Gemeente Utrecht trekt alles uit de kast voor gelijkvloerse kruising bij Lombokplein Gemeente Utrecht trekt alles uit de kast voor gelijkvloerse kruising bij Lombokplein

Gemeente Utrecht trekt alles uit de kast voor gelijkvloerse kruising bij Lombokplein

Gemeente Utrecht trekt alles uit de kast voor gelijkvloerse kruising bij Lombokplein
De gemeente en provincie Utrecht zijn het nog steeds niet met elkaar eens over welke kruising er moet komen bij het toekomstige Lombokplein. Sterker nog, tijdens een werkbezoek van wethouder Eerenberg en gedeputeerde Van Schie is gebleken dat er ‘geen zicht is op overeenstemming’. Desalniettemin gaat de gemeente nu alsnog proberen de provincie op andere gedachten te brengen.

De gemeente en provincie Utrecht zijn het nog steeds niet met elkaar eens over welke kruising er moet komen bij het toekomstige Lombokplein. Sterker nog, tijdens een werkbezoek van wethouder Eerenberg en gedeputeerde Van Schie is gebleken dat er ‘geen zicht is op overeenstemming’. Desalniettemin gaat de gemeente nu alsnog proberen de provincie op andere gedachten te brengen.

Het Westplein wordt opnieuw ingericht en omgedoopt tot het Lombokplein. Over een deel van dit gebied is al lange tijd een meningsverschil tussen de gemeente en provincie. Het gaat met name om de kruising van de tram- en busbaan. De gemeente wil dat deze gelijkvloers wordt, omdat hiermee veel meer ruimte overblijft voor het Lombokpark.

De provincie denkt hier als eigenaar van de regiotram echter anders over. Een gelijkvloerse kruising zou een verhoogd risico met zich meebrengen, waardoor de provincie geen vergunning wil aanvragen voor het wijzigen van de huidige T-splitsing. Het ontwerp is al een keer aangepast, maar ook dat werd negatief beoordeeld door de provincie.

Tekst loopt door onder afbeelding

Een impressie van het Lombokplein, met het park en de Leidse Rijn

“Na het werkbezoek van wethouder Eerenberg en gedeputeerde Van Schie aan de locatie hebben gemeente en provincie geconstateerd dat er op dit moment geen zicht is op overeenstemming”, schrijft het college van B&W. “Voor het plan Lombokplein betekent dat echter dat het beoogde Lombokpark doorkruist moet worden met een weg, waardoor er weinig ruimte voor een park resteert. Dat vinden wij ongewenst. Daarom zoeken wij nog naar een mogelijkheid om de provincie tot andere gedachten te brengen.”

Nieuwe argumenten

De gemeente gaat nu een ‘gerenommeerd’ extern bureau vragen om het veiligheidsbeeld van het hele Lombokplein onder de loep te nemen. De hoop is dat hiermee nieuwe argumenten gevonden worden om de provincie alsnog te overtuigen een vergunning aan te vragen voor een gelijkvloerse kruising.

“Zo wordt de huidige vierbaansweg met 50 kilometer per uur door het gebied een stadstraat met 30 kilometer per uur, waarbij de kruisingen met Koningsbergerstraat en Croeselaan veel rustiger en overzichtelijker worden. De kruising met de Koningsbergerstraat wordt anders ingericht, wat de veiligheid positief beïnvloed. En misschien zijn nog andere verbeteringen denkbaar, waardoor de ‘veiligheidsbalans’ voor de provincie de goed kant op slaat.”

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
  1. de Roeptoeter

    Waarom niet onder de Leidse rijn en het park door?
    Dan kan je helemaal een groot park maken en heb je alles in tunnels, zowel OV als auto’s. Voetgangers en fietsers kunnen dan bovengronds.

  2. Statler

    @de Roeptoeter
    ik geef de voorkeur aan alle mechanische transport- dus ook de fietsers- daar ondergronds. Kunnen voetgangers eindelijk veilig rondlopen.

  3. Le coq sportif

    @Roeptoeter omdat dat gigantisch veel geld kost dat er niet is.

    Ik snap de gemeente op zich wel, dat verhoogde ding ziet er echt niet uit en wil je daar een park maken is gelijkvloers een veel betere optie. Maar ook dat zal wel wat kosten

  4. Jan

    @de Roeptoeter
    “Waarom niet onder de Leidse rijn en het park door?”
    Omdat een tunnel nog duurder is en ook niet gelijkvloers.

