Gekraakt pand aan Archimedeslaan in Utrecht is ontruimd Gekraakt pand aan Archimedeslaan in Utrecht is ontruimd

Gekraakt pand aan Archimedeslaan in Utrecht is ontruimd

Gekraakt pand aan Archimedeslaan in Utrecht is ontruimd
Het gekraakte pand aan de Archimedeslaan in Utrecht is ontruimd. De politie is in de middag het complex binnengegaan. Er zijn uiteindelijk zes mensen gearresteerd.

Het gekraakte pand aan de Archimedeslaan in Utrecht is ontruimd. De politie is in de middag het complex binnengegaan. Er zijn uiteindelijk zes mensen gearresteerd.

De voormalige studentenwoningen aan de Archimedeslaan zijn afgelopen week gekraakt. Zondagochtend stond er een beveiliger voor de deur van het pand. Deze wilde volgens een woordvoerder van de krakers binnenkomen. Dit werd niet toegelaten en hierop alarmeerde de beveiliger de politie.

Daarna stonden agenten opgesteld rond het pand. Een woordvoerder van de politie zei zondagmiddag dat het Openbaar Ministerie moest bepalen wat de vervolgstappen zouden worden. Nu is duidelijk dat is besloten het pand te ontruimen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Groot complex

Hoeveel mensen er binnen zaten is niet bekend. Het gaat om een groot complex met daaromheen nog een stuk groen dat met een hek is afgesloten van de openbare weg.

Aan de achterkant van het gebouw stonden meerdere politievoertuigen waaronder arrestantenbusjes. Er zijn volgens de politie in totaal zes mensen gearresteerd voor huisvredebreuk. Twee daarvan zouden volgens een omstander uit het water zijn gehaald toen ze zwemmend wilden wegkomen.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Ja mooi. Als je gratis wilt wonen bouw je zelf maar een boomhut of zo. Voor niets gaat de zon op.

 2. Ton

  Ik protesteer !
  Nog voordat wij onze heilige mening hebben kunnen spuien is die alweer achterhaalt.

 3. Ger

  tot de zomer van 2019 woonden daar 400 studenten, staat nu dus al 2 jaar leeg terwijl er woningnood is: https://www.duic.nl/algemeen/plan-voor-2-000-nieuwe-woningen-aan-de-archimedeslaan-in-utrecht-stap-dichterbij/

 4. Piet

  @Ger, klopt studenten hadden er nog wel iets langer in kunnen blijven. Maar plannen maken aanvragen aanpassen overleggen met gemeente en andere betrokkenen kost nu eenmaal veel tijd. De ontwikkelaar wil een zo’n kort mogelijke termijn tussen eerste kosten maken(slopen en bouwklaar maken) en de verkoopopbrengsten. Daarom is het nog niet gesloopt maar als de ontwikkelaar straks weer moet gaan procederen om de krakers eruit te krijgen gaat het nog langer duren.

 5. Joris

  Bizar dat zoiets al zo lang leeg staat in deze tijd

 6. Binnenstadbewoner

  Top, direkt uitzetten van krakers zou voortaan altijd moeten gebeuren. Hoe sneller, hoe beter.

  Verder kraken verboden maken door dit gelijk te stellen aan woninginbraak dus met bijbehorende gevangenisstraf en strafblad. Plus ook alle veroorzaakte schade op de krakers verhalen. Eens zien of het kraken dan nog steeds zo leuk is.

 7. GeeWee

  Ik snap dat er soms in de projectontwikkeling tijd verloren gaat, wellicht door ‘de stifstof’? Twee jaar is echter wel heel erg lang. Goed dat dit middels een kraakactie aan de kaak wordt gesteld.

 8. Uuutje

  @ binnestadbsweoner

  Ja, 500 wooneenheden 2,5 jaar leeg laten staan nadat je de ex-bewoners er stamptepede uit hebt geschopt (op straat) is ethisch gezien lekker. En dat in tijden waarin 15-18 jaar wachttijd op een sociale huurwoning de norm is in Utrecht en in Utrecht de gemiddelde koopprijs richting 425.000 euro gaat; hetgeen ongeveer 50-60% van de mensen in dit land (of Utrecht) niet kan betalen.

  Prima actie deze kraak, dat dit morele verval van de samenleving (de politiek en justitie staan aan de kant van de enkeling die een recht van mensen uitbuit om er zelf godsgruwelijk rijk van te worden) aan de kaak wordt gesteld. De krakers zijn bereid zich hiervoor te laten arresteren en ervoor in de bak te belanden. Gevolg is dat de lege panden bewaakt moeten worden, want o ja, er zou maar iemand in willen wonen en slopen doet men het ook niet.

 9. JdV

  Gauw de sloopkogel er tegen. Dan kunnen de krakers gewoon lekker huur gaan betalen zoals alle mensen moetwn doen die te arm zijn om te kopen.

 10. Kees

  Wie wordt het volgende slachtoffer van de krakers? Lijkt mij duidelijk dat er snel een verbod komt.

 11. Binnenstadbewoner

  @ uutje met holle retoriek proberen recht te praten wat krom is. Krakers breken in (!) en betalen vervolgens maanden of jarenlang geen enkele huur of vergoeding aan de eigenaar – wonen dus gratis – en veroorzaken niet zelden ook nog eens overlast voor de buur en brengen enorme schade toe. En dat nog normaal vinden ook. Het is de wereld op zijn kop. Anderen lukt het uiteindelijk ook om linksom of rechtsom een woning in Utrecht of daar buiten te bemachtigen dus zouden krakers dat ook kunnen maar willen zij niet. Kraken als een lifestyle.

 12. Hans

  Kraken is het symptoom.
  Woningnood is de ziekte.

 13. Wouter

  @Binnenstadbewoner schaarse woonruimte laten leegstaan en dan met holle retoriek proberen recht te praten wat krom is. Het recht op betaalbare woonruimte ligt vastgelegd in de wet, als we dan toch gaan doen alsof wetmatigheid enige maatstaf is voor moraliteit. Krakers die een leegstaand studentencomplex kraken brengen geen schade toe, niet meer dan leegstand zelf in elk geval, en dat zou niet eens een argument mogen zijn voor een complex dat tegen de vlakte gaat. Huurinkomsten heb je sowieso niet of je het nou leeg laat staan of dat er krakers in zitten, dus dat is ook een fakking nog slecht argument. Tot slot leidt speculatie en leegstand tot nog hogere koop-/huurprijzen dus op een overspannen woningmarkt is kraken moreel gezien een van de beste dingen die je kan doen, behalve als je zelf een huisjesmelker bent natuurlijk…

 14. Hans

  @ Wouter
  Hear hear!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).