Geveltekenfonds wil Jaarbeurs-beelden Pieter d’Hont in nieuwe kademuur | De Utrechtse Internet Courant Geveltekenfonds wil Jaarbeurs-beelden Pieter d’Hont in nieuwe kademuur | De Utrechtse Internet Courant

Geveltekenfonds wil Jaarbeurs-beelden Pieter d’Hont in nieuwe kademuur

Geveltekenfonds wil Jaarbeurs-beelden Pieter d’Hont in nieuwe kademuur
Beeld: Centraal Museum / CU2030
De tufstenen reliëfs uit 1953 van Pieter d’Hont voor de entree van het Jaarbeursgebouw aan het Vredenburg, moeten in de nieuwe singelmuur aan de Rijnkade komen. Daar dringt het Utrechts Geveltekenfonds (UGTF) op aan, gesteund door de werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut. De beelden moeten daar een blijvende herinnering vormen aan de Jaarbeurs-historie en aan de Utrechtse ‘stadsbeeldhouwer’. Het UGTF hoopt de kosten deels bij fondsen te kunnen werven.

De tufstenen reliëfs uit 1953 van Pieter d’Hont voor de entree van het Jaarbeursgebouw aan het Vredenburg, moeten in de nieuwe singelmuur aan de Rijnkade komen. Daar dringt het Utrechts Geveltekenfonds (UGTF) op aan, gesteund door de werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut. De beelden moeten daar een blijvende herinnering vormen aan de Jaarbeurs-historie en aan de Utrechtse ‘stadsbeeldhouwer’. Het UGTF hoopt de kosten deels bij fondsen te kunnen werven.

Bij de sloop van het oude Jaarbeursgebouw in 1970 bleven de beelden gespaard door ingrijpen van de kunstenaar zelf. Drie van de massieve reliëfs werden toen ‘gedumpt’ achter de Jaarbeurshallen aan de Croeselaan. In april 2018 suggereerde Arjan den Boer in een aflevering van Kunst aan Gebouwen in de DUIC Krant om de beelden te plaatsen in de kademuur van de nieuwe singel bij de hoek Rijnkade-Mariaplaats. Aan het SHV-kantoor op die plek zitten namelijk al drie gevelkunstwerken van Pieter d’Hont uit 1960.

Het Geveltekenfonds heeft deze suggestie overgenomen. Secretaris Paul Krijnen vindt de locatie aan de Rijnkade verder ideaal omdat het dicht bij de plek van het oude Jaarbeursgebouw is, dat met de achterkant aan de Rijnkade stond. Ook kan de vernieuwde omgeving volgens hem wel wat cultuurhistorische elementen gebruiken.

Laatste kans

De herplaatsing is extra dringend omdat er momenteel werkzaamheden plaatsvinden aan de Van Zijstweg. Er zijn straatklinkers tegen het best bewaarde beeld gestort, waardoor er beschadigingen dreigen. Het Geveltekenfonds is ook in gesprek met het Centraal Museum, waar het vierde Jaarbeurs-reliëf wordt bewaard, dat nog wel in een goede staat is.

Ondanks een brief van het UGTF aan het gemeentebestuur in het voorjaar van 2018, gesteund door schriftelijke vragen van GroenLinks, is de herplaatsing nog niet rond. En dat terwijl de werkzaamheden aan het singelherstel en de kademuur inmiddels hun laatste fase in gaan. Behalve gebrek aan enthousiasme bij de plannenmakers voor het gebied, vormen de kosten een struikelblok. Die zouden bijna een ton bedragen vanwege de benodigde fundamenten voor de reliëfs.

Volgens Paul Krijnen van het UGTF lijkt dit veel geld, maar valt het bedrag in het niet bij het totale budget voor de herinrichting van het singelgebied. Bovendien hoopt hij voor ruim de helft van de kosten private fondsen te kunnen werven, waarover al gesprekken gaande zijn. Verder is er een goede kans dat de benodigde restauratie van de beelden, die nog eens ruim 10.000 euro kost, betaald zal worden door enkele cultuurfondsen. Krijnen doet dan ook een dringende oproep aan het gemeentebestuur om deze kans te benutten voordat het te laat is.

Huidige situatie aan de Van Zijstweg, foto UGTF

12 Reacties

Reageren
  1. Barend

    Kijk dit is nu eens een heel goed plan. Maar oh oh oh, dat Utrechtse bestuur. Zoals altijd pennywhise and poundfoolish.

  2. mees kees

    Arjan & UGF, bedankt voor het idee en de lobby richting gemeente. Uitstekend plan. Hopelijk denkt de Adviescommissie Projectsubsidies Cultuur van de Gemeente er net zo over. Pieter maakt vast een vreugdesprongetje ‘somewhere up there…’

  3. Jan scherjon

    Dit Gemeente bestuur heeft geen kaas van Cultuur gegeten .Een van de grootste Meester Beeldhouwer in heel Utrecht staan meesterwerken kijk is omhoog naar het stadhuis Oude Gracht een Ton kost het…………………..maar ja ze zullen wel van slag zijn van dat boemeltje …..

  4. Rinke Doornekamp

    Ik hoop echt dat dit uitstekende plan gaat slagen.
    Eind jaren tachtig was ik zes jaar lang lid van de Adviescommissie voor Beeldende Kunst in Utrecht. Deze commissie geeft advies over het plaatsen van beelden in de open ruimte. Dat het lelijke Jaarbeursgebouw is verdwenen, daar zal ik geen traan om laten. Maar de reliëfs van Pieter d’Hont verdienen een tweede leven!

  5. Jeroen

    Doen! Mijn hart breekt steeds als ik de reliefs begroeid en achteloos neergepleurd zie liggen aan de van Zeistweg.

  6. Kees Truijens

    Doen!

  7. WILLEM LENSSINCK

    Zoals de Heer Paul Krijnen zegt, bij de SHV een Pieter d’Hont Allee zou geweldig zijn.

  8. Marie.

    Fantastisch idee ! Doen!

  9. Realist

    Gratis geld . Wat gaan we niet doen om dit wel te doen.?

  10. Zonnewende

    Mooi plan!

  11. Zonnewende

    @Gevelfonds:

    Probeer anders eens contact op te nemen met SVH. Misschien vinden zij het ook een mooie opwaardering voor hún pand. En bedrijven hebben soms meer invloed en middelen om e.e.a. sneller voor elkaar te krijgen. Misschien willen ze wel wat doneren.

    Zeker een gigant als SVH.

  12. Nico Stibbe

    Ooit was er een wet 0,5% regeling van nieuwbouw voor kunst, maar het behoud van kunst dient voor te gaan. Hebben ze daar in Utrecht geen wethouder met kunst in zijn portefeille of is dat alleen maar politiek?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).