Gemeente Utrecht wil dat sekswerkers thuis klanten mogen ontvangen Gemeente Utrecht wil dat sekswerkers thuis klanten mogen ontvangen

Gemeente Utrecht wil dat sekswerkers thuis klanten mogen ontvangen

Gemeente Utrecht wil dat sekswerkers thuis klanten mogen ontvangen
Een voormalig prostitutieboot aan het Zandpad. Foto: DUIC
De gemeente Utrecht wil het toestaan dat sekswerkers thuis klanten gaan ontvangen. Op dit moment mag dat nog niet. De meeste woningcorporaties zijn echter terughoudend en menig particulier verhuurder ziet dit ook niet zitten. Naast het toestaan van thuiswerken moeten er één of twee kleinschalige locaties in de stad komen waar maximaal vijftien sekswerkers een ruimte kunnen huren.

De gemeente Utrecht wil het toestaan dat sekswerkers thuis klanten gaan ontvangen. Op dit moment mag dat nog niet. De meeste woningcorporaties zijn echter terughoudend en menig particulier verhuurder ziet dit ook niet zitten. Naast het toestaan van thuiswerken moeten er één of twee kleinschalige locaties in de stad komen waar maximaal vijftien sekswerkers een ruimte kunnen huren.

Er is op dit moment te weinig ruimte in Utrecht voor sekswerkers om hun beroep veilig en goed te kunnen uitoefenen. Na de sluiting van de werkplekken aan de Hardebollenstraat en het Zandpad werd er wel jaren gewerkt aan het plan voor prostitutiezone Het Nieuwe Zandpad. Dat is echter niet gelukt.

Het college van burgemeester & wethouders vroeg daarom om advies bij voormalig minister Winnie Sorgdrager. Eind vorig jaar leverde deze haar rapport op met daarin zes adviezen. De adviezen gaan onder meer over het vereenvoudigen van regels voor privéhuizen en seksclubs, het mogelijk maken van kleinschalig straatsekswerk (tippelzone) en kleinschalige inpandige locaties voor sekswerk. Daarnaast zag de commissie mogelijkheden om thuiswerken voor sekswerkers legaal te maken. De afgelopen maanden heeft de gemeente verder gesprekken gevoerd met sekswerkers zelf, hulpverleners, exploitanten van privéhuizen, inwoners, politie en het Openbaar Ministerie.

Thuis klanten ontvangen

De gemeente is nu van plan om vanaf volgend jaar toe te staan dat sekswerkers vanuit huis werken. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, die de komende tijd nog verder uitgewerkt worden. Zo moet de sekswerker ingeschreven staan op het woonadres, moeten de verdiensten uit het sekswerk uitsluitend ten goede komen aan de sekswerker en wordt aan de buitenkant van een woning geen reclame gemaakt en is niet zichtbaar dat er sekswerk plaatsvindt.

‘Wie een woning huurt moet ook voldoen aan de voorwaarden in het huurcontract’

Toch is het niet zo dat er in elk huis sekswerk bedreven mag worden. Wie een woning huurt moet ook voldoen aan de voorwaarden in het huurcontract. Zo zijn er veel woningcorporaties, waaronder de grootste in Utrecht, Woonin, die het uitoefenen van prostitutiewerkzaamheden expliciet verbieden in de voorwaarden. Ook Portaal laat aan DUIC weten dat thuisprostitutie niet is toegestaan.

Ook particuliere verhuurders nemen regelmatig bepalingen op in het contract waardoor sekswerk vanuit huis niet is toegestaan. De Commissie Sorgdrager liet eerder al weten dat dit een uitdaging is en dat de gemeente in overleg moet met corporaties.

De gemeente Utrecht erkent dit zelf ook: “Bij het toestaan van thuiswerken plaatsen we de kanttekening dat een deel van de verhuurders, zowel de woningbouwcorporaties als particuliere verhuurders, terughoudend is in het toestaan van thuiswerken.” De Stichting Utrechtse Woningcorporaties, waarin de corporaties samenwerken, gaat nog nadenken over het plan van de gemeente.

