Het zat er al aan te komen, en nu zijn ook de formele besluiten genomen; de milieuzone in Utrecht wordt per 1 januari 2025 strenger. Ook de jaren erna worden de regels steeds verder aangescherpt.
Utrecht is een van de tientallen gemeentes in Nederland waarbij de milieuzone vanaf 1 januari 2025 steeds strenger wordt. De reden? Om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Er wordt ook wel gesproken van een zero-emissiezone. De komst van deze zone was al lang aangekondigd, maar nu zijn ook de zogenoemde verkeersbesluiten genomen.
Overgangsregeling
De regels, alle uitzonderingen en mogelijke ontheffingen zijn uitgebreid. Voor personenauto’s op diesel is het vrij simpel, die mogen alleen met emissieklasse 5 of hoger de milieuzone inrijden. Nu is dat nog met emissieklasse 4.
Waar het ingewikkelder wordt, zijn de bedrijfsvoertuigen als bestel- en vrachtauto’s. Alle nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten nul-emissie aangedreven zijn – elektrisch of waterstof – als ze nog de zone in Utrecht in willen.
Er gelden verschillende overgangsregelingen voor sommige bakwagens en sommige opleggertrekkers, bestelauto’s met emissieklasse 5 en bestelauto’s met emissieklasse 6. Deze overgangsregelingen lopen tussen 2027 en 2030 af. Vanaf 2028 moeten alle bestelauto’s in de zero-emissiezone uitstootvrij zijn en vanaf 2030 geldt dit ook voor vrachtauto’s.
Vrijstelling en ontheffing
Er zijn wel vrijstellingen mogelijk; voor voertuigen als ze 40 jaar of ouder zijn of rolstoeltoegankelijk zijn, maar ook voor kermis- en circusvrachtwagens, verhuiswagens en vrachtwagens met een laadkraan.
Naast de overgangsregeling en vrijstellingen zijn ook nog ontheffingen mogelijk. Zo kan een particuliere bezitter van een vrachtwagen een ontheffing krijgen, maar ook bezitters van plug-in hybride vrachtauto´s, ondernemers die een voertuig hebben waar geen emissieloos alternatief voor is en bezitters van een vrachtwagen die als kampeerwagen geregistreerd staat.
Ondernemers kunnen ook nog een ontheffing krijgen als ze het financieel niet redden om een nieuwe wagen aan te schaffen, of wanneer netcongestie roet in het eten gooit doordat het bedrijf geen nieuwe elektriciteitsaansluiting kan krijgen of als de ondernemer binnenkort met pensioen gaat.
De nieuwe regels voor de milieu- en zero-emissiezone gaan in op 1 januari 2025. Er is een website waar ondernemers een kentekencheck kunnen doen. In december worden alle nieuwe verkeersborden geplaatst. De controle gebeurt via kentekencamera’s die bij de randen van de zone staan. Tot 1 mei 2025 worden er geen boetes uitgedeeld.
45 Reacties
ReagerenWaarom wordt deze ellende over Utrecht uitgestort en waarom doet de ene stad dit de andere dat. Kabinet kunt u ingrijpen en landelijke politiek/beslissing nemen en niet iedere stad straks ze eigen idee en oplossing.
Utrecht het brave vorbeeld stadje van Nederland.
Vanaf 1-1-2025 is er in 30 gemeentes een zero emissiezone. Gelukkig is Utrecht dus niet echt een voorloper. Maar voor de ondernemer met een bestelbus of vrachtwagen is dit al jaren bekend en hadden al tijdig op kunnen anticiperen met gebruik maken van alle subsidieregelingen.
Waanzin. Alsof de binnenstad – waar de miieuzone alleen is – een industriegebied is met zwaar vervuilde lucht dat dringend de strengste milieuzone nodig heeft. De binnenstad heeft nu de schoonste lucht van heel Utrecht. Heel weinig autoverkeer en vrijwel alleen maar fietsers en voetgangers. Meer maatregelen zijn overbodig en de huidige zijn al te streng. En probeer straks nog maar eens een onderhoudsbedrijf met elektrisch vervoer te vinden en een parkeerplek dichtbij.
