Gemeente: vol stroomnetwerk bedreiging voor groot aantal ontwikkelingen in Utrecht Gemeente: vol stroomnetwerk bedreiging voor groot aantal ontwikkelingen in Utrecht

Gemeente: vol stroomnetwerk bedreiging voor groot aantal ontwikkelingen in Utrecht

Gemeente: vol stroomnetwerk bedreiging voor groot aantal ontwikkelingen in Utrecht
De gemeente Utrecht maakt zich zorgen over de groeiende druk op het elektriciteitsnetwerk. De vraag naar elektriciteit stijgt namelijk veel harder dan het netwerk kan worden aangepast en dat kan voor problemen gaan zorgen.

De gemeente Utrecht maakt zich zorgen over de groeiende druk op het elektriciteitsnetwerk. De vraag naar elektriciteit stijgt namelijk veel harder dan het netwerk kan worden aangepast en dat kan voor problemen gaan zorgen.

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op het elektriciteitsnetwerk. Dat heeft te maken met een aantal ontwikkelingen. Zo is de economische groei een factor, maar ook de snelle bouw van nieuwe woningen, de digitalisering van de samenleving en de transitie naar duurzame energie en duurzaam vervoer.

De vraag naar stroom stijgt veel sneller dan de netbeheerders aankunnen. TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, trok vorig jaar al aan de bel. Het netwerk was namelijk niet berekend op het grootschalig terugleveren van stroom aan het net, zoals gebeurt door windmolens, zonneparken en zonnedaken. Door de capaciteitsproblemen was er tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- en zonneparken.

Gevolgen voor Utrecht

Volgens TenneT is er nu wat ruimte gevonden op het netwerk, maar dat is nog niet genoeg om de wachtlijsten weg te kunnen werken. Verder maakte TenneT bekend dat het elektriciteitsnetwerk in de regio Utrecht de maximale capaciteit heeft bereikt voor het afnemen van elektriciteit.

Dat heeft gevolgen voor Stedin en dat zou kunnen betekenen dat Utrechtse bedrijven last krijgen van de problemen. Nieuwe bedrijven die veel stroom verbruiken – zoals industriële en logistieke bedrijven, grootschalige horeca, supermarkten, zorg- en onderwijsinstellingen en bedrijven die zorgen voor snelladen – kunnen mogelijk niet de stroom krijgen die ze nodig hebben.

Niet uitbreiden 

In een brief aan de gemeenteraad laat het college van burgemeester en wethouders weten dat de capaciteitsproblemen op het stroomnetwerk een bedreiging zijn ‘voor een groot aantal ontwikkelingen in de stad’. Nieuwe voorzieningen, zoals scholen, buurthuizen, supermarkten en grootschalige nieuwbouwontwikkelingen kunnen tijdelijk geen transportcapaciteit krijgen.

Dat betekent dat sommige bedrijven zich niet in Utrecht kunnen vestigen en andere niet kunnen uitbreiden. “Daarnaast komen de ambities voor emissieloos vervoer (…) en de energietransitie (…) in het geding”, aldus het college van B&W.

Geen snelladers meer 

Huishoudens zullen geen last hebben van de capaciteitsproblemen, omdat de netbeheerder op het elektriciteitsnetwerk ruimte heeft gereserveerd voor woningen. Wel kunnen er problemen ontstaan bij grote gebiedsontwikkelingen, omdat er bijvoorbeeld liften nodig zijn in hoogbouw of grote warmtepompen moeten worden geplaatst. Ook bij de aanleg van laadpalen ontstaan problemen: gewone laadpalen kunnen nog worden aangelegd, maar snelladers niet meer.

Oplossing

TenneT en Stedin werken aan een oplossing voor de problemen, maar het kan nog jaren duren voordat de problemen verholpen zijn. De gemeente Utrecht heeft inmiddels ook contact met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie. Daaraan is gevraagd klaar te staan en te ondersteunen waar nodig.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    Was regeren niet vooruitzien? De rechts neoliberale Rutte en zijn even rechts neoliberale consorten van de afgelopen decennia hebben er nooit van gehoord, ze hebben er althans geen actieve herinnering aan.

  2. Scherpschutter

    Gut. Ja, dat roep ik pas sinds 1993…LOL. Zoals ik al jaren roep; de realiteitswal zal het ecowaanzinsschip doen keren. Een energietransitie op dit moment is simpelweg godsonmogelijk. Maar mooi dat ook links uiteindelijk toch eens is gaat nadenken over of wat ze willen eigenlijk wel kan, na de halve stad geruïneerd te hebben. Laten we het positief benaderen.

  3. Rietje

    De wereld is knettergek.

  4. Wil

    Ja hoor, de man die vindt dat gemeentes zich alleen met plantsoenen moet bezighouden, roept dit al sinds 1993.
    Ff serieus, ss had toch een ip-ban nav zijn pro-Russische Fvd-bijdrage?!

  5. Jos

    We moeten dus nog steeds minder energie gebruiken, ook als (en juist als) alles elektrisch wordt.

