Gemeente Utrecht toch aan de slag met vuurwerkverbod Gemeente Utrecht toch aan de slag met vuurwerkverbod

Gemeente Utrecht toch aan de slag met vuurwerkverbod

Gemeente Utrecht toch aan de slag met vuurwerkverbod
De gemeente Utrecht gaat toch aan de slag met een vuurwerkverbod in Utrecht. Eerder wilde het college wachten op landelijke wetgeving, van dat plan wordt nu afgestapt. Na de zomer moet er een voorstel liggen voor het lokale vuurwerkverbod.

De gemeente Utrecht gaat toch aan de slag met een vuurwerkverbod in Utrecht. Eerder wilde het college wachten op landelijke wetgeving, van dat plan wordt nu afgestapt. Na de zomer moet er een voorstel liggen voor het lokale vuurwerkverbod.

Het instellen van een vuurwerkverbod staat al jaren op de agenda bij sommige politieke partijen en hulpverleners. Maar er zijn ook bewoners die veel waarde hechten aan de vuurwerktraditie. Zo’n 40 procent van de Utrechters vindt dat vuurwerk een mooie traditie is, die in stand moet worden gehouden.

De gemeente Utrecht heeft al vaker laten weten voorstander te zijn van een vuurwerkverbod, maar dit zou niet lokaal geregeld moeten worden maar via landelijke wetgeving. Nu gaat de gemeente toch aan de slag met lokale regelgeving.

Hoe het lokale vuurwerkverbod er precies gaat uitzien moet nog duidelijk worden. Er wordt de komende weken gewerkt aan een plan. Mogelijk blijft het op sommige plekken, zoals specifieke buurten, wel toegestaan om vuurwerk af te steken. De gemeente benadrukt dat ze ook blijven lobbyen in Den Haag voor een landelijk verbod.

Reacties

GroenLinks en Partij voor de Dieren laten weten blij te zijn met de ontwikkeling. “Dat is echt geweldig nieuws voor bijna iedereen in Utrecht”, reageert Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks. “Utrecht heeft schoon genoeg van al het geknal, de ongelukken, de luchtvervuiling en de rotzooi.”

Ook Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is enthousiast. “Als inwoners geen vuurwerk meer mogen afsteken, scheelt dat een hoop milieuvervuiling en stress bij dieren.” Eerder deden GroenLinks en de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel om vuurwerk te verbieden in de gemeente.

43 Reacties

Reageren
 1. Mark

  Hebben ze pech gehad. Ik steek toch wel vuurwerk af. er wordt amper gehandhaafd, dus de kans op een boete is klein. En al ik een boete krijg dan betaal ik met liefde voor mijn vrijheid.

 2. Mart

  “Dat is echt geweldig nieuws voor bijna iedereen in Utrecht”, reageert Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks.

  Voor de omschrijving “bijna iedereen” heb je tegenwoordig dus nog maar 60 procent van een populatie nodig.

  Ik ga het vuurwerk echt niet missen, zeker het illegale niet, maar over deze uitleg van de cijfers had mevrouw De Boer wel eens wat verder ondervraagd mogen worden.

 3. Esrin W.

  Aan de slag of niet, vuurwerkverbod of niet, denkt iedereen nou echt dat het niet knallen wordt rond 31/12? Mooi om te zien dat naïviteit nog steeds bestaat anno nu.

 4. Herman

  Heel goed, stel maar werkgroep in en ga lekker vergaderen, over een jaar of 10 horen we het wel.

 5. Kaat

  Eindelijk! Had van mij veel eerder gemogen. Jammer dat Utrecht op dit soort onderwerpen niet voorop loopt.

  Er zal vast nog wel vuurwerk worden afgestoken maar afgelopen jaar was het al een heel stuk minder.

 6. erwin

  @mark: stoer man! rij je ook harder dan honderd op de snelweg omdat de kans op een boete klein is en vul je je belastingformulier verkeerd in omdat de kans op ontdekking klein is?
  Kinderachtig.

 7. AA

  En wie gaat dit handhaven? Er is LETTERLIJK nauwelijks handhaving meer op bijvoorbeeld verkeer in Utrecht. De hele dag door rijden er ‘jongeren’ met huurauto’s keihard door Lombok of met open uitlaten zonder DB killers door de stad. Het enige wat deze gemeenteraad kan is dingen verbieden waarvan ze weet dat het niet gehandhaafd kan worden.

 8. Fred

  Zo snel mogelijk doorvoeren, en ook gewoon op elke plek.
  Dus geen verwarrende situaties van in de ene buurt wel, en in de andere niet, en je zou dan toevallig maar in een buurt wonen waar het dan wel mag, daar ben je dan mooi klaar mee.
  Totaal vuurwerkverbod dus.