Weer een extra regel met heel veel uitzonderingen, dit moet je landelijk aanpakken en met algemene regels en subsidies komen om te versnellen.
Diesels worden al bijna niet meer verkocht en oude meuk naar Afrika afgevoerd. Het gaat vanzelf naar elektrisch en waterstof, daar hoeft een lokaal Utrechts bestuurtje geen beleid op te maken.
Blij dat we een pro actieve politiek visie hier hebben. Het is essentieel in ons land de ogen niet te sluiten voor de mileu en klimaat noodzaak. Trager zijn helpt niet, we moeten ons bewust zijn dat deze maatregelen goed zijn .
@ peter, wat een minachting voor democratisch gekozen stads bestuur.
@nico
Omdat 44% van de inwoners al lang geleden is afgehaakt waardoor slechts 56% van de Utrechters in 2022 is gaan stemmen waarvan grofweg 63% graag achter de grootste schreeuwers aanloopt want dat is goed voor de beperkte carriereperspectieven.
Met andere woorden, de dictatuur van de minderheid van 35%.
Omdat er geen auto’s rijden wil dat nog niet zeggen dat er geen vervuiling is .
Hebben ze nog nooit van wind gehoord of zo.
Wij krijgen alle vuile lucht vanuit Duitsland aangevoerd met de wind dat blijft niet geconcentreerd op 1 plek hangen .
Maar ja , het klimaat heeft niets te maken met at ze willen en dat is gewoon dat iedereen zijn auto er uit moet doen .
het is dus gewoon een indirecte verplichting om je van je auto af te helpen .
Alles duurder maken , overal betaald parkeren en niet te vergeten de parkeerplekken opheffen .
Ze vergeten dat bij elektrische auto’s veel meer fijnstof vrij komt, omdat deze auto’s zo zwaar zijn????
Ik wens iedereen in Utrecht veel plezier bij boodschappen doen, want die worden in stad Utrecht veel duurder, dan in om liggende gemeentes, ik weet nu al waar veel mensen hun boodschappen gaan halen, want de ondernemer gaat alles door berekenen. Want deze auto’s zijn velen malen duurder en dat gaat de consument dus betalen, de meeste mensen hebben het al niet zo breed en nu komt dit er weer bij, bij veel mensen met een laag inkomen is dit de druppel die de emmer doet overlopen!!
Ik moet ook zeggen stel dat we niks meer uitstoten, dan groeien onze groente ook veel minder hard en krijg je bijvoorbeeld een veel kleine bloemkool en ze mogen ook al niet spuiten dan gaat er ook nog veel groente verloren, dat betekend dat de groente erg duur gaat worden en er ook te weinig groente is om iedereen te voeden.
De rijke redden het wel, maar Jan met de pet krijgt het erg zwaar, met alle gevolgen van dien! Lekker links blijven stemmen.
Ondertussen:
– waait de wind (uit welke richting ook) de uitlaatgassen vanaf de Ringweg over het centrum
– is men tegen de verbreding van de A27, zodat de filerijdende auto’s behoorlijk meer uitstoot genereren
– vult men de gemeentekas met het parkeervergunningenbeleid
– stokt het autoverkeer op de autoboulevards met extra uitstoot tot gevolg
Als ondernemer met werk genoeg buiten de milieu zone wens ik iedereen die er woont succes. Wij rekenen 200 euro en volledige dag werk om er te komen. Annex berekenen de kosten door waar het hoort bij klanten in milieuzone.
