De gemeente Utrecht heeft vier partijen geselecteerd die hun plannen voor het opwekken van energie in de polders Rijnenburg en Reijerscop verder mogen uitwerken. Dat plan gaat nu uit van drie windmolens en zeven hectare aan zonneveld. Dat zijn minder windmolens dan de acht die er volgens de gemeente mogelijk zijn.
Er is al een tijd een stevige discussie over het poldergebied Rijnenburg en Reijerscop. De gemeente Utrecht wil dat er duurzame energie wordt opgewekt. Op dat plan kwam kritiek, onder meer van grondeigenaren die in de polder liever woningen willen bouwen. In de Tweede Kamer riep een meerderheid ook op om het poldergebied te gebruiken voor woningbouw.
In juli vorig jaar deed de gemeente een oproep aan energiepartijen en stelde randvoorwaarden vast voor het energielandschap. Er zijn nu vier samenwerkende partijen die invulling willen geven aan het gebied. Energiecoöperatie Rijne Energie werkt hiervoor samen met energiecoöperatie De Windvogel, windmolenontwikkelaar Eneco en zonneveldontwikkelaar BHM Solar.
Verder uitbreiden
Rijne Energie laat via een persbericht weten dat de samenwerkende partijen meer grondposities willen krijgen zodat het aantal windmolens uitgebreid kan worden. De gemeente heeft eerder gezegd dat er plek is voor acht windmolens. Of dit gaat lukken is nu nog niet bekend. Volgens het huidige voorstel van de vier partijen komt er één windmolen in Reijerscop en twee op grond van de gemeente in Rijnenburg.
De selectie van het consortium Rijne Energie, De Windvogel, Eneco en BHM Solar houdt in dat geen andere initiatiefnemer windmolens in Rijnenburg en Reijerscop kan ontwikkelen. De regels staan een tweede ontwikkelaar voor windenergie namelijk niet toe.
De komende tijd gaat het plan concreter uitgewerkt worden, daarbij is het dus nog mogelijk meer windmolens en zonnevelden toe te voegen aan het plan. Het proces zal nog enige tijd in beslag nemen. Later dit jaar laat de gemeente hoe het gaat met de uitwerking van het plan.
Omwonenden mede-eigenaar
De gemeente zegt dat Rijne Energie ervoor gaat zorgen dat omwonenden mede-eigenaar kunnen worden van de windturbines en zonnevelden. Op die manier kunnen zij meeprofiteren van de winst. De aanleg van het energielandschap in de polders kan op z’n vroegst eind 2022 starten. Ook laat de gemeente weten dat in het ontwerpproces wordt rekening gehouden met mogelijk nieuw roeiwater.
Rechter
Onlangs gaf de stichting ‘Geen klap van de molen Reijerscop en Rijnenburg’ aan de gemeente Utrecht voor de rechter te slepen als zij doorgaat met het geven van vergunningen voor het plaatsen van windmolens in de gelijknamige polders.
Gekoppelde berichten
Bewoners Rijnenburg en Reijerscop dreigen met miljoenenclaim als gemeente doorgaat met windmolens
De nieuwe stichting ‘Geen klap van de molen Reijerscop en Rijnenburg’ dreigt de gemeente Utrecht…
Minister Ollongren gaat Utrecht niet dwingen tot woningbouw in polder Rijnenburg
Minister Ollongren heeft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze…
Utrechtse coalitiepartijen na geheim overleg: tot 2035 geen woningen in polder Rijnenburg
De Utrechtse coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben samen besloten dat er tot 2035 geen…
Dit zijn de verschillende plannen voor energieopwekking in de polders Rijnenburg en Reijerscop
De gemeente Utrecht heeft van verschillende partijen een plan ontvangen voor het opwekken van duurzame…
Woningen, windmolens, zonnepanelen en roeiwater: wat moet er allemaal komen in de polder bij Utrecht?
Wat moet er gebeuren met de kilometers aan weilanden die het poldergebied Rijnenburg en Reijerscop…
Vijf vragen over polders Rijnenburg en Reijerscop
Er is stevige discussie ontstaan rond het poldergebied Rijnenburg en Reijerscop. De gemeente Utrecht wil…
33 Reacties
ReagerenEr is natuurlijk nog wel één detail niet geregeld: de grondeigenaren willen het niet.
De Tweede Kamer en de grondeigenaren willen woningen bouwen daar, maar onze gemeente offert liever al het groen en licht op in de stad om een paar windmolens neer te zetten in Polder Rijnenburg.
