De gemeente Utrecht is bereid om mee te betalen aan bouwproject Smakkelaarspark. Het is een van de nieuwbouwprojecten in de stad die financieel onder druk staat vanwege oplopende kosten. Een financiële bijdrage is volgens de gemeente wel pas aan de orde als andere maatregelen zijn genomen.
Dat nieuwbouw de laatste tijd onder druk staat in Utrecht is niet nieuw – met oplopende kosten als een van de oorzaken. Al eerder liet het college van B&W weten dat er stevige maatregelen op tafel liggen om te zorgen dat er maar gebouwd kan worden, anders wordt de woningcrisis groter. Per bouwproject wordt er gekeken wat er nodig is om te kunnen bouwen.
Deze week heeft de gemeente bekendgemaakt welke maatregelen er allemaal zijn genomen om de bouw van Smakkelaarspark te bespoedigen. De start van het bouwproject wordt al jaren uitgesteld, onder andere vanwege de stijgende bouw- en energiekosten en de dalende beleggingswaarde. Ook wordt er benadrukt dat het een complexe locatie is aan het spoor en bovenop een bus- en trambaan. Maar nu lijkt er weer beweging te zijn, mede door de genomen maatregelen. Zo kwamen de eerste woningen deze week in de voorverkoop.
Aanpassingen plan
Het plan voor Smakkelaarspark is aangepast op verschillende punten. Zo wordt een gedeelte van de gevel van ander materiaal gemaakt, komt er meer kantoorruimte in het Kadegebouw en meer woningen in het Havengebouw.
Verder zijn de regels voor de middenhuurwoningen minder streng geworden en zijn enkele vrije sector huurwoningen omgezet in koopwoningen. Daarnaast moet de ontwikkelaar genoegen nemen met het wegvallen van de winst. Er komen zo’n 169 woningen, kantoorruimte en horeca in verschillende gebouwen.
Geld gemeente
Alleen, ook met bovengenoemde aanpassingen, lukt het de ontwikkelaar niet om de begroting op orde te krijgen. Daarom heeft het college van B&W laten weten desnoods de portemonnee te willen trekken. Als het bouwproject namelijk niet kan doorgaan, kost dit ook een hoop geld en zullen ontwikkelingen van de locatie weer mogelijk jaren vertraging oplopen. Er was eerder al een speciaal potje geld aangemaakt bij de gemeente om woningbouwprojecten op gang te houden.
Een woordvoerder van het college laat weten: “De gemeente draagt bij om het verlies op het project dragelijk te maken én de kernkwaliteit van het plan in stand te houden. Door de gemeentelijke bijdrage komt de realisatie van het project – en daarmee ook de openbare ruimte – een stap dichterbij.” Het geld van de gemeente is wel onder voorbehoud, het project moet afgerond worden en dan moet ook nog eens aangetoond worden dat de bijdrage noodzakelijk is. De hoogte van de mogelijke bijdrage is nu nog geheim.
Openbare ruimte
Het geld van de gemeente is bedoeld voor de openbare ruimte. Normaliter zijn dat geen kosten die de ontwikkelaar moet ophoesten, alleen bij Smakkelaarspark is dat net anders gegaan. Dat zit zo: gebruikelijker is dat een ontwikkelaar geld aan de gemeente betaalt voor de grond waar de woningen gebouwd worden, en dat de gemeente dan de kosten voor de openbare ruimte op zich neemt.
Bij dit project zou de ontwikkelaar ook de kosten voor de openbare ruimte op zich nemen; een park aanleggen, het uitgraven van de Leidse Rijn, het bouwen van bruggen over de Leidse Rijn en een waterpad langs het water. In ruil voor dit hoefde de ontwikkelaar geen kosten voor de grond te betalen. De gemeente zegt nu dus toe om – met bovengenoemde maatregelen in het achterhoofd – bij te willen dragen aan de openbare ruimte.
Als alles voorspoedig verloopt wordt er voor 1 juli 2024 gestart met de bouw.
Gekoppelde berichten
Eerste woningen op Smakkelaarspark in de voorverkoop: 43 vierkante meter voor 270.000 euro
De eerste woningen op Smakkelaarspark in Utrecht zijn in de voorverkoop gegaan. Het gaat om…
Stevige maatregelen om woningbouw in Utrecht door te laten gaan
De eerste woonhuizen hadden dit jaar gebouwd moeten worden in de gloednieuwe wijk Merwede. Dat…
18 Reacties
ReagerenLees ik nu goed dat de ontwikkelaar geen kosten voor de grond hoeft te betalen EN de gemeente het openbaar groen aanpakt?
Hoe kan die ontwikkelaar nog verlies lijden/niet uit komen met een gratis bouwlocatie?
Ja, hallo, lees ik net dat UW bedrijven 2 miljoen verlies lijden, gemeentebelastingen gaan verder omhoog, evenals de torenhoge WOZ, en nu dit ?
Zo werkt het neoliberalisme en de vrije markt: lekker gesubsidieerd met overheidsgeld/ belastinggeld giga winsten maken. En huilie huilie doen, zodat je zelf niet aan de winst hoeft te komen om te investeren.