 9. Justin

  @Esrin, dat denkt men niet. Dat staat ook nergens. Wel zal vuurwerk steeds meer verdwijnen, net zoals iets als zwarte piet ook steeds meer aan het verdwijnen is. Dit gebeurt natuurlijk niet van de ene dag op de andere.

 10. Mark

  @Erwin, ja net lekker 130 over de A27. Behalve bij Eemnes, want daar stond een flitser. Daarna weer lekker gas geven. Jij vind het kinderachtig en dat is helemaal oke. Wie weet komt er een keer een domme regel waar jij het niet mee eens bent en je ook niet aan houd. Dan snap je misschien mijn standpunt. Ik heb geen zin in een overheid die elke poep en scheet bepaald.

 11. Alex

  Afgelopen jaarwisseling was er ook een vuurwerkverbod, maar ondanks dat ging er nog een hoop vuurwerk de lucht in. En dan vooral het zwaardere spul. En hoe denkt de gemeente een vuurwerkverbod te handhaven als in de buurgemeenten nog wel verkocht mag worden? Vervuilers aanpakken in de parken is nu al een te grote opgave voor de politie.

  Dat het vuurwerk welke harde knallen maakt verdwijnt zou ik niet erg vinden, het meeste van dat spul is toch al illegaal, en voor dieren is dat ook beter. Maar siervuurwerk welke weinig geluid produceert mag van mij gewoon blijven.

 12. Katja

  YYYYEEEEEEESSSSSSSSSSSSSSS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. D/t

  @ Mark.
  Met een ‘t’.

 14. Jeroen

  Gaat nooit lukken om dat te handhaven en het draagvlak ervoor wordt overdreven. De steun voor een vuurwerkverbod is ongeveer 50/50. Naar mijn idee te laag om dit van hogerhand af te dwingen.

 15. Justin

  @Mark, dat jij er niet mee eens bent wil niet zeggen dat je het dan aan je laars moet lappen. We leven in een samenleving. Als jij met je vuurwerk andere mensen lastig valt, bijvoorbeeld iemand met astma, dan kun je je denk ik wel voorstellen dat die mensen willen dat je daar mee ophoudt.

  Zo ook als jij op de snelweg aan het racen bent, en je ramt iemand anders de dood in, dan mag dat ook best wel ophouden.

  Op een gegeven moment groei je op en besef je dat de wereld niet om jou draait. Anders blijf je steken in kinderachtig gedrag.

 16. Bram

  Fantastisch nieuws dat de gemeente werk maakt van een vuurwerkverbod. Afgelopen jaarwisseling hebben we gezien hoe goed dit is verlopen. 70% minder vuurwerkslachtoffers!! Wat mij betreft compleet verbieden het vuurwerk. Laat mensen er een goede fles champagne van kopen van het geld.

 17. Pee

  De ene juicht het toe en de ander baalt er enorm van.
  Er blijft toch gewoon vuurwerk afgestoken worden ,net als afgelopen oud en nieuw.
  Daar valt ook niet op te handhaven maar zo nu en dan zouden ze er wel 1 in de kraag vatten maar met oud en nieuw is dat geen goed plan.

 18. Piet

  Wat een goed nieuws. Was heerlijk dit jaar met minder vuurwerk. Ik neem aan dat er wel een professionele vuurwerkshow wordt georganiseerd door de gemeente

 19. Scherpschutter

  De overheid en dus ook de gemeente moet zich niet onnodig mengen in het doen en laten van mensen. Echter, de vuurwerkcultuur die in Nederland is ontwikkeld leidt tot zoveel mensen voor onacceptabele overlast dat hier duidelijke wetgeving wenselijk is, ook al beperkt het burgers deels in hun vrijheid. Een vuurwerkverbod zal door door velen niet met gejuich ontvangen worden, dus hulde voor de gemeente dat zij dit aandurven. Alle lof voor het tonen van lef. Nu de daadkracht.

 20. Scherpschutter

  Nee. Simpelweg en volmondig ‘nee’. Ik laat mijn rechten niet schenden door een paar doorgedraaide gemeenteambtenaren (die kennelijk denken dat Utrecht een ‘rechtsstaat’ is in plaats van een gemeente) en zal gewoon vuurwerk afsteken.

  Ze kunnen de boom in.

 21. jankanerwatvan

  Wel alcoholvrije champagne dan Bram. Alcohol valt voor mij part in dezelfde categorie. Tijd dat de gemeente ook alcohol gaat verbieden!

 22. JanV

  Vuurwerk is fantastisch een half uur lang na twaalf uur, maar de overlast, vervuiling en vandalisme overdag en tot diep in de nacht staat niet in verhouding. Goed dus dat de gemeente hiermee aan de slag gaat. Voor de verzetshelden hierboven: veel succes en alvast bedankt! Ik hoop dat dankzij de opgelegde boetes de gemeentebelastingen voor de rest weer wat naar beneden kunnen.