Onbegrijpelijk. Zeker gezien de woningnood.
Wie betaalt overigens voor deze onderzoeken? En wie is eigenlijk de obsessief drijvende kracht achter dit “duurzame energie”-verhaal?
Yes! VOLtrappen die ruimte!
Al die zonnepanelen op grond die ligt te verpieteren terwijl er zoveel behoefte is aan vrije natuur en aan woningen. De woningnood is schrijnend. Zonnepanelen kunnen prima op daken worden aangebracht, windmolens zijn een plaag voor de omgeving. Net als een centrale op biomassa maar dat is weer een ander probleem. Hoe groen is Groen Links eigenlijk? Echt groen of gebruiken ze groen papier voor de contracten met ‘energiepartijen’ en vastgoedondernemers en vinden dat groen genoeg.
Afgelopen week in het nieuws:
In Zweden stroomuitval, mensen mochten niet stofzuigen, windstil en bewolkt, nauwelijks stroom via windmolens en zonnevelden. Er moest stroom komen van bijgeschakelde, vervuilende oliegestookte centrales.
Hopelijk steekt het volgende kabinet er een stokje voor! Er is NU woningnood en doorschuiven van dit probleem naar 2035 is onverantwoordelijk en onwijs. Als er een miljard op tafel komt kunnen de wegen en andere voorzieningen om de polder te ontsluiten aangelegd worden. Goed voor het aanjagen van de bouw en de toeleveringsbedrijven. Extra miljarden voor onderwijs kon ook. Bovendien kost geld lenen de overheid weinig met de huidige rentestand. Het schijnt zelfs geld op te leveren? Dan maar nog iets meer interen op het begrotingstekort zodat de ellende op de woningmarkt aangepakt kan worden en de bouwsector gestimuleerd.
Bijzonder weer, politiek bedenkt iets. Velen zijn tegen, maar puntje bij paaltje staan die windmolens er straks gewoon……
En dan nog vinden we het raar dat er bevreemding is tussen de politiek en het volk.
De gemeente zegt dat Rijne Energie ervoor gaat zorgen dat omwonenden mede-eigenaar kunnen worden van de windturbines en zonnevelden. Op die manier kunnen zij meeprofiteren van de winst zo zegt de gemeente en Rijne .
En dat is nu maar net de vraag er zijn in Nederland meerdere projecten die op die voorstellen de mist in zijn gegaan.
De zonnepanelen moeten op de daken van de woningen worden gesitueerd dan zijn de aanvoerlijnen kort en de bewoners hebben minimale lasten. Voor de algemene nutsvoorziening kunnen er zonnepanelen op alle platte daken van de openbare gebouwen met een voorziening van energieopslag. Zonneveleden zijn duur in aanleg vanwege de grote afstand tussen opwekker en gebruiker dus is het eenvoudig om die twee zaken bij elkaar te brengen.
Windenergie is alleen rendabel omdat het zwaar gesubsidieerd wordt.
En nu gaan omwonenden meeprofiteren van de winst.
Dat betekent dat er te veel subsidie wordt gegeven, en dat te veel gaat voor een deel naar omwonenden.
Beter zou het zijn de subsidie die kennelijk te hoog is, te verlagen.
Sja Herman… en dan even een stapje terúg: hoé kómt het dat bepaalde poppetjes in de politiek op dié positie zitten? Blijkbaar wíllen mensen dat dus. Een goed voorbeeld is die Weerdsingel waar al die omwonenden nu moord en brand schreeuwen omdat het op de schop gaat. Dat dit soort beslissingen door hun eigen All Stars genomen worden willen ze zelf maar niet zien.
@Theo
Precies .
Zelfs rutte heeft letterlijk gezegd dat windmolens enkel en alleen goed zijn voor de subsidie.
@Theo: over welke subsidie(s) hebben we het dan? Of roept u maar wat? En hebt u enig idee wat de kosten van niet duurzame energie zijn, de kosten van de ten gevolge van global warming noodzakelijke dijkverhogingen etc. niet meegerekend?