    Verduurzaming is geen excuus om als mens zijnde je pootafdruk op de wereld en aarde zo groot mogelijk te houden. Dat kan simpelweg niet.

    Dus ook als we elektrisch rijden zullen we nog steeds minder moeten autorijden bijv..

    Wij mensen claimen te veel en dat kan niet. Een economisch systeem dat alleen op groei en steeds meer graaien is gebaseerd kan niet. Dat is namelijk een pyramidespel waar een plafond en einde aan zit. Alleen willen we dat niet accepteren. Utrecht kan niet onbelemeerd verder groeien. Maak daar beleid op.

  6. Jos

    @ Lexus

    En de neoliberale Lubbers en de neoliberale Kok, Balkenende en Bos al evenmin. (vaak met steun van d’66). CDA, VVD, D’66 iig weg er mee.

    De problemen van nu kennen we al sinds de jaren tachtig. Alles is verergerd sinds die tijd ipv opgelost.

  7. JdV

    Ik ben blij dat ik vanaf volgende maand over een verzwaarde huisaansluiting kan beschikken. Het lijkt er op dat door de netwerkproblemen dit snel niet meer mogelijk zal zijn in bepaalde wijken. Regeren is vooruitzien!!

  8. JvS

    Nahhhh, wat raaar zeg. Dat had echt niemand verwacht…

    Echt heel vreemd is dit .

  9. Berk

    @Scherpschutter het enige waanzinschip is het schip waarmee jij door het leven vaart. Maar gelukkig voor jou woon je niet meer in Utrecht. LOL!

  10. Jeremy

    Voorlopig blijf ik wel in mijn dieseltje rijden. Zo draag ik mijn steentje bij!

  11. Fvw

    Gas is zo gek nog niet?,bekend spreekwoord, gooi geen oude schoenen weg als je geen nieuwe hebt. Het moet allemaal veel te snel, en dat gaat niet.

  12. Lexus

    @Fvw: of het te snel gaat hebben we zelf in de hand, zowel individueel als op regeringsniveau. Maar dit laatste laat het steeds weer afweten; nagenoeg alle problemen zijn en worden vooruitgeschoven. Jos heeft gelijk dat de ellende hiervan al met Lubbers (CDA) en Kok (PvdA) begonnen is. Maar sindsdien is de VVD, met naast zich vooral D66 en CDA, de achteruitdraaiende stinkende en vervuilende motor geweest. Ongelukkigerwijs dwingt een oorlog ons om de energietransitie te versnellen; een klein gelukje bij een onvoorstelbare hoop ongeluk. Gezien weer het wezenloze gepruts op de klimaattop, gaat het met de schuldige mensheid en een heleboel onschuldige andere soorten niet meer goedkomen, niet met Nederland, maar ook op wereldschaal niet.

  13. Lombokker

    Dit ons landelijk elektriciteitsnet te weinig capaciteit heeft is al geruime tijd bekend, maar fijn dat er bij de gemeente Utrecht nu ook iemand wakker is geworden. Kunnen al die plannen voor gasloze wijken weer worden opgeborgen.

  14. Marcel 59

    Er valt niet te ontkomen aan nieuwe bovengrondse hoogspanningslijnen. Die komen er niet zo maar. Alleen al een discussie over de landschappelijke inpassing daarvan kan jaren gaan duren.

  15. Realist

    @Lexus/Jos. Als de (groen) linkse partijen zich niet zo fel tegen kernenergie hadden gekeerd hadden we nu voldoende elektriciteit. Ook stond het land niet vol met windmolens en was de Noordzee niet verworden tot een ‘groen’ industriepark. Over regeren is vooruitzien gesproken….

  16. Hans

    @ Scherpschutter

    30 jaar wat geroepen en niets tot stand gebracht.
    Dat noem ik nog eens verspilling van energie.

  17. Exces

    @ Realist

    Kernenergie is nooit de (enige) oplossing, want kernafval.

    Honderdduizenden jaren aan ellende. Als de mens uitsterft gaan die kernwapens en kerncentrales de ondergang van de planeet betekenen, want geen mensen meer om op te letten of te onderhouden. Binnen duizenden jaren zegt de planeet dan kaboem (zonder mensen) en is al het leven weg. Wat geeft jou als mens het recht om dat het andere leven aan te doen eigenlijk?

  18. Massegast

    Dus de geplande megawindmolens in Rijnenburg komen er niet. Er is simpelweg niet genoeg capaciteit om de geproduceerde stroom van die windmolens fatsoenlijk op het net te krijgen. Elk nadeel heeft z’n voordeel.

  19. Lexus

    @Realist: wanneer we door ons mateloos gebruik ervan niet totaal aan energie verslaafd waren geraakt, hadden we ook geen kernenergie nodig gehad, nog los van de bezwaren zoals door Exces geschetst. Zoals ik al vaak heb duidelijk gemaakt, gaat aan uw soort “realisme” de hele mensheid tenonder.

