De gemeente Utrecht en KondorWessels Projecten (KWP) hebben onlangs een Intentie- en Plankostenovereenkomst getekend voor de bouw van nieuwe woningen op de plek van een voormalig scholencomplex aan de Archimedeslaan in Utrecht.
In het gebied moeten circa 2.000 woningen komen, waaronder studentenwoningen, starterswoningen en woningen in de vrije sector. Daarnaast komen er voorzieningen, waaronder een supermarkt. Bij de herontwikkeling wordt rekening gehouden met de ambities van de gemeente, zoals duurzaamheid, leefbaarheid en mobiliteit.
“Zowel de gemeente als KWP onderkennen het belang van een zorgvuldige maar ook snelle ontwikkeling, gezien de enorme woningbehoefte in de stad”, aldus de projectontwikkelaar.
Studenten
In het schoolgebouw uit 1975 zat tot juli 2007 de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht. Na het vertrek van de opleiding werd Aprisco de nieuwe eigenaar. Jarenlang was het onduidelijk wat er met het leegstaande pand moest gebeuren.
Om leegstand tegen te gaan kon de Stichting Tijdelijk Wonen (STW) studentenkamers realiseren in het schoolgebouw. In eerste instantie ging het om 192 kamers, maar daar werden later nog eens 200 kamers aan toegevoegd. De bijna 400 studenten die in het complex woonden, hebben hun kamers vorig jaar zomer moeten verlaten.
Grond gekocht
Het perceel waar het voormalig scholencomplex op staat is ongeveer 45.000 m2 groot en ligt tussen de Archimedeslaan, Daltonlaan en de A27 en A28 in. KWP heeft de grond onlangs gekocht van Aprisco, een vastgoedondernemer. Het scholencomplex wordt op korte termijn gesaneerd van asbest en daarna gesloopt.
De gemeente was vorige week nog ‘onaangenaam verrast’ door KondorWessels Projecten toen bleek dat de ontwikkelaar zich in een ander woningbouwproject, de Wilhelminawerf in de Merwedekanaalzone, niet aan de gemaakte prijsafspraken bleek te houden. KWP liet weten van mening te zijn zich wel aan de afspraken te houden, maar de gemeente zegt zich te beraden op de te nemen vervolgstappen.
Gekoppelde berichten
Utrechtse gemeenteraad vraagt opheldering over gedoe rond prijsafspraken Wilhelminawerf
Een overgrote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vraagt het college om opheldering over het gedoe…
Ontwikkelaar Merwedekanaalzone houdt zich niet aan prijsafspraken woningen; Gemeente Utrecht beraadt zich op stappen
Ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) houdt zich volgens de gemeente Utrecht niet aan de prijsafspraken die…
Wat wordt daar gebouwd? 400 studenten maken plaats voor nieuwbouw aan de Archimedeslaan
Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden…
15 Reacties
ReagerenOntwikkelaar Konder Wessels Merwedekanaalzone houdt zich niet aan prijsafspraken woningen; Gemeente Utrecht beraadt zich op stappen.
Enkele dagen later. De gemeente Utrecht en KondorWessels Projecten (KWP) hebben onlangs een Intentie- en Plankostenovereenkomst getekend voor de bouw van nieuwe woningen op de plek van een voormalig scholencomplex aan de Archimedeslaan in Utrecht.
Iets met een ezel die zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot. Zijn dit de stappen die de gemeente overweegt. Wat is dit hilarisch om te janken. Wat zijn de overwegingen van de gemeente Utrecht om weer met deze partij in zee te gaan die poep hebben aan eerder gemaakte afspraken. Wat voor soort mensen doen dit bij de gemeente en hebben we nog iets van een gemeente raad die hier op toe ziet.
Er waren al woningen toch?
Bromsnor is benieuwd of het net zo zal gaan als bij Wilhelminawerf? KWP heeft nadrukkelijk schijt aan dit soort afspraken. Boeteclausules misschien?
De gemeenteraad kiezen we zelf. Er is hier al vaker geopperd (in het verleden) dat het de raad aan kwaliteit ontbeerd om op complexe materie toe te zien. Wil je veranderingen bij de politieke partijen zelf? Wordt actief lid of begin een eigen partij.
@uutje
lekker makkelijk. je hebt een schilder ingehuurd. staat goed bekend maar je bent toch niet tevreden met het resultaat. ach ja, had je zelf maar schilder moeten worden..
de raadsleden hebben zelf hun functie gekozen, wat is er mis mee te mogen verwachten dat zij hun vak verstaan? persoonlijk heb ik overigens geen problemen met het functioneren van de raad.