  5. Pieter

    Waar hebben de verkeersdeelnemers de meeste last van? Juist: gelijkvloerse kruisingen, want dat betekent vaker op elkaar wachten.
    Wat levert het meeste risico op voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers? Juist: gelijkvloerse kruisingen.

    Dus waar kiest de gemeente Utrecht voor?
    Zoals gebruikelijk kiest de gemeente weer voor de oplossing waar mensen de meeste overlast van zullen hebben. Tot in lengte der jaren. Applaus: het verkeersbeleid is tenminste consistent waardeloos.

  6. Nico

    Vraagje, waarom moet het Westplein nu weer zo nodig omgedoopt worden tot Lombokplein? Slaat nergens op en een plein is een plein welke naam je ook voor het woord plein zet. Roeptoeter ze idee zal helaas wel te duur zijn voor onze te veel geld uitgevende gemeente met een groot gat in de begroting. Dus kiezen uit 2 kwaden en dan ga ik voor het plan van de provincie. Misschien kunnen gemeente en provicie een referendum houden als ze het toch niet eens zijn en dan kan de burger kiezen en bepalen welk van de 2. Maar helaas heeft de gemeente angst voor een referendum zelfs D66…….

  7. Jan will

    ‘Het Westplein wordt opnieuw ingericht en omgedoopt tot het Lombokplein’

    Is dit een grap..? Net zo’n grote grap als de ‘herinrichting’ van het goylaan?
    Gaat de gemeente het toevallig ook zelf ontwerpen en het bestek toetsen en goedkeuren..?

    Beste gemeente Utrecht, soms krab ik mijzelf achter de oren en vraag ik mij af of jullie steekpenningen o.i.d. aannemen van megalomane bouwbedrijven. Met doel cruciale punten in Utrecht keer op keer open te breken.
    Kunnen jullie a.u.b. ophouden met het verspillen van gemeenschapsgeld?

  8. Ad Patat

    Dus de Catharijnesingel ga je afsluiten? Dan kom er dus meer verkeer via de Graat van Roggenweg, en wat gaan ze doen? Stadstraat met 30km per uur…. Regeren is vooruitzien, behalve in Utreg.

  9. Niels

    Gewoon goede slagbomen plaatsen en het euvel is opgelost.

  10. Toine Goossens

    Ik ken nog veel meer plekken in Nederland waar massa mobiliteit op diverse niveaus wordt afgewikkeld. Het hele land staat daar vol mee. Zonde van het groen dat daarmee verloren gaat. Weg met fietstunnels, weg met tunnels e.d. bij spoorwegen. Hup herstel de gelijkvloerse kruising en dan liefst zonder een slagboom. Bel en rood licht volstaan.

    Wat een stel simplistische bestuurders heeft Utrecht.

  11. Koel Hoofd

    Er moest toch ettelijke tientallen miljoenen worden bezuinigd?
    Als het over groen en verkeer gaat is de gemeente weerzinwekkend hypocriet.

  12. Steve

    @de roeptoeter, ooit was er een referendum waar ondertunneling het ook won.
    Maar denk je nou echt dat links Utrecht dat plan ging uitvoeren?
    Nee dus.
    Kijk naar Den Haag, de tram rijdt daar ook ongelijk vloers..
    Daar gebeuren geen ongelukken zoals hier tussen tram en auto.

  13. cas

    @ roeptoeter, Ik denk niet dat zoiets op die plek mogelijk is met de aanlanding naar de haltes. Laat staan de enorme kosten die dat met zich meebrengt. En toch snap ik niet dat de gemeente zo moeilijk doet voor een klein stukje groen op zo’n inspiratieloze plek.

  14. Atilla Vigh

    @Roeptoeter
    Tunnels kosten veel veel meer dan bruggen.

  15. Margriet

    Steeds vaker wordt duidelijk dat we eerder voor een metro hadden moeten kiezen ipv voor de antieke tram, stikjaloers inmiddels op Amsterdam met de noord/zuid metro.

    Maar de afweging groter park ten opzichte van afname veiligheid lijkt me helder, dan maar iets minder park.

  16. Jac

    Ik snap hier helemaal niets van. Langs NH-hotel is daar een fly-over aangelegd t.b.v. de verkeersafhandeling. En nu schreeuwt onze gemeente moord en brand dat er een gelijkvloerse kruising moet komen. Iets in mij zegt dat ons bestuur de weg kwijt is.

  17. Tristan

    Bij de Gemeente Utrecht blijft veiligheid een ondergeschoven kindje. Zie Vleutenseweg, zie Goylaan enz. Resultaat herhaald dure aanpassingen achteraf op kosten van de belastingbetaler. Nooit in één keer goed.

