Gemeente en Verenigde Utrechtse Moslims zijn het oneens over prijs islamitische begraafplaats Gemeente en Verenigde Utrechtse Moslims zijn het oneens over prijs islamitische begraafplaats

Gemeente en Verenigde Utrechtse Moslims zijn het oneens over prijs islamitische begraafplaats

Gemeente en Verenigde Utrechtse Moslims zijn het oneens over prijs islamitische begraafplaats
Begraafplaats Tolsteeg. Foto: Google Earth
De gemeente en de Verenigde Utrechtse Moslims (VUMO) hebben nog geen overeenstemming gevonden over de prijs van het deel van Tolsteeg dat een islamitische begraafplaats moet worden. De laatste stand van zaken is dat de VUMO het bedrag dat de gemeente vraagt niet redelijk vindt en het perceel voor een ‘symbolisch bedrag’ over wil nemen.

De gemeente en de Verenigde Utrechtse Moslims (VUMO) hebben nog geen overeenstemming gevonden over de prijs van het deel van Tolsteeg dat een islamitische begraafplaats moet worden. De laatste stand van zaken is dat de VUMO het bedrag dat de gemeente vraagt niet redelijk vindt en het perceel voor een ‘symbolisch bedrag’ over wil nemen.

Er wordt al langer gesproken over de komst van een islamitische begraafplaats en de gemeente kreeg in 2020 al van meerdere moslimorganisaties het verzoek om een zo’n plek aan te leggen. Het college heeft onderzocht waar in de stad die begraafplaats zou kunnen komen en een deel van begraafplaats Tolsteeg bleek geschikt. In februari 2022 stemde de gemeenteraad in met het plan.

Grond zeven

Inmiddels staan er allerlei voorbereidende werkzaamheden op de planning. Zo wordt bijvoorbeeld de groenstrook tussen de begraafplaats en de achtertuinen van de huizen aan het Houtensepad hersteld. “Door de begroeiing onder de bestaande bomenstructuur te verbeteren, wordt de groenstrook langs de aangrenzende tuinen hersteld en daarmee ook de privacy voor bewoners en de aanwezigen op de begraafplaats verbeterd”, schrijft het college.

Ook de grond moet gezeefd worden voordat het kan worden overgedragen aan de VUMO. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er geen resten van oude graven in de aarde zitten. “De aanbesteding van deze intensieve activiteit wordt nu voorbereid. Zo worden er kaarten gemaakt waar en hoe diep er geruimd moet worden.”

Prijs

Ondertussen wordt onderzocht wat volgens de gemeente redelijke voorwaarden zijn om het perceel te verkopen. Een externe taxateur heeft het perceel getaxeerd. “Om de grondprijs te bepalen, heeft de taxateur rekening gehouden met het grondbeleid van de gemeente Utrecht, waarbij voor maatschappelijke functies als deze een gereduceerde grondprijs wordt gehanteerd.”

Op basis van deze taxatie heeft de gemeente vervolgens een bod uitgebracht aan de VUMO. Hierbij zouden de kosten zijn meegenomen die in het voorbereidende werk worden gemaakt. Ook zou de gemeente de VUMO meerdere alternatieven hebben aangeboden, waaronder de mogelijkheid om de grond in erfpacht te gebruiken zodat er geen eenmalige prijs betaald hoeft te worden, maar een jaarlijkse.

Symbolisch bedrag

“VUMO geeft aan een grondprijs conform het gemeentelijk grondbeleid niet redelijk te vinden”, schrijft het college. “Ook de grond in erfpacht verwerven vindt VUMO niet wenselijk. […] VUMO wil de grond overnemen voor een symbolisch bedrag. Volgens het kerkgenootschap is een commerciële exploitatie niet mogelijk, gezien de gewenste eeuwige grafrust. Een marktconforme prijs beschouwen ze niet als redelijk.”

Als beide partijen er niet uitkomen laat de VUMO volgens de gemeente zelf een taxatie uitvoeren.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. W

  Persoonlijk heb ik ook geregeld onenigheid met winkeliers aangezien ik hun vraagprijs onredelijk vind. Als ik dan zeg dat ik bereid ben het product voor een symbolisch bedrag over te nemen schoppen ze me de zaak uit. Life sucks.

 2. Pee

  Wij kunnen geen eeuwig graf meer krijgen .
  Aangezien er dus allemaal eeuwige graven komen moeten ze op een gegeven moment uitbreiden en moeten ze er meer grond bij hebben .
  Dat moet natuurlijk ook weer voor een symbolisch bedrag afgestaan worden .

