Gemeente Utrecht wil hoogbouw en intercitystation bij Koningsweg Gemeente Utrecht wil hoogbouw en intercitystation bij Koningsweg

Gemeente Utrecht wil hoogbouw en intercitystation bij Koningsweg

Gemeente Utrecht wil hoogbouw en intercitystation bij Koningsweg
De gemeente Utrecht ziet al langere tijd potentie in het gebied Lunetten-Koningsweg als een van de toekomstige stadscentra. Om meer inzicht te krijgen in de mogelijke ontwikkeling van dit gebied is een zogenoemde scenariostudie uitgevoerd. Hierin is gekeken naar onder andere openbaar vervoer, sport- en recreatievoorzieningen en de verwachte aantallen bewoners en werkenden.

De gemeente Utrecht ziet al langere tijd potentie in het gebied Lunetten-Koningsweg als een van de toekomstige stadscentra. Om meer inzicht te krijgen in de mogelijke ontwikkeling van dit gebied is een zogenoemde scenariostudie uitgevoerd. Hierin is gekeken naar onder andere openbaar vervoer, sport- en recreatievoorzieningen en de verwachte aantallen bewoners en werkenden.

De gemeente heeft een duidelijke voorkeur waarbij ze elementen van de verschillende  ontwikkelvarianten combineert. Belangrijk speerpunt hierbij is de versterking van het openbaar vervoer: de gemeente wil een intercitystation realiseren in dit gebied.

Utrecht ziet kansen om bij de Koningsweg een nieuw intercitystation te bouwen. Station Lunetten blijft daarbij in gebruik als sprinterstation. Het beoogde OV-knooppunt moet qua reizigersaantallen uitgroeien tot een van de tien grootste van Nederland en een deel van de druk op Utrecht Centraal wegnemen.

Het knooppunt krijgt verbindingen richting het Utrecht Science Park en Westraven (A12-zone) via de Waterlinieweg. De gemeente geeft de voorkeur aan een busverbinding boven een tram, omdat dit volgens haar meer reizigers aantrekt.

Hoogbouw en ruimte voor groen

Om voldoende woningen, kantoorruimte en voorzieningen te realiseren, kiest de gemeente voor hoogbouw. Dit maakt het mogelijk om het gebied intensief te benutten en tegelijkertijd ruimte te behouden voor groen. In recente plannen worden maximale hoogtes van 105 meter genoemd.

Planning en tijdelijke invulling

De daadwerkelijke ontwikkeling van het gebied laat nog op zich wachten. De gemeente verwacht dat de eerste fase van de bouw op zijn vroegst in 2036 is afgerond. In de tussentijd worden circa 450 tijdelijke woningen geplaatst en komt er ruimte voor (culturele) bedrijvigheid. De komende maanden voert de gemeente nader onderzoek uit naar de voorwaarden en haalbaarheid van de voorkeursvariant.

Rijksbijdrage afgewezen

De gemeente heeft al eerder plannen ingediend voor een nieuw OV-knooppunt bij de Koningsweg en vroeg daarvoor in 2021 een bijdrage van 2,1 miljard euro aan bij het Rijk. Deze aanvraag werd destijds afgewezen.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
  1. Ron

    Grote problemen vragen om grote oplossingen. Vaak is er wel plek voor grootschalige woningbouw, maar ontbreekt de peperdure infrastructuur nog. Goed om dit gebied beter te ontsluiten, en dus geschikt te maken voor de vele huizen die wij burgers zo hard nodig hebben.

  2. W

    Bussen zijn zóóóó 1982!
    Lightrail! Trams! Come on gemeente!!

  3. BdV

    @W – Inderdaad, als ik me die bus in dit plaatje voorstel wordt het meteen een oubollig plan. Ik zie hier juist wel een kans voor de duurste metroverbinding ter wereld.

  4. M. de Jong

    Blijft het dierenasiel op de Koningsweg dan nog bestaan?

  5. Leon

    Het werkelijk waardeloze al 20 jaar oude plan van een intercity-station bij Lunetten. Wanneer komen we daar ooit vanaf?

  6. Binnenstadbewoner

    Weinig visie. Utrecht dat alleen binnen de gemeentegrenzen denkt …. . Men moet van station Woerden een tweede Utrecht Centraal maken. Van daaruit zijn er al treinverbindingen naar Gouda en R’dam/ Den Haag/ Amsterdam/ Leiden/ Utrecht. En dan het gebied tussen Woerden en Vleuten vol bouwen met OV verbindingen naar Woerden.

  7. Koel Hoofd

    Kijk eens op de kaart waar ze dat station willen hebben.
    Bedenk dan eens waar die 73.000 woningen kunnen en dus moeten komen….
    Niet in Amelisweerd (bomenkap) of op de aanwezige sportvelden (da is kapitaalvernietiging) of de waterlinie (cultureel historisch erfgoed) maar in de Rijnenburgpolder hemelsbreed 5 km verderop….