@Uuutje En is deze gemeenteraad bij machte om als 4e stad van Nederland enige mensen in dient te nemen die iets meer kennis van zaken hebben. Ik gok dat er bij de gemeente wel enige mensen met een riant salaris rondlopen waar je iets meer van mag verwachten. Of zijn het alleen nog maar boekhouders die de WOZ en parkeerbelasting jaarlijks tot ongekende hoogte opstuwen en communicatie zwetsers die al het falen weer recht trachten te liegen. Hoeveel gemeenschaps geld moet er nog binnen deze gemeente verbrand worden. Het is heel hoog tijd voor verkiezingen en een coalitie die orde op zaken stelt en wel de verantwoordelijkheid kan dragen.
Wellicht een WOB verzoek door DUIC om de Intentie- en Plankostenovereenkomst tussen de partijen openbaar te krijgen?
En om te beginnen even nagaan voor welk bedrag KWP deze locatie heeft verworven. En dan ook nog even nagaan voor welk bedrag Aprisco de locatie destijds van de Hoge school heeft verworven. Dan weet je aansluitend snel wat het woonprogramma en de prijzen gaan worden.
Het is maar een idee….
Overigens is het duidelijk dat de A28 nu ter plekke verbreed gaat worden of komt er een ontheffing voor de gevelbelastingseisen.
Benieuwd wie het nieuwe asfalt van de verbreding gaat neerleggen? KWP in opdracht van RWS?
Wie was ook alweer gaan werken bij KWP? Was dat niet dat Rutte-vriendje die ook betrokken is bij de Granuliet vervuiling zaak?
@ Don
De gemeenteraad neemt geen ambtenaren aan.
Leer eens wat over staatsinrichting.
De gemeentesecretaris runt het stadskantoor en de ambtenaren.
Het college/ de coalitie heeft nauwelijks invloed op wie er rondloopt op het stadskantoor. En dat is maar goed ook. Anders waaien de ambtenaren met elke politieke wind mee. Anders heb je ook ambtenaren die dwars gaan liggen en beleid niet willen uitvoeren. Goed dat ambtenaren enigszins los functioneren van het college op dat moment.
@jaknerwatvan
Het zou fijn zijn als de raadsleden genoeg capaciteiten hebben. Echter is het een vrijwillig gekozen functie (wel enigszins betaald), bekleed door mensen die zich vaak naast hun gewone echte baan, zich extra willen inzetten voor de samenleving. Sommige zaken zijn helaas te complex geworden om er even bij te doen.
@Bromsnor,
KondorWessels was in Limburg bij de meeste omkoopschandalen betrokken. Laten we oplettend blijven.
Het gestuntel van de Gemeente is nu wel helemaal compleet. Falen ze eerst in het opstellen van een deugdelijke overeenkomst waarna ze maar wild vingerwijzend de projectontwikkelaar publiekelijk onder de bus flikkeren, blijkt er nog een andere reeds getekende overeenkomst te zijn met de projectontwikkelaar in kwestie, waar je dus nog mee moet samenwerken in het project straks.
Kan deze Gemeente nou werkelijk echt helemaal niets, behalve jaar 1900 stadswijken uit de grond stampen waar mensen straks vervoerloos in energiearmoede vernikkeld de winter door moeten komen?
Tsja Uuutje. “Naast hun gewone echte baan”. Weet je, raadslid zijn is een gewone echte baan. Daar gaat het dus fout. Al die hobbyisten die het erbij doen.
@HArry 29/10/2020 – 16:35
Asfalt zal niet door KWP gedaan worden, maar mogelijk wel een ander bedrijf van de Wessels groep.
Overigens verdwijnen die twee verbindingslussen die achterlangs lopen in de verbredingsplannen.
Stuurvrouwtje vindt het een oneerlijke strijd, die tussen gemeente-ambtenaren en mega-projectontwikkelaars. Oneerlijk qua budgetten, oneerlijk qua expertise en oneerlijk omdat ambtenaren zich aan de beginselen van behoorlijk bestuur moeten houden en bedrijven niet.
Dat je naar de rechtbank kan, is theoretisch mooi. Maar kost de gemeente (dus burgers) heel veel tijd en geld. En dat weten die bedrijven.
Het is gemakkelijk roeptoeteren vanaf de wal dat het beter moet.
@ Wim
Gemeenteraadslid zijn is verre van een full time baan. Je krijgt ook een vergoeding en geen salaris.
Je hebt geen enkel idee waar je het over hebt.