Griftparkbacterie heeft deel van verontreinigde bodem opgeruimd; nu start fase twee van het onderzoek Griftparkbacterie heeft deel van verontreinigde bodem opgeruimd; nu start fase twee van het onderzoek

Griftparkbacterie heeft deel van verontreinigde bodem opgeruimd; nu start fase twee van het onderzoek

Griftparkbacterie heeft deel van verontreinigde bodem opgeruimd; nu start fase twee van het onderzoek
Het Griftpark in Utrecht
Nu definitief blijkt dat de zogenoemde Griftparkbacterie de verontreinigde grond onder het gelijknamige park in Utrecht opruimt, is het tijd voor een nieuwe fase in het onderzoek. Vanaf halverwege 2023 wordt geëxperimenteerd met nieuwe technieken die het proces van de bacterie eventueel kunnen versnellen.

Nu definitief blijkt dat de zogenoemde Griftparkbacterie de verontreinigde grond onder het gelijknamige park in Utrecht opruimt, is het tijd voor een nieuwe fase in het onderzoek. Vanaf halverwege 2023 wordt geëxperimenteerd met nieuwe technieken die het proces van de bacterie eventueel kunnen versnellen.

De bodem van het Griftpark is vervuild geraakt door een gasfabriek die ooit op deze plek stond en in de jaren 60 werd gesloopt. Toen het gebied in de jaren 90 werd omgebouwd tot park, is de bodemverontreiniging onder de grond opgeslagen. Het verontreinigde gebied reikt tot een diepte van 50 meter.

Toeval

Een aantal jaar geleden werd per toeval een bijzondere bacteriegroep ontdekt die de verontreinigde grond onder het park op een natuurlijke manier schoonmaakt. In 2017 is een onderzoek naar deze bacterie gestart, dat werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en Deltares. Deze partijen ontvingen in 2020 een bedrag van 2,8 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In de zomer van 2022 werd fase 1 van het onderzoek afgerond en deze resultaten zijn volgens de gemeente ‘positief’. “De verontreiniging die zich ondergronds had verspreid, vóórdat het vervuilde gebied in de jaren 90 werd ingepakt, is inmiddels volledig opgeruimd door de Griftparkbacterie. Ook binnen het ingepakte gebied breekt de bacterie de verontreiniging langzaam af.”

Technieken

Als in de toekomst blijkt dat de bacterie toch onvoldoende vervuilde grond afbreekt, is het mogelijk nodig om nog andere technieken toe te passen. Daarvoor worden in fase 2 vier van die technieken onderzocht. Wat die precies inhouden is niet bekend.

De onderzoeken bestaan volgens de gemeente uit kleinschalige experimenten. Tussen februari en juni van dit jaar worden deze experimenten voorbereid en vanaf halverwege 2023 tot eind 2024 worden de testen uitgevoerd. Op drie plekken in het Griftpark komen in die periode containers te staan en er wordt een experiment gedaan aan de Brailledreef.

Teer

Naast deze experimenten met technieken om bodemverontreiniging af te breken, wordt ook de aanwezigheid van teer in de grond onder het Griftpark onderzocht. Ook dit onderzoek wordt gefinancierd door Den Haag. “Het doel van het onderzoek is om na te gaan of het mogelijk is om teer via aparte pomptechnieken te verwijderen”, schrijft de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Tanja

    Ik vind dit ZO leuk! Leve de wetenschap!

  2. Toine Goossens

    Met veel geduld valt menig probleem effectief op te lossen. Veel mensen hebben daar helaas geen enkele boodschap meer aan. Zij willen niet langdurig investeren in gedragverandering of in het ontwikkelen van technieken en methoden die tot het gewenste resultaat leiden.

    Nee, de verandering dient nu onmiddellijk in te gaan. Dus willen zij een verbod; het liefst een verbod dat in de wet vastligt en waarmee alles dat niet aan de eisen voldoet ogenblikkelijk stopgezet kan worden. Dat dat zeer ongewenste gevolgen heeft voor de rechtspositie van andere mensen interesseert hen geen zier; wij passen dwang toe. Dat dat zeer ongewenste gevolgen heeft voor economische processen en de nationale draagkracht, belastingheffing, om sociaal beleid te voeren, maakt hen geen bal uit.

    Neem Tjeerd de Groot van D66. Die eist met droge ogen dat boerenbedrijven gehalveerd dienen te worden. Dat is goed voor stikstof.
    Dan heb ik er ook nog een paar. Ik eis dat iedereen 50% van het woonoppervlak inlevert om de klimaatcatastrofe af te wenden. Op hutje en mutje wonen vermindert onze CO² uitstoot. Per trein, OV of auto naar het werk reizen; weg ermee. Doe eens normaal zeg, beperk je mobiliteit tot 5 kilometer van de plek waar je woont.

    Ik heb niet de illusie dat één iemand het met mij eens is. Helaas vinden allerlei medeburgers dat zij wel acute veranderingen mogen afdwingen. BBB is het resultaat.

  3. Jan Kroon

    @Tanja Leve de natuur!

  4. Luuk Upuuk

    Kunnen ze die bacteriën ook niet in het stadhuis loslaten?

