Gemeente Utrecht op zoek naar beste ontwerp voor ‘blikvanger’ Jaarbeurspleingebouw Gemeente Utrecht op zoek naar beste ontwerp voor ‘blikvanger’ Jaarbeurspleingebouw

Gemeente Utrecht op zoek naar beste ontwerp voor ‘blikvanger’ Jaarbeurspleingebouw

Gemeente Utrecht op zoek naar beste ontwerp voor ‘blikvanger’ Jaarbeurspleingebouw
Skatepark Jaarbeursplein. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht is begonnen met de zoektocht naar partijen die het nieuwe Jaarbeurspleingebouw moeten gaan realiseren. Volgens het college moet het een ‘architectonisch hoogstandje’ worden en de gemeente is dan ook op zoek naar ‘goede, enthousiaste marktpartijen én een toparchitect met internationaal aanzien’. Wethouder Eelco Eerenberg spreekt op Twitter van ‘een van de mooiste opgaves van het land’.

De gemeente Utrecht is begonnen met de zoektocht naar partijen die het nieuwe Jaarbeurspleingebouw moeten gaan realiseren. Volgens het college moet het een ‘architectonisch hoogstandje’ worden en de gemeente is dan ook op zoek naar ‘goede, enthousiaste marktpartijen én een toparchitect met internationaal aanzien’. Wethouder Eelco Eerenberg spreekt op Twitter van ‘een van de mooiste opgaves van het land’.

De onderste verdiepingen van het nieuwe Jaarbeurspleingebouw moeten voor iedereen toegankelijk worden. Daar komen onder meer culturele plekken, (nacht)horeca en een fietsenstalling. Op de verdiepingen daarboven komt kantoorruimte. Het idee is dat het nieuwe gebouw op de plek van de bushaltes en het tijdelijke skate- en sportpark komt te staan.

“We zijn op zoek naar partijen die met ons de uitdaging aan willen gaan om op het Jaarbeursplein dé blikvanger van het Utrechtse centrum te realiseren”, meldt projectorganisatie CU2030. “Een bijzonder kantoorgebouw met een levendige gevel, prikkelende culturele voorziening, nachthoreca, fietsenstalling en wie weet… een mooie skatebaan en skybar.”

De inschrijving voor de aanbesteding is nog geopend tot 24 maart 10.00 uur. De gemeente krijgt in deze periode onder meer advies van een zogenoemd Stadsteam, dat bestaat uit negen Utrechters. “Zij gaan de komende periode op verschillende momenten met geïnteresseerde marktpartijen in gesprek over de wensen, zorgen en kansen die de stad eerder naar voren bracht.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Haha een architectonisch hoogstandje, met één maar: het mag niet hoger worden dan 90 meter.
  Kansloos dit

 2. John

  @Erwin, er zijn echt heel veel architectonische hoogstandjes die veel lager dan 90 meter zijn. Dus ik denk dat je reactie in die zin nergens op slaat. Overigens ben ik persoonlijk voorstander van een hoger gebouw dan 90 meter op deze plek. Dat lijk jij ook te zijn, dus daarop kunnen we het vinden.

 3. Jantientwintig

  Misschien een tegelmozaïek…dat is ook zo’n succesnummer op het Vredenburg.
  Of een fontein…dat bruist namelijk ook, ik mis in de marketing clichés ook iets dat Utrecht op de kaart gaat zetten of gaat verbinden

 4. Binnenstadsbewoner

  Lijkt me een prima plek om alle flitsbezorgers in onder te brengen…
  Word het weer wat leefbaarder in de binnenstad.

 5. Koel Hoofd

  Een blikvanger op die plek?
  Dat is zeker bedoeld ter vermaak van de beleving van wethouders en ambtenaren in het stadskantoor..

 6. Bill

  Ja, dit is dé plek voor een toren van 130/140 meter, maar helaas… Het is weer typisch Utrecht om voor de middelmaat te gaan met 100 meter. Men houdt vast aan oude sentimenten (van voornamelijk oude mensen) in de stad richting de hoogte van de Domtoren.

  Maak eens de stap buiten de gebaande paden en doe eens wat spannenders qua hoogbouw.

 7. Ramon

  Op deze plek mag 105 meter hoog gebouwd worden, net als WonderWoods iets verderop.( Die wordt stiekem 107 trouwens). Laten we hopen op een mooi ontwerp met een goede plint en eindelijk ook eens een mooie kroon.

  Blijft jammer dat op deze plek een toren van 120-150 meter niet mag.

  @binnenstadbewoner,. Die flitsbezorgers moeten gewoon verboden worden. Andere inwoners opzadelen met iets waar jij nu last van hebt vind ik asociaal

 8. Cico

  Hoezo, we hebben toch al dat schitterende Beatrix theater? Het heeft alleen nog een lichtgevend kunstwerk met een hoop pijlen nodig. Oh wacht, we zetten er ook ‘ingang’ op in diverse talen. Toonaangevend en supergemiddelde kunst!

 9. John

  Wat heb je daar überhaupt daar iets te zoeken

 10. Moniek

  Het is een saai en kaal winderig gat en met een hoog gebouw wordt dat alleen nog maar erger. Hier is niets meer aan te verbeteren, behalve door afbraak en een totaal nieuwe opzet.

 11. Len

  Laat ze meteen een wedstrijd uitschrijven voor een naam voor het gebouw.

 12. WvR

  @Moniek:
  Het is al 50 jaar een kaal winderig gat.
  Wellicht dat een hoog gebouw daar verandering in brengt?

 13. Lekke Band

  Een garage of fietsenstalling, voor het internationale aanzien.

 14. Anneke

  https://www.binqer.nl/binswinger-groen

 15. Katja

  “architectonisch hoogstandje”. Wil niet zeggen dat het hoog moet zijn, maar vooral apart. En dan in positieve zin.

 16. passalacqua

  iets kleurrijks organisch is wat dit plein nodig heeft!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).