Dodge ram van op gas dan maar
Ik vind het gek dat iedere stad zn eigen regels op dit punt mag maken
een hoop fabeltjes in deze reacties.
dat elektrische auto’s veel meer fijnstof zouden veroorzaken is onzin. dieselverbranding veroorzaakt veel meer fijnstof dan de extra fijnstof door bandenslijtage van elektrische auto’s.
doorberekenen van kosten elektrische auto door een ondernemer: dan wordt het goedkoper! de total cost of ownership (TCO) van een elektrische auto is lager dan die van een brandstofauto.
de nul-emissiezone is hetzelfde in 30 steden, niet overal verschillend. de milieuzone voldoet aan de wettelijke eisen die daaraan gesteld worden (harmonisatierichtlijn).
@Stefan, je moet wel weten waar je over praat als je iets opschrijft.
Fijnstof is iets anders dan CO2 en de NOx die een diesel uitstoot. Fijnstof komt van banden en remmen en een electrische auto zorgt echt voor veel meer fijnstof dan benzine of diesel. De CO2 en Nox is dan weer een ander verhaal want dat wordt niet door de auto uitgestoten maar door de energiecentrale.
Prima
@ stefan
Al voldoet een milieuzone aan de wettelijke eisen; het heeft met realisme weinig te maken. De uitstoot komt nog steeds over de stad heen waaien van al het omliggende verkeer. Het heeft meer een ideologische insteek, volgens mij.
Zo zie ik bijv. weinig mensen stoppen met vliegen. Wel schaffen ze vanalles aan, zoals zonnepanelen , EV en warmtepomp om hun footprint te compenseren. Ik vind die kortzichtigheid iets triestigs hebben. Ze bedoelen het overigens vast heel goed, hoor.
@Koel Hoofd
In uw redenering is er een dictatuur omdat een meerderheid niet gaat stemmen. Ik zou zeggen: als men iets anders wil, moet men maar gaan stemmen. Niet stemmen, dan ook niet klagen.
@Nina U heeft nooit aan een drukke weg gewoond en u afgevraagd hoe uw ramen altijd zo zwart werden? Dat komt uit Duitsland en van de ringweg. Dat uw ramen in een zijstraat minder vies worden, tsja. Maar blijf vooral die onzin rondpompen. En dit gaat niet over parkeren. Hou op met altijd weer dat gedram om alles wat met gemeente en openbare ruimte te maken heeft. U bent die gekke buur die altijd ongevraagd komt klagen.
@de Kreek Want bloemkool groeit op fijnstof? Als u het verschil tussen CO2, NOx en fijnstof nu nog niet weet, zoek het dan op. En zoek ook het verschil tussen betekent en betekend uit. Waarom moeten mensen hier uw ongefundeerde, ongerelateerde rants lezen?
Allemaal prima. Maarrrr als ze de meeste mensen de auto uit willen pesten op deze manier, kom dan ook eens met een goed alternatief voor de burgers zoals het OV goedkoper maken. Maar het lijkt nu meer op van als de mensen niet met de auto de stad in mogen moeten ze met de bus of trein.. Dus wat we mislopen aan auto’s winnen we dat gewoon ffies dubbel terug met het OV tarief. En nog niet te spreken over dat oude diesels toch beter zijn dan nieuwe.. Roetfilters die gereinigd worden.. (waar blijft die roet?..) en al die zwaar chemische toevoeging meuk die je moet bijvullen… En de nieuwe diesels zijn na 2ton wel aardig afgeschreven tegenover oude dieselmotoren die makkelijk 5ton redden. Autofabrieken draaien meer dan dubbel om dat bij te houden.. Als je dan echt zoveel om het milieu geeft denk dan ff verder dan je neus lang is..
Een milieuzone die alleen voor de binnenstad geldt is feitelijk een wassen neus.
De milieuzone beslaat maar een klein deel van Utrecht, dat sowieso al autoluw en moeilijk bereikbaar is. Ondertussen kachelen in de buitenwijken en over de ‘stadsboulevards’ volop dieseltjes uit het jaar kruik, goedkoop geïmporteerd uit Duitsland omdat ze daar niet meer aan de uitstootnormen voldoen.