Kleinschalige locatie

Als tweede proeftuin wil het college ruimte geven aan één of twee kleinschalige locaties waar maximaal vijftien sekswerkers een ruimte kunnen huren. De gemeente is bereid om een collectief van sekswerkers in de opstartfase te ondersteunen, door advies en juridische ondersteuning en hulp bij het vinden van een locatie. Initiatiefnemers met een locatie kunnen hierover met de gemeente in gesprek. De gemeente wijst hiervoor zelf geen locaties aan, maar kan wel helpen bij bijvoorbeeld het voeren van gesprekken met de buurt.

De twee nieuwe mogelijkheden die hierboven beschreven worden, zijn pilots die drie jaar gaan duren. De huidige regelgeving moet ervoor aangepast worden en daar gaat uiteindelijk ook de gemeenteraad over.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. E.

  Geen word over geen kinderen in huis onder de voorwaarden?

 2. Uuu

  Ruim baan voor verloedering, hardnekkige overlast, mensenhandel, maar dan in het pand naast het uwe!!!! Leuk als dit je buren worden!!!!

  Alsof zo’n collectief van prostituees niet gewoon onder controle van pooier- en mensenhandelbendes staan. Wordt toch gewoon eens wakker!!!!

  Leven die mensen in dat college echt in een sprookjesbubbel of wat?

 3. W

  In Leidsche rijn centrum staan nog wat panden leeg!

 4. Nina

  Een proeftuin…. wat is dat voor een conditie? Een proeftuin lijkt iets met een onduidelijke definiëring waarmee je inwoners (sekswerkers, bezoekers, huiseigenaren en omwonenden) opzadelt om het maar te gaan ondervinden. En als het niet blijkt te werken of problemen oplevert; wat dan?

  Waarom niet eerst juridisch deugdelijk zaken uitzoeken, voordat er (weer) wat wordt geopperd? Dit geeft (wellicht onnodige) onrust.

  Verder over de gestelde voorwaarden bij het thuiswerken van sekswerkers: hoe gaat de gemeente die voorwaarden controleren? Niets daarover in dit artikel.

 5. Rottebert Peermans

  Ik doe thuis vrijwillig onbetaald sekswerk en acquisitie van klanten doe ik elke vrijdag- en zaterdagavond in de stad. Moet ik nu ook allemaal regeltjes volgen? En wanneer kom ik in aanmerking voor een lintje?

 6. Per Ommegaande

  Dat is nou jammer, in de splitsingsakte van onze VvE staat ook dat prostitutie niet is toegestaan. Flauw hoor.
  Het kan dus blijkbaar alleen in grondgebonden koophuizen waarvan je de (mede)eigenaar bent.
  Nou, dat is vast goed nieuws voor de woningmarkt 😁

 7. Geenstijl@Utrecht

  Jarenlang een prostituee in de straat gehad als jochie, het was spannend om te zien als er mannen naar binnen gingen,maar er was nooit overlast o.id.
  Waarom zou je een enkele prostituee niet haar gang laten gaan in haar eigen privé woning,volgens houden de klanten zich liever anoniem, dus ook geen overlast ervan lijkt mij.

 8. Claire Obscur

  Twintig dertig jaar geleden hadden we bij ons op de dreef al een publieke vrouw welke gewoon thuis ontving. Dat was een aanwinst voor de dreef.

 9. arbeider

  @ Uuu

  Wat ben jij ouderwets zeg.

  Er zal toch wat moeten gebeuren om de blunder van Wolfsen ongedaan te maken!

  Prostitutie hoort gewoon in een grote stad, laat ik het populaire linkse woord inclusief er ook maar in gooien. Er ligt een mooi braak liggend terrein bij het Zandpad, gebruik dat en laat de meiden hun werk doen, het is niet zo moeilijk hoor.

 10. Sanne

  @arbeider: tegen mensenhandel zijn is ouderwets? Denk jij dat die meisjes voor hun lol dat beroep uitoefenen? Dat ze de poet mogen houden? Dat ze niet onder valse voorwendselen naar NL worden gelokt? Dat hun paspoort niet wordt ingenomen door een pooier met losse handjes? Dat ze een quotum per dag moeten halen?
  En dat allemaal omdat bepaalde zielige mannetjes naar de hoeren willen.