@Herman: Die vervreemding ontstaat met name doordat politici, mede door het geschreeuw van mensen als u, “het volk”, waar ik u en mijzelf overigens ook toe reken, veel te veel naar de mond praten en korte termijn “oplossingen” propageren die uiteindelijk geen oplossingen blijken te zijn, waardoor er vervolgens veel drastischer maatregelen moeten worden genomen die dan niet meer aan “het volk” kunnen worden uitgelegd. De klimaatcrisis en de stikstofcrisis zijn daar mooie (lees: niet mooie) voorbeelden van. De coronacrisis ook. Eerst mensen veel te ongezond laten worden door niets aan preventie te doen (te dralen met de invoering van een suikertaks, een rookverbod en een maatregelen opdat mensen meer gaan fietsen in plaats van autorijden, de BTW te verhogen op gezond eten etc.) en ondertussen de IC-capaciteit afbouwen omdat het allemaal goedkoper moet, en nu met de handen in het haar zitten omdat veel te veel dikke mannen van boven de 50 de IC overbelasten.
Daar gaat de groene oase…
Personen die tegen windmolens en zonnevelden zijn vinden het ook normaal dat er altijd stroom uit het stopcontact blijft komen…………….
@René: Helemaal gelijk. Het kortzichtige oordeel, van velen, dat duurzame energie zo duur is slaat nergens op. Bij een eerlijk vergelijk waarbij alle kosten (lasten) meegerekend worden schijnt het op zijn minst ongeveer gelijk te zijn.
Vroeger hadden we ook windmolens, daar klaagde toen niemand over. De huidige zijn natuurlijk wat hoger (efficiënter), maar ja onze maatschappij heeft zich verder ontwikkeld. Willen we aan ons klimaatdoel werken zullen we én én moeten doen, dus ook deze zonnepanelen en windmolens, en je kunt niet overal NIMBY roepen.
Wacht even,
dus om de planeet te redden steken we hele bossen met hun dieren en diersoorten de lucht in, zetten we windmolens neer die beschermde vogels en insecten weghakselen en vormen we gezonde agrarische bodem voor ons voedsel om tot dood stoffige stofgrond.
Heel logisch toch?
Gevolg is een versterkte afname van natuur en biodiversiteit en een sterke toename van CO2, vervuilde lucht en fijnstof.
Zoo ontzettend logisch, tich?
En ondertussen laten we de mensen die al in armoede leven de rekening betalen zodat ze geen geld meer hebben om te eten en jagen we kinderen de cobaltmijnen in en verwoesten we Latijns Amerika voor onze silicium honger voor zwaar giftige batterijen.
En nog steeds blijft de deugmens geloven in zijn eigen positieve bijdrage.
Het is allemaal zoooooo logisch…..maar voor mij heeft groen niets meer met positivisme, liefde en natuur te maken. Alles wat zich voor groen voordoet is super hypocriet, zwaar vergif, destructief, asociaal en onderdrukkend.
Daar gaat de mogelijkheid de polder vol te zetten met welkome huizen. Irritant zoals de gemeente het lukt zijn zin door te drijven.
..en de bewoners mogen nu wel meeprofiteren van de winst… ja, nu wel. Vandaar de hoge energieprijzen.
En weer een stapje richting een Europese black down. Want zonder onze fossiele of kerncentrales ook geen groene stroom. Ongelooflijk maar alweer waar. Hier de simpele heldere technische uitleg.
https://www.youtube.com/watch?v=aEfPhjVH8rU
@Harry: weer op een fact free mission zo te zien? Uit onderzoek blijkt dat er veel meer vogels om het leven komen op de wegen waar u met uw fijnstof en CO2 uitstotende bolide zo graag op rijdt dan door windturbines. Ook blijkt uit onderzoek dat de agrarische bodem door het veel te intensieve gebruik dat er van wordt gemaakt al lang niet meer gezond is. De door u bedoelde insecten en vogels kruipen, zitten en vliegen daar al vrijwel niet meer, zoals iedereen kan ervaren die daar wel eens wandelt of fietst. Wellicht hebt u zelf ook al gemerkt dat u uw autoruiten niet meer zo vaak hoeft te wassen. Tja, en dat er nog steeds aan greenwashing kan worden gedaan, is natuurlijk een grote schande, maar is iets dat door politieke partijen als de VVD (onder invloed van de Shells van deze wereld) tot stand is gekomen en – ondanks verzet van het groenere deel der natie – helaas nog steeds in stand wordt gehouden.
HArry, heb staat u vrij om de politiek in te gaan en uw ongetwijfeld veel betere (maar niet nader genoemde) oplossingen voor de bühne te brengen.
@HArry, Chapeau! Het enige wat je niet hebt opgenoemd zijn de harde knaken die er dankzij die ellende mee worden verdiend door die ‘groene duurzame deugers.’ Een van de 7 zonden van de mens, hebzucht.