@ Hj Woe
De klant kan ook zaken doen met een ondernemer die wel al jaren geleden met een vooruitziende blik gepland heeft en de juiste “nieuwe” bedrijfsbus aangeschaft heeft, of dat de komende periode gaat doen. Het is niet alsof die milieuzones uit de lucht komen vallen.
De plannen daarvoor dateren al uit de periode 2000 tot 2010 en het is je taak als ondernemer om dit soort plannen in de gaten te hebben en houden en daarop jezelf aan te passen. Gaat je dus veel klanten kosten, want oude diesel bedrijfsbussen gaan hoe dan ook in 2030 overal in Nederland verdwijnen. Steeds meer steden gaan na 2025 over tot dezelfde regelgeving als Utrecht, let maar op. Het moet ook.
En ben eens eerlijk, reken je de kosten door of ga je er ook nog wat extra winst opgooien Zoals ondernemers iedere maatregel gebruiken om hun eigen winst te verhogen.
Dat ligt niet aan de overheid, dat ligt aan ondernemers en aan verdienmoddellen.
@jopie
Iedere stad maakt zijn eigen regels, omdat de rechtse overheid (VVD geleid) het al meer dan een decenium nalaat.
Ook hier gaan rechters de staat weer dwingen zich aan de eigen richtlijnen te houden. Zwaai maar alvast tegen je populistisch rechts kabinet.
Ze vergeten dat zonder stikstof de planten daar dood gaan dus minder zuurstof voor de natuur
Wat een geweldig goed nieuws. De stad Utrecht die bijna failliet is, verspilt nog even haar reserves. Iedereen in Utrecht wordt hierdoor èèn seconde ouder. Tel uit uw winst.
Ondertussen heeft Utrecht geen geld om de levensduur van de Overvechters te verlengen. Er is, kon niet, gespaard worden voor het ondertunnelen van de NRU.
Terwijl Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Den Haag volop geld krijgen voor het goed organiseren van mobiliteit, krijgt het halsstarrige Utrecht niets. Hier is ‘Het Wiel met spaken’ onaantastbaar. Gevolg, er komt geen cent naar onze stad.
Ten koste van de gezondheid van de Overvechters.
@ Koelhoofd
Dictatuur van de minderheid?
Niet gaan stemmen is een keuze.
Dat mag. We leven in een vrij land.
Maar ga dan alsjeblieft niet lopen piepen als je thuis de bank aan verslijten was terwijl je met alle gemak je stem had kunnen uitbrengen.
@ Utrechtvoorutrecht
Voor schone lucht moet je niet in onze stad zijn, maar in landen waar veel natuur is (Canada of Noorwegen bijv.).
Sommigen willen er maar niet aan en dan verzint men dingen als een milieuzone. Het is zeer aandoenlijk, maar weinig realistisch en kost een hoop gemeenschapsgeld.
Ik ken Utrechtse inwoners die astma hebben, maar tegen doorstroming van het verkeer zijn (tegen verbreding A27 en voor stadsboulevards) 🤷♀️.
De binnenstad, dat reservaat waar al heel weinig auto’s rijden, wordt nog schoner. Gefeliciteerd. Maar die moeite en dat geld had ook in andere wijken gestoken kunnen worden met een veel groter effect op gezondheid en verkeersveiligheid.
@Nina,
U verkoopt onzin. De lucht is nog nooit zo zuiver en veilig geweest als nu. Ik daag u uit om hier naar de cijfers over de luchtkwaliteit in Utrecht te verwijzen.
@Boogschutter,
Koelhoofd verwijst impliciet naar de minimale meerderheid waarmee Lot van Hooijdonk Mobiliteit 2040 en RSU 2040 er in de Raad doorheen heeft gejast. 21 van de 45 Raadsleden stemden tegen. Dan coûte que coûte doorgaan is, zie de Tocqueville, dictatuur van de meerderheid.
@moniek, helemaal eens. Beweren dat het een dictatuur is door niet te gaan stemmen is bizar.