 11. Hetty

  En dan maar hopen, dat de huizen of flats niet al te geho-e-rig zijn…

 12. arbeider

  @ Sanne

  1 woord….handhaven!

  Alsof iedere prosituee word uitgebuit.

  Gewoon controleren, en de opmerking zielige mannetjes is van jou heel zielig!

 13. Kees Truijens

  @arbeider
  Ja, Wolfsen heeft veel kwaad gedaan met het ontmantelen van die prostitutieboten. Als die vrouwen daar hadden kunnen blijven zitten en hij als burgemeester de kwalijke kanten ervan, mensenhandel bijvoorbeeld, afdoende bestreden had, was dat voor alle betrokken partijen veel beter geweest.

 14. Sanne

  @arbeider: je hebt gelijk, niet iedere prostituee wordt uitgebuit. Maar ruim 90% wel.
  Wie gaat overigens handhaven, en wie moet dat betalen? De belastingbetaler, dus wij met z’n allen?
  Vroeger reed ik vrijwel dagelijks langs de roode brug, ik blijf bij m’n stelling: zielige mannetjes.

 15. Pee

  Het zandpad had nooit gesloten mogen worden maar Wolfsen kreeg wat in zijn handen gedrukt ,en net voor dat zijn termijn als burgemeester afliep , drukte hij gauw door dat het pad gesloten moest worden.
  Het werd gesloten onder het mom van mensenhandel maar de dames vroegen steeds wanneer ze de boten weer in mochten .

 16. Bert

  Dus, wolfsen maakt er een zootje van met de boten en de hardebollenstraat is opgekocht met een lading belastinggeld en nu wordt het maar bij de private sector gedumpt.

 17. Sanne

  @bert: hahahhaa dacht je dat het voorheen een gemeentelijke voorziening was..?! LOL

  @pee: onder het mom van?! Er zijn mensen veroordeeld. Ot zit het OM en de rechterlijke macht ook in het complot?

 18. Binnenstadbewoner

  Het zijn altijd de kansarme wijken waarin dit zal gebeuren. Wijken die nu al enorme problemen hebben en dit er dan bovenop krijgen.

  In de fijne buurtjes waar B&W woont, zul je geen huisprostituees aantreffen.

  Buren en en buurt worden zo met een hoop problemen opgezadeld. Je kunt dan denken aan (nachtelijke) overlast, intimidatie, bedreigingen, rondhangende mannen die geen nee accepteren, jeugd die het op de woning heeft gemunt, mogelijke betrokkenheid van (zware) criminaliteit, drugs etc. etc. etc. etc..

 19. Nuchter

  Prostitutie is een feit. Al millennia lang. Lees de bijbel. Lees de koran.
  Iedereen die daar de ogen voor sluit is niet geïnteresseerd in passie, in seksuele behoefte en ook niet in geld. Er zijn culturen waar prostitutie family business is. Er zijn ook culturen waar seksuele uitspattingen onder invloed van muziek, drank en drugs business as usual is. Dat is in onze genen vastgelegd.

  Het is bij ons om de hoek, ook al sluiten wij daar onze ogen voor. Ook al pretenderen wij dat liefde, seks, drank en drugs uit te bannen zijn. Doe normaal en accepteer mensen zoals zij zijn en zoals zij zich voelen.
  Wat uitgesloten is staat in onze wet. Maar besef dat gedoogbeleid een Nederlandse uitvinding is. Dat is een belangrijke nationale inkomstenbron. Onze economie floreert niet voor niets.zo goed.

  Tja, maar dan de boeren. Degenen die profiteren en genieten van dat laat maar waaien gedoogbeleid gunnen boeren dat gedogen niet. Raar land Nederland.

 20. Alex

  Thuis ontvangt ontvangst lijkt mij eigenlijk geen goed idee, teveel boze buren met fakkels en hooivorken welke voor een onveilige omgeving zorgen. Bovendien zullen de meeste sekswerker zich niet willen registeren. Je weet nooit waar de overheid zo’n register voor (mis)bruikt, hoe lang je er in staat, en hoe lek dat register is.

  Meerdere (meer dan 2) kleinschalige locaties in leegstaande winkels, bedrijfspanden en kantoren lijkt mij een veel veilige en betere oplossing voor de buurt, sekswerkers en klanten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).