 3. de Kreek

  Ik weet van mij ouders dat minimaal 10 jaar begraven op een begraafplaats al een klein kapitaal kost, als wij vertellen dat we dat wel erg veel geld kost, kregen we standaard te horen, dat er weinig grond is in NL en deze ook onderhouden moet worden, bla, bla, bla. Dan moet eeuwig begraven blijven, toch helemaal onbetaalbaar zijn of wordt er met twee maten gemeten???

 4. Lombokker

  Een ‘symbolisch bedrag’, met andere woorden, ze willen het voor nop krijgen.
  In een stad waar een enorm tekort aan woningen en bouwgrond is?
  Er wordt door de gemeente nota bene al een gereduceerde grondprijs gehanteerd omdat het gebruik een maatschappelijke functie betreft. Als de gemeente deze grond zou verkopen ten behoeve van woningbouw, zou dit een veelvoud opleveren van de prijs die VEMO er nu voor moet betalen.

  Dit getuigt naar mijn mening van een ernstig gebrek aan realiteitszin bij VEMO.

 5. Bill

  Typisch en terugkerend fenomeen bij sommige doelgroepen. Je geeft een vinger en ze willen de hele hand (of twee).
  Dit is gewoon gemeentelijk beleid, met een conforme marktprijs, betalen dus..

 6. WJM

  Een symbolisch bedrag voor eeuwige grafrust!
  Er moet toch overal betaald worden voor een graf?
  Daar moet de gemeente heel goed over nadenken, lijkt mij, want wat te doen met de uitbreidingsvraag? Is er nog veel vrije grond in Utrecht?

 7. Marcel

  Hoe zit het met de eeuwige rust van de mensen waarvan nu de graven worden geruimd? Beetje hypocriet verhaal van Vumo.

 8. FK

  Wij komen net terug van een prachtige reis naar Egypte. Daar is het land bezig met het verplaatsen van een enorme begraafplaats. Familie krijgt een alternatief aangeboden in de eigen buurt. De plannen met het terrein gaan sowieso door. Laten we het allemaal een beetje in balans houden. En het klopt dat Nederlanders tenzij ze heel veel geld betalen, geen recht hebben op eeuwige grafrust, ook al zou een aantal dit ook graag willen. Alternatief is een natuurbegraafplaats.

 9. Massegast

  Volgens mij is eeuwige rust alleen in de hemel verkrijgbaar, mits men daar natuurlijk recht op heeft.

 10. Joes

  Het bedrag van de gemeente niet redelijk?

  Dat is nog altijd aan de gemeente, de gemeenschap, dus WIJ, om te bepalen en niet aan de kopende partij die slechts een klein percentage van de mensen in NL representeert.

  Daarnaast, Nederland is geen Islamitisch land. Verre van. We hebben decennia lang gerebeld om religie UIT het dagelijks leven te krijgen en dan is er een fractie in ons land, naast de gristelijke fracties, die maar blijven proberen om macht en controle over levens van mensen te behouden, dat wil ik iig niet.

  Wil je een Islamitische begrafenis en graf dan moet dat maar in een Islamitisch land. Het eeuwig grafrecht kan niet en bestaat helemaal niet in Nederland, want grond moet altijd onteigend kunnen worden als de tijdsgeest daar om vraagt.

  Je kan niet beslissen over hoe toekomstige generaties leven en hun grond willen gebruiken. Dat heet over je graf heen regeren.

  Grote delen van Nederland krijgen met grondwaterproblemen van doen de komende 100 jaar (en langer) en er gaat een tijd komen dat grote delen van Nederland onleefbaar zijn geworden door waterproblematiek. Eeuwig grafrecht kan dus niet, niet in Nederland. Overigens stort er over een paar honder jaar een komeet op aarde die al het leven doet vernietigen. Eeuwig my ass.

 11. Wim

  Eeuwige grafrust kan niet meer in deze tyd , ook horen zij net als andere organisatie de markt conforme prijs te betalen.

 12. Utrechtvoorutrecht

  Het is niet meer van deze tijd om publiek gemeenschapsgeld te gebruiken voor strikt religieuze zaken, ongeacht welke religie. Het is al erg genoeg dat we noodhulp moeten sturen vanwege religie-oorlogen.

