De nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht is geopend in het voormalige postkantoor aan de Neude. Dit had eigenlijk 13 maart moeten gebeuren maar dat kon niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Maandagochtend stonden tientallen mensen te wachten om een kijkje te mogen nemen in het nieuwe boekenpaleis.
Wethouder Anke Klein deed maandagochtend rond 10.00 uur de deur open van de bibliotheek. Samen met directeur Ton van Vlimmeren sprak ze haar enthousiasme uit over de nieuwe bibliotheek. Toen Van Vlimmeren en Klein naar binnen liepen klonk er gejuich en applaus: “Eindelijk open”, zeiden medewerkers tegen elkaar.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De opening van de bibliotheek gebeurde wel in aangepaste vorm. Alleen leden mogen de nieuwe locatie in, er gelden aangepaste openingstijden en bezoekers moeten via de website een tijdslot reserveren. In de bibliotheek zijn looprichtingen aangegeven en er staan desinfectiemiddelen. Ook moeten kinderen onder de 16 jaar samen met een volwassenen komen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Voordat de deuren opengingen stond er al een rij met bezoekers. Mevrouw Vermeulen uit Wittevrouwen was de allereerste die de nieuwe bibliotheek in mocht. Ze wilde eigenlijk om 09.30 uur al bij de ingang staan. Vanwege de kou ging ze toch wat later weg van huis, maar ze was alsnog de eerste. “Toen ik premier Mark Rutte hoorde zeggen dat de bibliotheken weer open mochten was ik al verheugd dat ik hier naartoe kon gaan. Ik heb al in de aanloop naar de opening verschillende keren kunnen kijken met rondleidingen maar nu is het echt open.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
De opening van de centrale bibliotheek is de afsluiting van een jarenlange renovatie van het Rijksmonument dat voor het eerst geopend werd in 1924. Ook door de aanwezigheid van de Albert Heijn, een grote fietsenstalling, boekwinkel Broese, buitensportwinkel Bever en Apple-winkel Amac zullen Utrechters het pand zeker gaan vinden.
Jerry uit Utrecht West is ook een van de bezoekers maandagochtend. Op een plattegrond probeert hij te zien waar hij in het gebouw staat: “Ja het is erg groot dus ik moet nog even de weg vinden.” Jerry leest veel en is daarom al jarenlang lid van de bibliotheek: “Het is niet te doen om alle boeken te kopen en sommige boeken die ze hier hebben zijn ook niet te koop.” Hij heeft nog een e-reader gekocht toen de bibliotheken sloten: “Daar heb ik wel op gelezen, maar het is toch niet hetzelfde, doe mij maar papier.”
Verder lezen over de nieuwe bibliotheek kan hier.
Gekoppelde berichten
Boekenpaleis opent maandag dan echt de deuren in monumentaal postkantoor aan de Neude
Een aantal vestigingen van de Bibliotheek Utrecht opent vanaf maandag de deuren, waaronder de locatie…
8 Reacties
ReagerenDie banieren en het woord in letters gespeld : bibliotheek, lijken mij wat nuttiger dan een kunstwerk wat het aangezicht doet vertroebelen en de duidelijkheid van de functie teniet doet.
Of het moet een versimpelde versie van het gepresenteerde kunstwerk worden, al is het mij nog steeds een raadsel waarom er überhaupt een kunstwerk moet komen.
Blij mee, als Utrechter. Echt een waardig vervolg voor dit prachtige, karaktervolle pand.
Utrecht, gefeliciteerd met deze aanwinst!! Mooi dat ook het historisch belangrijke gebouw zo’n waardevolle openbare
aanwinst is gebleven Wees er zuinig op!
Mooie bieb. En die letters lekker zo houden, een kunstwerk voegt niets toe en scheelt een hoop geld dat weer ergens anders voor gebruikt kan worden.
Wijze woorden Erwin ben alleen bang dat dit college hier niet van aantrekt.
Nu nog even die entree schoon houden. Er is nog geen vergunning voor het kunstwerk van Maarten Baas. Via de website Officiële Bekendmakingen wordt binnenkort het ontwerpbesluit gepubliceerd. Zes weken daarna neemt de gemeente een definitief besluit. Iedere Utrechter wordt in de tussentijd van harte uitgenodigd om een zienswijze op het plaatsen van het kunstwerk te geven..
Het is een prachtige bibliotheek geworden en ja, ik denk dat het kunstwerk van Maarten Baas prachtig staat op de entree. Een vrolijke toevoeging aan een heul statig gebouw.
Tis een prachtig gebouw en ik ben blij dat Utrecht een bibliotheek heeft gekregen die recht doet aan de stad. Hoewel ik me vaak erger aan de azijnzeikers hier op deze site, die werkelijk elk initiatief kapot weten te zeiken, moet me 1 ding van het hart: Wat is er een ongelooflijk lelijke pui tegen dit rijksmonument aangezet. Werkelijk wanstaltig. Waarom worden er elders in het land het ene na het andere mooie gebouw neergezet en is Utrecht in staat om zijn monumenten te verminken?? Wat is dat toch met deze stad?