    Oftewel er is niets gewijzigd in de originele plannen maar de gemeente gaat gewoon hardnekkig dom door met hetzelfde plan verkopen wat al eerder is afgewezen wegens wensdenken en luchtfietserij:
    – maatschappelijke kosten-batenanalyse overschat
    – niet aangetoond zijn dat het plan de meest sobere en doelmatige oplossing is

    Intussen is het geld op en eist de NATO 20 miljard extra, geld wat we niet hebben want dat klimaat moet ook nog gered worden, dat stikstofdossier wordt al 10 jaar niet opgelost zodat er sowieso nergens iets gebouwd kan worden, dan zijn er nog de blunders zoals de toeslagenaffaire en box III wat vele miljarden gaat kosten, zijn de Groningse gasputten vol beton gestort zonder dat er een betaalbaar alternatief tegenover staat, en heeft onze infrastructuur zoveel achterstallig onderhoud opgelopen dankzij politieke achterlijkheid dat dit PRIORITEIT heeft om op te lossen omdat anders heel NL stil komt te staan.
    Oh ja, die NRU is echt noodzakelijk en staat al vele jaren heel veel hoger op het verlanglijstje dan een stationnetje op een volkomen onlogische plek om 73.000 woningen en 50.000 werkplekken te faciliteren.

    .

  8. FB59

    In het ravijnjaar 2026 (nog minder geld van Rijk) zal dit plan wel weer in de onderste la verdwijnen. Een prullenbak kent de gemeente klaarblijke niet. 2036? Ik denk dat de tijdelijke woningen er dan nog niet staan. En die hoogbouw moet zeker de skyline rond Galgenwaard voller maken. Idioot plan.

  9. Eric

    Waarom maar blijven doorgroeien College? De mond vol van een groene diverse stad ,en maar blijven bouwen op mooie groene stukken land!

    In alles spreken jullie je tegen!

  10. Jan oplos

    Laat ze eerst maar eens stadsplannen in de stad zelf hoe ze een groene stoplicht -zone moeten creëren om het dagelijkse verkeersinfarct op te lossen. Weet je trouwens hoe een ambtenaar knipoogt? Dan doen ze even 1 oog open!!!

  11. P.M.

    @M. De Jong
    Als het goed is kan het dierenasiel blijven, volgens een ouder artikel gaat het om de driehoek in Lunetten tussen twee treinsporen en de A27. Het asiel ligt daar iets ten noorden van, boven het bovenste spoor. Maar goed, je weet maar nooit… ik hoop dat ik daar nog lange tijd vrijwilligerswerk mag doen <3

  12. John

    Is de stad niet gewoon klaar? Afgezien van lelijke kantoorgebouwen die herbestemd kunnen worden… Het is al te druk overal.

  13. Anton Niempje

    Spoorverdubbeling, Uitbereiding A12 and dan 14 banen A27 .
    En dan ook hoogbouw met vele malen meer mensen dan heel lunetten.
    EInde ‘wonen in het groen, kindjes spelen rustig tussen de speeltuintjes en houtwalletjes’.
    Ze laten ons niet aleen stikken, ze wurgen ons actief!
    https://lunetten.nl/engine?service=recordmanager:9329/52966

  14. Le coq sportif

    Waarom wordt gescheld als dat van gekkehansie niet weggemodereerd? Of willen jullie echt het extreem rechtse forum worden waar jullie al hard naar onderweg zijn?

  15. Y

    Buslijn? Zo blijf je voor altijd het gevoel hebben dat lunetten niet bij Utrecht hoort. Graag een tramlijn die ook lunetten aantikt en aansluit. Zo ook met leidsche Rijn en Overvecht. Kom op haal die bussen van de straat ziet er niet uit en veel te traag.

  16. Knuppel

    @P.M. In de plannen kunnen er sportvelden, het asiel, groen en, geloof het of niet, een golfclub sneuvelen. Een deel van de plannen gaan dus veel verder dan “Tussen de rails” en gaan zelfs de A27 over. Er is zelfs een scenario waarbij het spoor richting Arnhem verlegd wordt. In een ander scenario komt er een nieuw intercity-station op 200m van station Lunetten.

    Alles om een 10-minuten-kern te creeren. Want Lunetten moet en zal bruisen. Kijk en huiver: https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/ae8edff6-065d-4ccf-92dd-80b78ec7f70d

  17. HenQie

    Deze gemeente blijft maar dorps denken met die derdewereld buslijntjes terwijl de andere grote steden allang sinds de jaren ’70 een mooi dekkend metronet hebben (denk aan de regio Rotterdam/Den Haag).
    Bouwen bouwen bouwen, maar dan een mooi vertakt metro/lightrailnetwerk, ook naar uithoeken in het oosten van de provincie waar het bijv. heel druk kan gaan worden met bebouwing: houten-oost & wijk bij duurstede.

  18. wollie

    gelukkig gaat de verbreding A27 Amelisweerd niet door

  19. Kaat

    Vaartsche Rijn is toch juist bedoeld om CS te ontlasten, zodat studenten/werkenden hier de tram naar De Uithof kunnen nemen?
    Klinkt mij als geldverspilling in de oren.

    Misschien is het beter de tram door te trekken naar station Driebergen-Zeist. Mooi extra overstapplek.