 23. Steven

  Hiermee creeer je in mijn optiek enkel een grote aanbod op illegale handel en lok je alleen maar uit dat men vuurwerk gaat afsteken.

  Vuurwerk is voor veel mensen een traditie, iets waar ze al vanaf kind af mee aan de slag zijn. Overal in de wereld wordt het nog afgestoken, in China zelfs het mooiste ter wereld.

  Kennelijk is 60% voldoende om te zeggen “bijna iedereen”. Ik vraag me ook af, welke mensen ze voor dit soort onderzoeken, bevragen.

  Ik woon heel mijn leven al in (centrum) Utrecht. Mij vragen ze nooit ;).
  In mijn omgeving, wil iedereen de traditie behouden. Ik heb het dan niet over 10/15 buren. Ik heb het over hele wijken.

  Dat gaat over duizenden mensen.

 24. Lachgas

  Snap mevr de Boer niet, geweldig nieuws voor bv luchtverontreiniging, etc.
  Maar bv in bepaalde wijken mogelijk weer wel, wijkgebonden vuurwerkshows, etc.
  Toch fijn dat mevr de Boer klimaatneutraal vuurwerk heeft gevonden.

 25. Kees

  Een verbod is prima alleen de manier waarop dit gecommuniceerd wordt is weer typisch links natuurlijk. Zij bepalen wel even wat goed is voor bijna iedereen..

 26. Koel Hoofd

  Niet te handhaven verbod.
  Of zijn ze van plan om de hele stad vol te hangen met camera’s en microfoons?

  Daarnaast zal het alleen maar illegaliteit in de hand werken en worden zwaardere explosies alleen maar aantrekkelijker voor bepaalde types.

 27. Laurens

  Wat betreft de mensen die zo graag vasthouden aan tradities; misschien is het soms nodig om tradities eens kritisch tegen het licht te houden. Ook ik heb in mijn tienerjaren flink geknald, ook met illegaal vuurwerk. Maar zie nu al heel veel jaren dat het vooral heel veel overlast geeft. Herrie, troep op straat, ongelukken, mijn dochtertje die nauwelijks over straat durft, bange huisdieren. Ben echt enorm voor zo’n verbod.

  En tuurlijk helpt zo’n verbod op termijn.

 28. Harry

  aan al die mensen die zo blij zijn dat vuurwerk verboden wordt en dat iedereen die daar tegen is kinderachtig is: jullie piepen wel anders als vlees en alcohol verboden wordt of als auto’s en reizen ook verboden worden. We leven immers in een samenleving en die dingen zijn ook slecht voor mensen, omgeving of natuur.

  Ik steek ook vuurwerk af. Als protest!

 29. Fred

  Het is dat ik een hekel heb aan het uitvaardigen van verboden, anders zou ik er nog wel eentje weten: een verbod op de partijen die nutteloze verboden voorstellen / toejuichen, namelijk GroenLinks en Partij voor de Dieren.

 30. Uuutje

  Mark is zo iemand die vindt dat er strenger-strenger-strenger gehandhaafd moet worden, behalve op hemzelf of als de regel of wet hem niet aan staat.

  Vast ook zo iemand die vindt dat allochtenen en immigranten keihard aangepakt moeten worden, maar autochtonen en zogenaamd echte Utregters niet. Die mogen de wet overtreden. Dan is handhaven ineens kinderachtig….

 31. Ome Jan

  Deze traditie moet blijven,alleen al om het feit dat de echte problemen/overlast niet worden aangepakt (zware dreunen ruim voor de jaarwisseling)
  Even duidelijk maken dat het Nederlands knalvuurwerk sinds vorig jaar verboden is,en vuurpijlen ook (stelde al niet veel voor) deze regel is nooit ten uitvoer gebracht en kan niet over geoordeeld worden, dus snap de overtreffende trap niet. Duizenden mensen in deze stad genieten nog steeds van een mooi stuk vuurwerk die je kan kopen bij het tuincentrum. ( Dat noemen ze tegenwoordig compound en fonteinen voor de mensen die het niet snappen) Heb je geen last van en wordt tijdens de jaarwisseling 00:00 de lucht in geschoten waar de anties ook mee staan de kijken.
  Voor meer info https://hvlv.nl mag de gemeente ook eens naar kijken.

 32. vak K

  Vuurwerkverbod
  Autoverbod
  Scooterverbod
  Centrum bijna onbereikbaar voor auto’s
  Zgn woonboulevards maken
  Knips maken in doorgaande wegen
  Maximum snelheid naar 15 tot 30 km
  Uurtarief parkeren naar 10 euro
  Vermeend slavernij onderzoek

  Zie hier een bloemlezing van GroenLinks en D66 wat de inwoners en bezoekers van Utrecht te wachten staat of al moeten ondergaan.

