bewoners, jongeren en andere buurtbewoners samen kunnen komen. Inmiddels hebben honderdzestig vluchtelingen van twaalf nationaliteiten een woonruimte betrokken. Ongeveer de helft van deze vluchtelingen heeft de Syrische nationaliteit.
Iedere woonruimte bestaat uit twee stapelbedden, een woongedeelte, eigen keukenblok met koelkast en sanitair. Die laatste twee waren vaak genoemde wensen van de vluchtelingen. De gemeubileerde ruimte van 22 vierkante meter is bedoeld voor vier personen. Dat kunnen gevluchte gezinnen met kinderen zijn, maar ook alleenstaande mannen of vrouwen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Dertig jongeren
Daarnaast is er ruimte voor dertig jongeren uit omgeving Utrecht. Die zijn, op één studio na, allemaal in hun woonruimte getrokken. Deze woonruimtes zijn identiek ten opzichte van de woonruimtes voor de vluchtelingen. Echter zijn deze nog niet gemeubileerd en wonen de jongeren individueel in een studio.
Twee van deze bewoonsters zijn Zayira en Marit. Zij wonen sinds drie weken in het azc. “Ik was al twee jaar op zoek naar een eigen studio. Ten eerste was dat heel lastig te vinden, maar ten tweede was ik bang dat ik hierdoor weinig sociale contacten meer om me heen had. Wonen in een studio in het azc zorgt ervoor dat ik wel nog de gezelligheid kan opzoeken, maar ook alles voor mezelf heb en me eventueel terug kan trekken”, aldus Zayira.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Ook Marit is blij dat zij één van de dertig jongeren is met een studio in het azc: “Het is eigenlijk één grote culturele uitwisseling. Zodra je je voordeur openmaakt, zie je spelende kinderen op het plein of maak je een praatje met één van de andere bewoners.”
Plan Einstein
Voor de asielopvang heeft Utrecht ‘Plan Einstein’ ontwikkeld. Dit concept is ontstaan in de opvanglocatie van vluchtelingen aan de Einsteindreef en vindt ook op de nieuwe Utrechtse opvanglocatie en elders in het land navolging. Plan Einstein vormt de grondslag van de asielopvang en inburgering. Zo worden er taallessen gegeven, kunnen mensen hun werkvaardigheden verder ontwikkelen en zijn er workshops in ondernemerschap. Ook komen buurtbewoners op een laagdrempelige manier in contact met hun nieuwe buren onder het motto ‘samen wonen, samen leren, samen werken’.
Door COA werd aan DUIC gevraagd om niet in gesprek te gaan met de vluchtelingen om de bewoners zo rustig te laten landen in hun nieuwe woonomgeving. Het is nog niet bekend wanneer alle driehonderd asielzoekers zijn ingetrokken in de tijdelijke woonruimtes. De nieuwe, tijdelijke locatie is ten minste drie jaar beschikbaar gesteld door de huidige eigenaar van de locatie.
Gekoppelde berichten

Jongeren en vluchtelingen onder één dak in Overvecht
Plan Einstein, een woonproject aan de Einsteindreef in Overvecht waarbij jongeren en vluchtelingen samen in…

Vanaf begin volgend jaar worden 300 vluchtelingen opgevangen op plek van AlFitrah-moskee
Na maanden vertraging worden er vanaf 1 januari 2023 maximaal 300 vluchtelingen opgevangen aan de…
11 Reacties
ReagerenIn 1990 was een eenpersoons studio 45m2, kamer met keuken en aparte badkamer.
Anno 2023 is een ‘studio’22m2.
22m2 voor een student alleen, of voor 4 asielzoekers samen.
DIt is nou het directe gevolg van 30 jaar lang steeds meer mensen in hetzelfde land/stad willen proppen, de leefruimte pp wordt letterlijk gehalveerd.
Intensieven mensenhouderij.
Hugo de Jonge wil binnen paar jaar 1 miljoen woningen bouwen, die zijn voor grofweg 2.5 miljoen mensen, dus den Haag verwacht dat NL in 2030 bijna 21 miljoen inwoners heeft??
Intensieve mensen legbatterij.
Utrecht anticipeert daar al op en heeft als doelstelling alles binnen 10 minuten in de compacte stad, uit en thuis maakt dat 5 minuten, je woontoren niet meer uithoeven maakt dat 0 minuten.
Dus nog even en we hebben ook de ‘plofmens’ gecreerd terwijl de ‘plofkip’ intussen inhumaan wordt gevonden.
Oef, dat is lekker knus tegen elkaar aan slapen.
Ik hoop dat ze allemaal elke ochtend of avond kunnen douchen.
Ik snap niet waarom zo makkelijk met azielzoekers (72% goedkeuring) en zo moeilijk met kennismigranten (eis om minimaal 4500 euro bruto per maand verdienen). Het is beter als iedereen zich moet bewijzen door middel van werk?
Ook snap ik al die sociale huur voorkeuren niet. Wat is er gebeurd met iedereen gelijk?
@koelhoofd t woord “plofmens” kan zomaar woord van t jaar 2023 worden
@kh: goeie rekensom. Not.
Wat een hok. Met z’n tweeën op één cel in de gevangenis is nog luxer dan deze kooi.
Goed hoor.
@Sjaak
Ik zal het je voorrekenen.
Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft 2.15 personen. (CBS 2019)
1 miljoen woningen = 2.15 miljoen mensen.
We hebben nu al een kleine 18 miljoen inwoners + 2.15 miljoen is 20 miljoen en,
mensen krijgen ook kinderen, zeker als ze daarbij geholpen worden door de overheid. Dan zijn er nog de benodigde arbeidsmigranten (handjes) en kennismigranten (internationals) en het standaard assortiment aan oorlogsvluchtelingen, asielzoekers, beterlevenzoekers en alle mogelijke andere zoekers die ook recht hebben op gezinshereniging. 21 miljoen mensen in Nederland in 2030, als het tegenzit gaan we dat echt meemaken.
@Sjaak
En waarom niet?
Ik hoop dat het deze dames beter zal vergaan dan bewoners van een soortgelijk wooncomplex in Amsterdam.
https://www.at5.nl/artikelen/215159/zorgen-om-veiligheid-in-complex-waar-jongeren-en-statushouders-wonen
@Lombokker: en alleen in een studentenstad zonder kamertekort weet je dat kamernood geen rol speelt.