@ Nina
Het is bij de konijntjes af beste Nina. Impliciet zeg je eigenlijk: wie schone lucht wil moet maar gaan emigreren. Wat is dat nou weer voor stamtafelmening? Nee mijn beste, we streven maar een zo schoon mogelijk leefklimaat. Ook in ons eigen kleine klotelandje!
@Nina En als u met uw auto overal heen wilt, gaat u in de VS wonen. Hoeft u ook niet meer diep ongelukkig te worden van alles wat door de gemeenteraad besloten wordt. Lekker doen wat u zelf wilt! Geen bemoeienis! Alleen niet ziek worden…
Wat is er nou mis mee om schonere lucht te willen? Vraag het anders uw vrienden met astma.
Voordat alles OV-U werd, waren zo goed als alle bussen (m.u.v. de NEWAG300 25 meter) op Aardgas. Nu zijn er meer bussen met diesel in omloop dan voordat GVU de nek werd omgedraaid. Hoezo vooruitziende blik?? winst maken is de enige remedie geweest. Waarom heeft de gemeente daar niets tegen gedaan?
Het is niet meer bij te houden, alle fabels die hier door mensen worden verkondigd. Lees eerst wetenschappelijke rapporten voordat je onzin verspreid!
Toch nog een paar reacties van mij:
@Piet: Fijnstof komt wel degelijk uit de uitlaat van (diesel)auto’s. Ook komt het vrij door bandenslijtage, en (het ergste van alles) houtstook.
Fijnstof door bandenslijtage van een zware auto is hoger dan die van een lichte auto, maar in combinatie met wat uit de uitlaat komt, is een brandstofauto echt veel vervuilender dan een elektrische.
@Lombokker: een milieuzone over de hele stad zou beter zijn, maar een kleine zone heeft een groot uitstralingseffect: verkeer dat niet meer in de zone mag komt ook niet meer op de toeleidende wegen.
Wat de vervuiling van buiten de stad betreft: ja, daar heeft iedereen gelijk in. Het stadsbestuur kan daar niet veel aan doen, afgezien van lobby in NL en EU. Maar lobby naar het Kabinet zal de komende tijd helaas niet veel zin hebben.
Nabrander @piet: NOx wordt wel degelijk door auto’s uitgestoten. Het is zelfs de maatstaf waaraan de vervuiling gemeten wordt, samen met PM10 en PM2,5. Mobiliteit is samen met houtstook en bouwwerkzaamheden de grootste luchtvervuiler in de stad. Andere bronnen zijn in Utrecht te verwaarlozen.
Ik vind het schandalig ik ben tachtig loop slecht en nu thuis zitten dan maar
@ Edward Verstrate
Waar heb je het over? Hoezo thuis zitten straks? De meeste straten blijven gewoon autostraten met een parkeervak voor de deur.
Wat heeft (zeer) rechts over dramatiseren en huilie huilie doen toch tot kunst verheven, zo erg zelfs dat hele volksstammen dat gejank van zeer rechts zijn gaan geloveen. Slaat alleen helemaal nergens op.
Een milieuzone haalt de auto niet weg hoor. Straten blijven autostraten.
Als je met 400.000 mensen op een kluitje woont in een stad of met heel weinig mensen zeer ruim verspreid op het platteland, is er uiteraard geen studie hogere wiskunde voor nodig om te kunnen bedenken waar de lucht schoner is.
De milieuzone gaat vast helpen 🥳
Volgens de GGD is de lucht in Nederland vies en vervuild. Er zitten veel te hoge concentraties fijnstof in. Dat kan astma en zelfs longkanker veroorzaken. Er zijn ook nog pechvogels die het meest zwaar getroffen worden in ons gave land. Zij die dicht langs snelwegen wonen en vanaf het bankstel kunnen zien hoe de langsrazende automobilisten zitten te appen aan neus peuteren . Het GGD-advies luidt om mensen niet op de meest vieze plekken te laten wonen, zoals langs dat soort drukke wegen. Helaas wonen veel mensen dus wel aan dat soort locaties. Zij hebben helaas de mogelijkheid niet om de gezondheidsadviezen van @ Nina op te volgen die luiden dat wij maar beter naar het noorden van Canada verhuizen als we last hebben van luchtvervuiling.