Voor alle omwonenden, ga maar vast rekenen,
De hoogte van de windmolen x 10, woont u binnen die afstand, dan kan er in de toekomst aanspraak worden gemaakt op planschade.
Want dat zit nog bij de EU in de pijplijn….
En we weten allemaal dat D66 en GL heel graag doen wat de EU zegt omdat ze anders hun zin niet krijgen. Dus ongeacht wie er tegen die tijd op het Utrechtse pluche zit, de overheid draait op voor de schade.
Dat betekend u en ik, dus ga maar vast die verkiezingsprogamma’s doorspitten.
U heeft nog 25 dagen.
Liggen er al zonnepanelen op de daken van het Stadskantoor, Jaarbeurs of Utrecht CS?
@HArry
Wanhoop niet. Het komt allemaal goed. Ondernemers zullen de boel redden. Zij zullen niet aan de zijlijn blijven staan om ‘groenen’ deze planeet om zeep te zien helpen.
De versnelling in technologische ontwikkeling is ongelofelijk op het moment. Gedreven door het nobelste der nobele motieven (winst) vinden momenteel ongelofelijke innovaties plaats. Accutechnologie ontwikkelt zich in razend tempo, zonnepanelen worden steeds efficienter, de elektrische auto is al bijna beter dan de benzineauto en ook de windmolens van over 10 jaar zullen vele malen efficienter zijn.
Nog een paar jaar. Dan is het gedaan met de landschapsverwoesting en vervuiling van de groenen. Deze wereld zal niet worden gered door een Timmermans-achtige dwaas. Ze zal van de ondergang worden gered door een Musk-achtige multi-miljardair.
Laat me raden, als die zonne- en windparken eenmaal zijn gebouwd met veel subsidie wordt er ineens een nieuw datacenter van Microsoft of Google naastgezet dat toevallig al deze groene energie opslurpt.
Michiel, dat sowieso. Verder zijn het niet de bewoners die de grootste nimbies zijn, maar de groene deugers die alles er door duwen. Wat winst hier (een molentje) en vooral een accutje, betekent vervuiling en slavernij elders. Wat maakt het uit, wij kunnen gelukkig groen roepen en een schouderklopje aan onszelf geven. Beetje hetzelfde als met de biomassa. Het is niet ons opgestookt bos en niet ons diesel bootje (scheepvaart is een significant deel van de uitstoot) dat de bomen komt brengen.
@ Michiel: opdat u de DUIC kunt lezen en daar weer uw reacties op kunt geven.
@René
Het is je zeker ontgaan dat de Duic ook wordt geprint op gerecycled papier?
“Vroeger” gaven mensen hun reacties op artikelen in de media door middel van ingezonden brieven. Sommige kranten hebben die optie nog steeds.
Microsoft en Google hebben een heel groot energieslurpend verdienmodel: gemak en comfort dient de mens hier en nu. Alles geboren na 1995 weet niet beter.
@Rene
Jammer dat ook u zich laat verleiden tot den overbekende “persoonlijke niet inhoudelijke aanval”. Jammer, ook omdat ik uw mening en uitspraken over het algemeen als gewogen beschouw en best kan waarderen. Uiteraard niet mijn mening maar dat brengt mij niet u persoonlijk aan te vallen.
Ook het klimaatonderzoek staat (gelukkig) niet stil. Stil aan wordt aan factoren als windrichting en de zon een steeds belangrijke duiding gegeven.
Maar de huidige gesubsidieerde (zonder consent en dus opgelegd) oplossingen zijn nu eenmaal uiterst energiearm en alleen al daarom zeer vervuilend.
Even wat feiten over windmolens https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/windenergie/. Wat betreft de zonnepanelen, kunnen die niet op de daken van huizen?
@ Niels
Milieu centraal is opgericht door de overheid en geniet 2/3 subsidie van de overheid. Ze nemen bijv. geen standpunt in over biomassacentrales.
Ik heb liever dat ze er een kerncentrale neerzetten. Veel effectiever en efficienter en groener voor de stroomvoorziening.
Geen duizenden vogels, ganzen, eenden en zwanen die sterven door de wieken. Geen schroothoop aan materialen die over 15 jaar weer afgebroken moeten worden.
Durf dan echt voor duurzaam te gaan en bouw een kerncentrale
Geweldig, zonnepanelen leveren veel meer op per ha dan landbouw of veeteelt. Als er maar wel huizen onder komen, optimaal gebouwd, dan snijdt het mes aan twee kanten.