  18. Derek

    Mensen de fly-over gaat niet weg.

    Het gaat om toegang tot de parkeerterrein van de Park Plazahotel.

    Het stukje waar ze een gelijkvloerse kruising willen, is al gelijkvloers(!) Daar komen de bussen vanuit de Vleutenseweg de fly-over oprijden. Daar gaat ook de trambaan naar beneden zodat het onder het spoor langs kan lopen.

    Kijk goed naar de ontwerpen: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/bouwprojecten-en-stedelijke-ontwikkeling/bouwprojecten/lombokplein/230309-VO-Lombokplein-Plankaart.png

  19. Derek

    Dus qua veiligheid scheelt het niet zo veel. Het gaat dus alleen om mensen die willen parkeren bij de hotel!

    Ik snap eerlijk gezegd de standpunt van de provincie hier niet. De tram rijdt nu al zo tergend langzaam op dit stuk en de hele fly-over. Wat kan het schelen of het hier gelijkvloers is of niet.

  20. Toine Goossens

    Ter verduidelijking. De Kracht Van Utrecht, de GroenPvdA werkgroep, verbied de politici om tunnels aan te leggen. Al het geld gaat naar het vergroenen van onze wegen, nul gaat naar het verbeteren van de fiets- en loopveiligheid.

    Dode kinderen en bejaarden zijn collateral damage.

  21. Koel Hoofd

    @Nico @Jan will
    De helft van het huidige Westplein gaat in de toekomst nog worden volgebouwd met gestapelde konijnenhokjes voor sociale/middenhuur. Wat er als postzegeltje groen over blijft wordt nu alvast Lombokplein genoemd.
    Dan valt het straks niet zo op dat er weer veel groene ruimte wordt opgevuld met beton en rood asfalt.

    @Margriet en @Jac
    Utrecht werd na 700 jaar inteelt achter die stadswal met stadsgracht door de NS in 1843 de moderne wereld ingetrokken en er mee verbonden. Utrecht kreeg niet alleen een spoor, maar ook een heel tramnetwerk wat zelfs Zeist en Driebergen bereikte. Milieuvriendelijk ook nog, eerst als paardentram en later elektrisch. (zie beelden Utrechts archief)
    Maar Utrecht werd progressief door die nieuwe grote moderne wereld…
    dus weg met die hinderlijke tram en kom er maar in met die moderne bus met fijnmazig binnenstedelijk netwerk want dat geeft vrijheid in mobiliteit.
    Vervolgens werd Nederland welvarend door de vrijheid in persoonlijke mobiliteit dankzij de automobiel en Utrecht omringd door snelwegen.
    Maar Utrecht is nu progressief….
    dus weg met die bus en kom er maar in met die auto’s, er werd zelfs een binnenstedelijke snelweg gepland en kreeg een tramlijn naar N’gein/ijsselstein.
    Utrecht werd rijk en aantrekkelijk door die vrijheid in persoonlijke mobiliteit en er moest een nieuwe stad aan de andere kant van het kanaal bijkomen voor al die nieuwe Utrechters.
    Maar Utrecht blaat nu progressie in de achteruitkijkspiegel…
    dus weg met die vieze auto’s en dat peperdure OV en ruim baan voor de fiets want die persoonlijke vrijheid in mobiliteit voor Utrechters, dat gaat ten koste van de schone lucht voor de rijken in de binnenstad en verandert het wereld klimaat wat alléén Utrecht zal kunnen redden van klimaatverandering.

    En daarmee is na 181 jaar van progressie, het bestuur weer terug op het pad naar achterlijkheid en inteelt in de nieuwe witte bakfietsenclave achter de oude vertrouwde stadsgracht.
    Nu alleen die stadswal met tolpoorten weer optrekken, en Utrecht is weer helemaal terug bij af…onbereikbaar, onleefbaar en onbetaalbaar voor mensen die in de grote moderne mondiale wereld leven.
    Progressie = regressie

  22. R. Sterk

    Kennelijk is vergeten dat het hele verhaal gaat over een gelijkvloerse toegangsweg voor hotel Park Plaza. Waarom niet Park Plaza hotel kopen en afbreken en dat stukje grond bij het Lombok park betrekken? Waar een wil is is een weg.

  23. Lombokker

    Hoe dom kan je zijn?
    Nou, heel erg dom dus, zoals de gemeente Utrecht hier weer eens laat zien.

    Vanaf de Leidseweg (hoofdfietsroute) steken dagelijks duizenden fietsers het Westplein over, velen daarvan met een suïcidale vorm van haast. Je kan er vergif op innemen dat er slachtoffers gaan vallen als die nog even voor een bus of sneltram langs denken te kunnen.