  Wie stopt deze gekte?

 33. Natte Otter

  Ik maak me geen zorgen, ik heb namelijk afgelopen oud en nieuw gezien. Toen er GEEN vuurwerk verkocht werd en afgestoken mocht worden. Politie was in maximale oorlogssterkte en kan het gewoon niet handhaven.

  Naast dat ik een verbod op basis van 1 peiling belachelijk vind. Om in de woorden te spreken van het college en het ambtelijke aparaat: “Het is geen referendum.”

 34. Toine Goossens

  De volgende stap is het verbieden van alles waar IK last van heb of waar IK gevoelig voor ben.

  Stap 1. Volledig verbod op fietsparkeren in de binnenstad.
  Stap 2. Een volledig verbod op recreeren in onze parken.
  Stap 3. Vul zelf in…………..

  Ik krijg de steun van @Justin c.s. Waar je last van hebt moet namelijk verboden worden.
  Poetin heeft de vrijheid van meningsuiting verboden. Daar heeft hij last van.

  Welke vrijheden wilt u beschermen @Justin c.s.? Ook de vrijheden van minderheden? Of bent u voor de dictatuur van de meerderheid?

 35. RvD

  @ Laurens. Wie bepaalt welke ‘tradities’ kritisch tegen het licht worden gehouden?
  Zo is het hebben van honden als huisdieren eigenlijk niet meer van deze tijd. Ze veroorzaken geluidsoverlast (blaffen), troep op straat (hondenpoep), jaarlijks 50.000 medische behandelingen en enkele doden door hondenbeten en mijn kinderen durven nauwelijks meer op straat na een keer aangevallen te zijn. Kortom exact dezelfde redenen als jij noemt om vuurwerk te verbieden. En daar bovenop zouden PvdD en GroenLinks toch ook moeten vinden dat het opsluiten van dieren alleen voor het plezier van de mens niet kan…
  Kortom als je vuurwerk verbiedt moet je ook honden verbieden!? Een achterhaalde en primitieve traditie!?

 36. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Misschien zouden we gewoon eens moeten bedenken wat voor een wereld we achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.
  De enigste die er beter van worden dat zijn de Chinezen en de groothandels, het milieu trekt aan het kortste eind.
  Was altijd erg gek van vuurwerk, maar na gezien te hebben wat voor een verontreiniging dit teweeg brengt,ben ik gestopt.
  Ik ben niet voor verbieden,wel voor het gebruik van je gezonde verstand.

 37. Esrin W.

  Klopt GeenStijl@Utrecht. Net zoals “onze kinderen” nu de parken vól laten liggen met hun afvalbende. En dan moeten wíj én dat opruimen en er ook voor zorgen dat wíj “niet teveel troep” achter laten?

 38. Moniek

  Dat anderen in hun vrijheid en veiligheid worden beknot en de stank en kruitdamp maar moeten gedogen, is natuurlijk slechts gezeur in de ogen van degenen die het over “rechten” en “mijn vrijheid” hebben.

 39. Natte Otter

  Overigens, leuk dat ze het willen. Maar ik lees in de Telegraaf vandaag dat er geen meerderheid is voor het plan…

  Dus dit gaat niet gebeuren…

 40. Moniek

  @Harry
  Als ik het goed begrijp steekt u dus vuurwerk af uit protest, en niet voor de “lol”? En daar betaalt u dus ook nog voor?

 41. Jeroen

  Eindelijk een verbod! Liefst landelijk maar dapper dat de gemeente er niet op wil wachten. Wat ooit begon als een traditie die voor veel mensen leuk was hebben we nu een “feest” dat tot veel (dieren)leed en agressie leidt. Krankzinnig krachtig vuurwerk en een hoeveelheid bijbehorende schade die naar mijn idee allang niet meer te verantwoorden is.
  Mensen hebben het graag over onbeperkte vrijheid zonder overheidsbemoeienis; de prijs die de samenleving daarvoor betaald is naar mijn mening veel te hoog. Het zou leuk zijn als iedereen weer kan genieten van de jaarwisseling.

 42. Natte Otter

  @Jeroen je beseft je dat nagenoeg alles wat je beschrijft al verboden is…

 43. Scherpschutter

  Jeroen is kennelijk niet helemaal doordrongen van de prijs die je betaalt in een samenleving met totaal dominante overheid. Gelukkig kan hij op internet informatie vinden over landen als Noord Korea, Venezuela, China en eigelijk wel alle landen waar links gedachtengoed dominant is. It ain’t pretty…

  Vooral de laatste zin in Jeroen’s betoog is wel kenmerkend. Hij heeft kennelijk totaal niet inxde gaten dat dit overheidsverbod het plezier van de helft van de bevolking vergalt, noch lijkt dit hem te interesseren.. Linkse kokervisie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).