 13. Klaasjan

  Er is een prima en moderner oplossing en die heet crematie. Grafrechten zijn duur en na een paar jaren zit je met een probleem. Als islamieten daar nu eens over gingen nadenken. Ook hun regels zouden niet onwrikbaar vast moeten zijn.

 14. Fred

  Ze zullen weer hun zin krijgen.

 15. Nina

  We kunnen de miljoenen mensen in Nederland niet allemaal een eeuwigdurend graf geven. Dat moet echt anders. De grond is schaars ons land.

 16. Nico

  Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Het is net de zwarte markt in Vleuten jaren terug. Gemeente, vraag uw prijs en willen ze dat niet betalen dan gaat het over en kan er een andere bestemming voor gezocht worden. Maakt u er een park van bv, ook leuk.

 17. Ferry

  Je struikelt in de media over het woord antisemitisme terwijl uit de reacties hier de islamofobie ervan afspat….man man man. Men laat zich weer lekker kennen…..

 18. Herman1963

  De huidige graven op deze begraafplaats worden voor een niet gering bedrag max 10 jaar uitgegeven. Wil je verlengen dan ga je opnieuw betalen, en niet weinig ook. Daarom zou voor de Islamitische graven hetzelfde moeten gelden. Overname voor weinig lijkt me dan al helemaal onbespreekbaar.

 19. Frans Maasman

  @Ferry Buiten de reactie van Fred zie ik nergens islamofobie hoor. Enkel mensen die vinden dat eeuwigdurend grafrecht niet van deze tijd is, religie niet een maatschappelijke raadgever mag zijn, grond schraars is en dat je niet voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten.

 20. Ilene Krause

  Misschien nog even doorsparen? Dat zei mijn moeder ook altijd als ik iets wilde dat ik nog niet kon betalen….

 21. w

  @Ferry
  het is zorgwekkender dat u hier islamofobie uit concludeert, realiseert u zich dat wel?

 22. de Roeptoeter

  Ferry 28/4/2024 – 16:26
  Wat is er precies Islamofobisch aan? Er worden toch terechte punten aangedragen? Eeuwigdurend graf kan nou eenmaal niet. Net als dat we geen uitzondering kunnen maken voor in dit geval de VEMO. Wanneer je dat doet is het hek van de dam en kun je een stortvloed aan religieuze rechtzaken verwachten, van alle religies.

 23. Joes

  @ ferry

  Er staat werkelijk geen enkele islamofobe reactie tussen.

  Misschien ene lesje begrijpend lezen volgen?

  Dus als je vindt dat Islamieten geen voorkeursbehandeling mogen krijgen ben je al Islamofoob? Ik vind dat geen enkele religie een voorkeusbehandeling mag krijgen op andere belangrijke maatschappelijke thema’s. Wat ben ik dan?

 24. Koel Hoofd

  Eeuwige grafrust?
  In Nederland??
  Wat een fantasie…

 25. Ihsan

  Eeuwigdurend graf bestaat niet, ook niet in islamitische landen. Daar legt men gewoon snelwegen over begraafplaatsen, en daar kraait geen haan om. Gezeur om niets dus. En er is al decennia een islamitische begraafplaats op het oostelijk deel van Kovelswade. Gewoon netjes betalen zoals de rest! Het is heel triest dat de gemeente hier aan meewerkt en daarmee indirect zegt dat de mensen op Kovelswade niet echt islamitisch zijn begraven. Dat is een salafistisch uitgangspunt, en is beledigend voor mijn familie.

 26. Peter

  Vreemd besluit in 2022 van de gemeenteraad in een stad waar grond schaars is. En trouwens, het is voor een dubbeltje op de eerste rang liggen.

 27. de Kreek

  @Ferry Ik lees dat er maar één zijn politieke voorkeur uitdraag, dus zoek het eens wat dichter bij huis.

 28. Meneer Harmsen

  Begraven in land van herkomst een beter idee. En ook duurzamer…..

 29. Ihsan

  Het ergste vind ik eigenlijk nog wat Marcel constateert; De graven van christenen moeten worden geruimd voor de komst van “eeuwigdurende” islamitische graven, maaar zelfs voor dat ruimen hebben de islamitische organisaties geen geld over. De organisaties achter het VUMO eisen dus eigenlijk dat de gemeente de botten van christenen verwijderen op kosten van alle inwoners, en dat deze plekken daarna voor de eeuwigheid (wat dat ook moge betekenen) worden toegekend aan een selecte groep inwoners van de stad. Dit is echt heel erg fout.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).