Toevallig is het het vastgoedveld die de neoliberale politieke partijen en zelfs zeer rechtse partijen vaak financieel sponsort.
Lekker de aandacht afleiden en alle ballen op migranten en vluchtelingen en natuurlijk altijd zeiken over kunst en cultuursubidies, maar het echte belastinggeld gaat naar partijen die het geld vervolgens wegsluizen in eigen zak, zoals het vastgoedveld.
Mooi die afleidingsstrategiën. En complete volksstammen trappen er nog in ook. Zie de reactievelden op DUIC.
Grond gratis krijgen van de gemeente? En verder geen kosten hoeven te maken aan de openbare ruimte?
En verder wordt er wel bezuinigd op andere projecten die de burger ten goede komen, uiteraard, maar rijke stinkerds krijgen grond voor niks, zodat zij giga winst kunnen maken? Rarara. O ja, de gemeentebelasting stijgt natuurlijk ook weer, zodat de rijken dus nog rijker kunnen worden.
Is hier niet iets in het geding op het gebied van cocurrentie?
Oneerlijke concurrentie en dergelijke?
Als ik een andere projectontwikkelaar was zou ik met deze kennis een gang naar de rechter overwegen.
Voor alle rechtse reguurders. De zogenaamd linkse collegepartijen in Utrecht voeren wel erg neoliberaal rechts beleid hoor. Beleid dat je bij een VVD zou verwachten.
Snel beginnen en die sloot uitgraven.
Welja, geld zat?
Er komt een begrotingstekort aan in 2026 van 83 miljoen euro in onze gemeente.
Stop met geld uitgeven en ons in financiële problemen storten, want wij moeten dit als inwoners betalen.
Utrecht begroting 2023 – 2027: -85,8 mln euro’s tekort. We koersen in Utrecht af op een enorm tekort. De belastingdruk in Utrecht is gevaarlijk hoog (bron BDO). Maar dat maakt de gemeente Utrecht niet uit. De gemeente draagt bij om het verlies op het project dragelijk te maken én de kernkwaliteit van het plan in stand te houden. Wanneer gaat de gemeente Utrecht rekening houden met het dragelijk houden voor haar inwoners in plaats van het dragelijk houden voor een projectontwikkelaar die 40m2 verkoopt voor € 270.000 en baggervete winsten gaat maken.
Kennelijk is er geen business case voor deze woningen. Bouw ruime twee tot drie kamer appartementen met een inbegrepen parkeerplaats en je zult zien hoe hard het gaat.
Het is volkomen logisch voorheen om bij een centrum stedelijk project gemeenschapszin geld bij te leggen in Nederland. Dat Utrecht bij een dergelijke cruciale locatie in het centrum vecht voor behoud van architectuur kwaliteit en stedelijke ruimtelijke kwaliteit na gedegen onderzoek plijt voor haar verantwoordelijkheid.
Zoals vaker kijken vele reacties niet veel verder dankzij permanente tunnel visie.
@Blaag: hear, hear!
Die ontwikkelaars hebben vele jaren ongegeneerd ongelooflijk veel winst bij elkaar kunnen graaien over de hoofden van de stad en burgers.
Laat ze eerst maar eens wat projecten voor eigen rekening ontwikkelen.
De grond had de gemeente ook in erfpacht kunnen uitgeven. Dan had de gemeente nog een inkomstenbron gecreëerd. Nu krijgen de burgers het -via verhoogde gem. belastingen- voor de kiezen.
Ik heb die appartementen allemaal eens bekeken op de site, omdat ik interesse heb in nieuwbouw op een centrale locatie, en als alleenstaande best genoegen neem met minder ruimte op een goede locatie.
De prijs valt me nog best mee, maar het ontwerp is gewoon ontzettend onhandig. De buitenruimtes van de appartementen zijn op de galerie, waar dus continu mensen voorbij komen lopen. Dit is niet het geval bij de 3-kamerappartementen, maar die zitten dan weer in een rare punt, waardoor je een driehoekig appartement hebt, wat natuurlijk extreem onhandig is. Nee, voor bruto hypotheeklasten van 2000 euro per maand, verwacht ik toch iets meer.
Je snap het niet helemaal hè, Herman.
Je kan niemand dwingen te ontwikkelen hoor.
Dus als er niet verdiend wordt, gebeurt het niet.
@ Blaagjanssen
En daar is je eeuwige groef weer. De wijsheid in pacht en de rest van het volk is een rechtse reaguurder.
Misschien kan de Gemeente Utrecht wat lenen bij de ING ?
Prima om mee te betalen/kosten voor de ontwikkelaar te verlagen op voorwaarde de gemeente een aandeel in de projectwinst krijgt / een stem in het project staking ice!
Waarom maken we er niet gewoon een park van. Als het financieel niet uit kan en de gemeente de kosten voor de openbare ruimte al moet maken snap ik niet dat we er nog meer geld tegenaan gooien om te bouwen op die plek. Maak een park en bouw ergens waar het financieel wel uit kan, zonder bijdrage van mijn belastinggeld.