  20. Koel Hoofd

    Tennet waarschuwt er al jaren voor, maar die ecobabbelaars wilden niet luisteren en joegen hun achterban op extra elektraverbruik wat zogenaamd het wereldklimaat wel even zou redden.
    Nu zegt Tennet “tot hier en niet verder” en klapt die hele groene zeepbel op fantastische wijze uit elkaar.
    Intussen maken de (bruin)kolencentrales overuren om die groene energie rakkers warm te houden waardoor die climate change nog wat sneller gaat….

    Leuk feitje, niet de fossiele industrie heeft de groote lobby bij de EU maar groene NGOs met onverklaarbaar hoge budgetten.

  21. Berk

    @Realist uit een kerncentrale komt toch ook stroom?

  22. Fred

    Hoewel geen ultieme oplossing dan toch wel een deel van een oplossing om de aanwezige transportcapaciteit beter te benutten: zonnepanelen op daken koppelen aan thuisbatterijen in plaats van aan het stroomnet. Raadpleeg de Wikipedia pagina over thuisbatterij.

  23. Klaasjan

    De halve stad geruineerd, Scherpschutter?
    Hoezo? Waar dan sinds 1993?

  24. Realist

    @Lexus. Ik zal het je nog een keer vertellen, ter herinnering. Kernafval staat in geen verhouding tot de enorme schade (op grote schaal) die windmolens, accu’s en zonnepanelen op dit moment al veroorzaken. En dit zal alleen maar toenemen.

  25. Bruin

    @ Exces 19/11/2022 – 14:07
    Kletskoek.

  26. Lexus

    @Realist: a) u hoeft me niets nog een keer te vertellen en b) u gaat niet in op het werkelijke probleem: het volledig uit de hand gelopen energiegebruik in de wereld.

  27. Exces

    @bruin

    Goed argument op inhoud.

    Maar wie gaat de kerncentrales “uit” zetten, als dat al kan, als de mens uit sterft en wie gaat het kernafval beheren en het kernwapenarsenaal beheren als de mens uitsterft? Daar heb je toch echt mensen voor nodig.

  28. JdV

    @lexus: reden van het uit de hand gelopen energiegebruik? De bevolkingsexplosie in Azie en Africa. Minder mensen is de oplossing. Stop met ontwikkelingshulp.

  29. Lexus

    @JdV: helaas zijn armoede, bevolkingstoename en migratie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als we zo doorgaan — en daar ziet het naar uit — zullen we er steeds grotere problemen van gaan ondervinden.

  30. Lexus

    @Realist: zojuist komt het bericht binnen van explosies bij de kerncentrale van Zaporitsja. Dergelijke aanvallen en eventuele sabotage vormen extra, hier nog niet genoemde risico’s bij de toepassing van kernenergie. Smeltende kernreactoren is wel het laatste wat de mensheid kan gebruiken. Dat hebben we in Oekraïne al eerder meegemaakt.

  31. Exces

    @ JdV

    Meestal doe ik dit soort uitspraken niet, maar bij overbevolking denken de meeste rechtse reaguurders nooit aan zichzelf.

  32. Pee

    @Lexus 18/11/2022 – 15:28
    Links bedoel je.

  33. Barend

    @ Fred

    Mee eens. Ik begrijp niet dat er nog geen subsidieregeling is om de aanschaf van thuisbatterijen te stimuleren.
    Niets is toch logischer dan dat je je eigen productie op voorraad zet, in plaats van je productie op een overbelast net te zetten als er geen vraag naar is en duur geproduceerde stroom van elders af te nemen op momenten dat er teveel vraag is.

  34. Nina

    Na tientallen miljarden subsidie van ons aller geld voor windmolens betalen we nog steeds de hoofdprijs voor electriciteit. Wat gaat hier mis?

  35. Exces

    @ pee

    Wanneer heeft echt links ooit aan de knoppen gedraaid in dit land?

    Nooit is toch echt het enige goede antwoord. In de meeste landen ter wereld toch ook echt nooit. Wie wel? Neoliberale überkapitalisten. Daar moet je dan ook zijn als de onderklasse of middenklasse het niet meer kan bolwerken en als deze wereld naar de kloten gaat.

  36. Cas

    @ excess, dat gaat de natuur doen. Die heeft alle tijd… helemaal geen enkel probleem. De mens is niet de redder of de oplossing.

  37. Lexus

    Als antwoord op verschillende reacties hierboven: we moeten inderdaad beseffen dat iedere vorm van energieopwekking het gebruik van materialen met zich meebrengt en dus ook tot uitputting van grondstoffen en onvoorstelbare vervuiling leidt. De enige mogelijkheid om te overleven is — wat decennia geleden al de naam van een Belgische politieke partij was (Agalev) — anders gaan leven, dus veel meer in harmonie met de natuur, en wel onmiddellijk. Anders zijn we gedoemd snel ten onder te gaan. De net afgelopen klimaattop is helaas de zoveelste mislukking op een rij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).