Geen extra maatregelen tegen anti-abortusdemonstranten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Geen extra maatregelen tegen anti-abortusdemonstranten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Geen extra maatregelen tegen anti-abortusdemonstranten in Utrecht

Geen extra maatregelen tegen anti-abortusdemonstranten in Utrecht
Het Vrelinghuis. Foto: Bas van Setten
Burgemeester Jan van Zanen ziet geen reden om extra maatregelen te nemen tegen de anti-abortusdemonstranten bij de kliniek aan de Biltstraat. Eerder deze week luidde het Humanistisch Verbond de noodklok omdat de problemen bij verschillende abortusklinieken in Nederland blijven aanhouden.

Burgemeester Jan van Zanen ziet geen reden om extra maatregelen te nemen tegen de anti-abortusdemonstranten bij de kliniek aan de Biltstraat. Eerder deze week luidde het Humanistisch Verbond de noodklok omdat de problemen bij verschillende abortusklinieken in Nederland blijven aanhouden.

Het probleem bij Het Vrelinghuis aan de Biltstraat bestaat al langer. In de zomer van 2018 heeft de kliniek zelfs een bord opgehangen waarmee werd gewaarschuwd voor ‘agressieve anti-abortusdemonstranten’. Mensen die het gebouw bezoeken, zoals vrouwen die een abortus willen ondergaan, worden aangesproken.

De demonstranten delen folders uit en proberen de patiënten te overtuigen om af te zien van een behandeling. “Hierbij schuwen zij niet om bijvoorbeeld medisch-technische informatie te geven die simpelweg niet klopt of patiënten na te roepen. Hierdoor wordt onnodige en onwenselijke onrust gecreëerd bij de patiënt”, zei Bar-Lev Querido, manager zorg van Het Vrelinghuis, eerder tegen DUIC.

Onbegrijpelijk

Verschillende Utrechtse politieke partijen kaartten het probleem nu weer aan en vroegen de burgemeester om maatregelen te nemen zoals het instellen van een bufferzone. “Ook in Utrecht worden vrouwen bij Het Vrelinghuis nog steeds lastiggevallen, ondanks eerdere gesprekken en maatregelen. […] Het is onbegrijpelijk en onacceptabel dat het recht op abortus anno 2020 nog steeds wordt betwist en vrouwen die een abortus willen ondergaan worden geïntimideerd”, aldus de partijen.

De burgemeester zegt echter geen reden te zien om extra maatregelen te nemen. “Er zijn regelmatig waarnemingen bij de kliniek door de toezichthouders. We hebben geen signalen gekregen dat de nauwkeurig omschreven voorschriften niet worden nageleefd.” Van Zanen zegt dat er alleen een bufferzone ingesteld kan worden wanneer het ‘gedrag van demonstranten verandert of de wetgeving wordt aangepast’.

De problemen in Utrecht staan niet op zichzelf. Een jaar geleden startte het Humanistisch Verbond de campagne ‘Vrij om over je eigen buik te beslissen’ om aandacht te vragen voor de toenemende intimidatie van abortuskliniek-bezoekers.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Volgens mij mag je niet zomaar flyeren… hebben ze een vergunning? Zijn het er meer dan 3? Is daar een vergunning voor? Dit is toch gewoon aan te pakken?

 2. wollie

  het wordt niet duidelijk wat de kliniek zelf al heeft gedaan in praktische zin. Kunnen mensen bij aankomst naar de receptie bellen en bij de auto of terreingrens worden opgehaald?

 3. Koel Hoofd

  Het is waanzinnig dat anti-abortus activisten vrouwen, die al een enorm moeilijke beslissing heeft moeten maken, zo lastig kunnen vallen.
  Kennelijk is deze vrouwen beschermen tegen een stel opdringerige hufters niet belangrijk genoeg voor onze burgervader die liever gaat fietsen.
  Schande!

 4. Hans

  Het is enorm treurig dat een stel bemoeizuchtige fanatiekelingen vrouwen, die om hen moverende redenen een abortus wensen, zo lastig durven vallen. Het gaat hier om een heel breekbaar onderwerp voor de vrouwen in kwestie. Het is volstrekt een aangelegenheid in de persoonlijke levenssfeer waar niemand op straat verder ook maar iets mee te maken heeft. Deze fanatici moeten hun dikke neus niet in andervrouws leed steken. Het valt me enorm tegen van Jan van Zanen dat hij hier niet wat vindingrijker en bovenal beschermend in op wil treden.

 5. René

  Tja, ChristenUnie in het College!