  5. S

    Lekker on-topic @Toine…

  6. Utrechtvoorutrecht

    Toine, heeft u het goede artikel voor u? Dit is toch prachtig voor u? Bacterieen lossen de problemen op zodat u het niet hoeft te doen. Lekker conservatief, geen wetsverandering! Geen idee waarom u ook hiér weer over moet klagen.

  7. Hans

    Wat een bochtig stukje, Toine.

  8. Geenstijl@Utrecht

    Beste Hans en andere reaguurders,ook Toine mag zijn mening hebben,of je het nou leuk vind of niet.
    Deze bacterie zou je voor meerdere doeleinden in kunnen zetten.

  9. Fam Ho

    Wat een mooi nieuws. Ook dat er, parallel aan impulsieve, amateuristische besluiten ook door velen gewoon goed vakwerk geleverd wordt. Dank.

  10. Wil

    Chapeau voor Toine die in enkele zinnen een relatie weet te leggen tussen een bacterie en BBB.

  11. Theo

    Lucht het op, Toine?

    Als ik je relaas goed lees, schrijf je dus eigenlijk: genezen is beter dan voorkomen want voorkomen gaat gepaard met regelgeving en regels zijn stom?

    De reactiepanelen van DUIC beginnen steeds meer een rariteitenkabinet te worden…

  12. Erwin

    @geenstijl: ah gossie…
    Tuurlijk mag iedereen een mening hebben. Jij ook hoor. Maar niet elke mening is even waardevol of relevant.

  13. Koel Hoofd

    Gaaf, er is een geconcentreerde overdaad aan door de mens geproduceerde en voor de mens giftige stoffen waar de mens met al haar wetenschap geen antwoord op heeft anders dan ‘inpakken en isoleren’. En dan blijkt het voor onbekende bacterien een dankbare bron van voedsel te zijn.
    Natuur 1 – wetenschap 0.

    Laat dit een wijze les zijn van moeder natuur die onze voorouders ooit god noemden voordat we onszelf met behulp van -feitelijk nog zeer beperkte- kennis op dat goddelijke schild plaatsten.

  14. Toine Goossens

    De ironie van mijn commentaar ontgaat velen van u.

    Het blijkt dat een bacterie, als je die maar de tijd geeft, een vervuiling op kan lossen waar indertijd een heleboel lawaai over is gemaakt. Er werd geëist en gerealiseerd dat de vervuiling met een betonnen wand geïsoleerd zou worden. Die zou namelijk nooit afbreekbaar zijn. Kosten destijds 70 miljoen gulden.

    Dat geld is verspild.

    Ook nu eisen dwazen zoals Tjeerd de Groot, dat iets per direct wordt beëindigd, in zijn geval de halvering van de melkveehouderij. Dat dat in strijd is met onze grondwet en de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur, interesseert hem geen zier. Het interesseert ook Johan Vollenbroek geen zier. Gelukkig heeft hij vandaag een zware nederlaag bij de Raad van State geleden.
    Dat werd hoog tijd en het is niet de 1e keer dat de RvS een fundamentele wending maakt. Dat gebeurde een half jaar geleden ook in het toeslagenschandaal. Ook die mensen was het recht op de grondwet en de beginselen ontzegt.

    Mijn ironische eis voor halvering van het woonoppervlak is van hetzelfde laken een pak. Het zou mij echter niet verbazen als een klimaatactivist die net zo fanatiek is als Tjeerd de Groot dat zou eisen. Sta daar bij stil en realiseer hoe absurd de eis van D66 is.

    In 2050 moet onze inspanning voor het klimaat klaar zijn. We zijn op weg. De afgelopen maand is 53% van onze elektra groen opgewekt. Maar elektra maakt slechts 20% van het totale energieverbruik. Er is nog een gigaweg, 89,4%, te gaan. De stikstofuitstoot is al met 65% gedaald. Voor het restant kan meer tijd genomen worden, meer geduld hebben en meer technieken een kans geven.

    Geduld is immers een schone zaak, maar niet als het aan fanatici is.

  15. S

    @toine: ik ga er maar vanuit dat je laatste bijdrage ook ironisch bedoeld is. Een inhoudelijke reactie op de onzinnige post laat ik dan ook maar achterwege

  16. Koel Hoofd

    @Toine Goossens
    Er speelt inderdaad iets soortgelijks met dat stikstof. Dat is een dankbare voedingsbron voor heel veel bomen en plantjes die door het opeten de hele bodem saneren.
    Alleen vinden bepaalde mensen dat ongewenste plantjes en moet er 24 miljard tegenaan worden gekwakt om er de gewenste plantjes te realiseren waar die nieuwe woningen zo leuk tussen staan…

  17. Tanja

    Ja de natuur doet haar werk. Maar de wetenschap heeft het opruimen gedetecteerd, de bacterie gedetermineerd en doet nu een proef om het vast te stellen en om te zien of dit bruikbaar is voor andere situaties.
    Zonder wetenschap was het opruimen ook gebeurd, maar dan hadden we het niet geweten en niet geweten waar het van kwam.

  18. Anlies

    Koelhoofd is de laatste jaren niet meer in de natuur geweest blijkbaar….

  19. Wim

    @Toine👍
    Je zegt precies wat ik denk, geef de innovatie de tyd om de problemen op te lossen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).