Gemeenteraad stemt in met islamitische begraafplaats op Tolsteeg in Utrecht Gemeenteraad stemt in met islamitische begraafplaats op Tolsteeg in Utrecht

Gemeenteraad stemt in met islamitische begraafplaats op Tolsteeg in Utrecht

Gemeenteraad stemt in met islamitische begraafplaats op Tolsteeg in Utrecht
Begraafplaats Tolsteeg. Foto: Google Earth
De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met het voorstel voor een islamitische begraafplaats in de stad. Een deel van begraafplaats Tolsteeg wordt daarvoor aangewezen.

De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met het voorstel voor een islamitische begraafplaats in de stad. Een deel van begraafplaats Tolsteeg wordt daarvoor aangewezen.

Er wordt al langer gesproken over de komst van een islamitische begraafplaats en de gemeente kreeg in 2020 al van meerdere moslimorganisaties het verzoek om een islamitische begraafplaats aan te leggen.

Het college heeft onderzocht waar in de stad die begraafplaats zou kunnen komen en een deel van begraafplaats Tolsteeg bleek geschikt. Sinds 2013 is op dat deel niemand meer begraven. Door het beschikbaar te stellen wordt volgens de gemeente duurzaam gebruik gemaakt van de schaarse grond in de stad.

Eigen traditie

Nederland telt op dit moment twee islamitische begraafplaatsen, maar dat is te weinig om in de behoefte te voorzien. Op de gemeentelijke begraafplaatsen Kovelswade en Daelwijck zijn al vakken waar moslims volgens eigen traditie begraven kunnen worden. Die blijven in gebruik, maar daar is niet genoeg ruimte voor de komende jaren.

“Dit stelt moslims in onze stad in de gelegenheid in hun eigen gemeente te worden begraven en daarbij zoveel mogelijk zelf te kunnen voorzien in de uitoefening van rituelen naast de religieuze noodzaak van een niet-onderbroken (eeuwigdurende) grafrust”, aldus de gemeente.

Vervolg

De grond voor de begraafplaats bij Tolsteeg wordt door de gemeente verkocht aan Verenigde Utrechtse Moslims (VUMO), een samenwerkingsverband van acht Utrechtse moskeeorganisaties.

De gemeente gaat nu met VUMO in gesprek om voorwaarden te bespreken. Het terrein zal onder meer met een erfafscheiding gescheiden worden van de rest van Tolsteeg, dat in gebruik blijft als gemeentelijke begraafplaats.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Ik kan best begrijpen dat je andere mensen ter wille wil zijn, en op dit soort gebieden moet kijken wat je kan doen. Maar als er onredelijke eisen zijn kan dat niet. Utrecht scheurt al uit zijn voegen en er is niets duurzaams aan het voor altijd afkaderen van een stuk grond. Onbegrijpelijk dat de partijen hier in mee gaan om goede sier te maken.

 2. NoMansLand

  En heeft iemand al een rekensommetje gemaakt wanneer deze waarschijnlijk vol is? En wat dan?

  Ik begrijp de wens, maar in een drukbevolkt land is eeuwigdurende grafrust niet echt een goed plan.

 3. Peter

  Als de grond zo schaars is, sta dan alleen nog begrafenis toe op plaatsen waar al een begraafplaats is en verbied dan alle nieuwe activiteit. Geen plaats? Jammer dan. Bevorder liever crematie of nog moderner methoden.

 4. Realist

  Graven in Utrecht worden nu voor een bepaalde periode uitgegeven. Ben benieuwd of de eeuwig durende grafrust, een onbepaalde duur, dan ook voor alle andere graven gaat gelden.

 5. Lombok

  Eeuwigdurende grafrust is in Nederland juridisch onmogelijk, de gemeente belooft dus iets wat niet eens kan.

 6. Pee

  Wij kunnen geen eeuwigdurend graf meer kopen waarom hun wel?
  Dat is dus ook een vorm van racisme.
  Wij kunnen een graf voor maximaal 20 jaar bemachtigen en daarna kan je het steeds met 10 naar verlengen , mits ne het geld er voor hebt.
  Die moslimbegraafplaatsen liggen zo vol en waar willen ze ze dan gaan laten ?
  Of is er al rekening gehouden met de mogelijkheid tot uitbreiding want dat dat gaat gebeuren staat zo vast als een huis.

 7. Stadsie

  Het zou mooi zijn als iedereen hier gebruik van kunnen maken. Eeuwigdurend is voor de meesten helaas onbetaalbaar.

 8. Moslim

  Zolang je ervoor betaald is alles mogelijk. Het ligt aan je familie kinderen etc. Nederlanders (niet discriminerend bedoeld) betalen liever voor een crematie lekker goedkoop en weg is weg. Moslims zullen hier altijd geld voor neerleggen.

 9. Toine Goossens

  Wat een verschrikkelijke zeurreacties weer. Duidelijk nederLANDERS die al tijden niet meer op een kerkhof zijn geweest, maar die wel met de mond vol tandenknarsen staan als zij met iets nieuws te maken krijgen. Ha, de nieuwe conservatieven willen Utrecht behouden zoals het ooit was.

  Ga eens op een kerkhof wandelen en genieten van het aantal vogels dat daar leeft. Die worden namelijk niet gestoord, er zijn graven die er al 200 jaar in gebruik zijn.