 6. Toine Goossens

  Nogmaals,

  Zelf in de benen komen en deze fundamentalisten tegenspreken. Neem een vuilniszak mee om de troep die zij op de stoep maken op te ruimen.

 7. Aylin

  De burgemeester zegt echter geen reden te zien om extra maatregelen te nemen. “Er zijn regelmatig waarnemingen bij de kliniek door de toezichthouders. We hebben geen signalen gekregen dat de nauwkeurig omschreven voorschriften niet worden nageleefd.”

  Dat zegt toch genoeg? Stemmingmakerij door het Humanistisch Verbond dus, de mensen die daar demonstreren houden zich prima aan de regels! Eerder heeft de gemeente tientallen keren een toezichthouder langsgestuurd om te controleren en niet één keer werden er regels overtreden. Het Humanistisch Verbond moet er maar mee leren leven dat er ook vrijheid van meningsuiting bestaat voor de mensen waar zij het niet mee eens zijn…

 8. BW

  @Aylin
  Je mist het punt. Niemand betwist vvmu of het demonstratierecht van deze demonstranten. Punt is simpelweg dat hun aanwezigheid op die plek volstrekt misplaatst en ongewenst is. Om te beginnen is de aanwezigheid van demonstranten op die plek totaal niet effectief. De bezoekers van die kliniek maken gewoon gebruik van mogelijkheden die de wet hen biedt. Die bezoekers zijn zelf geen beleidsmakers, dus als die wet je niet bevalt, dan ga je demonstreren in Den Haag. Verder tref je bezoekers van de kliniek op misschien wel het emotioneel zwaarste moment van hun leven. De beslissing om een abortus te laten uitvoeren wordt doorgaans niet licht genomen en dan komen een paar demonstranten de wond nog even verder openrijten. Tenslotte mijn belangrijkste bezwaar: niemand zit er op te wachten om ongevraagd jouw religieuze mening voorgeschoteld te krijgen. Ik kom op zondag na afloop van jouw kerkdienst ook niet ongevraagd meedelen hoe achterhaald en abject ik het instituut kerk wel niet vindt (want dat vind ik). Dat heeft niets te maken met vvmu of het demonstratierecht. Dat heeft te maken met goed fatsoen en weten wanneer je ergens niet gewenst bent. Verder belangrijk om je te realiseren: jouw recht op vrijheid van meningsuiting betekent voor een ander niet de plicht om te luisteren hè. Dat wordt nog wel eens vergeten.

 9. Pee

  @aylin

  Die vrije mening moeten ze dan maar ergens anders uiten in plaats van anderen lastig te vallen.
  Laten ze werk gaan zoeken want ze hebben teveel vrije tijd die ze op een nuttiger manier kunnen besteden.
  Je bent nog altijd baas over je eigen lijf en daar beslist niet iemand anders over,en al helemaal geen linkse demonstranten.
  Ze bereiken niets en zijn vreselijk irritant.

 10. Utrechter2

  Weer de voorstelling van zaken helaas waarbij gedaan wordt alsof heel Nederland allergisch is voor religie. De politie handhaaft de regels voor de mensen die graag door willen lopen en andere moeders zijn blij met de praktische oplossingen die worden aangeboden.

 11. BW

  @Utrechter2
  Aangezien je over dit onderwerp tot nu toe uitsluitend semantische discussies hebt gevoerd, mag je zelf ook best zorgvuldiger zijn in je formuleringen. Niemand heeft namelijk beweerd dat “heel Nederland allergisch is voor religie”, dat maak je er echt zelf van.

 12. Utrechter2

  @BW: nee, want ik wijs er (telkens) op dat er praktische hulp kan worden geboden, het is wel typisch al die halve waarheden.

  Verder is het mooi dat er ook Nederlanders zijn die niet allergisch zijn voor religie. Ik hoop dat die de ruimte krijgen om op vrijwillige basis een gesprek aan te gaan.

 13. Anna

  Is absoluut geen lastigvallen….

  Ze staan daaruit liefde om alternatieven aan te bieden te luisteren.
  Niet om te veroordelen..
  Uit liefde….
  Om ze te helpen….

  Als er financieel nood is kan er daar hulp voor gegeven worden door bijv dat ze een jaar gratis luiers krijgen..
  Het gaat om ongeboren levens.
  Wat krijgen deze ongeboren kinderen mee?

  Er zijn vrouwen zeer dankbaar dat er op weg naar een moeilijke beslissing hulp wordt aangeboden..
  Want dit weten we uit ervaring…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).