  20. Moniek

    @Koel Hoofd
    Inderdaad: luchtfietserij.
    Ik miste in het verhaal nog de broodnodige horeca…

  21. Pee

    Alles moet groener volgens de gemeente, alleen op papier net als de democratie.

  22. buurtbewoner

    Utrechts cs ondergronds maken, de grond die vrijkomt voor woningen enz is enorm, grofweg tussen cs en station zuilen, en cs en station vaartserijn, vanaf beide stations het spoor geleidelijk ondergronds gaat, gevolg is dat de stad niet meer in 2en is gespleten, bruggen en tunnels zijn niet langer nodig, het cs kan uiteraard blijven bestaan, alleen de afstand van hal naar perrons wordt groter, maar middels rolltrappen en liften bereikbaar, in bijv Barcelona of Napels kan t ook

  23. Wil

    De brief die oostelijk Lunetten heeft gehad, laat een gebied zien dat ook de golfbaan aan de Mereveldseweg omvat. Al met al een fors groter gebied dan alleen de Sporendriehoek. Op de pagina utrecht.nl/sklk zou meer info te vinden zijn, maar dat gaat alleen over de driehoek. Dus lekker verwarrend

  24. Bulent

    – woningbouw om woningnood op te lossen, heel goed.
    – voorrang voor fietsers en goede ov, dat past bij een compacte en woonbare stad.
    (laat auto-likkers verhuizen naar plekken ver buiten de stad)

  25. De menselijke maat

    Waarom steeds die torens? Kijk naar Madrid of Parijs: vijf tot zes verdiepingen, prachtige gevels, samenhangend straatbeeld. Geen losse dozen, maar wijken die aanvoelen als één geheel. Dicht genoeg voor levendigheid, laag genoeg voor menselijkheid.

    We maken opnieuw de fout van Kanalen-eiland en Overvecht: hoge blokkendozen zonder ziel. Over 60 jaar halen we ze weer weg.

    Je kunt wél efficiënt bouwen én schoonheid brengen. Maar daarvoor moet je durven ontwerpen met visie, niet alleen rekenen in Excel.

    En als je écht niet zonder torens kunt, maak er dan op z’n minst een mooie kerktoren van, dan komt er tenminste nog iemand kijken.

    Schaam je gemeente!

  26. Inez

    En weer veel uren van ambtenaren en geld weg aan een kansloze aanleg van een intercity station, NS heeft jaren geleden al aangegeven dat dat niet past in hun structuur (en dit is nog een idee vanuit een volledig achterhaald plan Het Wiel).

    Maar ja hoor, net als Overvecht van het gas gaan de ambtenaren hier weer even vertellen hoe het moet omdat ze onmetelijke kennis hebben,

  27. van Dam

    Vol bouwen en ook boven de snelweg en boven het spoor, want dit college is voor alles als het maar geen groen is!

  28. Piet

    Nee nee nee

  29. Erik

    Gevolg van verkeerde keuze ruim 40 jaar geleden.

    Waar Lunetten nu ligt, daar had De Uithof moeten zijn: station, goede wegen, geen sneltram nodig. Sportcomplex en stadion in de buurt.
    Waar Science Park nu ligt, was een prima plek geweest voor een forensen bloemkoolwijk.

  30. Realist

    Dat ov knooppunt is onnodig, ingewikkeld en duur. Voor 2,1 miljard kan je veel eenvoudiger parkeerplaatsen en toegangswegen aanleggen.

  31. Herman

    Dit station zal nooit de intercity status krijgen, dat de gemeente dit überhaupt denkt geeft haarfijn aan hoe ver ze van de realiteit verwijderd zijn.

  32. Henk

    Er rijdt toch al een tram?

  33. Rutger

    Huppakee maar weer eens een scenario studie, uren onderzoek, vergaderen, info avonden, de hele shebang. En zo vult de gemeente weer de agenda van de ambtenaren en hebben ze weer een extra studie voor in de kast opgeleverd.

    NS wil daar geen intercity knooppunt dus doe maar geen studie. Kijk hoe je rondom het bestaande station wat kunt bouwen, keep it simple.

  34. R.

    “Intensieve bewoning”. Nog steeds niets geleerd van Overvecht, Kanaleneiland en sommige delen van Leidsche Rijn.

  35. Derk van Dorth, oud-NS'er

    Nu heb ik 46 jaar en 10 maanden bij NS gewerkt, niet als marketing specialist of als planoloog. maar als planner, maar ik kan me echt niet voorstellen dat NS van plan is alle IC-treinen van en naar Eindhoven en Arnhem (beide elke 10 minuten) te laten stoppen op zo’n station, te weinig langeafstandsreizigers verwacht ik zo maar. Dan laat ik maar buiten beschouwing of ProRail dat planologisch ziet zitten en of dat qua overbelasting van beide baanvakken haalbaar is? Ik kan me er niets bij voorstellen! Er is al een overstapmogelijkheid naar en van de sneltram richting uithof, dat station heet Vaartsche Rijn, handig voor al die reizigers van Houten, Culemborg, Veenendaal enz.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).