    De doorstroming van het OV zal er ook niet beter op worden, want het is daar vaste prik dat een file automobilisten de kruising compleet blokkeert.

  24. Utrechter

    Hebben we niet een referendum gehad waarin de utrechtse bevolking heeft gekozen voor ondertunneling van het Westplein. Dat was blijkbaar te duur of het geld moest aan andere kul projecten uitgegeven worden. Laten we nu eens optellen hoeveel geld er aan het Westplein besteed en verprutst is. Ik denk dat je daar een heel luxe ondertunneling voor kan aanleggen met zelfs werkende roltrappen.

  25. Jac

    @ Derek
    Dat is precies mijn punt. We hadden een fly-over nodig voor de afwikkeling. Maar het laatste stukje doen we dan weer gelijkvloers. De gemeente snapt dat. Nadenkende burgers niet. De provincie ook niet. Maar gelukkig groeit het geld de gemeente op de rug en gooien we er weer een duur onderzoek tegenaan om het GL66 gelijk te kopen.

  26. Rose

    Een plein is die saaie rommelige open vlakte niet en een echt plein wordt het ook niet. Lombokplein is een nog slechter naam dan Westplein.

  27. Derek

    @Jac

    De fly-over gaat (2x) over het fietspad heen, wat enorm druk is alle tijden van de dag en nacht.

    Blijkbaar was het goedkoper om de tram vervolgens onder het spoor te laten lopen.

    Wat betreft bereikbaarheid van de hotel, daar komen hooguit een paar tientallen voertuigen per dag overheen, dus gelijkvloers op dat stuk lijkt me prima.

    Ik snap niet altijd alles wat de gemeente doet. Maar in dit geval wil ik niet ‘s ochtends een hele tijd moeten wachten op tram en bus op de fiets, dus vind de (2) flyovers toch wel een goed idee.

  28. Marcel

    Alle verkeer gelijkvloers, eventueel in een bak, en er een verdieping overheen leggen, voor voetgangers, fietsers en groen.
    Geen tunnel nodig.

  29. wollie

    een park, op die plek? ik ken niemand die daar voor z’n plezier vertoeft.

  30. WvR

    “…De gemeente gaat nu een ‘gerenommeerd’ extern bureau vragen om het veiligheidsbeeld van het hele Lombokplein onder de loep te nemen…”

    Kijk, dat is besturen.
    Een Wapenwedloop met gerenommeerde externe bureaus als proxy starten.

    Die externe bureaus lachen zich de ballen uit de broek, dit wordt gewoon gratis geld binnenhalen.

    Het gerenommeerde externe bureau gaat een rapportje schrijven wat, 100% gegarandeerd, vrijwel , maar net niet helemaal, precies overeenkomt met het standpunt van gemeente Utrecht.

    Dan een plot twist:
    Bij de provincie werken mensen die OOK gerenommeerde externe bureaus kennen. BAM! Een nieuw rapport, vrijwel alles van gemeente Utrecht weerleggend.

    En hop: Een ver-pis wedstrijd is geboren.
    “Weet je wel hoe gerenommeerd mijn extern bureau is!?”
    “Mijn extern bureau is nog veel gerenommeerderderder!”

    Ik voorzie mooie tijden voor externe bureaus.

  31. Zjon

    @ WvR

    👍

  32. Don

    @WvR mooi omschreven en ok een verklaring hoe de gemeente utrecht aan een tekort komt van 77 miljoen. Een ver pis wedstrijd tussen twee overheden op kosten van de Utrechtse belasting betaler.

  33. Fred

    Gelijkvloers kruisen met de trambaan is onverantwoord onveilig, en belemmerd de doorstroom van het OV.
    Zeer onlogisch ook, overal wil men juist van gelijkvloerse kruisingen met spoorbanen af, maar de gemeente Utrecht wil dat juist aanleggen.
    Er zijn genoeg andere, meer geschiktere plekken voor park en groen.
    De veiligheid en doorstroming van het OV / verkeer heeft hier prioriteit.
    Het allerbeste was natuurlijk geweest als het tramstation op CS ondergronds, onder de treinsporen had gelegen.

  34. T

    Zoveel gedoe om, laten we eerlijk zijn, een minuscuul park waar vooral Stekkers gaan daydrinken en omwonende met tegenzin hun hond uitlaten.

    Mijn voorstel: trek het stationsplatform boven het spoor door tot de Leidseveer en leg daarop een park van formaat aan. Zou een pracht investering zijn in wat nu een betonnen dystopie begint te worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).