 10. Marcel

  Lekker inclusief allemaal.

 11. Peter

  Ik vind persoonlijk begraven maar een onsmakelijke gewoonte, Moslim. Nederlanders kiezen niet voor crematie vanwege “goedkoop” (want zo goedkoop is dat nu ook weer niet), maar vanwege allerlei andere motieven.

 12. Ihsan

  Ik snap deze zin niet: ““Dit stelt moslims in onze stad in de gelegenheid in hun eigen gemeente te worden begraven en daarbij zoveel mogelijk zelf te kunnen voorzien in de uitoefening van rituelen naast de religieuze noodzaak van een niet-onderbroken (eeuwigdurende) grafrust”, aldus de gemeente.”

  Sinds wanneer kan de gemeente bepalen dat eeuwigdurende grafrust een “religieuze noodzaak” is? Door zo een ongenuanceerde stelling te poneren treed de overheid hier wel heel nadrukkelijk op het terrein van religie. Laat zulke uitspraken lekker aan een imam. Het is enkel aan een individu om zelf te bepalen welke religeuze regels hij of zij wil volgen. Er zijn zat moslims die gecremeerd worden. Mensen gaan met de tijd mee.

 13. Natte Otter

  @Moslim klopt. Alleen ik vind het geen verstandig beleid dat je iemand eeuwig durend iets beloofd op een plek. Een huis of bedrijfspand kan je onteigenen om de ruimte anders te gebruiken. Bij een begraafplaats waar je eeuwig durende rust beloofd lijkt me dat dat anders ligt. En dat vind ik zeer onverstandig beleid.

 14. wollie

  aan de overkant van het spoor ligt Kovelswade, daar is al een islamitisch deel met ruimte over..?

 15. Thuisblijver

  Normaal bestaat er geen eeuwig durend grafrecht (staat in de Nederlandse wet, daar zal de gemeente Utrecht zich dan aan moeten houden). Er zijn wel Joodse begraafplaatsen die een eeuwigdurend karakter hebben, dan wordt er niet gesproken over “grafrechten”, maar over andere voorwaarden. Deze begraafplaatsen zijn volledig door de belanghebbenden gefinancierd.
  Ook hier in dit geval is er sprake van eigen financiering, de grond wordt namelijk verkocht door de gemeente, dus prima wat mij betreft.

 16. Realist

  @Thuisblijver. De gemeente heeft een constructie bedacht zodat de regelgeving omzeild kan worden en dat is natuurlijk dubieuze. Niet prima dus.

 17. G. de Vries

  De islamitische organisatie gaat er van uit dat er zo’n 4000 mensen met eeuwig grafrecht begraven kunnen worden. (bron: http://vu-mo.nl/uncategorized/islamitische-begraafplaats-in-utrecht-stap-dichterbij/ )
  De gemeente stelt dus een flinke lap grond ‘voor eeuwig’ (juridisch verantwoord?) beschikbaar.
  Men kan zich afvragen hoe deze organisatie aan de financiële middelen komt. Doet de gemeente daar ook onderzoek naar of wil men slechts mooie sier maken?

 18. Toine Goossens

  @Thuisblijver,

  Waar staat dat in de wet? Altijd zijn er koopgraven met een eeuwigdurend grafrecht verkocht. Ook in Utrecht, u hebt blijkbaar niet de moeite genomen om mijn vorige commentaar te lezen.
  Ik heb nog 3 lege plekken in een koopgraf in de aanbieding.

 19. Thuisblijver

  Wet op de lijkbezorging NBW1, vanaf § 3,Art 38, “.. kerkgenootschap, oid, mag zelf begraafplaats beginnen, met goedkeuring van gemeente.. etc.”
  Wel onder voorwaarden, bijv. stopt het genootschap in haar voortbestaan, dan zal de gemeente het weer “overnemen”, met in achtnemend van de “rust” termijnen (10 + 20 jaar). Ook de graven van de familie Goossens blijven eeuwigdurend, zolang er maar “onderhoud” wordt gedaan. Rechthebbende niet meer te vinden? dan ruimt de gemeente het echt wel op na 30 jaar.
  Dus zolang deze islamitische organisatie blijft bestaan, zorgdraagt voor onderhoud kan het best “eeuwigdurend” zijn.
  Overigens zal de notaris een verklaring van herkomst van middelen (vraag De Vries) eisen bij overdracht van de grond. Gemeente staat hier buiten (hoe effectief de overheidsinstantie is die hier naar kijkt, wet MOT, laat ik in het midden).
  Wat wel belangrijk is om te vermelden is dat de gemeente geen “eeuwigdurende” grafrust heeft beloofd, alleen toestemming geeft voor deze bijzondere begraafplaats, het is aan de stichting in deze om zelf het “eeuwigdurend” karakter te waarborgen (en niet later, bijvoorbeeld nabestaanden, de gemeente, lees: belastingbetaler, hier aan probeert te houden).

 20. Toine Goossens

  Dank voor het antwoord @Thuisblijver. Het is een kwesti e van gelijke behandeling van gelijke gevallen.

  De wet is voor iedereen gelijk. Ook al denken de exclusiviteitsdenkers met hun dwaze reacties op dit item anders over.
  Stop daarmee en accepteer de wet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).