Daarom zijn milieuzones heel nuttige instrumenten om in dichtbevolkte gebieden zoals (binnen)steden diezelfde luchtvervuiling terug te dringen. Alle beetjes helpen.
@ Uuu
Niet iedereen kan (blijven) fietsen of lopen. Hoe graag de wethouder dit ook wil.
Je kunt bijv. ook fit in een autoloze wijk gaan wonen en later iets gaan mankeren waardoor je mobiliteit weg is en je met een auto in de buurt je zelfredzaamheid nog enigszins omhoog kunt houden.
Het getuigt van kinderlijk realisme om mensen zo op te willen hokken, is mijn mening.
Stel je woont al 30 jaar op een plek waar nu betaald parkeren wordt ingevoerd en dan blijkt dat je de parkeervergunning van je AOW en kleine pensioen niet kunt betalen.
Een eerste parkeervergunning zou voor inwoners gewoon gratis moet zijn, vind ik. Net als noodzakelijk bezoek dat moet parkeren (mantelzorg, thuiszorg, artsbezoek, onderhoudsmonteur); gratis. Op zondag altijd gratis parkeren, zodat we visite kunnen ontvangen.
De gemeente is er voor, namens en betaald door haar inwoners om zaken goed te regelen. Het wordt nogal eens vergeten.
@Nina, als je geen vergunning kan betalen is een auto hebben zelfs te duur. Want iedere onderhoudsfactuur is dan een last. Doe dan de auto de deur uit en maak gebruik van een deelauto of het OV.
Utrechtvoorutrecht@ Beter lezen, de uitstoot van de verbrandingsmotor, fijnstof komt vooral van de banden!!!
Ook als er minder uitstoot is, zit er ook minder roetdeeltjes in de lucht en daar door wordt het ook sneller warmer op aarde, omdat de zon minder wordt tegen gehouden. Het ene voordeel heeft vaak ook een ander nadeel.
Ach, ach, ach, wat hebben de amateurs weer veel praatjes over fijnstof. Kijk hier en zie hoe diep de pm2.5 waarden in Nederland onder de EU grenswaarden liggen. Zelfs @Nina kan veilig in de stad blijven wonen.
https://www.clo.nl/indicatoren/nl053208-fijnere-fractie-van-fijn-stof-pm25-in-lucht-2009-2022
Hier zie je hoe sterk pm10 sinds 1990 is afgenomen. Daar kun je ook stikstof en zwavel zien. Wie na het zien van de statistieken nog klaagt over de luchtkwaliteit die liegt.
https://www.clo.nl/indicatoren/nl008114-relatie-ontwikkelingen-emissies-en-luchtkwaliteit-1990-2021
Iedere € die naar het verbeteren van de luchtkwaliteit gaat is weggegooid geld. Al dat geld dient subiet naar het nemen van CO² beperkende maatregelen te gaan. Of moet er eerst een wolkbreuk boven Utrecht plaats vinden voordat het gezonde verstand boven komt.
Wie kent nog het heftige verzet tegen het verhogen van de rivierdijken. Na de bijna ramp waarbij badkuip De Betuwe net niet met rivierwater vol stroomde, verdween het verzet van de fanatieke actievoerders als sneeuw voor de zon.
@ Piet
Jammer dat je je niet kunt inleven in mijn verhaal dat iemand zijn zelfredzaamheid graag zo lang mogelijk wil behouden met het bezit van een auto.
Een eerste parkeervergunning kost in Utrecht een paar honderd euro per jaar en dat stijgt ieder jaar flink (afhankelijk van de buurt waarin je woont is het duurder of goedkoper). Dat bedrag kan het kantelpunt zijn waarop onderhoud niet meer te betalen is voor iemand.